Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Megjelent a rendelet: így változnak a lakásbiztosítások szabályai

2023.03.17.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. április 13. 14:08

Változnak a lakásbiztosítások szabályai májustól; az alábbiakból megtudhatod, mire kell számítanod, ha rendelkezel lakásbiztosítással.

Megjelent a rendelet: így változnak a lakásbiztosítások szabályai

Változnak a lakásbiztosítások szabályai, és a tervezet benyújtását követően, még aznap rendeletbe is foglalta a kormány az új előírásokat, amelyek 2023. április 30-án lépnek hatályba. Ezek számos változást hoznak magukkal, amelyek neked, mint biztosítottnak kizárólag előnyöket tartogatnak – a biztosítótársaságoknak, közvetítőknek és a bankoknak persze nem feltétlenül –, de a legfontosabb, hogy minden évben kapsz egy újabb lehetőséget a biztosításod felmondására, ám a többivel is érdemes megismerkedned, ha biztosítást kötöttél az otthonodra.

Annak érdekében, hogy megkönnyítsük a tájékozódást, az alábbi cikkben összefoglaltunk mindent, amit érdemes tudni a lakásbiztosítások szabályainak változásáról.

Jelzáloghitel mellé kötött lakásbiztosítás

A bankok ügyintézőinek, illetve a hitelközvetítőknek kötelező lesz tájékoztatni az ügyfeleket a Magyar Nemzeti Bank honlapján elérhető Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítási kalkulátorról, azt bemutatni minden olyan esetben, amikor a jelzáloghitel-szerződés megkötéséhez az adott ingatlanra vagyonbiztosítást kell kötni.

Erre azért van szükség, mert így az igénylő teljes képet kaphat az elérhető lakásbiztosításokról, és lehetősége nyílik a számára legkedvezőbb terméket igénybe venni, így pedig az ügyfél nem csak azt a lakásbiztosítást választhatja a lakáshitel felvételekor, amit a bank ajánl neki, hiszen az korántsem biztosan a számára legkedvezőbb.

Gyakori ugyanis, hogy a jelzáloghitel-szerződések megkötéséhez kötelezően előírt lakásbiztosítás kiválasztására az ügyfelek már nem ügyelnek, hanem többnyire elfogadják azt a konstrukciót, amit a bank felajánl a szerződés mellé, ezzel viszont maguknak okozhatnak anyagi károkat, hiszen az ajánlatokat összehasonlítva jobbat is találhatnának – a változás ezt teszi sokak számára elérhetővé, mert bár most is meg lehetne tenni, de az információ átadása a lényeg.

Bekerül a biztosítás díja a THM-be

A kölcsönszerződés megkötése előtt – a THM meghatározásakor – figyelembe kell venni a jelzáloghitel fedezetéül szolgáló ingatlanra kötött lakásbiztosítás díját is, és a maximális THM-et is ezzel kell számolni, aminek köszönhetően az ügyfél a hitellel kapcsolatos összes költséget láthatja. A változtatás lényege, hogy az ügyfél így nem vehet fel a THM-plafonnál drágább hitelt.

Évi két felmondási lehetőség

A változtatás lehetővé teszi, hogy az ügyfelek az éves fordulónapon túl minden év adott hónapjában, a biztosítók által kidolgozott új ajánlatok alapján, költségmentesen átszerződhessenek egy, a számukra kedvezőbb feltételeket kínáló lakásbiztosítási konstrukcióra.

A rendelet szerint a lakáscélú ingatlant érintő, határozatlan időre kötött vagyonbiztosítási szerződés esetében a biztosítóval szerződő fél jogosult arra, hogy a biztosítási évfordulón túl minden év márciusában – a hónap végéig a biztosítóhoz beérkezően – költségmentesen élhessen egy további felmondási lehetőséggel. Erről a biztosítónak minden év február 15-ig kell tájékoztatnia a szerződő felet, tehát az új, kibővített felmondási lehetőséggel az ügyfelek először 2024-ben élhetnek.

Jutalékplafon is bevezetésre kerül

A rendelet jutalékplafont is bevezet a biztosítók számára a lakásbiztosításoknál, aminek eredménye az lehet, hogy az ügyfelek olcsóbb ajánlatokat kapnak majd. A lakáscélú ingatlant érintő, határozatlan időre kötött vagyonbiztosítási szerződésnél a biztosításközvetítőnek kifizetett jutalék összege az új szabályok értelmében nem haladhatja meg az éves biztosítási díj 20%-át.

Amennyiben lakásbiztosítást szeretnél kötni, nem kell a bankok ajánlataira támaszkodnod már most, a rendelet hatályba lépése előtt sem! Oldalunkon összehasonlíthatod a biztosítótársaságok legjobb ajánlatait, könnyedén kiválaszthatod közülük azt a konstrukciót, amely a leginkább megfelel az elképzeléseidnek, majd a szerződéskötési folyamatot is elindíthatod online, mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Miért kössünk lakásbiztosítást a nyaralónkra?

Miért kössünk lakásbiztosítást a nyaralónkra?

2021.11.15.

A nyaralónkba pihenni járunk, és gyakran hetekig vagy hónapokig is üresen áll. Szeretnénk mindig úgy viszontlátni a nyaralónkat, ahogy azt otthagytuk. Ez nem mindig sikerül, és a távollétünkben keletkezett károk plusz költséget és bosszúságot okozhatnak. Egy nyaralóra kötött biztosítás megtérítheti ezeket a károkat. Mutatjuk, hogy miért kössünk lakásbiztosítást a nyaralónkra.

Tovább olvasom
Miben különbözik a kockázati életbiztosítás és a balesetbiztosítás?

Miben különbözik a kockázati életbiztosítás és a balesetbiztosítás?

2023.05.26.

Sokféle biztosítás van. Az életbiztosítás és a balesetbiztosítás is ismert a biztosítások között. Ez két biztosítás bár hasonló, más és más élethelyzetben nyújthat segítséget. Ha biztosítást akarunk kötni, fontos, hogy ismerjük őket, tudjuk, hogy milyen védelmet biztosítanak számunkra és szeretteink számára. Utánajártunk, hogy miben különbözik a kockázati életbiztosítás és a balesetbiztosítás. A különbségek nem nagyok, mégis fontosak. Mutatjuk, mit találtunk.

Tovább olvasom
Mit értünk alul- és túlbiztosítás alatt?

Mit értünk alul- és túlbiztosítás alatt?

2021.09.02.

Az alul- és túlbiztosítás gyakoribb, mint gondolnánk, és komoly problémákat okoz az ügyfelek körében. Az alábbiakban mindent elmagyarázunk, amit tudni kell a témáról!

Tovább olvasom
5+1 érv az egészségbiztosítás mellett

5+1 érv az egészségbiztosítás mellett

2021.02.09.

Az egészségbiztosítás mellett számtalan érvet lehet felsorakoztatni, amelyeket megosztunk Veled alábbi cikkünkben.

Tovább olvasom