Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Milyen feltételekkel kaphatnak kölcsönt a nyugdíjasok?

2023.04.28.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2023. április 28. 15:06

Kaphatnak kölcsönt a nyugdíjasok, és, ha igen, milyen feltételeket kell teljesíteniük? Az alábbiakból mindent megtudhatsz!

Milyen feltételekkel kaphatnak kölcsönt a nyugdíjasok?

Kaphatnak kölcsönt a nyugdíjasok, hiszen továbbra is van jövedelmük, így pedig törleszteni is tudnak, ám a bank jóval nagyobb kockázatként értékeli, ha valaki már nyugdíjba vonult, ami bizonyos keretek között érthető. Épp emiatt a nyugdíjasok hiteligénylése során több feltételnek kell megfelelni, ám más tekintetben az ilyen ügyletek nem különböznek nagy mértékben a többitől.

A jövedelmi feltételek

A jövedelem összege és típusa minden hitelfelvétel alapvető feltétele; a bankok megkülönböztetnek elsődleges és kiegészítő jövedelmeket. A nyugdíj szerencsére az elsődleges jövedelemtípusok közé tartozik, így pedig nincs akadálya a hitelfelvételnek.

Az azonban nem mindegy, hogy mekkora jövedelemről, illetve mekkora hitelösszegről van szó, hiszen egy nyugdíjas hitelfelvevőnek is bele kell férnie a JTM-szabályozás kereteibe – ez mutatja meg, hogy a hitel törlesztőrészlete a jövedelem mekkora részét teheti ki, és még nettó 500 ezer forintot meghaladó jövedelem mellett is csak 60% lehet egy személyi kölcsönnél.

A felső korhatár

A magyarországi pénzintézetek az igénylés során nem a hiteligényléskor betöltött életkort vizsgálják, hanem a futamidő végét; banktól függően ez személyi kölcsönnél általában 65 és 72 év közé esik, lakáshitelnél pedig 70 és 75 év közé.

A magyar nyugdíjkorhatár 65 év, tehát ez a legtöbb nyugdíjasnak okozhat némi kellemetlenséget, de magát a hitelfelvételt elméletben nem akadályozza.

Adóstárs bevonása

A bank által meghatározott kor feletti hiteligénylők számára előírhatják egy adóstárs bevonását, amivel biztosítják, hogy valaki mindig fizeti majd a hitelt. Fontos, hogy nem nyugdíjas hiteligénylő is bevonhat adóstársnak egy nyugdíjast, ekkor pedig a kölcsön feltételei kedvezőbbek is lehetnek, így alacsonyabb havi törlesztőrészlettel, vagy nagyobb hitelösszeggel is lehet számolni.

Érdemes azonban alaposan megfontolni ezt a lehetőséget, hiszen az adóstárs ugyanakkora részben felel a hitelért, mint az adós, tehát, ha az adós nem fizet, a tartozás kiegyenlítéséért az adóstárs is a teljes vagyonával felel.

A szükséges dokumentumok

Az egyik ilyen eltérés a jövedelemigazolás dokumentumaiban van, nyugdíjasként általában a nyugdíjszelvényt, a nyugdíjasigazolványt, illetve a nyugdíjhatározatot szokták kérni a bankok. Van ahol ezek közül egy is elegendő, van ahol több igazolást is kérnek.

Ezek mellett természetesen szükség lesz a szokásos, azaz a személyazonosításra szolgáló dokumentumokra is, mint a személyi igazolvány, a jogosítvány, vagy az útlevél, illetve a lakcímkártya is elengedhetetlen; ez utóbbin állandó, bejelentett, magyarországi lakcímnek kell szerepelnie.

Az igénylés menete

A hiteligénylés menete nyugdíjas igénylő esetén sem tér el az általánostól, akár személyi kölcsönre, akár lakáshitelre lenne szüksége. A nyugdíjasok hiteligénylésének folyamatában szintén szerepet kap a hitelképesség vizsgálata, így például minden esetben ellenőrzik a következő feltételeket:

  • rendszeres jövedelem (nyugdíj mellett lehet más is, például munkabér)
  • megfelelő elérhetőség,
  • bankszámla.

Akad azonban néhány különbség is, amelyeket fontos megemlíteni; ilyen például, hogy abban az esetben, ha a futamidő végére az igénylő eléri a bank által meghatározott életkort, akkor további feltételeket is teljesítenie kell, és ez általában adóstárs bevonását jelenti.

Léteznek azonban olyan hitelintézetek is, amelyeknél nincs megkötés a maximum életkorra, sőt, a jövedelmi minimumra sem, de olyan bankot is lehet találni, amely nyugdíjas hiteligénylő esetében alacsonyabb jövedelmet is elfogad.

Fontos, hogy nyugdíjas igénylő esetén is kizáró oknak számít, ha aktív, vagy passzív lejárt tartozással rendelkezik a Központi Hitelinformációs Rendszerben.

Összefoglaló

A nyugdíjasok kaphatnak kölcsönt, amennyiben teljesítenek bizonyos feltételeket. A jövedelem alapvető szempont, a nyugdíj elsődleges jövedelemnek számít. A futamidő végére betöltött felső korhatár személyi kölcsönnél 65-72 év, míg lakáshitelnél 70-75 év. A szükséges dokumentumok között szerepel a jövedelemigazolás, nyugdíjasigazolvány és a személyazonosító dokumentumok. Az igénylés menete általánosságban nem tér el a többi hiteligénylőtől, de adóstárs bevonására lehet szükség, ha a futamidő végére az igénylő eléri a bank által meghatározott életkort.

Ha nyugdíjas vagy, és hitelt szeretnél igényelni, hasonlítsd össze oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait, válaszd ki azt a konstrukciót, amelyik a leginkább megfelel az elképzeléseidnek, majd indítsd el az igénylési folyamatot mindössze néhány kattintással, online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,0% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Nézzük át, milyen hitelfajták léteznek!

Nézzük át, milyen hitelfajták léteznek!

2020.12.28.

Az egyes hitelfajták között alapvető különbségek vannak, amelyekkel érdemes tisztában lenned, mielőtt beadnál egy hitelkérelmet – olvasd el cikkünket, és minden információt megkapsz!

Tovább olvasom
Online vagy személyes hitelfelvétel: melyiket válasszuk?

Online vagy személyes hitelfelvétel: melyiket válasszuk?

2022.11.25.

Az online vagy személyes hitelfelvétel választásának kérdése egyszerű, hiszen az internetet használva kényelmesen juthatunk kölcsönhöz, ám az éremnek két oldala van.

Tovább olvasom
A legfontosabb fogalmak lakáshitel felvétele előtt

A legfontosabb fogalmak lakáshitel felvétele előtt

2022.11.02.

Lakáshitel felvétele előtt, illetve a folyamat során számos olyan fogalommal találkozhatunk, amelyek ismeretlenek lehetnek.

Tovább olvasom
Mekkora jövedelemre van szükség 20 millió forint lakáshitelhez?

Mekkora jövedelemre van szükség 20 millió forint lakáshitelhez?

2023.10.24.

20 millió forint lakáshitel elég lehet ahhoz, hogy valaki megvásárolja álmai ingatlanát. De mekkora jövedelemre van szükség 20 millió forint lakáshitelhez? Mi számít még, a jövedelem nagyságán kívül? Hol találhatjuk meg a számunkra legmegfelelőbb lakáshitelt? Minden fontos információ a lakáshitel igényléshez szükséges jövedelem nagyságáról egy helyen.

Tovább olvasom