Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Milyen otthonteremtési támogatásokat vehetünk igénybe 2023-ban?

2022.12.19.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. december 19. 12:09

Milyen otthonteremtési támogatásokat vehetsz igénybe a következő évben? Az alábbi cikkben ennek járunk utána!

Milyen otthonteremtési támogatásokat vehetünk igénybe 2023-ban?

Az otthonteremtési támogatások többsége jövőre is elérhető lesz, ám természetesen akadnak majd változások is, amelyek nem csupán a lehetőségekre, de azok feltételeire is hatással lesznek. Érdemes már most utánanézni annak, hogy milyen otthonteremtési támogatásokat vehetsz majd igénybe – ha épp ez a terved –, ezért összegyűjtöttünk minden, jelenleg már biztosnak mondható információt.

A vagyonszerzési illeték elengedése biztosan marad

A 2023-as adótörvény-módosítások áttekintése után kijelenthető, hogy a vagyonátruházási illeték elengedése megmarad azok számára, akik CSOK támogatásból vásárolnak ingatlant, sőt, a kedvezmény még ki is bővülhet: egy törvénymódosítási javaslat szerint az illetékmentesség még a CSOK-ból történő bővítéshez is igénybe vehető lesz.

Ugyan a saját tulajdonú lakások bővítésekor nem keletkezik illetékkötelezettség, viszont a valaki más tulajdonában álló ingatlan bővítésekor közös tulajdon jön létre, a hozzáépítőt pedig illetékkötelezettség terheli; erre vonatkozhat a javaslat.

Az 5%-os lakásáfa is maradhat

Eredetileg az 5%-os lakásáfa csak 2022 végéig élt volna, ám korábban már bejelentették, hogy 2024. év végéig megmarad ez a lehetőség is. Minimális változást jelent, hogy a 2028. december végéig megfizetett vételárrészletekre csak abban az esetben vonatkozik az 5%-os lakásáfa, ha a megvásárolt lakás 2024. december 31-éig megkapja az építési engedélyt.

A Babaváró hitel és a CSOK is igényelhető lesz

Egy ideje már tudható, hogy a CSOK és a Babaváró hitel is igényelhető marad jövőre, de csak az utóbbi volt meglepetés, hiszen idén kifutott volna, míg a CSOK-nak nincs jogszabályban rögzített határideje – kivétel a Falusi CSOK, ami idén valószínűleg megszűnik. Fontos viszont, hogy a vonatkozó jogszabály még nem jelent meg, így a részletszabályokról és a feltételek esetleges változásáról még nincsenek információink.

A CSOK-hoz kapcsolódó, kedvezményes, 3%-os fix kamatú lakáshitellel kapcsolatban viszont nem lehetünk biztosak, mert ugyan nincs meghatározott igénylési határideje, ezzel kapcsolatban hivatalos állásfoglalást egyelőre nem kaptunk, ám számíthatunk arra, hogy ez a program is folytatódni fog.

Az áfa-visszatérítés, az otthonfelújítási támogatás és a kapcsolódó hitel kérdéses

Az otthonfelújítási támogatásról és a hozzá kapcsolódó, kedvezményes hitelről viszont még nem tudunk semmit, ahogy az áfa-visszatérítésről sem született még döntés. Az otthonfelújítási támogatás különösen fájó pont lesz, ha megszűnik, hiszen a jelenlegi rezsiárak mellett hirtelen és drasztikusan megugrott a népszerűsége.

A kapcsolódó hitel sorsa a támogatásétól függ, hiszen ahhoz hozták létre, magában nem sok értelme lenne, tekintve, hogy a határidő hamarosan – 2022. december 31-én – lejár, és az otthonfelújítási támogatási kérelem elutasítása esetén a kamata 15%, azaz egy személyi kölcsönnel is jobban járhat az, aki a lakása korszerűsítését tervezi.

Ami az áfa-visszatérítést illeti, azzal kapcsolatban még annyi sem tudható, mint az otthonfelújítási támogatásról és a hozzá kapcsolódó, kedvezményes hitelről. Egyetlen apró információmorzsa sem szivárgott ki ezzel kapcsolatosan, így gyanítható, hogy ez a lehetőség megszűnik, jövőre már nem lesz elérhető.

Mire lehet még számítani?

Ez az a kérdés, amivel kapcsolatban még találgatásokba sem érdemes bocsátkozni, hiszen a kormány sokszor egyik napról a másikra hoz döntéseket a veszélyhelyzetre hivatkozva. Elvileg kijelenthetjük, hogy az eddig bejelentett információk alapján a következő évben sem csökken majd a lakástámogatásokra elköltött összeg, viszont valószínűsíthető, hogy történni fognak olyan változások, amelyekre nem számítunk.

Elképzelhető például, hogy meglévő konstrukciókat kivezetnek, átalakítanak, de akár új támogatás is megjelenhet, valamint az igénylési feltételek is megváltoznak, ha épp arra van szükség. Mi természetesen figyelemmel kísérjük az eseményeket, és, ha új bejelentés érkezik, arról tájékoztatunk majd blogunk hasábjain!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Időnyerő Személyi Kölcsön

THM

12,8% - 23,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Milyen életbiztosítást kössünk lakáshitel mellé?

Milyen életbiztosítást kössünk lakáshitel mellé?

2023.08.01.

Lakáshitel igénylésekor nem biztos, hogy eszünkbe jut az életbiztosítás. Lakáshitel mellé lakásbiztosítást kötünk. A lakásbiztosításnak azonban kiegészítője lehet egy életbiztosítás is. De érdemes a lakáshitel mellé életbiztosítást kötni? Mi lehet ennek az előnye? Miért lehet ez jó nekünk? Választ adunk a kérdésekre.

Tovább olvasom
Megéri lakástakarék számlát nyitni?

Megéri lakástakarék számlát nyitni?

2023.07.07.

A lakástakarék számla egy régi-új termék. Régen slágerterméknek számított, aztán megszűnt, és most újra van. De milyen az új lakástakarék? Valóban megéri nyitni egyet? Utánajártunk, és most megmutatjuk, hogy hol, milyen feltételekkel lehet takarék számlát nyitni. És persze azt is, hogy megéri-e.

Tovább olvasom
Új lehetőség a kistelepüléseken: kombinálható lesz a falusi CSOK és a CSOK Plusz

Új lehetőség a kistelepüléseken: kombinálható lesz a falusi CSOK és a CSOK Plusz

2023.11.02.

Különleges lehetőséget kapnak jövő év elejétől a gyermeket tervező falusi családok. Nem csak a falusi CSOK összege nő meg jelentősen, de az új CSOK Plusz kamattámogatott kölcsönét is igénybe vehetik. Utánajártunk, hogy lehet támogatásból jóval nagyobb lakást venni, és annak is, hogy akár három támogatást is kaphatunk a terveinkhez. Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
Milyen feltételekkel igényelhetünk lakáshitelt az OTP Banktól?

Milyen feltételekkel igényelhetünk lakáshitelt az OTP Banktól?

2022.12.15.

Lakáshitelt az OTP Banktól is igényelhetsz, ha ingatlant szeretnél vásárolni; alábbi cikkünkben részletesen bemutatjuk őket és feltételeiket.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával