Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mutatjuk, kiket érint a kiterjesztett kamatstop

2022.11.22.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2022. november 22. 11:18

A kiterjesztett kamatstop az energiakrízis átvészelését célozza, de ezen túl is érkezik segítség a magyarországi KKV-k számára.

Mutatjuk, kiket érint a kiterjesztett kamatstop

Az utóbbi időben felmerültek olyan súlyos problémák, amelyek szép lassan tönkre is tehetik a magyar gazdaságot. A mindennapi életünkben már régóta érezhetjük az emelkedő inflációt, ám erre egy jókora lapáttal rátett az energiakrízis, így nem csak a háztartások, de a vállalkozások is komolyan megszenvedik a hatásait.

A megemelkedett költségek odáig is vezethetnek, hogy vállalkozások százai jutnak el a csődig, ez pedig munkahelyek megszűnését és a gazdaság zsugorodását hozza magával, amire nem vagyunk felkészülve. A legfontosabbnak tehát a vállalkozások segítése tűnik jelen pillanatban, ezért számos intézkedés történik, amelyek előmozdíthatják a kisebb és nagyobb cégek megmenekülését.

Az egyik ilyen a kiterjesztett kamatstop, amelynek „kiterjesztése” most a Magyarországon működő kis- és középvállalkozások számára hozhat némi enyhülést.

A közelmúltban több drasztikus változást is bejelentettek, és egyéb lépéseket is terveznek a magyar kis- és középvállalkozások megsegítésére. A kormány úgy döntött, hogy kiterjesztik az kamatstopot a kis- és közepes vállalkozásokra is, emellett meghosszabbítják a Széchenyi Kártya programot, és gyármentő programot is hirdetnek.

A kamatstop referencia-időpontja június 28. – akkor még mindössze 7,77% volt a bankközi, 3 hónapos kamatláb; ma 17,69% – és ugyanez a referencia-időpont lép életbe a kiterjesztett kamatstop esetében is, ami a változó kamatozású hitelekre vonatkozik, és november 15-től vezetik be, illetve 2023 július 1-ig tart. Az állomány megközelíti a 2000 milliárd forintot, és közel 60 ezer KKV-t fog érinteni.

Fontos még tudni, hogy a kiterjesztett kamatstop automatikusan lép érvénybe, tehát nem kell rá jelentkezni, aminek következtében minden egyes kis- és középvállalkozás részesül belőle, amennyiben rendelkezik a szabályozásban meghatározott hiteltípusok valamelyikével.

A kiterjesztett kamatstop lényege

A KKV-nak minősülő adósok részére a hitelező által üzletszerűen nyújtott, állami támogatással nem érintett, változó kamatozású, forint alapú hitel– és kölcsönszerződés, illetve pénzügyi lízingszerződés esetén – kivéve a hitelkeret-típusú kölcsönöket – 2022. november 15-től 2023. június 30-ig a 2022. november 15. napját követő és megelőző, szerződés szerinti fordulónaptól érvényes kamatlábat úgy kell megállapítani, hogy a referencia-kamatláb mértéke, a 2022. június 28. napján érvényes, szerződésben meghatározott referencia-kamatlábnál nem lehet magasabb.

A rendelet továbbá azt is kimondja, hogy a tőke- és kamattartozást nem lehet a nem teljesített kamat összegével megnövelni.

A hitelezőnek a kamatláb változásáról a szerződés szerinti fordulónapig, de legkésőbb 2022. november 15-igtájékoztatnia kell az adóst. A módosult szerződést nem kell közjegyzői okiratba foglalni, a korábbi közjegyzői okirat a szerződés módosult tartalmának keretei között érvényes.

További tudnivalók

A Széchenyi kártya esetében a 3,5%-os kamat január 1-ig megmarad, utána viszont 5%-ra emelkedik. A termékek körét egy beruházási kártyára, egy forgóeszközkártyára, egy turizmuskártyára és egy mikrohitel-kártyára szűkítik.

Fontos még tudni, hogy a vállalkozások október 20-tól jelentkezhetnek energiatámogatásért; az idei évben rezsitámogatást adnak – az energiaszámlák növekményének 50%-át fizetik ki –, a jövő évben pedig már beruházási támogatást is adnak beruházásösztönző kártya formájában, amit csak zöld programokra lehet felhasználni, és 15%-ig finanszírozni fogják az önerőt is a jövő év végéig.

Ha tehát Te is kis-, vagy épp középvállalkozást vezetsz, és neked is súlyos, a vállalkozásod létét fenyegető problémát jelent az energiaválság, vagy esetleg a hiteleid fizetésével jutnál csődközelbe, már érkezik a segítség. Az előrejelzések szerint a következő év tavaszán már számíthatunk az infláció csökkenésére, bár ez természetesen több tényező függvénye, de abban biztosak lehetünk, hogy a kiterjesztett kamatstop számos vállalkozást menthet meg az eltűnéstől, ezzel pedig rengeteg munkahely is megmaradhat.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Kölcsön futamideje hogy változhat?

Kölcsön futamideje hogy változhat?

2019.09.18.

A fenti kérdésre a válasz igen egyszerű: szerződésmódosítással. A kölcsön futamideje mindig attól függ, hogy Te mit választasz az igénylés leadásakor, ám lehetnek olyan helyzetek, amikor változtatni szeretnél, esetleg muszáj. Lássuk a menetét!

Tovább olvasom
Cetelem személyi kölcsön – mit kell tudni róla?

Cetelem személyi kölcsön – mit kell tudni róla?

2019.03.16.

A személyi kölcsönök piaca egyre csak bővül és bővül, hiszen ez a legnépszerűbb hiteltermék az ügyfelek körében. Nem véletlen, hiszen egyszerűen és gyorsan hozzáférhetőek, a kondícióik pedig kedvezőek. Magyarországon manapság szinte minden banknál találhatunk olyan hitelkonstrukciót, ami megfelelhet az igényeinknek, így a Cetelem Banknál is.

Tovább olvasom
Jelzáloghitelekről bővebben

Jelzáloghitelekről bővebben

2018.12.08.

A jelzáloghiteleket a legtöbbször ingatlan megvásárlására veszik fel, de a lényege az, hogy a fedezetet vonnak be mögé. Ha épp a felvételét tervezed, akkor összefoglaljuk neked, hogy mit kell tudnod a jelzáloghitelekről.

Tovább olvasom
Igényelj online személyi kölcsönt, és kerüld el a személyes kontaktust!

Igényelj online személyi kölcsönt, és kerüld el a személyes kontaktust!

2020.04.22.

Bármilyen is legyen a helyzet, hitelre bármikor szükségünk lehet, így most, a koronavírus-járvány idején is. Fontos azonban, hogy kerüljük a személyes kontaktust, és csakis abban az esetben érintkezzünk másokkal, amikor az elkerülhetetlen. Szerencsére a személyi kölcsön online is igényelhető már jó ideje, és most különösen nagy hasznát vehetjük ennek a tulajdonságának.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával