Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

CSOK bővítésre: minden tudnivaló egy helyen

2023.02.22.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2023. február 22. 15:36

CSOK bővítésre is igényelhető, ha szeretnéd megtartani a jelenlegi otthonod, de nagyobb élettérre lenne szükséged a család bővülése miatt.

CSOK bővítésre: minden tudnivaló egy helyen

A CSOK bővítésre igényelhető változata – vagyis az úgynevezett CSOK kiegészítés – lehetőséget biztosít arra, hogy másodszor is igénybe vedd a támogatást a még folyamatban lévő bővítés befejezéséhez, de csak további vállalt, vagy esetleg időközben a családba érkező gyermekek után.

A bővítés lényege, hogy emeletráépítést, tetőtér-beépítést, vagy hozzáépítést hajtasz végre egy már meglévő ingatlanon, és a hasznos alapterület legalább egy lakószobával növekszik. A bővítmény lehet az otthonod része is, de akár önálló lakrészt is kialakíthatsz, viszont az nem lehet önálló albetétként nyilvántartott lakás.

CSOK bővítésre

A CSOK bővítésre kizárólag Magyarország területén, meglévő lakás bővítésére igényelhető, de csak a kérelem benyújtásakor a hitelintézet által elfogadott költségvetésből még fennmaradó bekerülési költségekre használható fel.

A CSOK-kal vásárolni kívánt ingatlannak meg kell felelnie az alábbi feltételeknek:

  • rendelkezik 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával, főzőhelyiséggel – vagy legalább 4 m² alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű térrel –,fürdőhelyiséggel és WC-vel,
  • rendelkezik közműves villamosenergia-szolgáltatással,
  • rendelkezik egyedi fűtési móddal,
  • rendelkezik közműves szennyvízelvezetéssel, vagy a szennyvíz tisztítására és elhelyezésére szolgáló, egyedi szennyvízkezelő berendezéssel, vagy tisztítómezővel ellátott, oldómedencés műtárggyal, vagy egyedi, zárt szennyvíztárolóval,
  • rendelkezik közműves ivóvíz-szolgáltatással, vagy a telken ivóvíz-minőségű vizet szolgáltató kúttal,
  • rendelkezik fűtéssel, ami lehet központi fűtés, vagy távfűtés is.

A CSOK rendelet értelmében a támogatott ingatlannak a lakhatási igények kielégítésére alkalmasnak kell lennie, ezt pedig a folyósító bank helyszíni szemle keretében, szemrevételezéssel vizsgálja. Ha a lakás a bank szerint nem felel meg a követelményeknek, az igénylő szakvéleménnyel igazolhatja a lakás lakhatási igények kielégítésére való alkalmasságát, és, ha ilyen szakvélemény rendelkezésre áll, a bank nem utasíthatja el a kérelmet.

Fontos, hogy a CSOK-kal bővített lakásban az igénylőnek legalább 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie, házaspár, illetve élettársak esetén a lakásban mindkét félnek az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzett tulajdonjoggal kell rendelkeznie.

A CSOK bővítésre csak akkor vehető igénybe, ha az igénylő rendelkezik TB jogviszonnyal, ami legalább 180 napja fennáll; ezt egy 30 napnál nem régebbi okirattal kell igazolni. Ez alól mentességet élveznek azok, akik végleges határozat alapján a gyermekek otthongondozási vagy ápolási díjában részesülnek.

CSOK bővítésre: az összegek

A CSOK bővítésre is többféle lehetőséget kínál a gyermekek számától és a minimális hasznos alapterülettől függően.

Egy gyermek és 40 m²-es hasznos alapterületű ingatlan esetében 600 ezer forint, két gyermek és 50 m²-es hasznos alapterületű ingatlan esetében 1.430.000 forint, három gyermek és 60 m²-es hasznos alapterületű ingatlan esetében 2.200.000 forint, négy vagy több gyermek és 70 m²-es hasznos alapterületű ingatlan esetében pedig 2.750.000 forint az igényelhető összeg.

Az ingatlan legkisebb hasznos alapterületének meghatározása során az igénylő által eltartott összes gyermeket figyelembe kell venni. Ha pedig a jogszabály által előírtan figyelembe veendő gyerekszám szerinti legkisebb alapterületet a bővítendő ingatlan hasznos alapterülete nem éri el, akkor az igénylő nem jogosult a CSOK igénybevételére.

CSOK bővítésre: további tudnivalók

A CSOK kérelmet a benyújtás napját követő 60 napon belül el kell bírálnia a banknak. A folyósítás a támogatási szerződés megkötését követően akkor lehetséges, ha az igénylő a saját erőként vállalt pénzeszközeit az építés finanszírozására már felhasználta, és a folyósítás maga az építési hitelekhez hasonlóan, a készültségi fokkal arányosan, utólagosan történik.

Az utolsó részletet a bank a használatbavételi engedély, a használatbavétel tudomásulvételét, vagy egyszerű bejelentés esetén a felépítés megtörténtét igazoló hatósági bizonyítvány, illetve a munkálatok befejezéséről szóló, teljes bizonyító erejű, magánokiratban foglalt nyilatkozat bemutatását követően folyósítja.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Időnyerő Személyi Kölcsön

THM

12,8% - 23,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Ingatlanra vonatkozó CSOK feltételek új ingatlan vásárlásakor

Ingatlanra vonatkozó CSOK feltételek új ingatlan vásárlásakor

2021.06.01.

Az ingatlanra vonatkozó feltételek CSOK igénylésekor kétfélék lehetnek: új és használt ingatlannál különböznek egymástól.

Tovább olvasom
Hogyan érinti az egyedülálló szülőket a lakástámogatások átalakulása jövőre?

Hogyan érinti az egyedülálló szülőket a lakástámogatások átalakulása jövőre?

2023.11.17.

A három legjelentősebb lakástámogatás közül kettő csak házaspárok számára lesz elérhető a jövő évben. A CSOK Plusz és a Babaváró támogatás sem lesz igényelhető egyedülállóként. Utánajártunk, hogy mit tehet 2024-ben, aki egyedülálló, és támogatással vásárolna lakást. Nem sok jót tudunk mondani.

Tovább olvasom
Kamatmentes a CSOK hitel a zöld hitel mellé

Kamatmentes a CSOK hitel a zöld hitel mellé

2021.10.29.

A Magyar Nemzeti Bank Zöld Otthon programja októberben indult el, a kivételesen kedvező kamatozású zöld hitelt új lakás vásárlására igényelhetjük. A hazai klímacélok mielőbbi elérését támogató program mellé ráadásul kamatmentes CSOK hitelt is kaphatunk. Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
Lakásbiztosítás CSOK-hoz – mit kell tudni róla?

Lakásbiztosítás CSOK-hoz – mit kell tudni róla?

2022.02.04.

A lakásbiztosítást CSOK-os ingatlanra nem csak érdemes megkötni, de egyenesen kötelező is.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával