Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Miért célszerű önálló lakásbiztosítást is kötni a társasházi biztosítás mellé?

2022.11.29.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2022. november 29. 14:33

Önálló lakásbiztosítást is kötni egy társasházi lakásra nem rossz ötlet, hiszen számtalan előnye van – az alábbiakban ezeket mutatjuk be.

Miért célszerű önálló lakásbiztosítást is kötni a társasházi biztosítás mellé?

Önálló lakásbiztosítást kötni családi házakra és társasházi lakásokra egyaránt lehetséges, ám sokan gondolják úgy, hogy a társasházi biztosítás tökéletesen elegendő, és nincs szükség mellette egy külön biztosításra is. Ez persze nem igaz, hiszen a társasházi biztosítást csak bizonyos káreseményekre lehet megkötni, egy lakásban pedig ennél sokkal több probléma is felbukkanhat.

Érdemes tehát megtudni, hogy a társasházi biztosítás mire terjed ki, illetve milyen esetekben nyújt fedezetet, majd ez alapján eldönteni, hogy szükség van-e az önálló lakásbiztosítás megkötésére, vagy sem – látni fogjuk, hogy bizony érdemes lesz!

Mire szolgál a társasházi biztosítás?

A társasházi biztosítás többnyire az épületben keletkezett károkat fedezi; ide sorolható az épületszerkezet, a falak, az ablakok, redőnyök sérülése, valamint a közös terekben, vagyis a padláson, a pincében, vagy a lépcsőházban keletkezett károk, de csak akkor, ha ezeket valamelyik, a szerződésben is rögzített biztosítási esemény okozza.

Ha például elemi károk következtében a saját lakásunknak egy olyan része sérül, amire a társasházi biztosítás fedezetet nyújt, számíthatunk a kár megtérítésére, de ehhez fontos tudni, hogy pontosan mire terjed ki a társasházi biztosítás, a társasház ugyanis a legtöbbször csupán egy alapcsomaggal rendelkezik

Az önálló lakásbiztosítás megkötésének előnyei

A társasházi biztosítás általában olyan esetekben segít, amikor maga az épület, vagy a közös terek sérülnek; a saját ingóságainkra egyáltalán nem nyújt fedezetet. Ha például beáznak a falak egy csőtörés miatt, a társasházi biztosítás megtéríti a beázás okozta károkat, de, ha a bútoraink is tönkremennek, arra már nem kapunk fedezetet, hanem saját zsebből kell azt megoldanunk. Ugyanez a helyzet a közös tárolókban elhelyezett értékeinkkel is: nekünk kell biztosítást kötnünk rájuk, kivéve, ha az épület külön kiegészítő fedezettel rendelkezik ezekre.

Ám nem csak az értékeinket, hanem magára a lakásra is érdemes külön biztosítást kötni, hiszen könnyen előfordulhat, hogy egy ingatlanra szabott biztosítással kedvezőbb feltételekkel kaphatunk kártérítést, mintha a társasház biztosítását vennénk igénybe.

Lényeges, hogy nem csak a lakás tulajdonosa köthet lakásbiztosítást, de a bérlő is. Magát a lakást a tulajdonosnak kell – vagy legalábbis kellene – biztosítania, ám a bérlő tulajdonát, azaz az ingóságokat ez a biztosítás nem fogja védeni.

A kárbejelentés menete

Ha káresemény történik, két lehetőség áll fenn: az ingóságokkal kapcsolatban a saját biztosítónknál kell bejelentetnünk a károkat, az épület sérülése esetén viszont a társasházi biztosítást kell alapul venni, azonban a helyzet nem feltétlenül ennyire egyértelmű.

Először érdemes megkérdezni a közös képviselőt, hogy pontosan mire terjed ki a társasház biztosítása, és milyen feltételekkel kaphatunk kártérítést, majd ugyanezt a saját lakásbiztosításunknál is meg kell tudnunk, és ezek alapján kell mérlegelnünk, hogy melyik opcióval járnánk jobban.

A kár észlelését követő 2 napban akár mindkét biztosítónál bejelenthetjük a kárt, ám ez nem jelenti azt, hogy több kártérítést kapunk, ugyanis ilyenkor a biztosítók egymás között arányosan elosztják a kártérítési összeget, ami viszont nem lehet magasabb a biztosítási összegnél.

Érdemes tudni, hogy ha a kár nem a mi hibánkból keletkezik, hanem például a szomszédunk miatt a mi lakásunkat éri kár, és neki van felelősségbiztosítása, akkor akár azt is igénybe vehetjük, de választhatjuk a saját lakásbiztosításunkat is – a végeredmény mindkét esetben ugyanaz, vagyis a kár megtérülése.

Érdemes a biztonságot választani, és egy önálló lakásbiztosítást is kötni a társasházi biztosítás mellé, hiszen így számtalan kellemetlenség kerülhető el. Ha Te is úgy döntöttél, hogy biztosítást kötsz a társasházi lakásodra, tekintsd meg ajánlatainkat, majd indítsd el a szerződéskötési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Megjelent a rendelet: így változnak a lakásbiztosítások szabályai

Megjelent a rendelet: így változnak a lakásbiztosítások szabályai

2023.03.17.

Változnak a lakásbiztosítások szabályai májustól; az alábbiakból megtudhatod, mire kell számítanod, ha rendelkezel lakásbiztosítással.

Tovább olvasom
Mikor szükséges az utasbiztosítás?

Mikor szükséges az utasbiztosítás?

2020.06.02.

Szeretsz utazni? Ki ne szeretne, mi is imádunk. Történt már veled út közben olyasmi, ami az egészséged szempontjából, vagy anyagilag hátrányosan érintett, esetleg egyszerre mind a kettő? Akkor számodra nem kérdés, hogy mikor szükséges az utasbiztosítás. Azoknak azonban, akik eddig nem kötöttek ilyet, röviden összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

Tovább olvasom
Hogyan működik az egészségbiztosítás?

Hogyan működik az egészségbiztosítás?

2023.07.25.

Az egészségbiztosítás szóról sokaknak a TB jut eszébe, jogosan. Hiszen a társadalombiztosítás (TB) nem más, mint egy állami egészségbiztosítás. Van azonban alternatívája és kiegészítője az állami ellátásnak, és ez a magán egészségbiztosítás. Nem akarunk hónapokat várni egy vizsgálatra? Magas szintű orvosi ellátást szeretnénk? Csak fizetnünk kell érte, és megkaphatjuk. Vagy köthetünk egészségbiztosítást, és a biztosító fizet majd helyettünk.

Tovább olvasom
Casco biztosítás – mire terjed ki, és mikor nem fizet?

Casco biztosítás – mire terjed ki, és mikor nem fizet?

2020.11.20.

A Casco biztosítás megkötése ugyan nem kötelesség, de megéri, mert ma számtalan biztosítóval lehet kiváló feltételek mellett szerződést kötni. Az, hogy egy adott Casco biztosítás mire terjed ki, mikor és mennyit fizet, biztosítónként eltérő lehet, ám minden esetben szerződésbe foglalják, ahol Te is elolvashatod.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával