Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Miért célszerű önálló lakásbiztosítást is kötni a társasházi biztosítás mellé?

2022.11.29.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2022. november 29. 14:33

Önálló lakásbiztosítást is kötni egy társasházi lakásra nem rossz ötlet, hiszen számtalan előnye van – az alábbiakban ezeket mutatjuk be.

Miért célszerű önálló lakásbiztosítást is kötni a társasházi biztosítás mellé?

Önálló lakásbiztosítást kötni családi házakra és társasházi lakásokra egyaránt lehetséges, ám sokan gondolják úgy, hogy a társasházi biztosítás tökéletesen elegendő, és nincs szükség mellette egy külön biztosításra is. Ez persze nem igaz, hiszen a társasházi biztosítást csak bizonyos káreseményekre lehet megkötni, egy lakásban pedig ennél sokkal több probléma is felbukkanhat.

Érdemes tehát megtudni, hogy a társasházi biztosítás mire terjed ki, illetve milyen esetekben nyújt fedezetet, majd ez alapján eldönteni, hogy szükség van-e az önálló lakásbiztosítás megkötésére, vagy sem – látni fogjuk, hogy bizony érdemes lesz!

Mire szolgál a társasházi biztosítás?

A társasházi biztosítás többnyire az épületben keletkezett károkat fedezi; ide sorolható az épületszerkezet, a falak, az ablakok, redőnyök sérülése, valamint a közös terekben, vagyis a padláson, a pincében, vagy a lépcsőházban keletkezett károk, de csak akkor, ha ezeket valamelyik, a szerződésben is rögzített biztosítási esemény okozza.

Ha például elemi károk következtében a saját lakásunknak egy olyan része sérül, amire a társasházi biztosítás fedezetet nyújt, számíthatunk a kár megtérítésére, de ehhez fontos tudni, hogy pontosan mire terjed ki a társasházi biztosítás, a társasház ugyanis a legtöbbször csupán egy alapcsomaggal rendelkezik

Az önálló lakásbiztosítás megkötésének előnyei

A társasházi biztosítás általában olyan esetekben segít, amikor maga az épület, vagy a közös terek sérülnek; a saját ingóságainkra egyáltalán nem nyújt fedezetet. Ha például beáznak a falak egy csőtörés miatt, a társasházi biztosítás megtéríti a beázás okozta károkat, de, ha a bútoraink is tönkremennek, arra már nem kapunk fedezetet, hanem saját zsebből kell azt megoldanunk. Ugyanez a helyzet a közös tárolókban elhelyezett értékeinkkel is: nekünk kell biztosítást kötnünk rájuk, kivéve, ha az épület külön kiegészítő fedezettel rendelkezik ezekre.

Ám nem csak az értékeinket, hanem magára a lakásra is érdemes külön biztosítást kötni, hiszen könnyen előfordulhat, hogy egy ingatlanra szabott biztosítással kedvezőbb feltételekkel kaphatunk kártérítést, mintha a társasház biztosítását vennénk igénybe.

Lényeges, hogy nem csak a lakás tulajdonosa köthet lakásbiztosítást, de a bérlő is. Magát a lakást a tulajdonosnak kell – vagy legalábbis kellene – biztosítania, ám a bérlő tulajdonát, azaz az ingóságokat ez a biztosítás nem fogja védeni.

A kárbejelentés menete

Ha káresemény történik, két lehetőség áll fenn: az ingóságokkal kapcsolatban a saját biztosítónknál kell bejelentetnünk a károkat, az épület sérülése esetén viszont a társasházi biztosítást kell alapul venni, azonban a helyzet nem feltétlenül ennyire egyértelmű.

Először érdemes megkérdezni a közös képviselőt, hogy pontosan mire terjed ki a társasház biztosítása, és milyen feltételekkel kaphatunk kártérítést, majd ugyanezt a saját lakásbiztosításunknál is meg kell tudnunk, és ezek alapján kell mérlegelnünk, hogy melyik opcióval járnánk jobban.

A kár észlelését követő 2 napban akár mindkét biztosítónál bejelenthetjük a kárt, ám ez nem jelenti azt, hogy több kártérítést kapunk, ugyanis ilyenkor a biztosítók egymás között arányosan elosztják a kártérítési összeget, ami viszont nem lehet magasabb a biztosítási összegnél.

Érdemes tudni, hogy ha a kár nem a mi hibánkból keletkezik, hanem például a szomszédunk miatt a mi lakásunkat éri kár, és neki van felelősségbiztosítása, akkor akár azt is igénybe vehetjük, de választhatjuk a saját lakásbiztosításunkat is – a végeredmény mindkét esetben ugyanaz, vagyis a kár megtérülése.

Érdemes a biztonságot választani, és egy önálló lakásbiztosítást is kötni a társasházi biztosítás mellé, hiszen így számtalan kellemetlenség kerülhető el. Ha Te is úgy döntöttél, hogy biztosítást kötsz a társasházi lakásodra, tekintsd meg ajánlatainkat, majd indítsd el a szerződéskötési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Eltérhet a könnyűszerkezetes házak biztosítása

Eltérhet a könnyűszerkezetes házak biztosítása

2022.07.20.

A könnyűszerkezetes házak biztosítása több biztosítótársaságnál is eltér a hagyományosabb épületekétől – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom
Mire jó a casco biztosítás?

Mire jó a casco biztosítás?

2020.01.10.

Ha van autód, akkor tudhatod, hogy mire jó a casco biztosítás, bár tény, hogy nem kötelező megkötni. Épp ezért sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy milyen előnyöket nyújt ez az alapjában véve. Kedvező árú és mégis sokrétű biztosítástípus. Éppen ezért jelen cikkünkben a lényeges részletekre is kitérünk.

Tovább olvasom
Mire figyeljünk az életbiztosítás megkötése előtt?

Mire figyeljünk az életbiztosítás megkötése előtt?

2022.09.13.

Az életbiztosítás megkötése felelősségteljes feladat, amelynek során számos szempontot kell mérlegelned; az alábbiakban ezeket ismertetjük.

Tovább olvasom
Mit mutat meg a TKM?

Mit mutat meg a TKM?

2022.02.15.

A TKM, azaz a teljes költségmutató olyasmi a biztosításoknál, mint a hiteleknél a teljes hiteldíjmutató (THM). Mutatjuk, mire szolgál, mit tartalmaz.

Tovább olvasom