Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Dokumentumok, amikre szükséged lesz hitelfelvétel során

2022.12.01.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. december 1. 15:04

Szükséged lesz a hitelfelvételhez különféle dokumentumokra, nem elég csupán a szándék – az alábbiakból megtudhatod, melyekre.

Dokumentumok, amikre szükséged lesz hitelfelvétel során

A hitelfelvétel során több feladattal is meg kell birkóznod: össze kell hasonlítanod a bankok ajánlatait, hogy megtudd, melyik a számodra leginkább megfelelő konstrukció – oldalunk épp ezért jött létre, majd össze kell gyűjtened azokat a dokumentumokat is, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a bank el tudja végezni a hitelbírálatot.

A hitelbírálat során ugyanis számos tényezőt kell ismernie a banknak, hogy el tudja dönteni: meghitelezi-e neked az adott kérelmet. Ilyen tényezők például a jövedelmi helyzeted, vagyis, hogy tudod-e majd törleszteni a kölcsönt, illetve a fedezetes hitelek esetében maga a fedezet, amelynek elegendőnek kell lennie a kért hitelösszeghez.

A hitelfelvételhez szükséges dokumentumok hiteltípusonként eltérnek, bár akadnak közös pontok is. Lényeges, hogy minden meglegyen, hiszen a hiányzó dokumentumok pótlásával időt vesztesz, és ez különösen kellemetlen akkor, amikor sürgősen szükséged lenne a pénzre. Éppen ezért érdemes elolvasnod az alábbi cikket, amelyben minden hiteltípus dokumentumait gyűjtöttük össze.

Milyen dokumentumok szükségesek egy hitel felvételéhez?

Bármilyen kölcsönt is veszel fel, az alábbi dokumentumokra szükséged lesz:

 • személyazonosító okmányok, vagyis személyi igazolvány, útlevél, vagy jogosítvány,
 • lakcímkártya,
 • adóazonosító igazolvány,
 • jövedelemigazolás, ami lehet munkáltatói, vagy vállalkozók esetén NAV jövedelemigazolás és nullás igazolás, nyugdíjas esetén pedig nyugdíjszelvény és nyugdíjas igazolvány,
 • bankszámlakivonatok, továbbá
 • a már meglévő hitelek igazolásai.

Itt azonban még nincs vége, hiszen ezek csupán a fentebb is említett „közös pontok”, ám ezeken felül is szükséged lehet dokumentumokra, amelyek hiteltípusonként eltérhetnek – a fentiek a személyi kölcsönök esetében viszont elegendőek a hitelfelvételhez.

Ingatlanfedezetű hitel

Az ingatlanfedezetű hiteleket többféle célra is igényelheted – lakáscélra, szabad felhasználásra és hitelkiváltásra is –, de dokumentumok tekintetében egy biztos: jóval több papírmunkára kell számítanod.

Egy ingatlanfedezetű hitel felvételéhez a következő dokumentumokra lesz szükséged:

 • tulajdoni lap,
 • alaprajz,
 • ingatlan- és életbiztosítás kötvényei,
 • a földhivatal által érkeztetett adásvételi szerződés,
 • a földhivatal által érkeztetett ingatlannyilvántartási kérelem, továbbá
 • ügyvéd által írt letéti szerződés.

Az építési hitelek esetében további dokumentumokat kér a bank, amelyekre azért van szükség, hogy a még el nem készült épületre is tudjon a bank hitelt nyújtani. Egy egyelőre még nem elkészült épület ugyanis nem képvisel fedezetként értéket, tehát másként kell megoldani ennek kérdését, viszont aki építkezik, az nem minden esetben tud pótfedezetet felajánlani.

Fontos tudni, hogy vannak olyan pénzintézetek, amelyek nem fogadják el az épülő ingatlant fedezetként; ebben az esetben gondoskodni kell egy megfelelő értékű, plusz ingatlanról, mely fedezetként bevonható az ügyletbe.

Egy építési hitel felvételéhez a következő dokumentumok szükségesek:

 • tulajdoni lap,
 • térképszelvény,
 • ingatlan- és életbiztosítás kötvényei,
 • jogerős építési engedély, ami az ÉTDR-be – az építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat támogató elektronikus dokumentációs rendszer – feltöltésre került,
 • tervdokumentáció, ami az ÉTDR-be feltöltésre került, valamint
 • költségvetés.

Fontos, hogy nem minden dokumentumnak kell személyesen utánajárnod, mivel bizonyos dokumentumokat a bank kér le egy minimális díj ellenében; ilyen a tulajdoni lap és a térképszelvény, amelyekkel tulajdonképpen nincs dolgod. Meg kell még említenünk az alaprajzot, amelyből elegendő egy kézzel rajzolt változatot benyújtanod, ezt azonban neked kell intézned.

Amennyiben minden dokumentumot sikerült összegyűjtened, indulhat a hitelfelvétel! Előtte azonban van még egy fontos dolgod: össze kell hasonlítanod a bankok legjobb ajánlatait, hogy biztosan a legkedvezőbb konstrukciót igényeld! Oldalunkon ezt könnyedén megteheted, és, ha megtaláltad, amit kerestél, a hitelfelvételi folyamatot is elindíthatod mindössze néhány kattintással, online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Lakásvásárlási tippek tőlünk, Neked!

Lakásvásárlási tippek tőlünk, Neked!

2020.11.09.

Ingatlant szeretnél vásárolni, és mindezt hitelből oldanád meg? Akkor olvasd el lakásvásárlási tippjeinket, mielőtt bármit is tennél, mert így számos buktatót kerülhetsz ki, és a legmegfelelőbb hitelhez juthatsz hozzá!

Tovább olvasom
Személyi kölcsönt KATA-s vállalkozóként?

Személyi kölcsönt KATA-s vállalkozóként?

2020.03.17.

A személyi kölcsön előnyeiről már számtalan esetben ejtettünk szót, ahogy az igénylés menetét is sokszor kiveséztük már. Ám mindig csak a legáltalánosabb esetet részleteztük. Vagyis azt, amikor egy alkalmazotti munkaviszonyban dolgozó ügyfél igényel hitelt. Sokan dolgoznak azonban vállalkozóként is, és rájuk más követelmények vonatkoznak. Ezért most nézzük meg, hogy működik az, ha a személyi kölcsönt KATA-s vállalkozóként szeretnél igényelni.

Tovább olvasom
Gyorskölcsön jellemzői

Gyorskölcsön jellemzői

2018.03.21.

Bizonyos élethelyzetekben igazi mentőöv lehet, hiszen előfordulhat, hogy nem tudnak a családban kisegíteni, viszont nagy szükséged van egy bizonyos összegre, ami nem áll a rendelkezésedre. Nézzük át a gyorskölcsön jellemzői adta lehetőségeket.

Tovább olvasom
Hitellehetőségek tavaszi lakásfelújításhoz

Hitellehetőségek tavaszi lakásfelújításhoz

2020.03.25.

A tavaszi nagytakarítás mindenki számára ismerős munka; ilyenkor húzzuk el a bútorokat, hogy mögöttük még a falat is portalaníthassuk, ilyenkor jön el az ablakpucolás ideje, és még sorolhatnánk, hányféle ház körüli munkát szokás ilyenkor elvégezni. De mi van akkor, ha a takarítás már nem elég, hanem ennél sokkal többre van szükség? Nos, a lakásfelújítás megoldás erre a problémára, viszont ez a megoldás csak újabb problémát szül: miből? Hitellehetőségek mindig vannak, csupán a legmegfelelőbbet kell megtalálni!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával