Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Milyen vállalkozói hitelekre nem érvényes a kamatstop?

2023.01.20.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2023. január 20. 11:25

Nem érvényes a kamatstop néhány vállalkozói hitelre – az alábbiakból megtudhatod, melyekre!

Milyen vállalkozói hitelekre nem érvényes a kamatstop?

Nem érvényes a kamatstop bizonyos, vállalkozóknak szánt hitelkonstrukcióra – ezzel a sokkoló ténnyel kell szembenéznie számos ügyfélnek. A kormány által, november 15-én életbe léptetett vállalkozói kamatstop egészen 2023. június 30-áig védi a kis- és közepes vállalkozásokat, de nem mindet, így például a folyószámlahitelekre sem vonatkozik.

Sajnos rengeteg olyan kisvállalkozás működik napjainkban Magyarországon, amelyek mindössze egy vállalkozói folyószámlahitellel rendelkeznek, ami nem meglepő, hiszen ez sokszor elegendő a napi működés finanszírozására. Sajnos azonban sokan tapasztalhatták meg a bejelentést követően, hogy a költségeik egyáltalán nem csökkentek, sőt, bizonyos esetekben még nőttek is, mivel rájuk – illetve az általuk igényelt hitelkonstrukcióra – nem érvényes a kamatstop.

Miből derült ki a probléma?

Rengeteg vállalkozó fogadta örömmel a drasztikus energiaár-emelkedés miatt bejelentett kamatstopot abban a hiszemben, hogy ez számukra is nagy segítséget nyújt majd. A lelkesedést azonban gyorsan lehűtötték a bejelentést követő, első bankszámlakivonatok, azt átnézve ugyanis kiderült, hogy a folyószámlahitelekre nem terjed ki a vállalkozói kamatstop.

Márpedig azoknak, akik csak folyószámlahitellel rendelkeznek, ugyanúgy szükségük lenne a segítségre, sőt, talán még inkább, hiszen jóval kisebb a rendelkezésükre álló anyagi keret. Ennek a helyzetnek „köszönhetően” viszont rengeteg kisvállalkozás kerül veszélybe a következő hónapokban, aminek végeredménye a munkanélküliség drasztikus megnövekedése lehet.

Erre azonban a döntéshozók valamiért nem gondoltak, sőt, az ezzel kapcsolatos felvetésekre sem érkezett érdemi válasz, így sokan jogosan kérdőjelezik meg az intézkedések értelmét.

Mire érvényes a vállalkozói kamatstop?

A további félreértések elkerülése végett összegyűjtöttük, milyen hitelkonstrukciók esetében érvényes a kamatstop – bár ez a folyószámlahitelesek számára nem jelent majd könnyebbséget.

  • Kizárólag forint alapú hitelkonstrukciókra lehet érvényes a vállalkozói kamatstop, az euró alapú hitelek kamata továbbra is emelkedhet.
  • Kizárólag a piaci kamatozású kölcsönökre érvényes a vállalkozói kamatstop, így például a Széchenyi Kártya keretében adott kölcsönökre nem.
  • Kizárólag változó kamatozású kölcsönökre vonatkozik ez a lehetőség, tehát azokra a kölcsönökre terjed ki, amelyek kamata változhat; jellemzően ilyenek a BUBOR értékéhez kötött kamatozású konstrukciók.

A fizetési számlához kapcsolódó hitelkeretekre tehát nem érvényes a kamatstop.

További tudnivalók

A vállalkozói kamatstopot a 2022. június 28-án érvényes referenciamutató értékéhez rögzítették, vagyis az érintett kölcsönöknél az akkor érvényes BUBOR értéke az irányadó. Számszerűsítve ez az alábbi kedvezményt jelenti:

  • 1 havi BUBOR értéke június 28-án 7,32% – a mutató aktuális értéke 16,79%.
  • 3 havi BUBOR értéke június 28-án 7,77% – aktuális értéke 16,20%.
  • 6 havi BUBOR értéke június 28-án 8,26% – aktuális értéke 15,57%.
  • 12 havi BUBOR értéke június 28-án 8,68% – aktuális értéke 15,17%.

Ebből levonható a következtetés, miszerint a kamatstopnak érdemi kamatcsökkentő hatása van, hiszen a felsorolt, érintett hitelek kamatát 6,49–9,47 százalékponttal mérsékli a jelenlegi hozamok mellett. Ez viszont a folyószámlahitellel rendelkező vállalkozók számára semmit sem jelent; számukra a megemelt kamat az irányadó.

Mi várható ezzel kapcsolatban?

Több szakértő is egyetért abban, hogy változtatásra nemigen lehet számítani. Érdemes azonban észben tartani, hogy a folyószámla-hitelkeretek teljesen más konstrukciók, mint a „hagyományosabb” hitelek.

A folyószámlahitel ugyanis egy bármikor hozzáférhető, szabadon felhasználható hitelkeret, amit akár többször is fel lehet használni, és a törlesztése is viszonylag szabad, hiszen nem kötött dátumhoz igazodik, és a fizetendő összeg sincs meghatározva.

Emellett a folyószámlahitel használata előtt már lehet tudni, hogy mekkora a kamatszint, illetve milyenek a piaci viszonyok, tehát a keret használata előtt már azt is lehet tudni, hogy mekkora lesz a kamat, és nem kötelező azt igénybe venni.

Az egyetlen megoldás egy másik hitel igénylése lehet, amivel kiváltható a folyószámlahitel, ám az új igénylések esetében ugyanúgy nem érvényes a kamatstop, mint a jelenleg meglévő folyószámla-hitelkeretnél, így jó megoldást egyelőre mi sem tudunk javasolni – várjuk, hogy lépnek-e ezzel kapcsolatban az ezért felelős döntéshozók.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Mutatjuk, kiket érint a kiterjesztett kamatstop

Mutatjuk, kiket érint a kiterjesztett kamatstop

2022.11.22.

A kiterjesztett kamatstop az energiakrízis átvészelését célozza, de ezen túl is érkezik segítség a magyarországi KKV-k számára.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával