Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mibe fektessük a pénzünket 2023-ban?

2023.03.29.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. április 13. 14:06

Hogy mibe fektesd a pénzedet 2023-ban, az bizony egy fogós kérdés, de megpróbáljuk megválaszolni; olvasd el alábbi cikkünket!

Mibe fektessük a pénzünket 2023-ban?

A befektetés 2023-ban is egy ingoványos talaj lehet azok számára, akik még csak ismerkednek a lehetőségekkel. A bankbetétek, állampapírok, befektetési alapok, életbiztosítások és ingatlanok is nagyszerű opciók, ám számos szempont alapján lehet csak dönteni közöttük. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a befektetéstípusokat, amelyekkel érdemes tenni egy próbát.

Egy biztos: ne készpénzben tartsd a vagyonodat!

Sajnos a magyarok még mindig a készpénzt tartják a legjobbnak, hiába az ellene szóló érvek; még a mostani inflációs környezetben is hatalmas a készpénzállomány, pedig ezen lehet a legtöbbet veszíteni. A Magyar Nemzeti Bank szerint háztartásonként átlagosan 1,5 millió forintnyi készpénz áll „megtakarításként” a magyar lakosságnál, ami döbbenetesen magas szám.

Az idei előrejelzések szerint ugyanis akár 19%-os drágulás is várható, tehát ami ma még 1,5 millió forintba kerülne, az az év végén már 1,8 millió forint lesz. A készpénz rohamosan veszít az értékéből, amit minden egyes nap tapasztalhatunk, ha elmegyünk bevásárolni, ezért a készpénzes megtakarítást mindenképp kerülni kell!

Természetesen léteznek alternatívák, amelyek akár kétszámjegyű kamatozást is kínálnak; lássuk, melyek ezek!

Mibe fektessük a pénzünket 2023-ban?

A bankbetétek

A bankbetét biztos befektetés, azonban annak ellenére is alacsony kamatokkal működik, hogy az infláció rakétaként hasít az ég felé. Jelenleg nagyjából 1,5% a maximum hozam, ami a jelenleg 15% körüli infláció mellett inkább tűnik siralmasnak, mint bármi másnak, ezért a bankbetéteket a magunk részéről nem ajánljuk senkinek; haladjunk is tovább.

Az állampapírok

Az inflációkövető kamatozású Prémium Magyar Állampapír a lehető legjobb választás abban az esetben, ha szeretnénk megőrizni a vagyonunk értékét, de az úgynevezett diszkont kincstárjegy is jó választás, hiszen ez tükrözi a leggyorsabban a hozamszintek emelkedését. Ezek mellett – szeptember végétől – ismét forgalmazni kezdték a Bónusz Magyar Állampapírt, ami szintén vonzó kamatokat fizet.

A lakossági állampapírok esetében az Államkincstár minimális tőkeveszteséggel ugyan, de akár a lejárat előtt is visszavásárolja azokat, így lehetőséget biztosít arra, hogy akár 1-2 év elteltével is ki lehet szállni a befektetésből, ha a szükség úgy hozza, ráadásul ilyenkor az időarányos felhalmozott kamat is megilleti a befektetőt.

A rövidebb – 4 éves – Prémium Magyar Állampapír Plusz várhatóan 15,35% körüli, a hosszabb – 6 éves – sorozat pedig nagyjából 16,1%-os éves kamatot nyújt 2023-ban, de az inflációs előrejelzések alapján 2024-ben még ennél is magasabb, akár 20% fölötti kamatra is számíthatunk. Ezek mellett érdekes lehet még a Prémium Euró Magyar Állampapír, ami az eurózóna inflációját követi, és devizaárfolyam-nyereségre biztosít lehetőséget.

Fontos viszont, hogy a Magyar Állampapír Plusz, az Egyéves Magyar Állampapír és a Kincstári Takarékjegyek viszont csupán egyszámjegyű kamatokat kínálnak, így ezeket nem javasoljuk.

