Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

6 tényező, amit figyelembe kell venned hitelfelvétel előtt

2023.02.10.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2023. július 7. 11:40

Hitelfelvétel előtt számtalan tényezővel kell foglalkozni; az alábbiakban ezek közül válogattuk ki a 6 legfontosabbat.

6 tényező, amit figyelembe kell venned hitelfelvétel előtt

A hitelfelvétel előtt érdemes tisztában lenni azzal, hogy az elmúlt hónapokban nem csak az újonnan felvett kölcsönök drágultak meg az emelkedő kamatkörnyezetnek köszönhetően, hanem a már meglévő, változó kamatú hitelkonstrukciók is. Gyakorlatilag mostanra már nincs olyan hitel, amihez igazán olcsón lehetne hozzájutni, ezért különösen fontos, hogy hitelfelvétel előtt mindenki a lehető leginkább körültekintően járjon el.

Az alábbiakban azt a 6 tényezőt olvashatod, amelyeket szerintünk mindenképpen figyelembe kell venned hitelfelvétel előtt.

1. Ne halogasd!

Ha úgy döntöttél, hogy hitelt veszel fel, és ehhez a feltételek is adottak, akkor a jelenlegi kamatkörnyezetben nem érdemes halogatnod a dolgot. Nagy valószínűséggel néhány hónap múlva már csak magasabb kamattal kaphatod meg ugyanazt a hitelösszeget, márpedig, ha magasabb a kamat, akkor magasabb lesz a havi törlesztőrészlet is, így ugyanakkora összegű kölcsön felvételéhez magasabb jövedelmet is kell majd igazolni.

2. Legyen hosszú távú pénzügyi terved!

Ilyen lehet például egy nyugdíj-megtakarítás, egy meghatározott összegű tartalék összegyűjtése, de akár a befektetések ismeretének elsajátítása is. Ugyanilyen lényeges, hogy legyen megfelelő összegű pénzügyi tartalékod, amiből legalább 3-6 hónapig megélhetsz akkor is, ha bevétel nélkül maradnál. Kalkuláld bele a hiteled törlesztését is, hiszen ellenkező esetben elveszítheted a hitelképességed, ami a későbbiekben komoly problémák forrása lehet.

3. Ne feledkezz meg a JTM szabályozásról!

A JTM, avagy adósságfék-szabályozás szerint, amennyiben a hitelfelvevők igazolt havi nettó jövedelme 600.000 forint alatt van, akkor – együttesen az esetlegesen már meglévő és – az új hitel törlesztőrészlete nem lehet több az igazolt jövedelem 50%-ánál, 600.000 forintot meghaladó jövedelem esetén pedig a 60%-ánál; a bankok azonban jellemzően ennél nagyobb szigort alkalmaznak, és a 35-40, illetve az 50-55% a jellemzőbb.

Fontos, hogy ez a személyi kölcsönökre vonatkozik, a jelzáloghitelek esetében szigorúbb a szabályozás, ugyanis a törlesztőrészlet ebben az esetben nem lehet magasabb a havi nettó jövedelem 25%-ánál, 600.000 forint jövedelem felett pedig 30% a korlát. A fix törlesztőrészletet öt és tíz év közötti ideig biztosító lakáshiteleknél 35, illetve 40% a limit. Az 50 és 60%-os limit csak a minimum tíz évig vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik.

A jövedelmek és az adósságterhek több adóstárs esetében összevontan kezelendőek.

4. Ne feledkezz meg a kamatperiódusról sem!

A kamatperiódus az az időszak, ami alatt a bank nem módosíthatja a kölcsön kamatát, és ezzel együtt a havi törlesztőrészletét sem. Egy hitel annál inkább kiszámítható, minél hosszabb a kamatperiódusa, vagyis kamatkockázat szempontjából a végig fix hitelek jelentik a jó választást, de az 5 éves kamatperiódusú lakáshitelek olcsóbbak a 10 éveseknél, ez utóbbiak pedig kedvezőbbek a végig fix konstrukcióknál. A feladat adott: döntsd el, hogy neked mi a megfelelőbb: a fix, ám valószínűleg drágább hitel, vagy a kockázatos, ám valószínűleg nyereséges választás!

5. Kutasd fel a kamatkedvezményeket!

Ahány bank, annyiféle kamatkedvezmény, és ezeknek jobb, ha alaposan utánanézel a hitelfelvétel előtt, mert rengeteget nyerhetsz általuk! Bizonyos feltételeket teljesítened kell a hitelfelvétel előtt – ilyen például annak vállalása, hogy meghatározott összegű jövedelem érkezik minden hónapban a számlára.

Fontos tudni, hogy ha nem teljesíted ezt a vállalást, akkor előfordulhat, hogy végleg elveszíted a kamatkedvezményt a hátralévő futamidőre, de az is lehetséges, hogy csak azokban a hónapokban lesz magasabb a kamat, amikor a feltétel nem teljesül.

6. Gondoskodj a saját és családod biztonságáról!

Egy váratlan tragédia az anyagi helyzetre is kihathat, és ilyenkor némi anyagi segítséget jelenthet egy hitelfedezeti biztosítás. Általában a szolgáltatók a havi törlesztőrészlet egy meghatározott részéért ¬–átlagosan 6-7%-ért – cserébe vállalják, hogy baleset, haláleset, avagy munkanélküliség esetén fizetik a hitelt helyetted, illetve a családod helyett egy bizonyos időszakban, vagy akár a teljes tőketartozás erejéig.

Ha hitelfelvétel előtt állsz, tekintsd meg oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,0% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Minden, amit a hitelfedezetről tudni érdemes

Minden, amit a hitelfedezetről tudni érdemes

2021.01.01.

Amit a hitelfedezetről tudni lehet, azt az alábbi cikkben megtalálhatod, sőt, még többet is!

Tovább olvasom
Leggyakoribb hibák hitelfelvétel előtt

Leggyakoribb hibák hitelfelvétel előtt

2020.11.10.

Csak az adásvételi szerződés aláírása után foglalkozol a lakáshitel kérdésével A leggyakoribb hiba a hitelfelvétel során a nem megfelelő konstrukció igénylése. Sokan csak az ingatlan kiválasztása, vagy az adásvételi szerződés aláírása után kezdenek el foglalkozni a lakáshitellel. Ha az ajánlat adása, illetve rosszabb esetben a foglaló kifizetése után derül ki, hogy nem vagy hitelképes, könnyen bajba kerülhetsz, […]

Tovább olvasom
5 dolog, amire figyelj, ha személyi kölcsönt veszel fel!

5 dolog, amire figyelj, ha személyi kölcsönt veszel fel!

2022.08.12.

Ha személyi kölcsönt veszel fel, akad néhány tényező, amelyekkel jobb tisztában lenned, hogy a lehető legjobbat hozhasd ki a helyzetből.

Tovább olvasom
Melyik bankoknál igényelhetünk türelmi idős lakáshitelt?

Melyik bankoknál igényelhetünk türelmi idős lakáshitelt?

2023.10.27.

A türelmi idős lakáshitel a Gránit Banknál és az OTP Banknál érhető el. Az Expresszkölcsön pénzügyi szakértői röviden és közérthetően mutatják be ezeket a hiteleket. Két perces olvasási idő.

Tovább olvasom