Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Dokumentumok, amikre szükséged lesz hitelfelvétel során

2022.12.01.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. december 1. 15:04

Szükséged lesz a hitelfelvételhez különféle dokumentumokra, nem elég csupán a szándék – az alábbiakból megtudhatod, melyekre.

Dokumentumok, amikre szükséged lesz hitelfelvétel során

A hitelfelvétel során több feladattal is meg kell birkóznod: össze kell hasonlítanod a bankok ajánlatait, hogy megtudd, melyik a számodra leginkább megfelelő konstrukció – oldalunk épp ezért jött létre, majd össze kell gyűjtened azokat a dokumentumokat is, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a bank el tudja végezni a hitelbírálatot.

A hitelbírálat során ugyanis számos tényezőt kell ismernie a banknak, hogy el tudja dönteni: meghitelezi-e neked az adott kérelmet. Ilyen tényezők például a jövedelmi helyzeted, vagyis, hogy tudod-e majd törleszteni a kölcsönt, illetve a fedezetes hitelek esetében maga a fedezet, amelynek elegendőnek kell lennie a kért hitelösszeghez.

A hitelfelvételhez szükséges dokumentumok hiteltípusonként eltérnek, bár akadnak közös pontok is. Lényeges, hogy minden meglegyen, hiszen a hiányzó dokumentumok pótlásával időt vesztesz, és ez különösen kellemetlen akkor, amikor sürgősen szükséged lenne a pénzre. Éppen ezért érdemes elolvasnod az alábbi cikket, amelyben minden hiteltípus dokumentumait gyűjtöttük össze.

Milyen dokumentumok szükségesek egy hitel felvételéhez?

Bármilyen kölcsönt is veszel fel, az alábbi dokumentumokra szükséged lesz:

 • személyazonosító okmányok, vagyis személyi igazolvány, útlevél, vagy jogosítvány,
 • lakcímkártya,
 • adóazonosító igazolvány,
 • jövedelemigazolás, ami lehet munkáltatói, vagy vállalkozók esetén NAV jövedelemigazolás és nullás igazolás, nyugdíjas esetén pedig nyugdíjszelvény és nyugdíjas igazolvány,
 • bankszámlakivonatok, továbbá
 • a már meglévő hitelek igazolásai.

Itt azonban még nincs vége, hiszen ezek csupán a fentebb is említett „közös pontok”, ám ezeken felül is szükséged lehet dokumentumokra, amelyek hiteltípusonként eltérhetnek – a fentiek a személyi kölcsönök esetében viszont elegendőek a hitelfelvételhez.

Ingatlanfedezetű hitel

Az ingatlanfedezetű hiteleket többféle célra is igényelheted – lakáscélra, szabad felhasználásra és hitelkiváltásra is –, de dokumentumok tekintetében egy biztos: jóval több papírmunkára kell számítanod.

Egy ingatlanfedezetű hitel felvételéhez a következő dokumentumokra lesz szükséged:

 • tulajdoni lap,
 • alaprajz,
 • ingatlan- és életbiztosítás kötvényei,
 • a földhivatal által érkeztetett adásvételi szerződés,
 • a földhivatal által érkeztetett ingatlannyilvántartási kérelem, továbbá
 • ügyvéd által írt letéti szerződés.

Az építési hitelek esetében további dokumentumokat kér a bank, amelyekre azért van szükség, hogy a még el nem készült épületre is tudjon a bank hitelt nyújtani. Egy egyelőre még nem elkészült épület ugyanis nem képvisel fedezetként értéket, tehát másként kell megoldani ennek kérdését, viszont aki építkezik, az nem minden esetben tud pótfedezetet felajánlani.

Fontos tudni, hogy vannak olyan pénzintézetek, amelyek nem fogadják el az épülő ingatlant fedezetként; ebben az esetben gondoskodni kell egy megfelelő értékű, plusz ingatlanról, mely fedezetként bevonható az ügyletbe.

Egy építési hitel felvételéhez a következő dokumentumok szükségesek:

 • tulajdoni lap,
 • térképszelvény,
 • ingatlan- és életbiztosítás kötvényei,
 • jogerős építési engedély, ami az ÉTDR-be – az építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat támogató elektronikus dokumentációs rendszer – feltöltésre került,
 • tervdokumentáció, ami az ÉTDR-be feltöltésre került, valamint
 • költségvetés.

Fontos, hogy nem minden dokumentumnak kell személyesen utánajárnod, mivel bizonyos dokumentumokat a bank kér le egy minimális díj ellenében; ilyen a tulajdoni lap és a térképszelvény, amelyekkel tulajdonképpen nincs dolgod. Meg kell még említenünk az alaprajzot, amelyből elegendő egy kézzel rajzolt változatot benyújtanod, ezt azonban neked kell intézned.

Amennyiben minden dokumentumot sikerült összegyűjtened, indulhat a hitelfelvétel! Előtte azonban van még egy fontos dolgod: össze kell hasonlítanod a bankok legjobb ajánlatait, hogy biztosan a legkedvezőbb konstrukciót igényeld! Oldalunkon ezt könnyedén megteheted, és, ha megtaláltad, amit kerestél, a hitelfelvételi folyamatot is elindíthatod mindössze néhány kattintással, online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,0% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Babaváró támogatás – mit érdemes tudni róla?

Babaváró támogatás – mit érdemes tudni róla?

2019.05.22.

A kormány egyre újabb támogatási módokat mutat be a demográfiai problémák orvoslására; ennek első képviselője volt a CSOK, amit bemutatása óta folyamatosan finomítanak és kiegészítenek. Erre a legújabb példa a babaváró támogatás, ami tulajdonképpen egy kedvezményes hitelkonstrukció. Lássuk a részleteit!

Tovább olvasom
Banki hitelek online összehasonlítva

Banki hitelek online összehasonlítva

2019.03.25.

Nemrég feltették nekünk a kérdést, hogy miért is jó a banki hiteleket online összehasonlítani. Hirtelen nem is tudtunk rá válaszolni, annyira meglepő volt, hiszen az okok nyilvánvalóak. Ha téged is érdekel a válasz, olvass tovább, mert kifejtjük!

Tovább olvasom
Hitelfelvételről – hogy csináljam okosan?

Hitelfelvételről – hogy csináljam okosan?

2018.11.28.

A fenti kérdésre nincs egyértelmű válasz, hiszen ahány ember, annyiféle élethelyzet, amikhez más és más hiteltípusok tartoznak, és azokból is számtalan létezik. A most következő írásunkban tehát általánosságban fogunk beszélni a hitelfelvételről és annak buktatóiról.

Tovább olvasom
Miért éri meg a hitelkiváltás a lakáshitelek esetében?

Miért éri meg a hitelkiváltás a lakáshitelek esetében?

2020.02.07.

Azt, hogy miért éri meg a hitelkiváltás általában, már többször tárgyaltuk itt, a blogon, azonban arra eddig nem áldoztunk cikket, hogy kiderítsük, miért éri meg specifikusan a lakáshiteleknél. Pótoljuk az elmaradást; az alábbiakban erről olvashatsz.

Tovább olvasom