Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Milyen otthonteremtési támogatásokat vehetünk igénybe 2023-ban?

2022.12.19.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. december 19. 12:09

Milyen otthonteremtési támogatásokat vehetsz igénybe a következő évben? Az alábbi cikkben ennek járunk utána!

Milyen otthonteremtési támogatásokat vehetünk igénybe 2023-ban?

Az otthonteremtési támogatások többsége jövőre is elérhető lesz, ám természetesen akadnak majd változások is, amelyek nem csupán a lehetőségekre, de azok feltételeire is hatással lesznek. Érdemes már most utánanézni annak, hogy milyen otthonteremtési támogatásokat vehetsz majd igénybe – ha épp ez a terved –, ezért összegyűjtöttünk minden, jelenleg már biztosnak mondható információt.

A vagyonszerzési illeték elengedése biztosan marad

A 2023-as adótörvény-módosítások áttekintése után kijelenthető, hogy a vagyonátruházási illeték elengedése megmarad azok számára, akik CSOK támogatásból vásárolnak ingatlant, sőt, a kedvezmény még ki is bővülhet: egy törvénymódosítási javaslat szerint az illetékmentesség még a CSOK-ból történő bővítéshez is igénybe vehető lesz.

Ugyan a saját tulajdonú lakások bővítésekor nem keletkezik illetékkötelezettség, viszont a valaki más tulajdonában álló ingatlan bővítésekor közös tulajdon jön létre, a hozzáépítőt pedig illetékkötelezettség terheli; erre vonatkozhat a javaslat.

Az 5%-os lakásáfa is maradhat

Eredetileg az 5%-os lakásáfa csak 2022 végéig élt volna, ám korábban már bejelentették, hogy 2024. év végéig megmarad ez a lehetőség is. Minimális változást jelent, hogy a 2028. december végéig megfizetett vételárrészletekre csak abban az esetben vonatkozik az 5%-os lakásáfa, ha a megvásárolt lakás 2024. december 31-éig megkapja az építési engedélyt.

A Babaváró hitel és a CSOK is igényelhető lesz

Egy ideje már tudható, hogy a CSOK és a Babaváró hitel is igényelhető marad jövőre, de csak az utóbbi volt meglepetés, hiszen idén kifutott volna, míg a CSOK-nak nincs jogszabályban rögzített határideje – kivétel a Falusi CSOK, ami idén valószínűleg megszűnik. Fontos viszont, hogy a vonatkozó jogszabály még nem jelent meg, így a részletszabályokról és a feltételek esetleges változásáról még nincsenek információink.

A CSOK-hoz kapcsolódó, kedvezményes, 3%-os fix kamatú lakáshitellel kapcsolatban viszont nem lehetünk biztosak, mert ugyan nincs meghatározott igénylési határideje, ezzel kapcsolatban hivatalos állásfoglalást egyelőre nem kaptunk, ám számíthatunk arra, hogy ez a program is folytatódni fog.

Az áfa-visszatérítés, az otthonfelújítási támogatás és a kapcsolódó hitel kérdéses

Az otthonfelújítási támogatásról és a hozzá kapcsolódó, kedvezményes hitelről viszont még nem tudunk semmit, ahogy az áfa-visszatérítésről sem született még döntés. Az otthonfelújítási támogatás különösen fájó pont lesz, ha megszűnik, hiszen a jelenlegi rezsiárak mellett hirtelen és drasztikusan megugrott a népszerűsége.

A kapcsolódó hitel sorsa a támogatásétól függ, hiszen ahhoz hozták létre, magában nem sok értelme lenne, tekintve, hogy a határidő hamarosan – 2022. december 31-én – lejár, és az otthonfelújítási támogatási kérelem elutasítása esetén a kamata 15%, azaz egy személyi kölcsönnel is jobban járhat az, aki a lakása korszerűsítését tervezi.

Ami az áfa-visszatérítést illeti, azzal kapcsolatban még annyi sem tudható, mint az otthonfelújítási támogatásról és a hozzá kapcsolódó, kedvezményes hitelről. Egyetlen apró információmorzsa sem szivárgott ki ezzel kapcsolatosan, így gyanítható, hogy ez a lehetőség megszűnik, jövőre már nem lesz elérhető.

Mire lehet még számítani?

Ez az a kérdés, amivel kapcsolatban még találgatásokba sem érdemes bocsátkozni, hiszen a kormány sokszor egyik napról a másikra hoz döntéseket a veszélyhelyzetre hivatkozva. Elvileg kijelenthetjük, hogy az eddig bejelentett információk alapján a következő évben sem csökken majd a lakástámogatásokra elköltött összeg, viszont valószínűsíthető, hogy történni fognak olyan változások, amelyekre nem számítunk.

Elképzelhető például, hogy meglévő konstrukciókat kivezetnek, átalakítanak, de akár új támogatás is megjelenhet, valamint az igénylési feltételek is megváltoznak, ha épp arra van szükség. Mi természetesen figyelemmel kísérjük az eseményeket, és, ha új bejelentés érkezik, arról tájékoztatunk majd blogunk hasábjain!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Milyen életbiztosítást kössünk lakáshitel mellé?

Milyen életbiztosítást kössünk lakáshitel mellé?

2023.08.01.

Lakáshitel igénylésekor nem biztos, hogy eszünkbe jut az életbiztosítás. Lakáshitel mellé lakásbiztosítást kötünk. A lakásbiztosításnak azonban kiegészítője lehet egy életbiztosítás is. De érdemes a lakáshitel mellé életbiztosítást kötni? Mi lehet ennek az előnye? Miért lehet ez jó nekünk? Választ adunk a kérdésekre.

Tovább olvasom
Kinek érdemes egy türelmi idős lakáshitelt választania?

Kinek érdemes egy türelmi idős lakáshitelt választania?

2023.08.25.

A türelmi idős lakáshitel egy különleges lakáshitel. A jól csengő elnevezés mögötti tartalom megismerése ugyanakkor még fontosabb. Mi az a türelmi idős lakáshitel? Mit jelent a türelmi idő? Kinek lehet jó ez? Sok kérdés merülhet fel. Mindegyikre választ talál a cikkben.

Tovább olvasom
Így találhatod meg a számodra legmegfelelőbb lakáshitelt

Így találhatod meg a számodra legmegfelelőbb lakáshitelt

2023.09.22.

A lakáshitel egy életre szóló döntés lehet. A legmegfelelőbb lakáshitel kiválasztása így kiemelten fontos. Szerencsére van segítség. És még otthonról sem kell kimozdulni. Tájékozódás, igényfelmérés, adatgyűjtés, és a saját célod pontos ismerete. Aztán jöhet az igénylés.

Tovább olvasom
Érkeznek a zöld fogyasztóbarát lakáshitelek!

Érkeznek a zöld fogyasztóbarát lakáshitelek!

2023.03.24.

A zöld fogyasztóbarát lakáshitelek 2023. április 1. után elérhetőek lesznek ott, ahol eddig is lehetett Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelt igényelni!

Tovább olvasom