Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Széchenyi Hitel: mit kell tudni a hiteltípusokról?

2022.11.04.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2022. november 4. 13:12

A Széchenyi Hitel 2022-ben meghirdetett új termékei számos választási lehetőséget kínálnak a kölcsön iránt érdeklődő vállalkozások számára. Mielőtt választunk és igénylünk, érdemes tisztában lenni az alapokkal. Mit jelent a folyószámlahitel és mit az eseti (törlesztéses) hitel, azaz mit kell tudni a legfőbb hiteltípusokról?

Széchenyi Hitel: mit kell tudni a hiteltípusokról?

Két különböző típusú kölcsönre épül a Széchenyi Hitel

Mit kell tudni a hiteltípusokról? A Széchenyi Hitel program alapvetően kétfajta hiteltípusra épül. A termékek egy része (például: Széchenyi Kártya Folyószámlahitel MAX, Agrár Széchenyi Kártya) úgynevezett folyószámlahitel, a másik része (például: Széchenyi Likviditás Hitel MAX, Széchenyi Beruházási Hitel MAX) pedig eseti, vagy törlesztéses hitel. A két kölcsöntípus között alapvető különbségek vannak, érdemes ezekkel tisztában lenni, hiszen csak így tudjuk később kiválasztani a vállalkozásunk számára leginkább megfelelő hitelt.

A folyószámlahitel

Mit jelent az, hogy folyószámlahitel? A folyószámlahitel voltaképpen egy hitelkeret, amelyet egy pénzforgalmi bankszámlára írnak és bocsátanak az igénylő rendelkezésére. Az az említett bankszámla a vállalkozás számlája, amelyről a vállalkozás tud költeni, annyival többet, amekkora hitelkeret rendelkezésre áll. A számlára érkező bevétel feltölti a hitelkeretet, amely újra és újra felhasználható a szerződésnek megfelelően. A fel nem használt hitelkeret összegéig mindig akad szabadon elkölthető pénz. A bank a használt hitelösszegre számol kamatot, amelyet naponta számolnak ki, de negyedévente kell megfizetni. A hitelkeret fel nem használt részére nem kell kamatot fizetni, rendelkezésre tartási jutalékot viszont igen.

Az ilyen típusú kölcsönt általában 1-3 évig lehet folyamatosan használni. Amikor lejár a szerződés, a hitelkeret eltűnik a számláról, ha éppen akkor használtuk, akkor az az összeg tartozásként fog megjelenni, ezt az összeget érdemes azonnal visszafizetni. A fentiek miatt is fontos figyelni a szerződésben leírt lejárat dátumára, azért, hogy ne menjen mínuszba a vállalkozás számlája. A folyószámlahitel – amennyiben nincs tartozás – a határidővel gond nélkül megszűnik, nincs vele további teendő. Hosszabbítani azonban van lehetőség, ha a feltételek adottak, akkor újra lehet indítani az igénylést. Amennyiben átmegyünk hitelbírálaton, egy új szerződéssel meghosszabbíthatjuk folyószámlahitelünket.

Eseti, vagy törlesztéses hitel

Az eseti, vagy törlesztéses hitel egy másik típusú kölcsön. Ahogy a nevében is benne van, azt jelenti, hogy egy, vagy több részletben kapjuk meg a hitelösszeget, amellyel a szerződés szerint rendelkezhetünk. Ezt az összeget a következő hónaptól kezdve kell visszafizetni, törleszteni meghatározott részletekben. A kamat ebben az esetben úgy működik, hogy mindig az aktuális tőketartozásra számítják ki. A kamatot és a hitel egyéb díjait a hitelező beterheli az ügyfél számláján, azaz levonja ezeket az összegeket az ott levő összegből. Amennyiben a számlán nem áll rendelkezésre elegendő pénz, akkor tartozásunk lesz, amelyet minél előbb rendezni kell. Ahogyan a többi hitel típusnál, itt is ügyelni kell a szerződés szerinti törlesztési kötelezettségek megfelelő teljesítésére. Azaz a számlán mindig elegendő mennyiségű pénznek kell lennie, hogy ne keletkezzen tartozás. Ha az adós a havonta levont részletekkel visszafizette a teljes hitelösszeget, akkor nem marad tartozása és a hitel megszűnik.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Milyen feltételekkel igényelhető a Széchenyi Kártya Újraindítási Folyószámlahitel?

Milyen feltételekkel igényelhető a Széchenyi Kártya Újraindítási Folyószámlahitel?

2021.09.16.

A Széchenyi Kártya Újraindítási Folyószámlahitel egy szabad felhasználású folyószámlahitel, ami a vállalkozások átmeneti likviditási problémáinak áthidalására szolgál. Klasszikus folyószámlahitelként működik, így a visszatöltött hitelkeret mindig újra felhasználható. A vállalkozás napi működésével kapcsolatos bármilyen költség finanszírozható, forgóeszközöktől kezdve a bérfizetésig. De hogy juthatunk Széchenyi Kártyához?

Tovább olvasom
Minden, amit a Széchenyi Likviditási Hitelről érdemes tudni!

Minden, amit a Széchenyi Likviditási Hitelről érdemes tudni!

2021.04.07.

A Széchenyi Likviditási Hitel komoly segítséget nyújthat a vállalkozásod sikeressé tételében – az alábbiakból mindent megtudhatsz róla!

Tovább olvasom
Meddig lesz elérhető a Széchenyi Kártya Újraindítási Program?

Meddig lesz elérhető a Széchenyi Kártya Újraindítási Program?

2021.08.10.

A 2020-ban Magyarországon is megjelent Covid19, majd az ezt követő világjárvány rengeteg vállalkozást hozott nehéz helyzetbe. A bizonytalanság, hogy meg tudják-e tartani a dolgozóikat, vagy a lezárások miatt szüneteltetni kell a vállalkozást, esetleg be is kell zárni azt, álmatlan éjszakákat okozott sok embernek. Szerencsére jött segítség, többek között a Széchenyi Kártya Újraindítási Program keretében.

Tovább olvasom
Vállalati hitel sorozatunk 4. - Likviditási hitel

Vállalati hitel sorozatunk 4. - Likviditási hitel

2020.11.07.

A szabad felhasználású likviditási hitel egy olyan eszköz lehet a vállalkozások kezében, amely nemcsak rövid távú segítséget jelenthet, hanem hosszabb távon is hasznot hozhat számukra.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával