fbpx
Hirdetés

Emelkedik a Széchenyi hitelek kamata

2022.11.18.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. november 18. 14:37

A Széchenyi hitelek kamata sajnos emelkedik, viszont érkezett egy jó hír is, aminek valószínűleg sokan fognak örülni.

Emelkedik a Széchenyi hitelek kamata

A hazai vállalkozások számára a Széchenyi Kártya Program nagy segítséget jelent, hiszen fix kamat mellett olcsó forrást biztosít. A Széchenyi hitelek kamata a következő évtől emelkedik, de nem kell drasztikus kamatemelésre gondolni; mindössze 1,5%-ról van szó, ami a jelen gazdasági helyzetben kifejezetten kevésnek mondható. Sajnos más hitelkonstrukcióknál nem ritka ennek a többszöröse sem, de a vállalkozások számára még így is problémákat okozhat a kamatok növekedése.

Aki ismeri a Széchenyi hiteleket, az valószínűleg most csodálkozik, és ez abszolút érthető is, hiszen eredetileg a Széchenyi Kártya Program idén, az év végével kifutott volna, ám bejelentették, hogy biztos elérhető marad egészen 2023. június végéig. A meghosszabbítást szintén a jelenlegi gazdasági helyzet indokolja, és ezzel függ össze az is, hogy emelkedik a Széchenyi hitelek kamata.

A Széchenyi hitelekről dióhéjban

A Széchenyi hitelek vállalkozások számára érhetőek el, a kamatozásuk alacsony, a kondíciók kedvezőek, a feltételek pedig viszonylag egyszerűen teljesíthetőek. A Széchenyi Kártya Program előnye a teljes futamidőre fix kamat, az 1 és 400 millió forint között igényelhető kölcsönösszeg, a kamat-, kezelési költség- és kezességidíj-támogatás, amit a kormány biztosít, valamint a gyors és egyszerű ügyintézés.

Többféle típus is a vállalkozók rendelkezésére áll, így a regisztrációs irodákban – a területi kereskedelmi és iparkamaráknál, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségében és a KAVOSZ Zrt.-nél – igényelhető a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel MAX, a Széchenyi Likviditási Hitel MAX, a Széchenyi Beruházási Hitel MAX, a Széchenyi Mikrohitel MAX és a Széchenyi Lízingkonstrukció MAX is a céloknak megfelelően – e hiteltermékek úgy lettek megalkotva, hogy minél szélesebb körben legyenek felhasználhatóak.

Természetesen ebben az esetben is teljesíteni kell az igénylésre vonatkozó feltételeket, például, hogy az igénylőnek nem lehet lejárt köztartozása, sem lejárt hiteltartozása. Lényeges, hogy a hitelhez nem szükséges ingatlanfedezet, a hitel fő biztosítéka a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. A hitel egy évig áll a vállalkozás rendelkezésére, és a szerződés lejáratának napján a teljes összeget vissza kell fizetni.

A meghosszabbítással összefüggő változások

A Széchenyi Kártya Program céljai és kondíciói a jövő évtől változnak: a konstrukció kamata a jelenlegi 0,5-3,5%-ról 5%-ra emelkedik. Ebből következik, hogy azoknak a vállalkozásoknak, amelyek szeretnének részt venni a programban, érdemes sietniük, hiszen nem csak a kamat emelkedik, de az egyes feltételek is változni fognak.

Egyelőre azonban nem lehet tudni, hogy egységesen 5% lesz-e a kamat, vagy egyes célok és konstrukciók esetében ennél kedvezőbb kondíciók mellett lesznek elérhetőek a Széchenyi hitelek.

Lényeges, hogy a jelenlegi Széchenyi MAX esetében a 3,5%-os kamatra számos altípus esetében még 2% kezelési költséget is meg kell fizetni, vagyis a teljes éves költség 5,5%, tehát már eddig is ennyit, sőt többet kellett fizetni. Arra vonatkozó információ sajnos szintén nem áll rendelkezésre, hogy kivezetik a kezelési költséget, de számos szakértő szerint valószínűtlen. Ebből viszont levonható a következtetés, hogy a teljes költség a jövő évtől több is lehet, mint 7%.

Előnyök

A kamatemelésnek nincs előnye, hacsak nem vesszük figyelembe a bankok nézőpontját is, ám a vállalkozások számára igenis jó hírnek mondható, hogy a következő évben is hozzáférhetnek a Széchenyi Kártya Program hitelkonstrukcióihoz, és így olcsó forráshoz juthatnak a cég működőképességének fenntartásához.

Nem érdemes azonban halogatni az igénylést, hiszen a Széchenyi hitelek kamata a következő évben emelkedni fog. Az idei évből két hónap még hátravan, és az igénylések bírálati ideje sem rövid, vagyis a vállalkozásoknak már csak pár nap áll rendelkezésre a kérelem beadására ahhoz, hogy még idén lezáruljon a folyamat, és az alacsonyabb kamattal juthassanak forráshoz.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Provident Számíthat Ránk kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

52 hét

Hitelösszeg

150.000 Ft - 400.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

15,61%**

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

OTP Személyi kölcsön

THM

14,9% - 29,5%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 8.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Állami kamattámogatott vállalkozói hitelek részletesen!

Állami kamattámogatott vállalkozói hitelek részletesen!

2021.01.09.

A pandémia okozta krízishelyzet előtérbe helyezte a válságkezelési stratégiák horderejét, amire természetesen a pénzügyi intézmények is gyorsan reagáltak, és lendületesen segítő jobbot nyújtottak a leginkább érintett vállalkozói szférának, lehetőséget teremtve ezzel a túlélésre vagy akár a fejlesztésre, korszerűsítésre is. Nézzünk szét a pénzintézeti börzén, milyen államilag kamattámogatott vállalkozói hitelek állnak a rendelkezésünkre! A dekonjunktúra kezelésére […]

Tovább olvasom
NHP Hajrá mellé igényelhető Széchenyi hitel?

NHP Hajrá mellé igényelhető Széchenyi hitel?

2021.05.07.

Az NHP Hajrá mellé teljes nyugalommal igényelhetsz más vállalati kölcsönöket is, ha a költségkereted elbírja – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom
Vállalati hitel sorozatunk 4. - Likviditási hitel

Vállalati hitel sorozatunk 4. - Likviditási hitel

2020.11.07.

A szabad felhasználású likviditási hitel egy olyan eszköz lehet a vállalkozások kezében, amely nemcsak rövid távú segítséget jelenthet, hanem hosszabb távon is hasznot hozhat számukra.

Tovább olvasom
Megújul a Széchenyi Kártya Program – Jön a Széchenyi Energia Kártya

Megújul a Széchenyi Kártya Program – Jön a Széchenyi Energia Kártya

2022.06.27.

Új feltételekkel és átszabott konstrukciókkal folytatódik a Széchenyi Kártya Program ez év júliusától. A kis-, és középvállalkozások által igényelhető kedvezményes hitelek új formájukban egyelőre az év végéig lesznek elérhetőek.

Tovább olvasom