Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mutatjuk, kiket érint a kiterjesztett kamatstop

2022.11.22.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2022. november 22. 11:18

A kiterjesztett kamatstop az energiakrízis átvészelését célozza, de ezen túl is érkezik segítség a magyarországi KKV-k számára.

Mutatjuk, kiket érint a kiterjesztett kamatstop

Az utóbbi időben felmerültek olyan súlyos problémák, amelyek szép lassan tönkre is tehetik a magyar gazdaságot. A mindennapi életünkben már régóta érezhetjük az emelkedő inflációt, ám erre egy jókora lapáttal rátett az energiakrízis, így nem csak a háztartások, de a vállalkozások is komolyan megszenvedik a hatásait.

A megemelkedett költségek odáig is vezethetnek, hogy vállalkozások százai jutnak el a csődig, ez pedig munkahelyek megszűnését és a gazdaság zsugorodását hozza magával, amire nem vagyunk felkészülve. A legfontosabbnak tehát a vállalkozások segítése tűnik jelen pillanatban, ezért számos intézkedés történik, amelyek előmozdíthatják a kisebb és nagyobb cégek megmenekülését.

Az egyik ilyen a kiterjesztett kamatstop, amelynek „kiterjesztése” most a Magyarországon működő kis- és középvállalkozások számára hozhat némi enyhülést.

A közelmúltban több drasztikus változást is bejelentettek, és egyéb lépéseket is terveznek a magyar kis- és középvállalkozások megsegítésére. A kormány úgy döntött, hogy kiterjesztik az kamatstopot a kis- és közepes vállalkozásokra is, emellett meghosszabbítják a Széchenyi Kártya programot, és gyármentő programot is hirdetnek.

A kamatstop referencia-időpontja június 28. – akkor még mindössze 7,77% volt a bankközi, 3 hónapos kamatláb; ma 17,69% – és ugyanez a referencia-időpont lép életbe a kiterjesztett kamatstop esetében is, ami a változó kamatozású hitelekre vonatkozik, és november 15-től vezetik be, illetve 2023 július 1-ig tart. Az állomány megközelíti a 2000 milliárd forintot, és közel 60 ezer KKV-t fog érinteni.

Fontos még tudni, hogy a kiterjesztett kamatstop automatikusan lép érvénybe, tehát nem kell rá jelentkezni, aminek következtében minden egyes kis- és középvállalkozás részesül belőle, amennyiben rendelkezik a szabályozásban meghatározott hiteltípusok valamelyikével.

A kiterjesztett kamatstop lényege

A KKV-nak minősülő adósok részére a hitelező által üzletszerűen nyújtott, állami támogatással nem érintett, változó kamatozású, forint alapú hitel– és kölcsönszerződés, illetve pénzügyi lízingszerződés esetén – kivéve a hitelkeret-típusú kölcsönöket – 2022. november 15-től 2023. június 30-ig a 2022. november 15. napját követő és megelőző, szerződés szerinti fordulónaptól érvényes kamatlábat úgy kell megállapítani, hogy a referencia-kamatláb mértéke, a 2022. június 28. napján érvényes, szerződésben meghatározott referencia-kamatlábnál nem lehet magasabb.

A rendelet továbbá azt is kimondja, hogy a tőke- és kamattartozást nem lehet a nem teljesített kamat összegével megnövelni.

A hitelezőnek a kamatláb változásáról a szerződés szerinti fordulónapig, de legkésőbb 2022. november 15-igtájékoztatnia kell az adóst. A módosult szerződést nem kell közjegyzői okiratba foglalni, a korábbi közjegyzői okirat a szerződés módosult tartalmának keretei között érvényes.

További tudnivalók

A Széchenyi kártya esetében a 3,5%-os kamat január 1-ig megmarad, utána viszont 5%-ra emelkedik. A termékek körét egy beruházási kártyára, egy forgóeszközkártyára, egy turizmuskártyára és egy mikrohitel-kártyára szűkítik.

Fontos még tudni, hogy a vállalkozások október 20-tól jelentkezhetnek energiatámogatásért; az idei évben rezsitámogatást adnak – az energiaszámlák növekményének 50%-át fizetik ki –, a jövő évben pedig már beruházási támogatást is adnak beruházásösztönző kártya formájában, amit csak zöld programokra lehet felhasználni, és 15%-ig finanszírozni fogják az önerőt is a jövő év végéig.

Ha tehát Te is kis-, vagy épp középvállalkozást vezetsz, és neked is súlyos, a vállalkozásod létét fenyegető problémát jelent az energiaválság, vagy esetleg a hiteleid fizetésével jutnál csődközelbe, már érkezik a segítség. Az előrejelzések szerint a következő év tavaszán már számíthatunk az infláció csökkenésére, bár ez természetesen több tényező függvénye, de abban biztosak lehetünk, hogy a kiterjesztett kamatstop számos vállalkozást menthet meg az eltűnéstől, ezzel pedig rengeteg munkahely is megmaradhat.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Megújult a MiniKölcsön – nézd meg a változásokat!

Megújult a MiniKölcsön – nézd meg a változásokat!

2019.10.29.

A MiniKölcsön néhány éve jelent meg a magyar hitelpiacon, és akkor a leggyorsabb és legkedvezőbb ajánlatot tette le az asztalra. A fejlődés persze nem állt meg, és hasonló ajánlatok már más pénzintézeteknél is megjelentek. A MiniKölcsönnél is muszáj volt fejleszteni a terméken, hogy lépést tudjanak tartani a konkurenciával. Ehhez persze nem kellett sok, hiszen kedvező hitelkonstrukcióról van szó, de a megújult MiniKölcsön most ismét az élvonalba tartozik.

Tovább olvasom
Koronavírus hatása a hitelfelvételre – összegyűjtöttük a legfontosabb változásokat!

Koronavírus hatása a hitelfelvételre – összegyűjtöttük a legfontosabb változásokat!

2021.01.07.

A 2020-as pandémia a monetáris piacra is rányomta a bélyegét, így Magyarországon is jó néhány változást hozott a bankok életébe, ami leginkább a lakossági hitelezésen érezteti hatását. Összegyűjtöttük a legfontosabb változásokat, amik szemléltetik, hogy a koronavírus hatása miként formálta a folyósítási és felvételi attitűdöket.

Tovább olvasom
A CSOK 2019 – mik az újdonságok?

A CSOK 2019 – mik az újdonságok?

2019.03.14.

Az év eleje óta terjed a hír, hogy változik a CSOK, méghozzá nem kis mértékben, így Te is hallhattál már róla, a részleteivel azonban nem biztos, hogy tisztában vagy. Pedig érdemes alaposabban tájékozódni a témában, hiszen könnyen előfordulhat, hogy míg eddig nem sikerült államilag támogatottá válnod, most sikerülhet, és új otthonba költözhetsz a családoddal! Épp ezért készült ez a cikk, hogy bemutassuk Neked és a többi olvasónknak a CSOK 2019-es újításait!

Tovább olvasom
Mit jelent a BUBOR?

Mit jelent a BUBOR?

2020.12.23.

Hogy mit jelent a BUBOR, azt valószínűleg sokan nem tudják, pedig sokszor és sok helyen felbukkan. Cikkünk erre adja meg a választ!

Tovább olvasom