Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Melyek most a legnépszerűbb lakáshitelek?

2022.10.21.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. október 21. 10:39

A legnépszerűbb lakáshitelekké mostanra a fix kamatozásúak lettek, bár még mindig nem múlt el a változó kamatozás ideje sem.

Melyek most a legnépszerűbb lakáshitelek?

A legnépszerűbb lakáshitelek mindig a legkedvezőbbek, és ez most sincs másként; míg korábban a változó kamatozás volt jóval előnyösebb, addig a jelenlegi helyzetben a fix kamatozás tűnik jobbnak, és ebben nincs semmi meglepő, ám egy évvel ezelőtt még fordított volt a helyzet.

Az alapkamat folyamatos és drasztikus emelkedése miatt 2022 második negyedévében a végig fix kamatozású lakáshiteleket már az igénylők 58,7%-a választotta, ami egyértelmű többség, bár az is kiolvasható ebből, hogy a változó kamatozású lakáshiteleknek még korántsem áldozott le.

Fontos viszont megjegyeznünk, hogy a támogatott lakáshitelek, így például a Zöld hitel is fix kamatozású, és ez a konstrukció az utóbbi időben kiemelkedő népszerűségre tett szert, ami az alacsony kamatainak köszönhető, tehát nagyot lökött a fix kamatozású hitelek népszerűségén. Azonban ez csak egy része a fentebb említett 58,7%-nak.

A Zöld Otthon Program keretében folyósított, kedvezményes hitel nélkül is alapjaiban változott meg a hazai, kamatkockázathoz való hozzáállás; enélkül is a végig fix kamatozású hitelek voltak a legnépszerűbbek, a részarányuk a folyósított összeg 48%-át tette ki. Ezzel szemben a 10 éves kamatperiódusú, változó kamatozású hitelek aránya 38%, míg az 5 évig fix kamatozású kölcsönöké 20% volt.

Miért lehetnek most a legnépszerűbb lakáshitelek fix kamatozásúak?

Az egész az alapkamat emelkedésére vezethető vissza, ugyanis az összes piaci jelzáloghitel kamata megemelkedett, a kiszámítható konstrukciók viszont jóval kisebb mértékben drágultak.

Egy évvel ezelőtt nagyjából 12 ezer forinttal kellett többet fizetni havonta a biztonságért, vagyis ennyi volt a különbség egy 10 éves kamatperiódusú és egy végig fix kamatozású hitel havi törlesztőrészlete között. Jelenleg azonban mindössze 3 ezer forint a különbség, ami majdhogynem elhanyagolható, ha az érte kapott biztonságra gondolunk.

Megéri tehát fix kamatozású kölcsönt igényelni?

Aki jelenleg lakáshitel igénylésén gondolkodik, az a fix kamatozást választja, ám sokakat eltántorít, hogy jelenleg kiemelkedően magasak a hitelkamatok, főleg a korábbi évekhez képest. A fix kamatozású hitelek még a folyamatosan emelkedő kamatkörnyezetben is kiszámítható, biztonságos megoldást nyújtanak, ám az induló kamatuk most meglehetősen magas.

Sajnos egyelőre nem lehet megmondani, hogy mikor indulnak csökkenésnek a hitelkamatok, ám az szinte teljesen biztos, hogy további emelkedés várható, ha tehát lakást készülsz vásárolni, érdemes minél hamarabb meghoznod a döntést, mert később csak még magasabb kamatokkal szembesülhetsz, és évekbe telik, míg csökkenni kezdenek.

Létezik azonban megoldás is, amellyel biztonságosan tudsz most lakáshitelt igényelni, és a későbbiekben is követheted a csökkenő kamatszintet: a hitelkiváltás!

A hitelkiváltás lényege

Tegyük fel, hogy mindenképp szeretnél most, az emelkedő hitelkamatok idején lakáshitelt igényelni, mivel – például – most van lehetőséged megvenni azt az ingatlant, amire már évek óta vársz, vagy épp most kaptál egy visszautasíthatatlan ajánlatot. A hitelkamat ugyan magas, ám ezt a lehetőséget nem szeretnéd kihagyni.

Vedd fel a hitelt, vedd meg az ingatlant, és közben ne aggódj a magas kamat miatt! Néhány év múlva, amikor lecseng a válság, és visszatér az alacsony alapkamat, a bankok is újra lecsökkenti a lakáshiteleik kamatát, te pedig kiválthatod a magas, ám fix kamatozású hiteledet egy másik, alacsonyabb kamatozásúval.

Jelenleg tehát az elérhető legjobb megoldást választhatod, majd később még javíthatsz is rajta, csupán annyit kell tenned, hogy figyeled a híreket, és nem feledkezel meg a hitelkiváltás lehetőségéről.

Most azonban nem ez az elsődleges feladatod, hanem a jelenlegi legjobb ajánlat megtalálása. Oldalunk a segítségedre lesz ebben, hiszen nálunk összehasonlíthatod a bankok legjobb ajánlatait, majd az igénylési folyamatot is elindíthatod online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Időnyerő Személyi Kölcsön

THM

12,8% - 23,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Minden, amit a MagNet Bank személyi kölcsönéről tudnod kell

Minden, amit a MagNet Bank személyi kölcsönéről tudnod kell

2023.10.03.

A MagNet Bank személyi kölcsöne megoldást nyújt az olyan helyzetekben, amikor csak egy kicsi hiányzik ahhoz, hogy megvalósíthasd a céljaidat!

Tovább olvasom
Mi alapján érdemes összehasonlítanunk a hiteleket?

Mi alapján érdemes összehasonlítanunk a hiteleket?

2021.11.29.

Egy hitelfelvétel évekre meghatározhatja a költségvetésünk kiadási oldalát. Fontos tehát, hogy milyen kondíciókkal veszünk fel hitelt, hiszen nem mindegy, hogy mennyivel fizetünk vissza többet annál, mint amennyit felvettünk. Megfelelő választás esetén akár egy autó árát is megtakaríthatjuk. Utánajártunk, hogy mi alapján érdemes összehasonlítani a hiteleket.

Tovább olvasom
Milyen célokra használják fel legtöbben a személyi kölcsönt?

Milyen célokra használják fel legtöbben a személyi kölcsönt?

2024.05.07.

Hányan találkoztak már azzal a helyzettel, amikor hirtelen szükség lenne némi anyagi segítségre? Az ilyenkor felmerülő pénzügyi kihívásokra számos megoldás létezik, az egyik legelterjedtebb pedig a személyi kölcsön igénylése. Sokan először erre a lehetőségre gondolnak, mikor váratlan kiadások vagy nagyobb beruházások előtt állnak. De miért is választják ezt a megoldást oly sokan? És milyen célokra használják fel legtöbben a személyi kölcsönt? Mutatjuk.

Tovább olvasom
Ezeknél a bankoknál nyithatsz diákhitel számlát júliustól

Ezeknél a bankoknál nyithatsz diákhitel számlát júliustól

2023.06.13.

A diákhitel népszerűsége töretlen, és bizonyára töretlen marad azután is, hogy 2023. július elsejétől csak négy magyar bankban nyitott diákhitel számlára utalják azt ki. Mind a négy bank jó választás lehet, és a diákhitel számla kondíciói megfelelnek egy fiatal felnőtt elvárásainak. Mutatjuk, hogy melyik bankban lehet számlát nyitni, és azt is, hogy mik a számlák jellemzői.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával