Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

CSOK bővítésre: minden tudnivaló egy helyen

2023.02.22.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2023. február 22. 15:36

CSOK bővítésre is igényelhető, ha szeretnéd megtartani a jelenlegi otthonod, de nagyobb élettérre lenne szükséged a család bővülése miatt.

CSOK bővítésre: minden tudnivaló egy helyen

A CSOK bővítésre igényelhető változata – vagyis az úgynevezett CSOK kiegészítés – lehetőséget biztosít arra, hogy másodszor is igénybe vedd a támogatást a még folyamatban lévő bővítés befejezéséhez, de csak további vállalt, vagy esetleg időközben a családba érkező gyermekek után.

A bővítés lényege, hogy emeletráépítést, tetőtér-beépítést, vagy hozzáépítést hajtasz végre egy már meglévő ingatlanon, és a hasznos alapterület legalább egy lakószobával növekszik. A bővítmény lehet az otthonod része is, de akár önálló lakrészt is kialakíthatsz, viszont az nem lehet önálló albetétként nyilvántartott lakás.

CSOK bővítésre

A CSOK bővítésre kizárólag Magyarország területén, meglévő lakás bővítésére igényelhető, de csak a kérelem benyújtásakor a hitelintézet által elfogadott költségvetésből még fennmaradó bekerülési költségekre használható fel.

A CSOK-kal vásárolni kívánt ingatlannak meg kell felelnie az alábbi feltételeknek:

  • rendelkezik 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával, főzőhelyiséggel – vagy legalább 4 m² alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű térrel –,fürdőhelyiséggel és WC-vel,
  • rendelkezik közműves villamosenergia-szolgáltatással,
  • rendelkezik egyedi fűtési móddal,
  • rendelkezik közműves szennyvízelvezetéssel, vagy a szennyvíz tisztítására és elhelyezésére szolgáló, egyedi szennyvízkezelő berendezéssel, vagy tisztítómezővel ellátott, oldómedencés műtárggyal, vagy egyedi, zárt szennyvíztárolóval,
  • rendelkezik közműves ivóvíz-szolgáltatással, vagy a telken ivóvíz-minőségű vizet szolgáltató kúttal,
  • rendelkezik fűtéssel, ami lehet központi fűtés, vagy távfűtés is.

A CSOK rendelet értelmében a támogatott ingatlannak a lakhatási igények kielégítésére alkalmasnak kell lennie, ezt pedig a folyósító bank helyszíni szemle keretében, szemrevételezéssel vizsgálja. Ha a lakás a bank szerint nem felel meg a követelményeknek, az igénylő szakvéleménnyel igazolhatja a lakás lakhatási igények kielégítésére való alkalmasságát, és, ha ilyen szakvélemény rendelkezésre áll, a bank nem utasíthatja el a kérelmet.

Fontos, hogy a CSOK-kal bővített lakásban az igénylőnek legalább 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie, házaspár, illetve élettársak esetén a lakásban mindkét félnek az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzett tulajdonjoggal kell rendelkeznie.

A CSOK bővítésre csak akkor vehető igénybe, ha az igénylő rendelkezik TB jogviszonnyal, ami legalább 180 napja fennáll; ezt egy 30 napnál nem régebbi okirattal kell igazolni. Ez alól mentességet élveznek azok, akik végleges határozat alapján a gyermekek otthongondozási vagy ápolási díjában részesülnek.

CSOK bővítésre: az összegek

A CSOK bővítésre is többféle lehetőséget kínál a gyermekek számától és a minimális hasznos alapterülettől függően.

Egy gyermek és 40 m²-es hasznos alapterületű ingatlan esetében 600 ezer forint, két gyermek és 50 m²-es hasznos alapterületű ingatlan esetében 1.430.000 forint, három gyermek és 60 m²-es hasznos alapterületű ingatlan esetében 2.200.000 forint, négy vagy több gyermek és 70 m²-es hasznos alapterületű ingatlan esetében pedig 2.750.000 forint az igényelhető összeg.

Az ingatlan legkisebb hasznos alapterületének meghatározása során az igénylő által eltartott összes gyermeket figyelembe kell venni. Ha pedig a jogszabály által előírtan figyelembe veendő gyerekszám szerinti legkisebb alapterületet a bővítendő ingatlan hasznos alapterülete nem éri el, akkor az igénylő nem jogosult a CSOK igénybevételére.

CSOK bővítésre: további tudnivalók

A CSOK kérelmet a benyújtás napját követő 60 napon belül el kell bírálnia a banknak. A folyósítás a támogatási szerződés megkötését követően akkor lehetséges, ha az igénylő a saját erőként vállalt pénzeszközeit az építés finanszírozására már felhasználta, és a folyósítás maga az építési hitelekhez hasonlóan, a készültségi fokkal arányosan, utólagosan történik.

Az utolsó részletet a bank a használatbavételi engedély, a használatbavétel tudomásulvételét, vagy egyszerű bejelentés esetén a felépítés megtörténtét igazoló hatósági bizonyítvány, illetve a munkálatok befejezéséről szóló, teljes bizonyító erejű, magánokiratban foglalt nyilatkozat bemutatását követően folyósítja.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

CSOK-os ingatlanban vállalkozás – lehetséges?

CSOK-os ingatlanban vállalkozás – lehetséges?

2021.06.07.

Egy CSOK-os ingatlant egy vállalkozás székhelyeként használni sokáig lehetetlen volt, ám azóta változott a helyzet – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom
Milyen feltételekkel lehet igényelni CSOK-ot nyugdíjasként?

Milyen feltételekkel lehet igényelni CSOK-ot nyugdíjasként?

2021.03.02.

Igényelhetsz CSOK-ot nyugdíjasként? Van rá lehetőséged! Az alábbi cikkből megtudhatod, milyen feltételeket kell teljesítened hozzá!

Tovább olvasom
Lakásbiztosítás CSOK-hoz – mit kell tudni róla?

Lakásbiztosítás CSOK-hoz – mit kell tudni róla?

2022.02.04.

A lakásbiztosítást CSOK-os ingatlanra nem csak érdemes megkötni, de egyenesen kötelező is.

Tovább olvasom
Több otthonteremtési támogatás véget érhet idén

Több otthonteremtési támogatás véget érhet idén

2022.03.14.

Az elmúlt időszakban tekintélyesre duzzadt magyar otthonteremtési támogatás módjainak sorából több is az utolsó évét élheti 2022-ben. Lássuk, melyek azok a konstrukciók, amelyeket ez év végéig lehet igényelni!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával