Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Bónusz Magyar Állampapír vagy Prémium Magyar Állampapír – melyikbe fektessünk?

2022.10.25.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2022. október 25. 10:07

Bónusz Magyar Állampapír vagy Prémium Magyar Állampapír? A kérdés mostanában sokszor merül fel, ezért az alábbiakban megválaszoljuk!

Bónusz Magyar Állampapír vagy Prémium Magyar Állampapír – melyikbe fektessünk?

A Bónusz Magyar Állampapír és a Prémium Magyar Állampapír között mostanában sokan próbálnak dönteni, ám ez nem egyszerű. Az új Bónusz Magyar Állampapírral kapcsolatban megjelent részletekből jól látható, hogy az induló éves kamatszint valóban meghaladja a 11%-ot, de az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír kamatfizetését is átalakították, és az induló kamata még a Bónusz Magyar Állampapír kamatánál is magasabb.

Annak érdekében, hogy könnyebb legyen a döntés, az alábbiakban mindkét típust kielemezzük.

A Bónusz Magyar Állampapír

A Bónusz Magyar Állampapír 3 éves futamidejű, induló kamata 11,32%, az első kamatfizetés 2022. december 30., az időarányos kamat a kibocsátástól eddig az időpontig 2,83%, ezt követően negyedévente fizet.

A Bónusz Magyar Állampapír változó kamatozású, a kamat pedig a kamatbázisból és egy kamatprémiumból áll; utóbbi a teljes futamidő alatt fix 1%, ezzel növelik meg az aktuális időszakra érvényes bázis értékét, ami pedig a háromhavi Diszkont Kincstárjegy aukciós átlaghozamától függ. A negyedéves kamatfizetés és a kamatok újbóli meghatározása komoly előnyt jelenthet, hiszen így gyorsan igazodhat a Bónusz Magyar Állampapír kamatozása az aktuális piaci viszonyokhoz.

A Prémium Magyar Állampapír

A Prémium Magyar Állampapírból kétféle: 5 és 7 éves futamidejű is elérhető lesz, az előbbi lejárata 2027. január 27. – azaz a futamidő 4 év és 4 hónap –, az induló éves kamatszint 11,75% százalék, az időarányos kamat 3,83 százalék, az ezt követő kamat pedig az inflációtól függ. Mindig a megelőző évben érvényes infláció mértéke lesz a kamatbázis, és ezt növelik meg 0,75% kamatprémiummal.

A hosszabb futamidejű Prémium Magyar Állampapír lejárata 2029. február 21. lesz, így a futamideje 6 év 5 hónap. Az induló kamatszint szintén 11,75%, de az első kamatfizetés időpontja 2023. február 21. lesz, így pedig az időarányos kamat mértéke 4,64%, a további kamatok pedig az öt éves futamidejű papírnál feltüntetett módon kerülnek meghatározásra, de 1,5% százalék kamatprémiummal növelik.

Bónusz Magyar Állampapír vagy Prémium Magyar Állampapír?

A korábban rendkívül népszerű Magyar Állampapír Pluszt már egész biztosan nem érdemes választani, hiszen a hozama már a jelenlegi piaci környezetben sem éri meg, később pedig csak rosszabb lesz, tehát marad a címben is szereplő, két állampapír.

Ha az induló kamatszintet vesszük alapul, akkor az inflációkövető, azaz a Prémium állampapír a jobb választás. Ám nem szabad csak ez alapján dönteni, hiszen mindkét típus számos egyéb tulajdonsággal is rendelkezik, így például a Bónusz Magyar Állampapír negyedévente fizet kamatot, vagyis a következő periódusra érvényes kamatot is az aktuális Diszkont Kincstárjegy-hozamok alapján határozzák meg.

Ha további, nagyobb mértékű hozamemelkedést várunk, akkor előnyösebb a Bónusz Magyar Állampapírt választani, hiszen ez dinamikusabban leköveti a piaci viszonyok alakulását, de fontos figyelembe venni, hogy a hozamok esetleges csökkenése esetén is ugyanez történik, vagyis akad „némi” kockázata.

A Prémium Magyar Állampapír esetében az induló kamatszint mellett már nagyjából meg lehet becsülni az idei év átlagos áremelkedését is; reálisnak tűnik a 12-13%-os fogyasztói áremelkedés, ami a 7 éves futamidejű állampapír esetében jövőre akár 13,5-14,5%-os kamatot is jelenthet. Emellett a futamidő is fontos lehet, hiszen míg a Bónusz Magyar Állampapír 3 éves futamidejű, addig a Prémium Magyar Állampapír futamideje 5, illetve 7 év.

Ha tehát szeretnél dönteni, hogy a Bónusz Magyar Állampapírba vagy a Prémium Magyar Állampapírba fektesd a pénzed, akkor először is el kell döntened, hogy mit vársz a piactól, vagyis, hogy mennyi ideig tarthat még a kamatok és hozamok emelkedése, illetve mikorra térhet vissza a korábbi inflációs- és hozamkörnyezet. A szakértők szerint már látható közelségben van a Magyar Nemzeti Bank kamatemelési ciklusának vége, de nem számítanak a hozamok gyors csökkenésére.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

A 6 legjobb befektetési lehetőség 2022-ben

A 6 legjobb befektetési lehetőség 2022-ben

2022.05.10.

Befektetési lehetőségekből 2022-ben sem lesz hiány, de most jobban meg kell fontolni, hogy mibe helyezed el a vagyonodat!

Tovább olvasom
Értékpapírszámla nyitása: útmutató befektetőknek a magas infláció idején

Értékpapírszámla nyitása: útmutató befektetőknek a magas infláció idején

2023.12.01.

Az értékpapírszámla az alapköve lehet a befektetési portfóliónknak. Akkor, amikor magas az infláció, kiemelten fontos, hogy ne csak megőrizzük a befektetéseink értéket, de infláció feletti hozamot is el kell érni. Utánajártunk, hogy mi is az az értékpapírszámla, és hogy vehetjük fel vele a harcot az inflációval szemben.

Tovább olvasom
Milyen euró alapú megtakarítási formák közül választhatunk?

Milyen euró alapú megtakarítási formák közül választhatunk?

2023.09.07.

Forintban vagy euróban takarítsunk meg? Hogyan hat az infláció egy forint alapú befektetésre? Mi a jó döntés? Mit vegyünk figyelembe, mielőtt döntünk? Körbejártuk a kérdést, és összeszedtek a válaszokat.

Tovább olvasom
Állampapír – mit érdemes tudni róla, miért éri meg vásárolni?

Állampapír – mit érdemes tudni róla, miért éri meg vásárolni?

2020.01.24.

A magyar állampapír biztonságos befektetés, a vásárlása pedig nem bonyolultabb, mint egy bankbetét, viszont számos előnye van ez utóbbival szemben. Garantáltak a kamatai, és a magyar állam vállal rá garanciát, ami az államcsőd bekövetkeztéig védi a megtakarításaidat. Az állampapírok ráadásul magasabb kamatokat kínálnak, mint a bankbetétek, emellett rugalmasabban is kezelhetőek.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával