Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Mutatjuk, kiket érint a kiterjesztett kamatstop

2022.11.22.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2022. november 22. 11:18

A kiterjesztett kamatstop az energiakrízis átvészelését célozza, de ezen túl is érkezik segítség a magyarországi KKV-k számára.

Mutatjuk, kiket érint a kiterjesztett kamatstop

Az utóbbi időben felmerültek olyan súlyos problémák, amelyek szép lassan tönkre is tehetik a magyar gazdaságot. A mindennapi életünkben már régóta érezhetjük az emelkedő inflációt, ám erre egy jókora lapáttal rátett az energiakrízis, így nem csak a háztartások, de a vállalkozások is komolyan megszenvedik a hatásait.

A megemelkedett költségek odáig is vezethetnek, hogy vállalkozások százai jutnak el a csődig, ez pedig munkahelyek megszűnését és a gazdaság zsugorodását hozza magával, amire nem vagyunk felkészülve. A legfontosabbnak tehát a vállalkozások segítése tűnik jelen pillanatban, ezért számos intézkedés történik, amelyek előmozdíthatják a kisebb és nagyobb cégek megmenekülését.

Az egyik ilyen a kiterjesztett kamatstop, amelynek „kiterjesztése” most a Magyarországon működő kis- és középvállalkozások számára hozhat némi enyhülést.

A közelmúltban több drasztikus változást is bejelentettek, és egyéb lépéseket is terveznek a magyar kis- és középvállalkozások megsegítésére. A kormány úgy döntött, hogy kiterjesztik az kamatstopot a kis- és közepes vállalkozásokra is, emellett meghosszabbítják a Széchenyi Kártya programot, és gyármentő programot is hirdetnek.

A kamatstop referencia-időpontja június 28. – akkor még mindössze 7,77% volt a bankközi, 3 hónapos kamatláb; ma 17,69% – és ugyanez a referencia-időpont lép életbe a kiterjesztett kamatstop esetében is, ami a változó kamatozású hitelekre vonatkozik, és november 15-től vezetik be, illetve 2023 július 1-ig tart. Az állomány megközelíti a 2000 milliárd forintot, és közel 60 ezer KKV-t fog érinteni.

Fontos még tudni, hogy a kiterjesztett kamatstop automatikusan lép érvénybe, tehát nem kell rá jelentkezni, aminek következtében minden egyes kis- és középvállalkozás részesül belőle, amennyiben rendelkezik a szabályozásban meghatározott hiteltípusok valamelyikével.

A kiterjesztett kamatstop lényege

A KKV-nak minősülő adósok részére a hitelező által üzletszerűen nyújtott, állami támogatással nem érintett, változó kamatozású, forint alapú hitel– és kölcsönszerződés, illetve pénzügyi lízingszerződés esetén – kivéve a hitelkeret-típusú kölcsönöket – 2022. november 15-től 2023. június 30-ig a 2022. november 15. napját követő és megelőző, szerződés szerinti fordulónaptól érvényes kamatlábat úgy kell megállapítani, hogy a referencia-kamatláb mértéke, a 2022. június 28. napján érvényes, szerződésben meghatározott referencia-kamatlábnál nem lehet magasabb.

A rendelet továbbá azt is kimondja, hogy a tőke- és kamattartozást nem lehet a nem teljesített kamat összegével megnövelni.

A hitelezőnek a kamatláb változásáról a szerződés szerinti fordulónapig, de legkésőbb 2022. november 15-igtájékoztatnia kell az adóst. A módosult szerződést nem kell közjegyzői okiratba foglalni, a korábbi közjegyzői okirat a szerződés módosult tartalmának keretei között érvényes.

További tudnivalók

A Széchenyi kártya esetében a 3,5%-os kamat január 1-ig megmarad, utána viszont 5%-ra emelkedik. A termékek körét egy beruházási kártyára, egy forgóeszközkártyára, egy turizmuskártyára és egy mikrohitel-kártyára szűkítik.

Fontos még tudni, hogy a vállalkozások október 20-tól jelentkezhetnek energiatámogatásért; az idei évben rezsitámogatást adnak – az energiaszámlák növekményének 50%-át fizetik ki –, a jövő évben pedig már beruházási támogatást is adnak beruházásösztönző kártya formájában, amit csak zöld programokra lehet felhasználni, és 15%-ig finanszírozni fogják az önerőt is a jövő év végéig.

Ha tehát Te is kis-, vagy épp középvállalkozást vezetsz, és neked is súlyos, a vállalkozásod létét fenyegető problémát jelent az energiaválság, vagy esetleg a hiteleid fizetésével jutnál csődközelbe, már érkezik a segítség. Az előrejelzések szerint a következő év tavaszán már számíthatunk az infláció csökkenésére, bár ez természetesen több tényező függvénye, de abban biztosak lehetünk, hogy a kiterjesztett kamatstop számos vállalkozást menthet meg az eltűnéstől, ezzel pedig rengeteg munkahely is megmaradhat.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Autóhitelből vagy személyi kölcsönből vásároljunk autót?

Autóhitelből vagy személyi kölcsönből vásároljunk autót?

2017.12.12.

Autóhitelből sok konstrukciót ajánlanak a kereskedők, de mindig érdemes át gondolni, hogy biztos erre van e szükségünk, mert a jelenlegi kamatokkal sokkal kedvezőbb személyi kölcsönök érhetők el. 

Tovább olvasom
A moratóriumot igénybe vettem, így is kérhetek másik kölcsönt?

A moratóriumot igénybe vettem, így is kérhetek másik kölcsönt?

2020.09.25.

Többen is kérdezték tőlünk az utóbbi időben, hogy ha a moratóriumot igénybe vették, vehetnek-e fel másik kölcsönt. Ennek okán úgy döntöttünk, hogy bővebben kifejtjük, mi is a hivatalos helyzet ezzel kapcsolatban.

Tovább olvasom
Decembertől kedvezőbb konstrukcióban érhető el a babaváró kölcsön!

Decembertől kedvezőbb konstrukcióban érhető el a babaváró kölcsön!

2019.12.22.

A babaváró hitel már új korában sem volt rossz konstrukció, nem véletlenül tett szert igen hamar komoly népszerűségre. Viszont decembertől kedvezőbb lett, bár ennek előnyét csak azok „élvezhetik”, akiknek nem születik gyermekük a megszabott öt éven belül.

Tovább olvasom
Mi a különbség hitel és kölcsön között?

Mi a különbség hitel és kölcsön között?

2022.12.22.

A különbség hitel és kölcsön között nem nyilvánvaló, ezért az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával