Hirdetés

Milyen előnyei vannak a bankkártyás fizetésnek?

2023.02.03.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2023. február 3. 15:10

A legtöbb ember ma már bankkártyát használ vásárlásaihoz, hiszen ez a természetes számára már hosszú évek óta. Mások viszont még mindig ragaszkodnak a készpénzhez, pedig a bankkártyás fizetés számos előnyt biztosít a hagyományos megoldáshoz képest.

Milyen előnyei vannak a bankkártyás fizetésnek?

Számos előnnyel rendelkezik

A bankkártyás fizetés széles körben elterjedt módszer a vásárlásoknál, Magyarországon a legtöbben ezt használják az üzletekben, interneten, vagy készpénzt felvenni, ha épp arra van szükség. A bankkártyát a bank biztosítja ügyfeleinek, méghozzá bankszámla mellé. Többféle típus létezik, az előnyei pedig sokrétűek, lássuk, mik ezek!

Egyszerű, gyors és biztonságos

Ha össze akarnánk foglalni a bankkártyás fizetés előnyeit az egyszerű-gyors-biztonságos jelszó hármast használnánk. Aki korábban készpénzezett, az jól tudja, hogy bankkártyával sokkal egyszerűbb fizetni, nem kell például váltani, visszajáróval foglalkozni, stb. A bankkártyás fizetés emellett villámgyors, a technológia fejlődésével manapság már másodpercek alatt bonyolíthatunk le egy-egy fizetési folyamatot, legyen az egy boltban, vagy online. A biztonság szintén fontos szempont, nyilván az embernek a bankkártyájára és számlája is figyelnie kell, de sokkal egyszerűbb biztonságban tudni, mint egy vaskos pénztárcát a zsebünkben, vagy a tárcánkban.

Többféle biztonsági fogás, megoldás létezik

Természetesen a bankkártyát is el lehet lopni, de többféle biztonsági megoldás létezik a bűnözők és a pénzünk között, az egyik például az, hogy egyszerűen letiltjuk a használatát. Ott van például az sms szolgáltatás, amely egyből informál minket, ha változás történt egyenlegünkben. A bankkártya lehetővé teszi, hogy nagyobb összeget hordjunk magunknál, és mégsem kell emiatt feszengenünk.

Szinte bárhol elfogadják

A bankkártyás fizetés egyik nagy előnye, hogy ma már szinte bárhol lehet használni, széles körben elfogadják. Míg korábban viszonylag kevés szolgáltató rendelkezett bankkártya-elfogadó terminállal, ma már az a fura, ha valakinél nincs ilyen, legyen az a sarki kávézós, vagy egy múzeum pénztára.

Jobban tudjuk tervezni pénzügyeinket

Ha bankkártyát/bankszámlát használunk, jobban tudunk tervezni pénzügyeinkkel, nyomon követhetjük költéseinket, megtakarításainkat. A különböző applikációk segítenek abban, hogy tájékozottak legyünk és gyorsan tudjuk az ügyeket intézni. Nemcsak a vásárlásokban érdemes gondolkodni, a közüzemi számlák, különböző csekkek kifizetése szintén egyszerű, gyors és átlátható.

Külföldön is jól ki tudjuk használni

A bankkártyás fizetés egy-egy külföldi út során is nagyszerű lehetőség, kiszámíthatóbbá, biztonságosabbá és kényelmesebbé teszi az utunkat, több korábbi gondot is levéve a vállunkról. Nyaralások, üzleti utak vállnak a segítségével problémanetesebbé.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

MKB Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 26,0%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍVMBÉR

THM

19,13%**

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

A bankkártya biztonságos használata

A bankkártya biztonságos használata

2022.02.09.

A bankkártya biztonságos használata egyre inkább előtérbe kerül, hiszen ma már nagyon sokan használnak bankkártyát mindennapi pénzügyeik rendezésére. Bankkártyával fizetünk, vásárolunk árut, vagy szolgáltatást, jutunk hozzá készpénzhez. Így bankkártyánk, azzal kapcsolatos adataink védelme rendkívül fontossá vált.

Tovább olvasom
Átlagosan mennyibe kerül a bankkártyás készpénzfelvétel?

Átlagosan mennyibe kerül a bankkártyás készpénzfelvétel?

2020.09.18.

Az, hogy átlagosan mennyibe kerül a bankkártyás készpénzfelvétel, mondhatni napról napra változik, hiszen elég egyetlen banknak változtatnia a kondícióin, és máris más a végösszeg, ami az átlagszámítás után kijön.

Tovább olvasom
Nem kell a kártyás fizetéseknél PIN kódot megadni 15.000 forintig!

Nem kell a kártyás fizetéseknél PIN kódot megadni 15.000 forintig!

2020.04.14.

Korábban 5.000 forintig nem kellett megadni a PIN kódot a kártyás fizetéseknél. Ez egyrészt egyszerűvé tette a vásárlást, másrészt viszont némileg veszélyes is volt. Hiszen ha elveszítettük a bankkártyánkat, és azt a letiltása előtt valaki más használta, akkor 5.000 forintig minden további nélkül meg is tehette. Költhette a pénzünket, amit soha többé nem kaphattunk vissza. Ennek biztonságosabbá tételére hozták azt a rendeletet, miszerint véletlenszerűen kérni fogja a rendszer a PIN kódot az 5.000 forint alatti vásárlások esetében is. Ám ez a koronavírus-járvány miatt egy egészen más veszélyforrást jelentene, amire sürgős megoldást kellett találni.

Tovább olvasom
Banki átutalás ideje 2020-ban

Banki átutalás ideje 2020-ban

2020.06.22.

A banki átutalás ideje idén márciusban komoly változáson esett át hazánkban. Az Azonnali Fizetési Rendszer (AFR) bevezetésének köszönhetően komoly gyorsulás valósult meg bizonyos banki átutalásoknál.

Tovább olvasom