Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Jó hír a CSOK igénylőknek: jelentősen csökkent a büntetőkamat

2022.10.03.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2022. október 3. 11:21

A kormány csökkentette a CSOK támogatás esetleges késedelmi kamatát. A csökkenés jelentős, hiszen az új szabály értelmében nem lehet magasabb a büntetőkamat 5 százaléknál. Kinek lehet ez fontos? Mutatjuk a részleteket.

Jó hír a CSOK igénylőknek: jelentősen csökkent a büntetőkamat

CSOK – támogatás házaspároknak gyermekek után

A Családok Otthonteremtési Kedvezményének összege függ a vállalt vagy meglévő gyermekek számától. A támogatás mértéke annál nagyobb, minél több gyerekünk van, vagy minél többet tervezünk. A maximális támogatás új lakás vásárlása esetén már három gyereknél elérhetjük, használt lakás vásárlása vagy bővítése esetén viszont négy gyerek esetén lesz a legoptimálisabb számunkra a támogatás. Amikor egy gyermek után veszünk fel a támogatást, akkor mindegy, hogy új vagy használt ingatlant vásárolunk, az igényelhető támogatás 600 ezer forint lesz mindegyik esetben. Feltétel, hogy a Családok Otthonteremtési Kedvezményével vásárolt ingatlan mérete elérje a negyven négyzetmétert, a családi házé pedig a hetven négyzetmétert. Amikor két gyermek után igénylünk a támogatást, akkor az új ingatlan építésénél vagy új ingatlan vásárláskor 2,6 millió forinttal, használt ingatlan vásárlása vagy bővítés esetén pedig 1,43 millió forinttal támogat bennünket az állam, ha a lakás mérete eléri ötven négyzetmétert, a családi házé pedig a nyolcvan négyzetmétert.

Három gyerek esetén már megkapjuk a teljes támogatást. Ez új ingatlan építésénél vagy vásárlásnál 10 millió forint, használt ingatlan vásárlása vagy bővítés esetén pedig 2,2 millió forint lesz. A lakással vagy családi házzal szembeni elvárás itt hatvan és kilencven négyzetméter. Ha háromnál több gyerekünk van, akkor új ingatlan építésénél vagy vásárlásnál tízmillió forinttal, használt ingatlan vásárlása vagy bővítés pedig esetén 2,75 millió forinttal támogatnak bennünket. Ebben az esetben a használt lakásnál minimum hetven négyzetméteres alapterület az elvárt, új lakásnál pedig hatvan négyzetméter, míg új ház vásárlásakor egy legalább kilencven négyzetmétereset kell választanunk.

Csak akkor jár a támogatás, ha gyermek születik

Ha a vállalt gyerek nem születik meg a megadott határidőig, az állami támogatást kamatokkal együtt vissza kell fizetni. Abban az esetben, ha a kevesebb gyermek születik a vállaltnál, akkor annyit kapunk a támogatásból, amennyi a meglévő gyermekek után jár. Ez nagy probléma, hiszen ilyenkor a bank egy összegben követeli vissza a tartozást. A kamatokkal növelt támogatás összegét 60 napon belül kell visszafizetni, miután a vállalt határidő lejárt.

Büntetőkamat szerződésszegés esetén – ez volt eddig

A szabályok a büntetőkamat mértékét a jegybanki alapkamathoz kötötték. Érthető módon pánikot okozott az érintettek körében az alapkamat drasztikus emelkedése. Erre reagált most a kormány az új szabályozással.

Büntetőkamat szerződésszegés esetén – ez lesz mostantól

A késedelmi vagy büntetőkamat mértékét az állam 5 százalékban határozta meg. Ez jelentős könnyebbség, hiszen a jegybanki alapkamat miatt eddig 13 százalék és 65 százalék volt a kamat mértéke. Így abban az esetben, ha az igénylőnek vissza kell fizetnie a támogatást, kisebb terhei lesznek. Ahogy látható, a különbség jelentős, hiszen akár hatvan százalék különbség lehet a kamatozásban.

Kik az érintettek?

Minden olyan CSOK igénylő érintett, akinek már van CSOK támogatása, és az új szerződőkre is vonatkozik az új szabály. Ez adhat egy biztonságérzést, hiszen az eddigi szabályok rendkívüli módon terhelték volna meg az érintett igénylőket.

A CSOK mellett a CSOK hitel igénylőkre is gondolt a kormány. CSOK hitel esetén a fenti szabályok érvényesek, vagyis CSOK hitel esetén sem lehet magasabb a büntetőkamata, mint 5 százalék.

Fontos tudni, hogy a fenti késedelmi vagy büntetőkamat csak abban az esetben lehet fontos, ha a gyermekek nem születnek meg. Ez ugyanis a feltétele a támogatásnak. Ha ez a feltétel teljesül, a támogatás az igényelt feltételekkel használható fel. A legjobb tehát az, ha megszületnek a vállalt gyermekek. Ha ez mégsem történik meg, akkor a fenti feltételekkel kell fizetni a büntetést, vagyis maximum 5 százalék lesz a kamat a tartozásra. Ez sem kevés azonban. Érdemes a támogatás igénybevétele előtt megfontolni minden más lehetőséget is.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Egyszerűsödnek a feltételek az Otthonteremtési támogatások esetében

Egyszerűsödnek a feltételek az Otthonteremtési támogatások esetében

2021.09.13.

Az Otthonteremtési program támogatásainál újabb változások léptek életbe. A változásokkal tovább finomodtak a feltételek. Bővül a támogatáshoz jutók köre, és a feltételek is pozitív irányba változtak. Lássuk, hogy egyszerűsödtek a feltételek az Otthonteremtési támogatások esetében, és hogy hogyan tudjuk ezeket a legjobban felhasználni.

Tovább olvasom
Milyen esetekben vehetjük fel újra a CSOK támogatást?

Milyen esetekben vehetjük fel újra a CSOK támogatást?

2022.07.26.

Milyen esetekben vehetjük fel újra a CSOK támogatást? Alapesetben csak egyszer élhetünk ezzel a lehetőséggel, de akadnak olyan élethelyzetek, amikor megint számolhatunk a támogatással.

Tovább olvasom
CSOK igénylése 2021-ben – összegyűjtöttük a változásokat!

CSOK igénylése 2021-ben – összegyűjtöttük a változásokat!

2021.02.16.

Idén már ötödik éve dübörög az ingatlanpiac, amit a 2016-ban két kormányrendelettel életre hívott Családi Otthonteremtési Kedvezmény nagyban elősegít. Szinte azonnal megkedvelték az emberek, ezért tud ennyi idő után is ennyire kapós lenni a családok körében. Sokan élnének a lehetőséggel, ezért nézzük meg, miben változott a CSOK igénylése 2021-ben.

Tovább olvasom
CSOK-os ingatlanban vállalkozás – lehetséges?

CSOK-os ingatlanban vállalkozás – lehetséges?

2021.06.07.

Egy CSOK-os ingatlant egy vállalkozás székhelyeként használni sokáig lehetetlen volt, ám azóta változott a helyzet – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával