Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

6 tényező, amit figyelembe kell venned hitelfelvétel előtt

2023.02.10.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2023. július 7. 11:40

Hitelfelvétel előtt számtalan tényezővel kell foglalkozni; az alábbiakban ezek közül válogattuk ki a 6 legfontosabbat.

6 tényező, amit figyelembe kell venned hitelfelvétel előtt

A hitelfelvétel előtt érdemes tisztában lenni azzal, hogy az elmúlt hónapokban nem csak az újonnan felvett kölcsönök drágultak meg az emelkedő kamatkörnyezetnek köszönhetően, hanem a már meglévő, változó kamatú hitelkonstrukciók is. Gyakorlatilag mostanra már nincs olyan hitel, amihez igazán olcsón lehetne hozzájutni, ezért különösen fontos, hogy hitelfelvétel előtt mindenki a lehető leginkább körültekintően járjon el.

Az alábbiakban azt a 6 tényezőt olvashatod, amelyeket szerintünk mindenképpen figyelembe kell venned hitelfelvétel előtt.

1. Ne halogasd!

Ha úgy döntöttél, hogy hitelt veszel fel, és ehhez a feltételek is adottak, akkor a jelenlegi kamatkörnyezetben nem érdemes halogatnod a dolgot. Nagy valószínűséggel néhány hónap múlva már csak magasabb kamattal kaphatod meg ugyanazt a hitelösszeget, márpedig, ha magasabb a kamat, akkor magasabb lesz a havi törlesztőrészlet is, így ugyanakkora összegű kölcsön felvételéhez magasabb jövedelmet is kell majd igazolni.

2. Legyen hosszú távú pénzügyi terved!

Ilyen lehet például egy nyugdíj-megtakarítás, egy meghatározott összegű tartalék összegyűjtése, de akár a befektetések ismeretének elsajátítása is. Ugyanilyen lényeges, hogy legyen megfelelő összegű pénzügyi tartalékod, amiből legalább 3-6 hónapig megélhetsz akkor is, ha bevétel nélkül maradnál. Kalkuláld bele a hiteled törlesztését is, hiszen ellenkező esetben elveszítheted a hitelképességed, ami a későbbiekben komoly problémák forrása lehet.

3. Ne feledkezz meg a JTM szabályozásról!

A JTM, avagy adósságfék-szabályozás szerint, amennyiben a hitelfelvevők igazolt havi nettó jövedelme 600.000 forint alatt van, akkor – együttesen az esetlegesen már meglévő és – az új hitel törlesztőrészlete nem lehet több az igazolt jövedelem 50%-ánál, 600.000 forintot meghaladó jövedelem esetén pedig a 60%-ánál; a bankok azonban jellemzően ennél nagyobb szigort alkalmaznak, és a 35-40, illetve az 50-55% a jellemzőbb.

Fontos, hogy ez a személyi kölcsönökre vonatkozik, a jelzáloghitelek esetében szigorúbb a szabályozás, ugyanis a törlesztőrészlet ebben az esetben nem lehet magasabb a havi nettó jövedelem 25%-ánál, 600.000 forint jövedelem felett pedig 30% a korlát. A fix törlesztőrészletet öt és tíz év közötti ideig biztosító lakáshiteleknél 35, illetve 40% a limit. Az 50 és 60%-os limit csak a minimum tíz évig vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik.

A jövedelmek és az adósságterhek több adóstárs esetében összevontan kezelendőek.

4. Ne feledkezz meg a kamatperiódusról sem!

A kamatperiódus az az időszak, ami alatt a bank nem módosíthatja a kölcsön kamatát, és ezzel együtt a havi törlesztőrészletét sem. Egy hitel annál inkább kiszámítható, minél hosszabb a kamatperiódusa, vagyis kamatkockázat szempontjából a végig fix hitelek jelentik a jó választást, de az 5 éves kamatperiódusú lakáshitelek olcsóbbak a 10 éveseknél, ez utóbbiak pedig kedvezőbbek a végig fix konstrukcióknál. A feladat adott: döntsd el, hogy neked mi a megfelelőbb: a fix, ám valószínűleg drágább hitel, vagy a kockázatos, ám valószínűleg nyereséges választás!

5. Kutasd fel a kamatkedvezményeket!

Ahány bank, annyiféle kamatkedvezmény, és ezeknek jobb, ha alaposan utánanézel a hitelfelvétel előtt, mert rengeteget nyerhetsz általuk! Bizonyos feltételeket teljesítened kell a hitelfelvétel előtt – ilyen például annak vállalása, hogy meghatározott összegű jövedelem érkezik minden hónapban a számlára.

Fontos tudni, hogy ha nem teljesíted ezt a vállalást, akkor előfordulhat, hogy végleg elveszíted a kamatkedvezményt a hátralévő futamidőre, de az is lehetséges, hogy csak azokban a hónapokban lesz magasabb a kamat, amikor a feltétel nem teljesül.

6. Gondoskodj a saját és családod biztonságáról!

Egy váratlan tragédia az anyagi helyzetre is kihathat, és ilyenkor némi anyagi segítséget jelenthet egy hitelfedezeti biztosítás. Általában a szolgáltatók a havi törlesztőrészlet egy meghatározott részéért ¬–átlagosan 6-7%-ért – cserébe vállalják, hogy baleset, haláleset, avagy munkanélküliség esetén fizetik a hitelt helyetted, illetve a családod helyett egy bizonyos időszakban, vagy akár a teljes tőketartozás erejéig.

Ha hitelfelvétel előtt állsz, tekintsd meg oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Tudj meg mindent az Erste Bank személyi kölcsöneiről!

Tudj meg mindent az Erste Bank személyi kölcsöneiről!

2022.03.30.

Az Erste Bank személyi kölcsönei hozzák a kötelezőt, azaz a bank portfóliójában mindent megtalálsz, amire csak szükséged lehet.

Tovább olvasom
Online vagy személyes hitelfelvétel: melyiket válasszuk?

Online vagy személyes hitelfelvétel: melyiket válasszuk?

2022.11.25.

Az online vagy személyes hitelfelvétel választásának kérdése egyszerű, hiszen az internetet használva kényelmesen juthatunk kölcsönhöz, ám az éremnek két oldala van.

Tovább olvasom
Lakáshitel felvétel lépésről lépésre

Lakáshitel felvétel lépésről lépésre

2022.04.22.

Egy lakáshitel felvétele egyszerre lehet bonyolult és egyszerű, de az biztos, hogy ha az ember előre felkészül, sok időt és energiát spórolhat meg az ügyintézésnél.

Tovább olvasom
5 tényező, ami befolyásolja a törlesztőrészlet mértékét

5 tényező, ami befolyásolja a törlesztőrészlet mértékét

2022.05.30.

A törlesztőrészlet mértéke számos tényezőn múlik; az alábbiakban az öt legfontosabbat mutatjuk be, amelyekre érdemes figyelned a hitel felvétele előtt.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával