Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Miért célszerű önálló lakásbiztosítást is kötni a társasházi biztosítás mellé?

2022.11.29.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2022. november 29. 14:33

Önálló lakásbiztosítást is kötni egy társasházi lakásra nem rossz ötlet, hiszen számtalan előnye van – az alábbiakban ezeket mutatjuk be.

Miért célszerű önálló lakásbiztosítást is kötni a társasházi biztosítás mellé?

Önálló lakásbiztosítást kötni családi házakra és társasházi lakásokra egyaránt lehetséges, ám sokan gondolják úgy, hogy a társasházi biztosítás tökéletesen elegendő, és nincs szükség mellette egy külön biztosításra is. Ez persze nem igaz, hiszen a társasházi biztosítást csak bizonyos káreseményekre lehet megkötni, egy lakásban pedig ennél sokkal több probléma is felbukkanhat.

Érdemes tehát megtudni, hogy a társasházi biztosítás mire terjed ki, illetve milyen esetekben nyújt fedezetet, majd ez alapján eldönteni, hogy szükség van-e az önálló lakásbiztosítás megkötésére, vagy sem – látni fogjuk, hogy bizony érdemes lesz!

Mire szolgál a társasházi biztosítás?

A társasházi biztosítás többnyire az épületben keletkezett károkat fedezi; ide sorolható az épületszerkezet, a falak, az ablakok, redőnyök sérülése, valamint a közös terekben, vagyis a padláson, a pincében, vagy a lépcsőházban keletkezett károk, de csak akkor, ha ezeket valamelyik, a szerződésben is rögzített biztosítási esemény okozza.

Ha például elemi károk következtében a saját lakásunknak egy olyan része sérül, amire a társasházi biztosítás fedezetet nyújt, számíthatunk a kár megtérítésére, de ehhez fontos tudni, hogy pontosan mire terjed ki a társasházi biztosítás, a társasház ugyanis a legtöbbször csupán egy alapcsomaggal rendelkezik

Az önálló lakásbiztosítás megkötésének előnyei

A társasházi biztosítás általában olyan esetekben segít, amikor maga az épület, vagy a közös terek sérülnek; a saját ingóságainkra egyáltalán nem nyújt fedezetet. Ha például beáznak a falak egy csőtörés miatt, a társasházi biztosítás megtéríti a beázás okozta károkat, de, ha a bútoraink is tönkremennek, arra már nem kapunk fedezetet, hanem saját zsebből kell azt megoldanunk. Ugyanez a helyzet a közös tárolókban elhelyezett értékeinkkel is: nekünk kell biztosítást kötnünk rájuk, kivéve, ha az épület külön kiegészítő fedezettel rendelkezik ezekre.

Ám nem csak az értékeinket, hanem magára a lakásra is érdemes külön biztosítást kötni, hiszen könnyen előfordulhat, hogy egy ingatlanra szabott biztosítással kedvezőbb feltételekkel kaphatunk kártérítést, mintha a társasház biztosítását vennénk igénybe.

Lényeges, hogy nem csak a lakás tulajdonosa köthet lakásbiztosítást, de a bérlő is. Magát a lakást a tulajdonosnak kell – vagy legalábbis kellene – biztosítania, ám a bérlő tulajdonát, azaz az ingóságokat ez a biztosítás nem fogja védeni.

A kárbejelentés menete

Ha káresemény történik, két lehetőség áll fenn: az ingóságokkal kapcsolatban a saját biztosítónknál kell bejelentetnünk a károkat, az épület sérülése esetén viszont a társasházi biztosítást kell alapul venni, azonban a helyzet nem feltétlenül ennyire egyértelmű.

Először érdemes megkérdezni a közös képviselőt, hogy pontosan mire terjed ki a társasház biztosítása, és milyen feltételekkel kaphatunk kártérítést, majd ugyanezt a saját lakásbiztosításunknál is meg kell tudnunk, és ezek alapján kell mérlegelnünk, hogy melyik opcióval járnánk jobban.

A kár észlelését követő 2 napban akár mindkét biztosítónál bejelenthetjük a kárt, ám ez nem jelenti azt, hogy több kártérítést kapunk, ugyanis ilyenkor a biztosítók egymás között arányosan elosztják a kártérítési összeget, ami viszont nem lehet magasabb a biztosítási összegnél.

Érdemes tudni, hogy ha a kár nem a mi hibánkból keletkezik, hanem például a szomszédunk miatt a mi lakásunkat éri kár, és neki van felelősségbiztosítása, akkor akár azt is igénybe vehetjük, de választhatjuk a saját lakásbiztosításunkat is – a végeredmény mindkét esetben ugyanaz, vagyis a kár megtérülése.

Érdemes a biztonságot választani, és egy önálló lakásbiztosítást is kötni a társasházi biztosítás mellé, hiszen így számtalan kellemetlenség kerülhető el. Ha Te is úgy döntöttél, hogy biztosítást kötsz a társasházi lakásodra, tekintsd meg ajánlatainkat, majd indítsd el a szerződéskötési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,0% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Bérelt ingatlanra is célszerű biztosítást kötni!

Bérelt ingatlanra is célszerű biztosítást kötni!

2021.07.06.

Bérelt ingatlanban élsz, és szeretnéd biztonságban tudni az értékeidet? Van megoldás, mutatjuk, mit kell tudnod az ilyen esetekben alkalmazható lakásbiztosításokról!

Tovább olvasom
5 kérdés és válasz a balesetbiztosításról

5 kérdés és válasz a balesetbiztosításról

2022.04.13.

Balesetbiztosításról mindenki hallott már, sokaknak van is ilyen szerződése, míg mások úgy gondolják, felesleges pénzkidobás. Lássuk a legfontosabb tudnivalókat, a legérdekesebb kérdéseket a balesetbiztosítással kapcsolatban!

Tovább olvasom
Milyen esetekben nem fizet az életbiztosítás?

Milyen esetekben nem fizet az életbiztosítás?

2022.05.13.

Nem fizet az életbiztosítás bizonyos helyzetekben, hiába fizetted azt éveken át – érdemes tudnod róla, hogy mire kell figyelned!

Tovább olvasom
Minden, amit a síbiztosításról tudni kell

Minden, amit a síbiztosításról tudni kell

2023.12.18.

A síbiztosítás egy speciális utasbiztosítás. De miért fontos, hogy külön síbiztosítást kössünk? Miért nem elég egy utasbiztosítás? A síelés veszélyes sport? Sokba kerül ez a biztosítás? Mire nyújt fedezetet? Rengeteg kérdés merülhet fel. Mi mindenre válaszolunk. Még azokra is, amit fel sem tettek.

Tovább olvasom