fbpx
Hirdetés

Miért célszerű önálló lakásbiztosítást is kötni a társasházi biztosítás mellé?

2022.11.29.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2022. november 29. 14:33

Önálló lakásbiztosítást is kötni egy társasházi lakásra nem rossz ötlet, hiszen számtalan előnye van – az alábbiakban ezeket mutatjuk be.

Miért célszerű önálló lakásbiztosítást is kötni a társasházi biztosítás mellé?

Önálló lakásbiztosítást kötni családi házakra és társasházi lakásokra egyaránt lehetséges, ám sokan gondolják úgy, hogy a társasházi biztosítás tökéletesen elegendő, és nincs szükség mellette egy külön biztosításra is. Ez persze nem igaz, hiszen a társasházi biztosítást csak bizonyos káreseményekre lehet megkötni, egy lakásban pedig ennél sokkal több probléma is felbukkanhat.

Érdemes tehát megtudni, hogy a társasházi biztosítás mire terjed ki, illetve milyen esetekben nyújt fedezetet, majd ez alapján eldönteni, hogy szükség van-e az önálló lakásbiztosítás megkötésére, vagy sem – látni fogjuk, hogy bizony érdemes lesz!

Mire szolgál a társasházi biztosítás?

A társasházi biztosítás többnyire az épületben keletkezett károkat fedezi; ide sorolható az épületszerkezet, a falak, az ablakok, redőnyök sérülése, valamint a közös terekben, vagyis a padláson, a pincében, vagy a lépcsőházban keletkezett károk, de csak akkor, ha ezeket valamelyik, a szerződésben is rögzített biztosítási esemény okozza.

Ha például elemi károk következtében a saját lakásunknak egy olyan része sérül, amire a társasházi biztosítás fedezetet nyújt, számíthatunk a kár megtérítésére, de ehhez fontos tudni, hogy pontosan mire terjed ki a társasházi biztosítás, a társasház ugyanis a legtöbbször csupán egy alapcsomaggal rendelkezik

Az önálló lakásbiztosítás megkötésének előnyei

A társasházi biztosítás általában olyan esetekben segít, amikor maga az épület, vagy a közös terek sérülnek; a saját ingóságainkra egyáltalán nem nyújt fedezetet. Ha például beáznak a falak egy csőtörés miatt, a társasházi biztosítás megtéríti a beázás okozta károkat, de, ha a bútoraink is tönkremennek, arra már nem kapunk fedezetet, hanem saját zsebből kell azt megoldanunk. Ugyanez a helyzet a közös tárolókban elhelyezett értékeinkkel is: nekünk kell biztosítást kötnünk rájuk, kivéve, ha az épület külön kiegészítő fedezettel rendelkezik ezekre.

Ám nem csak az értékeinket, hanem magára a lakásra is érdemes külön biztosítást kötni, hiszen könnyen előfordulhat, hogy egy ingatlanra szabott biztosítással kedvezőbb feltételekkel kaphatunk kártérítést, mintha a társasház biztosítását vennénk igénybe.

Lényeges, hogy nem csak a lakás tulajdonosa köthet lakásbiztosítást, de a bérlő is. Magát a lakást a tulajdonosnak kell – vagy legalábbis kellene – biztosítania, ám a bérlő tulajdonát, azaz az ingóságokat ez a biztosítás nem fogja védeni.

A kárbejelentés menete

Ha káresemény történik, két lehetőség áll fenn: az ingóságokkal kapcsolatban a saját biztosítónknál kell bejelentetnünk a károkat, az épület sérülése esetén viszont a társasházi biztosítást kell alapul venni, azonban a helyzet nem feltétlenül ennyire egyértelmű.

Először érdemes megkérdezni a közös képviselőt, hogy pontosan mire terjed ki a társasház biztosítása, és milyen feltételekkel kaphatunk kártérítést, majd ugyanezt a saját lakásbiztosításunknál is meg kell tudnunk, és ezek alapján kell mérlegelnünk, hogy melyik opcióval járnánk jobban.

A kár észlelését követő 2 napban akár mindkét biztosítónál bejelenthetjük a kárt, ám ez nem jelenti azt, hogy több kártérítést kapunk, ugyanis ilyenkor a biztosítók egymás között arányosan elosztják a kártérítési összeget, ami viszont nem lehet magasabb a biztosítási összegnél.

Érdemes tudni, hogy ha a kár nem a mi hibánkból keletkezik, hanem például a szomszédunk miatt a mi lakásunkat éri kár, és neki van felelősségbiztosítása, akkor akár azt is igénybe vehetjük, de választhatjuk a saját lakásbiztosításunkat is – a végeredmény mindkét esetben ugyanaz, vagyis a kár megtérülése.

Érdemes a biztonságot választani, és egy önálló lakásbiztosítást is kötni a társasházi biztosítás mellé, hiszen így számtalan kellemetlenség kerülhető el. Ha Te is úgy döntöttél, hogy biztosítást kötsz a társasházi lakásodra, tekintsd meg ajánlatainkat, majd indítsd el a szerződéskötési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

MKB Személyi Kölcsön

THM

10,6% - 26,0%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

15,61%**

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Hitelfedezeti biztosítást mikor érdemes kötni?

Hitelfedezeti biztosítást mikor érdemes kötni?

2020.04.29.

Ha hitelt veszel fel, akkor azt vissza is kell fizetned – ez egy olyan alapvetés, amivel mindenki tisztában van. Előfordulhat azonban, hogy olyasmi történik veled, amit nem tudsz előre megjósolni, de a következménye az, hogy nem tudod visszafizetni a hiteledet: munkanélküliség, tartós betegség, vagy akár a legrosszabb is bekövetkezhet. Az ilyen esetekre találták ki a hitelfedezeti biztosítást, ami nem csak a bankot védi az által, hogy biztosítja a hitel megtérülését, de Téged is.

Tovább olvasom
Mit mutat meg a TKM?

Mit mutat meg a TKM?

2022.02.15.

A TKM, azaz a teljes költségmutató olyasmi a biztosításoknál, mint a hiteleknél a teljes hiteldíjmutató (THM). Mutatjuk, mire szolgál, mit tartalmaz.

Tovább olvasom
Mikor nyújthat segítséget az utasbiztosítás?

Mikor nyújthat segítséget az utasbiztosítás?

2021.06.28.

Az utasbiztosítás minden, utazás közben történt egészségügyi problémánál, illetve anyagi gondnál segítséget nyújt – mutatjuk, miért érdemes neked is megkötnöd!

Tovább olvasom
Eltérhet a könnyűszerkezetes házak biztosítása

Eltérhet a könnyűszerkezetes házak biztosítása

2022.07.20.

A könnyűszerkezetes házak biztosítása több biztosítótársaságnál is eltér a hagyományosabb épületekétől – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom