Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Megjelent a rendelet: így változnak a lakásbiztosítások szabályai

2023.03.17.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. április 13. 14:08

Változnak a lakásbiztosítások szabályai májustól; az alábbiakból megtudhatod, mire kell számítanod, ha rendelkezel lakásbiztosítással.

Megjelent a rendelet: így változnak a lakásbiztosítások szabályai

Változnak a lakásbiztosítások szabályai, és a tervezet benyújtását követően, még aznap rendeletbe is foglalta a kormány az új előírásokat, amelyek 2023. április 30-án lépnek hatályba. Ezek számos változást hoznak magukkal, amelyek neked, mint biztosítottnak kizárólag előnyöket tartogatnak – a biztosítótársaságoknak, közvetítőknek és a bankoknak persze nem feltétlenül –, de a legfontosabb, hogy minden évben kapsz egy újabb lehetőséget a biztosításod felmondására, ám a többivel is érdemes megismerkedned, ha biztosítást kötöttél az otthonodra.

Annak érdekében, hogy megkönnyítsük a tájékozódást, az alábbi cikkben összefoglaltunk mindent, amit érdemes tudni a lakásbiztosítások szabályainak változásáról.

Jelzáloghitel mellé kötött lakásbiztosítás

A bankok ügyintézőinek, illetve a hitelközvetítőknek kötelező lesz tájékoztatni az ügyfeleket a Magyar Nemzeti Bank honlapján elérhető Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítási kalkulátorról, azt bemutatni minden olyan esetben, amikor a jelzáloghitel-szerződés megkötéséhez az adott ingatlanra vagyonbiztosítást kell kötni.

Erre azért van szükség, mert így az igénylő teljes képet kaphat az elérhető lakásbiztosításokról, és lehetősége nyílik a számára legkedvezőbb terméket igénybe venni, így pedig az ügyfél nem csak azt a lakásbiztosítást választhatja a lakáshitel felvételekor, amit a bank ajánl neki, hiszen az korántsem biztosan a számára legkedvezőbb.

Gyakori ugyanis, hogy a jelzáloghitel-szerződések megkötéséhez kötelezően előírt lakásbiztosítás kiválasztására az ügyfelek már nem ügyelnek, hanem többnyire elfogadják azt a konstrukciót, amit a bank felajánl a szerződés mellé, ezzel viszont maguknak okozhatnak anyagi károkat, hiszen az ajánlatokat összehasonlítva jobbat is találhatnának – a változás ezt teszi sokak számára elérhetővé, mert bár most is meg lehetne tenni, de az információ átadása a lényeg.

Bekerül a biztosítás díja a THM-be

A kölcsönszerződés megkötése előtt – a THM meghatározásakor – figyelembe kell venni a jelzáloghitel fedezetéül szolgáló ingatlanra kötött lakásbiztosítás díját is, és a maximális THM-et is ezzel kell számolni, aminek köszönhetően az ügyfél a hitellel kapcsolatos összes költséget láthatja. A változtatás lényege, hogy az ügyfél így nem vehet fel a THM-plafonnál drágább hitelt.

Évi két felmondási lehetőség

A változtatás lehetővé teszi, hogy az ügyfelek az éves fordulónapon túl minden év adott hónapjában, a biztosítók által kidolgozott új ajánlatok alapján, költségmentesen átszerződhessenek egy, a számukra kedvezőbb feltételeket kínáló lakásbiztosítási konstrukcióra.

A rendelet szerint a lakáscélú ingatlant érintő, határozatlan időre kötött vagyonbiztosítási szerződés esetében a biztosítóval szerződő fél jogosult arra, hogy a biztosítási évfordulón túl minden év márciusában – a hónap végéig a biztosítóhoz beérkezően – költségmentesen élhessen egy további felmondási lehetőséggel. Erről a biztosítónak minden év február 15-ig kell tájékoztatnia a szerződő felet, tehát az új, kibővített felmondási lehetőséggel az ügyfelek először 2024-ben élhetnek.

Jutalékplafon is bevezetésre kerül

A rendelet jutalékplafont is bevezet a biztosítók számára a lakásbiztosításoknál, aminek eredménye az lehet, hogy az ügyfelek olcsóbb ajánlatokat kapnak majd. A lakáscélú ingatlant érintő, határozatlan időre kötött vagyonbiztosítási szerződésnél a biztosításközvetítőnek kifizetett jutalék összege az új szabályok értelmében nem haladhatja meg az éves biztosítási díj 20%-át.

Amennyiben lakásbiztosítást szeretnél kötni, nem kell a bankok ajánlataira támaszkodnod már most, a rendelet hatályba lépése előtt sem! Oldalunkon összehasonlíthatod a biztosítótársaságok legjobb ajánlatait, könnyedén kiválaszthatod közülük azt a konstrukciót, amely a leginkább megfelel az elképzeléseidnek, majd a szerződéskötési folyamatot is elindíthatod online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

E-autóra mennyibe kerül a biztosítás?

E-autóra mennyibe kerül a biztosítás?

2020.12.09.

Az elektromos autózás egyre népszerűbb, aminek számos oka van: a klímaváltozás elleni küzdelemtől az alacsony fenntartási költségeken át egészen a divatosságig bármi lehet, ami miatt valaki az e-autó mellett dönt. Az alacsony fenntartási költségekről szóló híreket azonban érdemes fenntartással kezelni, hiszen igaz ugyan, hogy az áram olcsóbb, mint a benzin/gázolaj, viszont egy autónak akadnak még egyéb költségei is. Ilyen például a biztosítás.

Tovább olvasom
Mi jellemzi a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítást?

Mi jellemzi a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítást?

2023.06.29.

Ha már Otthonbiztosítás, az legyen minősített. Ha már Otthonbiztosítás, az legyen fogyasztóbarát. És ez jó nekünk? De még mennyire! Mutatjuk a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás legfontosabb jellemzőit.

Tovább olvasom
A Casco biztosítás feltételei

A Casco biztosítás feltételei

2022.02.02.

A Casco egy vagyonbiztosítás az autónkra. Egy ütközéskor megsérülhet az autónk, kár keletkezhet benne. A Casco biztosítás megtérítheti a keletkezett kárt akkor is, ha a balesetet mi okoztuk. Az autónk a házunk után a legértékesebb vagyontárgyunk lehet. Vigyázni akarunk rá. A Casco erre egy tökéletes megoldás. Megnéztük, mik a Casco biztosítás feltételei.

Tovább olvasom
Minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás – mit jelent?

Minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás – mit jelent?

2020.05.25.

A „minősített fogyasztóbarát” minősítést eddig csupán lakáshitel kaphatta meg, ám már egy ideje lehet arról is hallani, hogy a biztosításoknál, elsősorban a lakásbiztosítások esetében be fogják vezetni. Ez nemrég meg is történt: megjelent az első minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás, amit hamarosan a többi is követni fog, hiszen csak a Magyar Nemzeti Bank jóváhagyására van szükség hozzá, így minden biztosítótársaságnak megvan a lehetősége arra, hogy maga is előálljon egy ilyen konstrukcióval.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával