Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Miért célszerű önálló lakásbiztosítást is kötni a társasházi biztosítás mellé?

2022.11.29.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2022. november 29. 14:33

Önálló lakásbiztosítást is kötni egy társasházi lakásra nem rossz ötlet, hiszen számtalan előnye van – az alábbiakban ezeket mutatjuk be.

Miért célszerű önálló lakásbiztosítást is kötni a társasházi biztosítás mellé?

Önálló lakásbiztosítást kötni családi házakra és társasházi lakásokra egyaránt lehetséges, ám sokan gondolják úgy, hogy a társasházi biztosítás tökéletesen elegendő, és nincs szükség mellette egy külön biztosításra is. Ez persze nem igaz, hiszen a társasházi biztosítást csak bizonyos káreseményekre lehet megkötni, egy lakásban pedig ennél sokkal több probléma is felbukkanhat.

Érdemes tehát megtudni, hogy a társasházi biztosítás mire terjed ki, illetve milyen esetekben nyújt fedezetet, majd ez alapján eldönteni, hogy szükség van-e az önálló lakásbiztosítás megkötésére, vagy sem – látni fogjuk, hogy bizony érdemes lesz!

Mire szolgál a társasházi biztosítás?

A társasházi biztosítás többnyire az épületben keletkezett károkat fedezi; ide sorolható az épületszerkezet, a falak, az ablakok, redőnyök sérülése, valamint a közös terekben, vagyis a padláson, a pincében, vagy a lépcsőházban keletkezett károk, de csak akkor, ha ezeket valamelyik, a szerződésben is rögzített biztosítási esemény okozza.

Ha például elemi károk következtében a saját lakásunknak egy olyan része sérül, amire a társasházi biztosítás fedezetet nyújt, számíthatunk a kár megtérítésére, de ehhez fontos tudni, hogy pontosan mire terjed ki a társasházi biztosítás, a társasház ugyanis a legtöbbször csupán egy alapcsomaggal rendelkezik

Az önálló lakásbiztosítás megkötésének előnyei

A társasházi biztosítás általában olyan esetekben segít, amikor maga az épület, vagy a közös terek sérülnek; a saját ingóságainkra egyáltalán nem nyújt fedezetet. Ha például beáznak a falak egy csőtörés miatt, a társasházi biztosítás megtéríti a beázás okozta károkat, de, ha a bútoraink is tönkremennek, arra már nem kapunk fedezetet, hanem saját zsebből kell azt megoldanunk. Ugyanez a helyzet a közös tárolókban elhelyezett értékeinkkel is: nekünk kell biztosítást kötnünk rájuk, kivéve, ha az épület külön kiegészítő fedezettel rendelkezik ezekre.

Ám nem csak az értékeinket, hanem magára a lakásra is érdemes külön biztosítást kötni, hiszen könnyen előfordulhat, hogy egy ingatlanra szabott biztosítással kedvezőbb feltételekkel kaphatunk kártérítést, mintha a társasház biztosítását vennénk igénybe.

Lényeges, hogy nem csak a lakás tulajdonosa köthet lakásbiztosítást, de a bérlő is. Magát a lakást a tulajdonosnak kell – vagy legalábbis kellene – biztosítania, ám a bérlő tulajdonát, azaz az ingóságokat ez a biztosítás nem fogja védeni.

A kárbejelentés menete

Ha káresemény történik, két lehetőség áll fenn: az ingóságokkal kapcsolatban a saját biztosítónknál kell bejelentetnünk a károkat, az épület sérülése esetén viszont a társasházi biztosítást kell alapul venni, azonban a helyzet nem feltétlenül ennyire egyértelmű.

Először érdemes megkérdezni a közös képviselőt, hogy pontosan mire terjed ki a társasház biztosítása, és milyen feltételekkel kaphatunk kártérítést, majd ugyanezt a saját lakásbiztosításunknál is meg kell tudnunk, és ezek alapján kell mérlegelnünk, hogy melyik opcióval járnánk jobban.

A kár észlelését követő 2 napban akár mindkét biztosítónál bejelenthetjük a kárt, ám ez nem jelenti azt, hogy több kártérítést kapunk, ugyanis ilyenkor a biztosítók egymás között arányosan elosztják a kártérítési összeget, ami viszont nem lehet magasabb a biztosítási összegnél.

Érdemes tudni, hogy ha a kár nem a mi hibánkból keletkezik, hanem például a szomszédunk miatt a mi lakásunkat éri kár, és neki van felelősségbiztosítása, akkor akár azt is igénybe vehetjük, de választhatjuk a saját lakásbiztosításunkat is – a végeredmény mindkét esetben ugyanaz, vagyis a kár megtérülése.

Érdemes a biztonságot választani, és egy önálló lakásbiztosítást is kötni a társasházi biztosítás mellé, hiszen így számtalan kellemetlenség kerülhető el. Ha Te is úgy döntöttél, hogy biztosítást kötsz a társasházi lakásodra, tekintsd meg ajánlatainkat, majd indítsd el a szerződéskötési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

6 lényeges kérdés és válasz a tanuló biztosításokról

6 lényeges kérdés és válasz a tanuló biztosításokról

2023.10.31.

Akkor jó a gyerek, ha eleven – tartja a mondás. Az aktív élet azonban magában hordozza egy baleset lehetőségét is. De hogy lehet erre felkészülni? Mi az a tanuló biztosítás? Miben különbözik egy balesetbiztosítástól? Körbejártuk, és választ adunk 6 lényeges kérdésre is.

Tovább olvasom
Mire jó a casco biztosítás?

Mire jó a casco biztosítás?

2020.01.10.

Ha van autód, akkor tudhatod, hogy mire jó a casco biztosítás, bár tény, hogy nem kötelező megkötni. Épp ezért sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy milyen előnyöket nyújt ez az alapjában véve. Kedvező árú és mégis sokrétű biztosítástípus. Éppen ezért jelen cikkünkben a lényeges részletekre is kitérünk.

Tovább olvasom
5 kérdés és válasz a balesetbiztosításról

5 kérdés és válasz a balesetbiztosításról

2022.04.13.

Balesetbiztosításról mindenki hallott már, sokaknak van is ilyen szerződése, míg mások úgy gondolják, felesleges pénzkidobás. Lássuk a legfontosabb tudnivalókat, a legérdekesebb kérdéseket a balesetbiztosítással kapcsolatban!

Tovább olvasom
Melyik a legjobb lakásbiztosítás?

Melyik a legjobb lakásbiztosítás?

2020.06.04.

Azt, hogy melyik a legjobb lakásbiztosítás, szinte lehetetlen megválaszolni, hiszen mindenkinek mások az igényei, nincs két egyforma ingatlan sem, és persze az anyagiak is meghatározzák azt, hogy kinek milyen lakásbiztosítás lesz a megfelelő. Ha az alábbi cikkben nem is fogjuk megmondani, melyik a legjobb lakásbiztosítás, de igyekszünk iránymutatást adni arra vonatkozóan, hogy mire érdemes figyelned akkor, ha szeretnéd biztonságban tudni az otthonodat és az értékeidet.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával