Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

A Babaváró hitel feltételei 2023-ban

2023.03.03.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2023. április 13. 14:09

A Babaváró hitel feltételei 2023-ban nem változtak a korábbiakhoz képest, de, ha igényelni szeretnéd, fontos tisztában lenned a részletekkel is!

A Babaváró hitel feltételei 2023-ban

A Babaváró hitel eredetileg 2022 decemberében kifutott volna, ám a kormány meghosszabbította a támogatást, így még idén – és előreláthatólag 2024-ben is – igényelhető marad. Ez persze valahol nem is meglepő, hiszen sikeres és népszerű konstrukcióról van szó, ami komoly támogatást nyújt a gyermeket tervező házaspároknak.

A Babaváró hitel részletei

A Babaváró hitel akár 10 millió forint szabadon felhasználható összeget is nyújthat azok számára, akik megfelelnek a feltételeinek, a futamidő akár 20 év is lehet, a törlesztőrészlet maximális összege pedig 50 ezer forint. A kölcsön alapesetben kamatmentes, nincs számlabemutatási, vagy utólagos igazolási kötelezettség, a gyermek, vagy gyermekek megérkezésével pedig egyre több kedvezmény jár:

  • ha az igénylést követő 5 éven belül megszületik a vállalt gyermek, a hitel a futamidő végéig kamatmentes, a törlesztés pedig három évig halasztható,
  • a második gyermek megszületésekor elengedik a fennálló tartozás 30%-át, és újabb három évre kérhető a törlesztés halasztása,
  • a harmadik gyermek megszületésekor pedig a teljes tartozás elengedésre kerül, a hitel vissza nem térítendő támogatássá alakul át.

A Babaváró hitel feltételei 2023-ban

A Babaváró hitel legfontosabb feltétele a házasság: az igénylőknek nyilatkozniuk kell, hogy házasok, és ennek valódiságát az Államkincstár ellenőrzi. Az igénylés benyújtásakor a pár mindkét tagjának 18 évesnél idősebbnek kell lennie, a feleség életkora pedig nem haladhatja meg a 41 évet, és mindkettejüknek magyarországi lakcímmel kell rendelkezniük.

A házaspár legalább egyik tagjának minimum 3 év folyamatos TB jogviszonyt kell tudnia igazolni, egyikük sem lehet büntetett előéletű, nem rendelkezhetnek köztartozással, illetve egyikük sem lehet negatív státuszú a KHR-listán.

Fontos tudni, hogy emellett a bankok feltételeit is teljesíteni kell, és az életkor-, illetve jövedelem-előírás bankonként eltérhet az állam által megadottól: egyes pénzintézeteknél csak 21-23 éves kortól adnak kölcsönt, de az egyes jövedelemtípusok elfogadása is eltérő lehet, illetve az elvárt jövedelem mértéke is változó.

Az igényléshez szükséges dokumentumok

A következő dokumentumokat mindenképp be kell mutatni a banknak:

  • személyazonosságot igazoló okmány, lakcím- és adókártya,
  • 30 napnál nem régebbi jövedelemigazolás, vállalkozóknak NAV jövedelemigazolás,
  • bankszámlakivonatok 3-6 hónapra visszamenőleg,
  • a TB jogviszony igazolása.

Ezeken túl nyilatkozni kell a házasság fennállásáról, a büntetlen előéletről és a köztartozás-mentességről, továbbá, ha az igénylés időpontjában már úton van a baba, akkor a várandósgondozási kiskönyv első és hetedik oldalát is be kell mutatni.

A Babaváró hitel igénylésének menete

A Babaváró hitelt továbbra is a kereskedelmi bankoknál lehet igényelni a szokásos módokon, azaz személyesen, a bankfiókokban, illetve akár online is elindítható a folyamat. Fontos azonban, hogy melyik pénzintézetet választod, hiszen – mint azt fentebb is írtuk – a feltételek bankonként eltérőek lehetnek, ráadásul léteznek olyan pénzintézetek is, amelyek bizonyos feltételek vállalása esetén akár 180 ezer forintnyi plusz jóváírást is adnak a Babaváró hitel mellé!

A dokumentumok megléte szintén lényeges, ám az igénylőlapot minden banknál saját nyomtatványon kell beadni, azaz az előzetes tájékozódás elengedhetetlen. Fontos továbbá azt is megtudni, hogy milyen lehetőségek érhetőek el, ha szeretnéd visszatörleszteni a hiteledet, legyen szó részleges, vagy teljes visszafizetésről.

Lényeges, hogy tudd: nem minden esetben jársz a lehető legjobban, az elő-, vagy végtörlesztés mellett döntesz, ugyanis a futamidő első öt évében történő visszafizetés esetén a kapott kamattámogatást egy összegben rendezned kell, érdemes tehát kivárni az első öt évet.

Ha szeretnéd igényelni a Babaváró hitelt, hasonlítsd össze oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait, válassz, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

5 év után mennyi lesz a babaváró hitel törlesztőrészlete, ha nem születik gyermek?

5 év után mennyi lesz a babaváró hitel törlesztőrészlete, ha nem születik gyermek?

2020.11.14.

A babaváró hitel a számos előny mellett rejteget néhány buktatót is, amivel gyakran nem számolnak azok, akik igénybe veszik.

Tovább olvasom
Banki követelmények a babaváró hitelnél

Banki követelmények a babaváró hitelnél

2019.09.12.

Mint minden hitelkonstrukció esetében, így a babaváró hitelnél is megkell felelni a követelményeknek. Bonyolítja a helyzetet, hogy nem csak banki, de állami szinten megszabott kritériumok is vannak. Amiket valószínűleg olvastál már, de ha még nem, könnyedén megtalálhatod őket oldalunk „babaváró hitel” menüpontja alatt. Most viszont lássuk részletesen a banki követelményeket a babaváró hitel igényléséhez!

Tovább olvasom
Miért jó a babaváró kölcsön?

Miért jó a babaváró kölcsön?

2019.10.30.

Gyakorlatilag biztosak vagyunk benne, hogy ha jogosult vagy rá, akkor már biztosan hallottál a babaváró kölcsönről, hiszen erről szóltak a hírek az elmúlt hónapokban. Ha viszont valamiért elkerülte a figyelmedet, akkor röviden összefoglaljuk neked, hogy miért jó a babaváró kölcsön!

Tovább olvasom
Meghatalmazással tudom igényelni a babaváró hitelt?

Meghatalmazással tudom igényelni a babaváró hitelt?

2020.09.15.

Ha valamit meghatalmazással tudsz igényelni, az nagyban megkönnyítheti az ügyintézést, ám sajnos ez sok esetben nem megoldható. A babaváró hitelnél is van lehetőséged bizonyos dolgokat meghatalmazással elintézni, ám sajnos nem mindent.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával