Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Újabb adósságfék-szabály kerülhet bevezetésre

2022.12.12.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2022. december 12. 11:13

Újabb adósságfék-szabály látott napvilágot; egyelőre csak javaslat, ám valószínű, hogy hamarosan megszületik a határozat is.

Újabb adósságfék-szabály kerülhet bevezetésre

Újabb adósságfék-szabályt vezethetnek be hamarosan, ami egy új törvényjavaslat alapján derült ki; eszerint módosításra kerül a Jegybanktörvény több pontja, amelyek a hitelfelvételt szabályozzák. A tervezet szerint az igénylő jövedelmének arányában megengedett legmagasabb hitelösszeg – vagy lízingtartozás – mértékét határozná meg az új jogszabály.

Annak érdekében, hogy ne érjen felkészületlenül a törvényjavaslat elfogadása, illetve a következő hitelfelvételedre fel tudj készülni, az alábbiakban részletezzük, pontosan miről is van szó.

Az adósságfék-szabályozás lényege

Az adósságfék-szabályokat a Magyar Nemzeti Bank hozta, és a célja a hitelfelvevők túlzott eladósodásának megakadályozása. A kezelhetőnél több törlesztési teher ugyanis egyenes út az adósságspirálhoz, ami pedig a hitel felmondásához vezet, annak minden következményével együtt. Az adósságfék-szabályozás miatt viszont csak annyi kölcsönt vehetsz fel, amennyinek a havi törlesztését anyagi gondok nélkül ki tudod fizetni.

A jelenleg érvényben lévő adósságfék-szabályok

Két adósságfék-szabály van érvényben jelenleg: a jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató – röviden a JTM-szabályozás – és a hitelfedezeti mutató. A jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató a havi törlesztőrészletre van hatással: az nem haladhatja meg a hiteligénylők havi nettó jövedelmének bizonyos százalékát.

  • 500 ezer forint alatti jövedelem esetén, személyi kölcsönöknél 50%, felette 60% lehet a törlesztőrészlet aránya.
  • Jelzáloghiteleknél a kamatperiódus is közbeszól, így 500 ezer forint alatti jövedelem esetén, 5 évnél rövidebb kamatperiódussal 25%, 5 és 10 év között 35%, 10 év, vagy hosszabb kamatperiódusnál pedig 50%, míg 500 ezer forint feletti jövedelem esetén, 5 évnél rövidebb kamatperiódussal 30%, 5 és 10 év között 40%, 10 év, vagy hosszabb kamatperiódusnál pedig 60% lehet a törlesztőrészlet aránya.

A hitelfedezeti mutatónak kizárólag a jelzáloghiteleknél van szerepe, az ingatlanfedezet kapcsán; eszerint a fedezetként felajánlott ingatlan forgalmi értékének maximum 80%-a lehet a hitelösszeg, a többit önerőként a hiteligénylőnek kell biztosítania. Ez azonban lehet úgynevezett pótfedezet is, ami egy másik, tehermentes ingatlan, így pedig az önerő akár ki is váltható, illetve magasabb hitelösszeg is igényelhető.

A tervezett új adósságfék-szabály lényege

Az újabb adósságfék-szabály bevezetése esetén a jövedelemnek lesz szerepe, ugyanis az új szabály a bank által elfogadott havi nettó jövedelem alapján számolná ki, hogy maximum mennyi hitelt igényelhetsz. Valószínűleg ezt a havi – vagy éves – jövedelem bizonyos többszöröseként fogják kiszámítani, de a maximális hitelösszeg meghatározásának módjáról pontos információink egyelőre nincsenek.

Ennek azonban lehetnek komoly hátrányai is, mivel a maximalizált hitelösszegen nem lehet majd változtatni sem a futamidő változatásával, sem pótfedezet bevonásával, azaz vagy elég lesz a hitel a céljaid megvalósításához, vagy nem, kizárólag a jövedelem növelése lesz majd a járható út.

A jövedelem növelését viszont nem tanácsos munkahelyváltással megoldani, hiszen, ha az közvetlenül a hitelfelvétel előtt történik, a bankok a minimális munkaidőre való hivatkozással el fogják utasítani a kérelmet. Az egyetlen lehetőség az adóstárs bevonása lesz, erre viszont sokaknak nincs lehetősége.

A lényeg tehát, hogy az új adósságfék-szabály korlátozhatja a lehetőségeidet, és nem csak jelzáloghitelek esetében, de gyakorlatilag minden hiteltípusnál a személyi kölcsönöktől kezdve, egészen a folyószámla-hitelkeretig.

Az újabb adósságfék-szabály előnyei és hátrányai

Ugyan az eddigiek alapján hátrányosnak érezhetjük az új adósságfék-szabályt, ám vannak előnyei is, így például nem engedi, hogy túlzott mértékben eladósodj, ösztönzi a rövidebb futamidőt, és csökkenti a hitelkockázatot is.

A hátrányai viszont számosabbak: csökkentheti a hitelképes ügyfelek számát, ezáltal a hitelezést, gyengítheti az igénylők hitelképességét, mérsékelheti a lehetőségeket, és szűkítheti a hitelpiacot is, ami összességében gyengülő gazdasághoz és drágább hitelekhez vezet.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Milyen személyi kölcsönöket kínál az MBH Bank?

Milyen személyi kölcsönöket kínál az MBH Bank?

2023.06.09.

Az MBH Bank személyi kölcsöneit bármilyen célra, gyorsan és egyszerűen használhatjuk fel. Biztosan van olyan, ami megfelel az igényeinknek. Amit ránk szabtak. Ami nekünk a legjobb. Utánajártunk, hogy milyen személyi kölcsönöket kínál az MBH Bank.

Tovább olvasom
5 tényező, ami befolyásolja a törlesztőrészlet mértékét

5 tényező, ami befolyásolja a törlesztőrészlet mértékét

2022.05.30.

A törlesztőrészlet mértéke számos tényezőn múlik; az alábbiakban az öt legfontosabbat mutatjuk be, amelyekre érdemes figyelned a hitel felvétele előtt.

Tovább olvasom
Diákhitel: állampapírba fektetve akár nyereséges is lehet

Diákhitel: állampapírba fektetve akár nyereséges is lehet

2023.04.11.

A diákhitel sokak számára lehetővé teszi a felsőoktatási tanulmányok elvégzését, azonban kevesen tudják, hogy a diákhitel állampapírba fektetve lehetőséget kínálhat nyereséges befektetésre is. Az állampapírba fektetett diákhitel ugyanis az egyik legbiztonságosabb befektetési lehetőség, ami jövedelmet hozhat a diákok számára. Utánajártunk, hogy miért érdemes a diákhitelt állampapírba fektetni, és miért érdemes még akkor is felvenni diákhitelt, ha nincs rá szükségünk.

Tovább olvasom
Ki lehet adóstárs lakáshitel felvételénél?

Ki lehet adóstárs lakáshitel felvételénél?

2021.05.10.

Hogy ki lehet adóstárs egy lakáshitel igénylése során, azt szigorú szabályok határozzák meg. Az alábbiakból mindent megtudhatsz a témáról.

Tovább olvasom