A befektetési alapok

Sajnos a befektetési alapok idén nem lesznek a befektetők kedvencei, aminek számos oka van: a piaci hozamszintek emelkedése, illetve a világgazdasági környezet és az általános bizonytalanság miatt nagymértékű veszteséget szenvedtek el tavaly, és az idei évre sem várható jelentős javulás, bár ebben az elemzők nem értenek egyet. Aki tapasztalatlan ezen a téren, annak inkább nem javasoljuk, hogy most szerezzen jártasságot a befektetési alapok világában.

Az életbiztosítások

A befektetési egységekhez kötött életbiztosítások piaca tavaly is remek évet zárt, és az idei is jónak ígérkezik. A nyugdíjbiztosítások mellett az önkéntes nyugdíjpénztárak és a nyugdíj-előtakarékossági számlák is remek lehetőségek, és mindegyik előnye, hogy minden évben a befizetések 20%-ának megfelelő állami támogatásra jogosítanak.

Az ingatlanpiac

Az elmúlt évek árnövekedése után az első év lesz 2023, amikor csökkenés várható: mind a piac, mind az ingatlanárak csökkenni fognak az elemzők szerint. A tavaly novemberben kiadott lakáspiaci jelentés szerint az adásvételek és a hitelfelvételek is 30% feletti visszaesést mutattak, és ez a tendencia folytatódni fog idén is. Ennek okán eladni nem lesz érdemes mostanában – legalábbis a maximális hozam nem lesz elérhető –, a vásárlóknak pedig a kivárást tanácsoljuk.

Mint a fentiekből is kiolvasható, aki idén készpénzben tartja a vagyonát, komoly veszteségeket szenvedhet majd el, ezért érdemesebb valamilyen befektetést választani. Mi az állampapírok mellé tennénk a voksunkat, de természetesen bármi jó lehet, ami segít megőrizni a pénzed értékét!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Diákhitel: állampapírba fektetve akár nyereséges is lehet

Diákhitel: állampapírba fektetve akár nyereséges is lehet

2023.04.11.

A diákhitel sokak számára lehetővé teszi a felsőoktatási tanulmányok elvégzését, azonban kevesen tudják, hogy a diákhitel állampapírba fektetve lehetőséget kínálhat nyereséges befektetésre is. Az állampapírba fektetett diákhitel ugyanis az egyik legbiztonságosabb befektetési lehetőség, ami jövedelmet hozhat a diákok számára. Utánajártunk, hogy miért érdemes a diákhitelt állampapírba fektetni, és miért érdemes még akkor is felvenni diákhitelt, ha nincs rá szükségünk.

Tovább olvasom
Milyen állampapírokba fektethetünk 2024-ben?

Milyen állampapírokba fektethetünk 2024-ben?

2024.01.19.

Alacsony kockázat, stabil hozam: ez az állampapír. A már eddig is népszerű befektetés várhatóan továbbra is az marad. 2024-ben pedig új lehetőséget is kínál majd az állampapír. Utánajártunk, hogy miért tökéletes befektetés az állampapír, és annak is, hogy melyiket válasszuk idén.

Tovább olvasom
Milyen euró alapú megtakarítási formák közül választhatunk?

Milyen euró alapú megtakarítási formák közül választhatunk?

2023.09.07.

Forintban vagy euróban takarítsunk meg? Hogyan hat az infláció egy forint alapú befektetésre? Mi a jó döntés? Mit vegyünk figyelembe, mielőtt döntünk? Körbejártuk a kérdést, és összeszedtek a válaszokat.

Tovább olvasom
Plusz pénz állt a házhoz? Mit érdemes tennünk, ha extra bevételhez jutunk?

Plusz pénz állt a házhoz? Mit érdemes tennünk, ha extra bevételhez jutunk?

2020.09.09.

Ha váratlanul kisebb-nagyobb bevételre teszünk szert, érdemes elgondolkodnunk azon, mit kezdjünk vele. Természetesen nyomban el is költhetjük, de érdemes hosszabb távra gondolva cselekedni. Nézzük, mit kezdjünk az extra pénzzel, hogy jó helyre kerüljön!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával