Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Melyek most a legnépszerűbb lakáshitelek?

2022.10.21.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. október 21. 10:39

A legnépszerűbb lakáshitelekké mostanra a fix kamatozásúak lettek, bár még mindig nem múlt el a változó kamatozás ideje sem.

Melyek most a legnépszerűbb lakáshitelek?

A legnépszerűbb lakáshitelek mindig a legkedvezőbbek, és ez most sincs másként; míg korábban a változó kamatozás volt jóval előnyösebb, addig a jelenlegi helyzetben a fix kamatozás tűnik jobbnak, és ebben nincs semmi meglepő, ám egy évvel ezelőtt még fordított volt a helyzet.

Az alapkamat folyamatos és drasztikus emelkedése miatt 2022 második negyedévében a végig fix kamatozású lakáshiteleket már az igénylők 58,7%-a választotta, ami egyértelmű többség, bár az is kiolvasható ebből, hogy a változó kamatozású lakáshiteleknek még korántsem áldozott le.

Fontos viszont megjegyeznünk, hogy a támogatott lakáshitelek, így például a Zöld hitel is fix kamatozású, és ez a konstrukció az utóbbi időben kiemelkedő népszerűségre tett szert, ami az alacsony kamatainak köszönhető, tehát nagyot lökött a fix kamatozású hitelek népszerűségén. Azonban ez csak egy része a fentebb említett 58,7%-nak.

A Zöld Otthon Program keretében folyósított, kedvezményes hitel nélkül is alapjaiban változott meg a hazai, kamatkockázathoz való hozzáállás; enélkül is a végig fix kamatozású hitelek voltak a legnépszerűbbek, a részarányuk a folyósított összeg 48%-át tette ki. Ezzel szemben a 10 éves kamatperiódusú, változó kamatozású hitelek aránya 38%, míg az 5 évig fix kamatozású kölcsönöké 20% volt.

Miért lehetnek most a legnépszerűbb lakáshitelek fix kamatozásúak?

Az egész az alapkamat emelkedésére vezethető vissza, ugyanis az összes piaci jelzáloghitel kamata megemelkedett, a kiszámítható konstrukciók viszont jóval kisebb mértékben drágultak.

Egy évvel ezelőtt nagyjából 12 ezer forinttal kellett többet fizetni havonta a biztonságért, vagyis ennyi volt a különbség egy 10 éves kamatperiódusú és egy végig fix kamatozású hitel havi törlesztőrészlete között. Jelenleg azonban mindössze 3 ezer forint a különbség, ami majdhogynem elhanyagolható, ha az érte kapott biztonságra gondolunk.

Megéri tehát fix kamatozású kölcsönt igényelni?

Aki jelenleg lakáshitel igénylésén gondolkodik, az a fix kamatozást választja, ám sokakat eltántorít, hogy jelenleg kiemelkedően magasak a hitelkamatok, főleg a korábbi évekhez képest. A fix kamatozású hitelek még a folyamatosan emelkedő kamatkörnyezetben is kiszámítható, biztonságos megoldást nyújtanak, ám az induló kamatuk most meglehetősen magas.

Sajnos egyelőre nem lehet megmondani, hogy mikor indulnak csökkenésnek a hitelkamatok, ám az szinte teljesen biztos, hogy további emelkedés várható, ha tehát lakást készülsz vásárolni, érdemes minél hamarabb meghoznod a döntést, mert később csak még magasabb kamatokkal szembesülhetsz, és évekbe telik, míg csökkenni kezdenek.

Létezik azonban megoldás is, amellyel biztonságosan tudsz most lakáshitelt igényelni, és a későbbiekben is követheted a csökkenő kamatszintet: a hitelkiváltás!

A hitelkiváltás lényege

Tegyük fel, hogy mindenképp szeretnél most, az emelkedő hitelkamatok idején lakáshitelt igényelni, mivel – például – most van lehetőséged megvenni azt az ingatlant, amire már évek óta vársz, vagy épp most kaptál egy visszautasíthatatlan ajánlatot. A hitelkamat ugyan magas, ám ezt a lehetőséget nem szeretnéd kihagyni.

Vedd fel a hitelt, vedd meg az ingatlant, és közben ne aggódj a magas kamat miatt! Néhány év múlva, amikor lecseng a válság, és visszatér az alacsony alapkamat, a bankok is újra lecsökkenti a lakáshiteleik kamatát, te pedig kiválthatod a magas, ám fix kamatozású hiteledet egy másik, alacsonyabb kamatozásúval.

Jelenleg tehát az elérhető legjobb megoldást választhatod, majd később még javíthatsz is rajta, csupán annyit kell tenned, hogy figyeled a híreket, és nem feledkezel meg a hitelkiváltás lehetőségéről.

Most azonban nem ez az elsődleges feladatod, hanem a jelenlegi legjobb ajánlat megtalálása. Oldalunk a segítségedre lesz ebben, hiszen nálunk összehasonlíthatod a bankok legjobb ajánlatait, majd az igénylési folyamatot is elindíthatod online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,0% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Mi lesz a közös hitellel válás esetén?

Mi lesz a közös hitellel válás esetén?

2022.07.22.

A közös hitelt válás esetén rendezni kell, hiszen a válás során mindenről meg kell állapodni, ami a közös életben vagyonként szerepelt.

Tovább olvasom
Minden, amit a kamatstopról tudni kell

Minden, amit a kamatstopról tudni kell

2022.03.22.

A kamatstop a kormány 2022. január 1.-én hatályba lépett inflációellenes intézkedése, ami októberi szinten rögzíti a már felvett jelzáloghitelek kamatait.

Tovább olvasom
Mi a különbség hitel és kölcsön között?

Mi a különbség hitel és kölcsön között?

2022.12.22.

A különbség hitel és kölcsön között nem nyilvánvaló, ezért az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Tovább olvasom
Nézzük át, milyen hitelfajták léteznek!

Nézzük át, milyen hitelfajták léteznek!

2020.12.28.

Az egyes hitelfajták között alapvető különbségek vannak, amelyekkel érdemes tisztában lenned, mielőtt beadnál egy hitelkérelmet – olvasd el cikkünket, és minden információt megkapsz!

Tovább olvasom