Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Széchenyi Hitel: mit kell tudni a hiteltípusokról?

2022.11.04.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2022. november 4. 13:12

A Széchenyi Hitel 2022-ben meghirdetett új termékei számos választási lehetőséget kínálnak a kölcsön iránt érdeklődő vállalkozások számára. Mielőtt választunk és igénylünk, érdemes tisztában lenni az alapokkal. Mit jelent a folyószámlahitel és mit az eseti (törlesztéses) hitel, azaz mit kell tudni a legfőbb hiteltípusokról?

Széchenyi Hitel: mit kell tudni a hiteltípusokról?

Két különböző típusú kölcsönre épül a Széchenyi Hitel

Mit kell tudni a hiteltípusokról? A Széchenyi Hitel program alapvetően kétfajta hiteltípusra épül. A termékek egy része (például: Széchenyi Kártya Folyószámlahitel MAX, Agrár Széchenyi Kártya) úgynevezett folyószámlahitel, a másik része (például: Széchenyi Likviditás Hitel MAX, Széchenyi Beruházási Hitel MAX) pedig eseti, vagy törlesztéses hitel. A két kölcsöntípus között alapvető különbségek vannak, érdemes ezekkel tisztában lenni, hiszen csak így tudjuk később kiválasztani a vállalkozásunk számára leginkább megfelelő hitelt.

A folyószámlahitel

Mit jelent az, hogy folyószámlahitel? A folyószámlahitel voltaképpen egy hitelkeret, amelyet egy pénzforgalmi bankszámlára írnak és bocsátanak az igénylő rendelkezésére. Az az említett bankszámla a vállalkozás számlája, amelyről a vállalkozás tud költeni, annyival többet, amekkora hitelkeret rendelkezésre áll. A számlára érkező bevétel feltölti a hitelkeretet, amely újra és újra felhasználható a szerződésnek megfelelően. A fel nem használt hitelkeret összegéig mindig akad szabadon elkölthető pénz. A bank a használt hitelösszegre számol kamatot, amelyet naponta számolnak ki, de negyedévente kell megfizetni. A hitelkeret fel nem használt részére nem kell kamatot fizetni, rendelkezésre tartási jutalékot viszont igen.

Az ilyen típusú kölcsönt általában 1-3 évig lehet folyamatosan használni. Amikor lejár a szerződés, a hitelkeret eltűnik a számláról, ha éppen akkor használtuk, akkor az az összeg tartozásként fog megjelenni, ezt az összeget érdemes azonnal visszafizetni. A fentiek miatt is fontos figyelni a szerződésben leírt lejárat dátumára, azért, hogy ne menjen mínuszba a vállalkozás számlája. A folyószámlahitel – amennyiben nincs tartozás – a határidővel gond nélkül megszűnik, nincs vele további teendő. Hosszabbítani azonban van lehetőség, ha a feltételek adottak, akkor újra lehet indítani az igénylést. Amennyiben átmegyünk hitelbírálaton, egy új szerződéssel meghosszabbíthatjuk folyószámlahitelünket.

Eseti, vagy törlesztéses hitel

Az eseti, vagy törlesztéses hitel egy másik típusú kölcsön. Ahogy a nevében is benne van, azt jelenti, hogy egy, vagy több részletben kapjuk meg a hitelösszeget, amellyel a szerződés szerint rendelkezhetünk. Ezt az összeget a következő hónaptól kezdve kell visszafizetni, törleszteni meghatározott részletekben. A kamat ebben az esetben úgy működik, hogy mindig az aktuális tőketartozásra számítják ki. A kamatot és a hitel egyéb díjait a hitelező beterheli az ügyfél számláján, azaz levonja ezeket az összegeket az ott levő összegből. Amennyiben a számlán nem áll rendelkezésre elegendő pénz, akkor tartozásunk lesz, amelyet minél előbb rendezni kell. Ahogyan a többi hitel típusnál, itt is ügyelni kell a szerződés szerinti törlesztési kötelezettségek megfelelő teljesítésére. Azaz a számlán mindig elegendő mennyiségű pénznek kell lennie, hogy ne keletkezzen tartozás. Ha az adós a havonta levont részletekkel visszafizette a teljes hitelösszeget, akkor nem marad tartozása és a hitel megszűnik.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Szeptember végétől elérhető a Széchenyi Mikrohitel GO!

Szeptember végétől elérhető a Széchenyi Mikrohitel GO!

2021.09.08.

Az induló mikro vállalkozások alapesetben nehezen jutnak kölcsönhöz. Bár a bankok hitelezési gyakorlata eltérő, szinte mindenhol elvárás az egy lezárt üzleti év. Mit tehet egy mikro vállalkozás, ha pénzre van szüksége, de nem kap hitelt? Van-e alternatívája az induló vállalkozásokat sújtó magasabb kockázatú, és így magasabban árazott hiteleknek? Megnéztük a Széchenyi Mikrohitel GO!-t.

Tovább olvasom
Megújul a Széchenyi Kártya Program – Jön a Széchenyi Energia Kártya

Megújul a Széchenyi Kártya Program – Jön a Széchenyi Energia Kártya

2022.06.27.

Új feltételekkel és átszabott konstrukciókkal folytatódik a Széchenyi Kártya Program ez év júliusától. A kis-, és középvállalkozások által igényelhető kedvezményes hitelek új formájukban egyelőre az év végéig lesznek elérhetőek.

Tovább olvasom
Emelkedik a Széchenyi hitelek kamata

Emelkedik a Széchenyi hitelek kamata

2022.11.18.

A Széchenyi hitelek kamata sajnos emelkedik, viszont érkezett egy jó hír is, aminek valószínűleg sokan fognak örülni.

Tovább olvasom
Milyen dokumentumokra van szükség a Széchenyi MAX hitelek igényléséhez?

Milyen dokumentumokra van szükség a Széchenyi MAX hitelek igényléséhez?

2022.10.18.

A Széchenyi MAX hitelek igénylése nem egyszerű, de nem is lehetetlen – az alábbiakból kiderül, mire lesz szükség hozzá.

Tovább olvasom