Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

6 tényező, amit figyelembe kell venned hitelfelvétel előtt

2023.02.10.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2023. július 7. 11:40

Hitelfelvétel előtt számtalan tényezővel kell foglalkozni; az alábbiakban ezek közül válogattuk ki a 6 legfontosabbat.

6 tényező, amit figyelembe kell venned hitelfelvétel előtt

A hitelfelvétel előtt érdemes tisztában lenni azzal, hogy az elmúlt hónapokban nem csak az újonnan felvett kölcsönök drágultak meg az emelkedő kamatkörnyezetnek köszönhetően, hanem a már meglévő, változó kamatú hitelkonstrukciók is. Gyakorlatilag mostanra már nincs olyan hitel, amihez igazán olcsón lehetne hozzájutni, ezért különösen fontos, hogy hitelfelvétel előtt mindenki a lehető leginkább körültekintően járjon el.

Az alábbiakban azt a 6 tényezőt olvashatod, amelyeket szerintünk mindenképpen figyelembe kell venned hitelfelvétel előtt.

1. Ne halogasd!

Ha úgy döntöttél, hogy hitelt veszel fel, és ehhez a feltételek is adottak, akkor a jelenlegi kamatkörnyezetben nem érdemes halogatnod a dolgot. Nagy valószínűséggel néhány hónap múlva már csak magasabb kamattal kaphatod meg ugyanazt a hitelösszeget, márpedig, ha magasabb a kamat, akkor magasabb lesz a havi törlesztőrészlet is, így ugyanakkora összegű kölcsön felvételéhez magasabb jövedelmet is kell majd igazolni.

2. Legyen hosszú távú pénzügyi terved!

Ilyen lehet például egy nyugdíj-megtakarítás, egy meghatározott összegű tartalék összegyűjtése, de akár a befektetések ismeretének elsajátítása is. Ugyanilyen lényeges, hogy legyen megfelelő összegű pénzügyi tartalékod, amiből legalább 3-6 hónapig megélhetsz akkor is, ha bevétel nélkül maradnál. Kalkuláld bele a hiteled törlesztését is, hiszen ellenkező esetben elveszítheted a hitelképességed, ami a későbbiekben komoly problémák forrása lehet.

3. Ne feledkezz meg a JTM szabályozásról!

A JTM, avagy adósságfék-szabályozás szerint, amennyiben a hitelfelvevők igazolt havi nettó jövedelme 600.000 forint alatt van, akkor – együttesen az esetlegesen már meglévő és – az új hitel törlesztőrészlete nem lehet több az igazolt jövedelem 50%-ánál, 600.000 forintot meghaladó jövedelem esetén pedig a 60%-ánál; a bankok azonban jellemzően ennél nagyobb szigort alkalmaznak, és a 35-40, illetve az 50-55% a jellemzőbb.

Fontos, hogy ez a személyi kölcsönökre vonatkozik, a jelzáloghitelek esetében szigorúbb a szabályozás, ugyanis a törlesztőrészlet ebben az esetben nem lehet magasabb a havi nettó jövedelem 25%-ánál, 600.000 forint jövedelem felett pedig 30% a korlát. A fix törlesztőrészletet öt és tíz év közötti ideig biztosító lakáshiteleknél 35, illetve 40% a limit. Az 50 és 60%-os limit csak a minimum tíz évig vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik.

A jövedelmek és az adósságterhek több adóstárs esetében összevontan kezelendőek.

4. Ne feledkezz meg a kamatperiódusról sem!

A kamatperiódus az az időszak, ami alatt a bank nem módosíthatja a kölcsön kamatát, és ezzel együtt a havi törlesztőrészletét sem. Egy hitel annál inkább kiszámítható, minél hosszabb a kamatperiódusa, vagyis kamatkockázat szempontjából a végig fix hitelek jelentik a jó választást, de az 5 éves kamatperiódusú lakáshitelek olcsóbbak a 10 éveseknél, ez utóbbiak pedig kedvezőbbek a végig fix konstrukcióknál. A feladat adott: döntsd el, hogy neked mi a megfelelőbb: a fix, ám valószínűleg drágább hitel, vagy a kockázatos, ám valószínűleg nyereséges választás!

5. Kutasd fel a kamatkedvezményeket!

Ahány bank, annyiféle kamatkedvezmény, és ezeknek jobb, ha alaposan utánanézel a hitelfelvétel előtt, mert rengeteget nyerhetsz általuk! Bizonyos feltételeket teljesítened kell a hitelfelvétel előtt – ilyen például annak vállalása, hogy meghatározott összegű jövedelem érkezik minden hónapban a számlára.

Fontos tudni, hogy ha nem teljesíted ezt a vállalást, akkor előfordulhat, hogy végleg elveszíted a kamatkedvezményt a hátralévő futamidőre, de az is lehetséges, hogy csak azokban a hónapokban lesz magasabb a kamat, amikor a feltétel nem teljesül.

6. Gondoskodj a saját és családod biztonságáról!

Egy váratlan tragédia az anyagi helyzetre is kihathat, és ilyenkor némi anyagi segítséget jelenthet egy hitelfedezeti biztosítás. Általában a szolgáltatók a havi törlesztőrészlet egy meghatározott részéért ¬–átlagosan 6-7%-ért – cserébe vállalják, hogy baleset, haláleset, avagy munkanélküliség esetén fizetik a hitelt helyetted, illetve a családod helyett egy bizonyos időszakban, vagy akár a teljes tőketartozás erejéig.

Ha hitelfelvétel előtt állsz, tekintsd meg oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Jó ötlet jelenleg lakáshitelt felvenni?

Jó ötlet jelenleg lakáshitelt felvenni?

2022.09.20.

Jelenleg lakáshitelt felvenni őrültségnek tűnhet, és valóban nem tanácsoljuk mindenkinek, kivételes helyzetek azonban most is vannak.

Tovább olvasom
Ennyivel több hitelt vehetnek fel a 25 év alatti fiatalok

Ennyivel több hitelt vehetnek fel a 25 év alatti fiatalok

2022.02.24.

Több hitelt vehetnek fel azok a 25 év alattiak, akik jogosultak az adójóváírásra, hiszen így több pénz marad a zsebükben – lássuk, mennyivel!

Tovább olvasom
Ezeknél a bankoknál nyithatsz diákhitel számlát júliustól

Ezeknél a bankoknál nyithatsz diákhitel számlát júliustól

2023.06.13.

A diákhitel népszerűsége töretlen, és bizonyára töretlen marad azután is, hogy 2023. július elsejétől csak négy magyar bankban nyitott diákhitel számlára utalják azt ki. Mind a négy bank jó választás lehet, és a diákhitel számla kondíciói megfelelnek egy fiatal felnőtt elvárásainak. Mutatjuk, hogy melyik bankban lehet számlát nyitni, és azt is, hogy mik a számlák jellemzői.

Tovább olvasom
Hitelfelvétel határozott idejű munkaszerződéssel – lehetséges?

Hitelfelvétel határozott idejű munkaszerződéssel – lehetséges?

2020.11.23.

Néhány évvel ezelőtt gyakori volt, hogy a hitelfelvétel kritériumai „legalább három hónapos, határozatlan időre szóló munkaszerződést” tartalmaztak, és a határozott idejű munkaviszonnyal hitelért folyamodó ügyfeleket pedig automatikusan elutasították, de a helyzet azóta gyökeresen megváltozott, és napjainkban már lehetséges a hitelfelvétel határozott idejű munkaszerződéssel is.

Tovább olvasom