fbpx
Hirdetés

Maximalizálja a kormány a betéti kamatokat

2022.12.09.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. december 9. 12:06

A betéti kamatok maximalizálása a kormány legújabb, ilyen jellegű intézkedése, ami minden bizonnyal elkerüli majd a kamatstop népszerűségét.

Maximalizálja a kormány a betéti kamatokat

Az inflációnak és az alapkamat emelésének számos negatív hatása van, ám akadt egy pozitív is: a betéti kamatok is elkezdtek emelkedni, majd elérték és át is lépték a 10%-os álomhatárt. A kormány azonban itt is közbelépett, és bevezették a betéti kamatok maximalizálását, nehogy a bankok „túl magas” kamatot fizessenek az ügyfeleknek.

Ez az intézkedés viszont egyáltalán nem növeli úgy a népszerűséget, mint a változó kamatozású jelzáloghitelek és a KKV vállalati hitelek esetében alkalmazható referenciakamat-maximalizálás, ezért nem meglepő, hogy sokan értetlenül állnak előtte.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter bejelentette, hogy március 31-éig nem fizethetnek a bankok a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aktuális hozamánál magasabb kamatot más pénzügyi intézményeknek és a legalább 20 millió forintot lekötő lakossági ügyfeleknek.

A megjelent, november 22-étől hatályos kormányrendelet szövege szerint “a hitelintézetnél 2023. március 31. napjáig kötött, forintban elhelyezett, látra szóló és legfeljebb egyéves futamidejű betétszerződés alapján a betét összegére fizetett kamat nem haladhatja meg az Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság hivatalos honlapján utoljára közzétett, 3 hónapos hátralévő futamidővel forgalomba hozott diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozamának mértékét.”

A 3 hónapos hátralévő futamidővel forgalomba hozott diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama november 22-én 12,82% volt.

Gazdasági elemzők szerint a betéti kamatok maximalizálásának lényege, hogy a kormány megakadályozza a bankokat az új források bevonzásában, ezeket ugyanis a jegybankban, az egynapos betéti tendereken 18%-on tudnának kamatoztatni, ami jelentős nyereséget jelentene számukra, míg az államháztartási oldalon ez veszteségként jelenne meg.

A veszteség oka egyrészt, hogy ezzel a bankok úgymond “elszívják” a befektetők pénzét az állampapíroktól, hiszen a banki betétek kamata magasabb lenne, másrészt a Magyar Nemzeti Bank által fizetett, magasabb kamatokat az államnak kellene kifizetni, ha a jegybank mérlege emiatt deficitessé válik.

A betéti kamatok maximalizálása alapvetően a nagyobb befektetésekkel foglalkozó vállalkozásokra, a befektetési alapokra, a biztosítókra, a lakás-takarékpénztárakra, a nyugdíjpénztárakra és a 20 millió forintnál nagyobb összegekkel operáló magánbefektetőkre vonatkozik, tehát azok a kisbefektetők, akik nem ekkora összeget szeretnének kamatoztatni, igénybe vehetik a maximumnál magasabb kamatú ajánlatokat is.

Ez szép és jó, azonban ezek között jelenleg nem nagyon lehet válogatni, hiszen 12%-os – vagy azt meghaladó – betéti kamatot csak két bank kínál, ám egyelőre ezek is a kamatplafon alatti kamatozást jelentenek. Fontos viszont, hogy a betéti kamatok maximális értéke folyamatosan változhat a diszkontkincstárjegy-aukciók aktuális hozamától függően, azaz a későbbiekben akár jelentős hozamnövekedés is elérhető a többi befektetéshez képest.

Akadnak emellett homályos pontok is a rendelet szövegében; ilyen például a 20 millió forintos határösszeg is. Nem konkretizálják ugyanis, hogy ez pontosan mire vonatkozik, hiszen ez érthető egyetlen, de akár több banknál elhelyezett betétre is.

Ha egy befektető több banknál helyez el lekötött betétbe 20 millió forint alatti összeget, akkor vajon arra érvényes lesz a kamatplafon, és, ha igen, akkor ezt hogyan ellenőrzik majd? Központi nyilvántartás ugyanis nincs, de nyilatkozatot lehet erről kérni az ügyfelektől a betét lekötése előtt, ám ez még nem biztosíték semmire.

Emellett az sem egyértelmű, hogy csak a 20 millió forint fölötti összegre nem adható magasabb kamat, vagy a 20 millió alatti részre sem, illetve már egy ilyen lekötésre sem, ha összességében 20 millió forintnál nagyobb összeget helyezett el valaki lekötött betétben.

Ezekre a kérdésekre azonban valószínűleg választ kapunk majd a jogszabályból, egy dolog azonban már biztos: a betéti kamatok maximalizálása a november 22. és március 31. között kötött új betétszerződésekre érvényes.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

MKB Személyi Kölcsön

THM

10,6% - 26,0%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

15,61%**

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

5 tanács, mielőtt befektetnél

5 tanács, mielőtt befektetnél

2021.01.27.

Mielőtt befektetnél, érdemes elolvasnod ezzel kapcsolatos tanácsainkat, hogy elkerülhesd a problémákat! A pénz gyakorlatilag az életünk mozgatórugója, bármit is állítsanak a filozófusok! Ezért takarékoskodunk, és ezért helyezzük el a megtakarításainkat különféle befektetési alapokban és más, a pénzt fialtató megoldásokban.

Tovább olvasom
Milyen ingatlanba érdemes fektetni jelenleg?

Milyen ingatlanba érdemes fektetni jelenleg?

2021.06.24.

Vajon újépítésű házat, panel- vagy téglalakást érdemes leginkább befektetési céllal vásárolni jelenleg? Eláruljuk, milyen ingatlanba érdemes fektetni, továbbá arra is kitérünk, milyen egyéb szempontokat ajánlott figyelembe venni a vásárlás során.

Tovább olvasom
Melyik állampapírt válasszuk a magas infláció mellett?

Melyik állampapírt válasszuk a magas infláció mellett?

2022.02.21.

Hogy melyik állampapírt érdemes választani most, a magas infláció mellett? Az alábbi cikkben kísérletet teszünk a megválaszolására.

Tovább olvasom
Ingatlanba fektetnél? Ezeket a szempontokat vedd figyelembe!

Ingatlanba fektetnél? Ezeket a szempontokat vedd figyelembe!

2021.02.19.

Ha ingatlanba fektetnél, érdemes tisztában lenned azokkal a tényezőkkel, amelyek által nagyobb a valószínűsége annak, hogy nyereséget könyvelhetsz el!

Tovább olvasom