Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mit tegyünk, ha nem tudjuk fizetni a nyugdíjbiztosítást?

2023.01.04.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2023. január 4. 14:55

Ha nem tudod fizetni a nyugdíjbiztosítást, többféle következménnyel kell számolnod, de persze több lehetőséged is van – mutatjuk a részleteket!

Mit tegyünk, ha nem tudjuk fizetni a nyugdíjbiztosítást?

A nyugdíjbiztosítást fizetni kell, ám jó, ha tudod, hogy esetenként lehet szüneteltetni is, ez pedig a jelenlegi gazdasági helyzetben egy igen fontos információ, hiszen az élelmiszer- és energiaárak drasztikus emelkedése mellett már nem biztos, hogy marad elegendő pénzed fizetni a nyugdíjbiztosítást is.

Az utóbbi években egyre többen ismerik fel a nyugdíjrendszer gyengeségeit, és ennek ellensúlyozásaként megnőtt az érdeklődés a nyugdíjbiztosítások iránt is. Ezeket természetesen rendszeresen kell fizetni, ám, mivel akár több évtizedes lejáratúak is lehetnek, a biztosítótársaságok figyelembe veszik az esetlegesen felmerülő nehézségeket, illetve nehezebb időszakokat is, ezért lehetőséget biztosítanak a nyugdíjbiztosítások szüneteltetésére, vagyis rugalmasan kezelik az ügylet befizetéseit.

Az alábbiakban bemutatjuk azokat a lehetőségeket, amelyekkel abban az esetben élhetsz, ha hosszabb-rövidebb ideig nem tudod fizetni a nyugdíjbiztosításodat.

Mi a teendő, ha nem tudod fizetni a nyugdíjbiztosítást?

Lényeges egy hosszú távú megtakarítás elindításakor, hogy a jellemzői a lehető leginkább megfeleljenek az igényeidnek, ráadásul hosszú távon is. Fontos például, hogy a szerződés rendelkezzen a díjfizetés szüneteltetésének lehetőségével, illetve a rendszeres díjakra vonatkozó díjszünet feltételeivel és következményeivel is tisztában kell lenned.

A szüneteltetés tekintetében ugyanis nagy különbségek vannak az egyes biztosítótársaságok között, így például a legtöbb nyugdíjbiztosításnál csak a harmadik év után van lehetőséged szüneteltetésre, de akadnak olyan társaságok is, ahol ez az időtartam 5 év. Általában egyszerre csak egy évre kérheted a szüneteltetést, de ez sem egységes. Az egyetlen közös pont, hogy minden biztosítónál jelezni kell, ha szünetre van szükséged.

Fontos viszont tudni, hogy a díjszünet hatással lesz a megtakarításon jóváírt bónuszokra, az eredeti tervedre és a nyugdíjas éveidre összegyűjtendő pénzösszeg nagyságára, illetve a nyugdíjbiztosítás továbbra is valamekkora költséget jelent, tehát kizárólag akkor érdemes szüneteltetést kérni, ha valóban szükséged van rá!

Az eseti befizetés lehetősége

A nyugdíjbiztosításoknál van lehetőséged eseti befizetésre, azaz, ha egy nagyobb összeghez jutsz, azt elhelyezheted a számládon, méghozzá kétféle módon: vagy nyugdíjcéllal, amelyre jár az adójóváírás, vagy likvid, szabad felhasználású összegként, amelyre viszont nem jár az adójóváírás, ám mindkettő befektetésre kerül és hozamot termel.

Az utóbbi érdekesebb lehet egy olyan helyzetben, amikor nem tudod fizetni a nyugdíjbiztosításodat, hiszen hozzányúlhatsz, és ebből is rendezheted a kötelező díjakat, sőt, biztonságot is adhat, amikor nehéz anyagi helyzetbe kerülsz. Ráadásul még kérheted is a biztosítótól, hogy oldja meg a díj kiegyenlítését a likvid összegből, vagyis nem kell foglalkoznod a dologgal, és díjszüneteltetést sem kell kérned – a szerződés első három évében ez különösen fontos lehet.

Érdemes tudni, hogy a likvid összeg elhelyezését akkor is érdemes választanod, ha nincs különösebb terved vele, mivel a nyugdíjbiztosításoddal több hozamot termelhetsz, mint egy átlagos bankbetéttel.

Érdemes most nyugdíjbiztosítást indítani?

Ezt a kérdést érdemes történelmi szemszögből megvizsgálni, hiszen így könnyebb rá válaszolni. A gazdasági válságok – a súlyosságuktól függetlenül – szinte minden esetben csupán néhány évig tartanak, feltéve, hogy nem járnak együtt háborúval is. Jelenleg ugyan épp háború zajlik a szomszédos országban, ám hazánk területén nem, így ezt most kizárhatjuk.

Ezek alapján azt mondhatjuk, hogy két, legfeljebb három év múlva a gazdasági helyzetünk rendeződni fog, és ismét felívelést tapasztalhatunk majd. Sokkal jobban járhatunk tehát, ha még most, a válság elején-közepén kezdünk megtakarításba, hiszen így évekkel megelőzhetjük azokat, akik kivárják a nehezebb időszak végét.

Ehhez persze megfontoltságra is szükség lesz, vagyis a saját helyzeted, illetve a lehetőségeid áttekintése után érdemes elindítanod egy nyugdíjbiztosítást. Ha ezt fontolgatod, hasonlítsd össze oldalunkon a biztosítótársaságok ajánlatait, majd indítsd el a szerződéskötési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Nézzük át, mit kell tudni a nyugdíjbiztosításokról!

Nézzük át, mit kell tudni a nyugdíjbiztosításokról!

2020.12.11.

Nyugdíjbiztosítás megkötésén gondolkodsz, de szeretnél tájékozódni, mielőtt megteszed ezt a lépést? Jó helyen jársz!

Tovább olvasom
Milyen esetekben nem fizet az életbiztosítás?

Milyen esetekben nem fizet az életbiztosítás?

2022.05.13.

Nem fizet az életbiztosítás bizonyos helyzetekben, hiába fizetted azt éveken át – érdemes tudnod róla, hogy mire kell figyelned!

Tovább olvasom
Megjelent a rendelet: így változnak a lakásbiztosítások szabályai

Megjelent a rendelet: így változnak a lakásbiztosítások szabályai

2023.03.17.

Változnak a lakásbiztosítások szabályai májustól; az alábbiakból megtudhatod, mire kell számítanod, ha rendelkezel lakásbiztosítással.

Tovább olvasom
Milyen típusai vannak az életbiztosításoknak?

Milyen típusai vannak az életbiztosításoknak?

2022.04.11.

Az életbiztosítások piaca rendkívül sokrétű, hiszen ezek a termékek egyaránt alkalmasak arra, hogy biztosítékot nyújtsanak valamilyen életeseményre, nem várt tragédiára, illetve arra is, hogy megtakarítást képezzünk a segítségükkel. Milyen típusai vannak az életbiztosításoknak?

Tovább olvasom