Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Újabb adósságfék-szabály kerülhet bevezetésre

2022.12.12.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2022. december 12. 11:13

Újabb adósságfék-szabály látott napvilágot; egyelőre csak javaslat, ám valószínű, hogy hamarosan megszületik a határozat is.

Újabb adósságfék-szabály kerülhet bevezetésre

Újabb adósságfék-szabályt vezethetnek be hamarosan, ami egy új törvényjavaslat alapján derült ki; eszerint módosításra kerül a Jegybanktörvény több pontja, amelyek a hitelfelvételt szabályozzák. A tervezet szerint az igénylő jövedelmének arányában megengedett legmagasabb hitelösszeg – vagy lízingtartozás – mértékét határozná meg az új jogszabály.

Annak érdekében, hogy ne érjen felkészületlenül a törvényjavaslat elfogadása, illetve a következő hitelfelvételedre fel tudj készülni, az alábbiakban részletezzük, pontosan miről is van szó.

Az adósságfék-szabályozás lényege

Az adósságfék-szabályokat a Magyar Nemzeti Bank hozta, és a célja a hitelfelvevők túlzott eladósodásának megakadályozása. A kezelhetőnél több törlesztési teher ugyanis egyenes út az adósságspirálhoz, ami pedig a hitel felmondásához vezet, annak minden következményével együtt. Az adósságfék-szabályozás miatt viszont csak annyi kölcsönt vehetsz fel, amennyinek a havi törlesztését anyagi gondok nélkül ki tudod fizetni.

A jelenleg érvényben lévő adósságfék-szabályok

Két adósságfék-szabály van érvényben jelenleg: a jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató – röviden a JTM-szabályozás – és a hitelfedezeti mutató. A jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató a havi törlesztőrészletre van hatással: az nem haladhatja meg a hiteligénylők havi nettó jövedelmének bizonyos százalékát.

  • 500 ezer forint alatti jövedelem esetén, személyi kölcsönöknél 50%, felette 60% lehet a törlesztőrészlet aránya.
  • Jelzáloghiteleknél a kamatperiódus is közbeszól, így 500 ezer forint alatti jövedelem esetén, 5 évnél rövidebb kamatperiódussal 25%, 5 és 10 év között 35%, 10 év, vagy hosszabb kamatperiódusnál pedig 50%, míg 500 ezer forint feletti jövedelem esetén, 5 évnél rövidebb kamatperiódussal 30%, 5 és 10 év között 40%, 10 év, vagy hosszabb kamatperiódusnál pedig 60% lehet a törlesztőrészlet aránya.

A hitelfedezeti mutatónak kizárólag a jelzáloghiteleknél van szerepe, az ingatlanfedezet kapcsán; eszerint a fedezetként felajánlott ingatlan forgalmi értékének maximum 80%-a lehet a hitelösszeg, a többit önerőként a hiteligénylőnek kell biztosítania. Ez azonban lehet úgynevezett pótfedezet is, ami egy másik, tehermentes ingatlan, így pedig az önerő akár ki is váltható, illetve magasabb hitelösszeg is igényelhető.

A tervezett új adósságfék-szabály lényege

Az újabb adósságfék-szabály bevezetése esetén a jövedelemnek lesz szerepe, ugyanis az új szabály a bank által elfogadott havi nettó jövedelem alapján számolná ki, hogy maximum mennyi hitelt igényelhetsz. Valószínűleg ezt a havi – vagy éves – jövedelem bizonyos többszöröseként fogják kiszámítani, de a maximális hitelösszeg meghatározásának módjáról pontos információink egyelőre nincsenek.

Ennek azonban lehetnek komoly hátrányai is, mivel a maximalizált hitelösszegen nem lehet majd változtatni sem a futamidő változatásával, sem pótfedezet bevonásával, azaz vagy elég lesz a hitel a céljaid megvalósításához, vagy nem, kizárólag a jövedelem növelése lesz majd a járható út.

A jövedelem növelését viszont nem tanácsos munkahelyváltással megoldani, hiszen, ha az közvetlenül a hitelfelvétel előtt történik, a bankok a minimális munkaidőre való hivatkozással el fogják utasítani a kérelmet. Az egyetlen lehetőség az adóstárs bevonása lesz, erre viszont sokaknak nincs lehetősége.

A lényeg tehát, hogy az új adósságfék-szabály korlátozhatja a lehetőségeidet, és nem csak jelzáloghitelek esetében, de gyakorlatilag minden hiteltípusnál a személyi kölcsönöktől kezdve, egészen a folyószámla-hitelkeretig.

Az újabb adósságfék-szabály előnyei és hátrányai

Ugyan az eddigiek alapján hátrányosnak érezhetjük az új adósságfék-szabályt, ám vannak előnyei is, így például nem engedi, hogy túlzott mértékben eladósodj, ösztönzi a rövidebb futamidőt, és csökkenti a hitelkockázatot is.

A hátrányai viszont számosabbak: csökkentheti a hitelképes ügyfelek számát, ezáltal a hitelezést, gyengítheti az igénylők hitelképességét, mérsékelheti a lehetőségeket, és szűkítheti a hitelpiacot is, ami összességében gyengülő gazdasághoz és drágább hitelekhez vezet.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

6 tényező, amit figyelembe kell venned hitelfelvétel előtt

6 tényező, amit figyelembe kell venned hitelfelvétel előtt

2023.02.10.

Hitelfelvétel előtt számtalan tényezővel kell foglalkozni; az alábbiakban ezek közül válogattuk ki a 6 legfontosabbat.

Tovább olvasom
A legfontosabb fogalmak lakáshitel felvétele előtt

A legfontosabb fogalmak lakáshitel felvétele előtt

2022.11.02.

Lakáshitel felvétele előtt, illetve a folyamat során számos olyan fogalommal találkozhatunk, amelyek ismeretlenek lehetnek.

Tovább olvasom
Hitelfelvétel a Providentnél: ismerd meg az Otthoni Szolgáltatást!

Hitelfelvétel a Providentnél: ismerd meg az Otthoni Szolgáltatást!

2022.10.07.

Az Otthoni Szolgáltatás a kényelem érdekében jött létre, ám költsége is van – az alábbiakból mindent megtudhatsz róla és a Provident kölcsöneiről.

Tovább olvasom
Ismerd meg a Cofidis Megújuló Hitel előnyeit!

Ismerd meg a Cofidis Megújuló Hitel előnyeit!

2023.09.25.

Egy megújuló hitel mindenkinek jól jöhet. Váratlan kiadás, bútor vagy autóvásárlás? Mindenre jó lehet. De mi a Cofidis Megújuló Hitel előnye? Utánajártunk. És jó dolgokat találtunk.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával