Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Minden, amit a késedelmi kamatról tudni kell

2022.09.30.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. szeptember 30. 09:51

Amikor hitelt veszünk fel egy banknál, vállaljuk, hogy a kölcsön kapott összeget havi részletekben fizetjük, rászámolva a kamatot, amelyet a banknak fizetünk azért cserébe, hogy kölcsön adták nekünk a pénzt. Ezt a kötelezettséget egy fix időre, úgynevezett futamidőre vállaljuk, és aláírásunkkal igazoljuk, hogy a 5-30 év alatt havi rendszerességgel törlesztjük a tartozásunkat.

Minden, amit a késedelmi kamatról tudni kell

A kamat mértéke annak függvénye, hogy mekkora összeget vettünk fel és milyen hosszú időre. A kamat tulajdonképpen annak a jutalma, aki kölcsönadja nekünk a pénzt az átmeneti időre. Tehát a kamattal fizetjük meg a kölcsönkapott pénzt azért cserébe, hogy a kölcsönadó azt nem használhatja addig, míg mi élvezzük. Ezáltal a kölcsönadó csak egy későbbi időpontban, a mi visszafizetésünk után tudja használni az összeget, így a mai forint helyett kockáztatja a jövőbeni forintot, aminek értékét nem tudhatjuk előre. A kamatot mindig az fizeti, aki a kölcsönt igényelte. Ez a díja annak, akinek a pénzét használjuk. A kamatnak több formája létezik, mi most a késedelmi kamatról írunk bővebben.

Mit kell tudnunk a késedelmi kamatról?

Leegyszerűsítve: késedelmi kamatról akkor beszélünk, ha a hitelünk havi törlesztését nem teljesítjük az adott hónapban az előre meghatározott időben. A havi törlesztési napot, az esedékességet átlépve késedelmi kamatot számít fel nekünk a bank, ha nem fizetjük vissza a pénzét a rendszerességet megállapított ideig. Ha megcsúszunk a fizetéssel, mert elveszítettük a munkánkat, vagy egy nagyobb, váratlan kiadásunk keletkezett, mely miatt nem tudtuk fizetni a tartozásunkat a bank felé, annak következményei lehetnek és a késedelemi kamatról is gondoskodnunk kell, nemcsak az elmaradt törlesztőrészlet visszafizetéséről, de még további költséget is megszabhat a pénzintézet a csúszás miatt. A késedelemi kamatról azért döntöttek a bankok, mert ha ez nem lenne, az ügyfelek következmények nélkül is dönthetnének a visszafizetés késleltetése mellett, ami a pénzintézet számára már lehet, hogy nem lenne jövedelmező. Tehát a késedelmi kamat tulajdonképpen a büntetés azért, mert nem fizettük időben a törlesztést. A késedelmi kamat összege attól függ, hogy mennyi időt késtünk a törlesztéssel és mekkora összeg az, amit nem fizettünk be időben. A Magyar Nemzeti Bank egy maximum kiszabható összegről is döntött a késedelmi kamat esetében, ennek megfelelően az állapítható meg a késedelmi kamatról, hogy annak összege nem lehet nagyobb, mint a hitelszerződésben szereplő ügyleti kamat másfélszeresének 3 százalékponttal növelt mértéke. Továbbá a késedelmi kamatról úgy határozott a Magyar Nemzeti Bank, hogy nem lehet magasabb a hitelszerződésben meghatározott THM legmagasabb kiszabható mértékénél sem. Minél tovább csúszunk a törlesztéssel, annál nagyobb késedelmi kamatról döntenek a banknál az esetünkben, ami tovább növeli a fizetési kötelezettséget.

Milyen esetben dönt a bank a késedelmi kamatról?

Ha nem fizetjük rendesen a hitelt, és a ki nem fizettet tartozásunk elérte az aktuális minimálbér összegét, illetve meghaladta a 90 napot, akkor a KHR rendszerében (vagyis a Központi Hitelinformációs Rendszerben) a státuszunk negatívra változik. A KHR-ben attól a pillanattól szerepel a nevünk, hogy megigényeltük a hitelt, azonban a státuszunk csak akkor változik meg negatív irányba, ha nem fizetjük a tartozásunkat. Ha ezt a minősítést elértük, sokkal rosszabb helyzetben vagyunk minden pénzintézetnél. Harminc nappal azelőtt, hogy a státuszunk negatívra változna a KHR-nél, értesítést kapunk a változásról, így egy hónapunk van még javítani a helyzetünkön és rendezni az elmaradt tartozásunkat.

Hogyan kerülhető el a késedelmi kamat?

Megelőzhetjük azonban, hogy a késedelmi kamatról is gondoskodnunk kelljen, ha a hitelfelvételkor hitelfedezeti biztosítást is kötünk, mert ez nagy segítség lehet, ha fizetési nehézségeink adódnak. A késedelmi kamatról már abban az esetben is döntenek a bankok, ha csak néhány napos csúszásban vagyunk a törlesztőrészlet megfizetésénél, tehát nem érdemes semmilyen más kifizetést előrébb helyezni, mint a bank felé fennálló tartozásunk megfizetése havi rendszerességgel. Amennyiben előre tudjuk, hogy a fizetésünk késni fog, vagy munkahelyet váltottunk, ahol a munkabér utalása később történik meg, úgy a banknál ezt előre jelezve, kérjük inkább az esedékeségi nap módosítását, hogy elkerüljük a késedelmi kamatról szóló újabb fizetési tételt. Ha ennél súlyosabb probléma okozza a fizetési nehézségeinket, abban az esetben is konzultáljunk a bankkal, mielőtt nagyobb bajt – például a hitelszerződés felmondását, vagy végrehajtási eljárást – okozhatna.

Vannak átmeneti megoldások, hogy a késedelemmel járó nehézségeket kezeljük

A bankok további részletfizetési lehetőségeket kínálnak, hogy a fennálló tartozásról és a késedelmi kamatról is mielőbb gondoskodjunk és megoldjuk a nehézségeket. Megoldást kínálat, ha megváltoztatjuk a fizetés ütemezését, vagy meghosszabbítjuk a futamidőt, esetleg csökkentjük az ügyleti kamatot, netán elengedik a tőketartozás egy részét, vagy felkínálhatja annak lehetőséget is a bank, hogy egy adóstársat, kezest, vagy új fedezetet vonnak be a hitelbe.

A késedelmi kamatról tehát gondoskodnunk kell, ha nem fizetjük a hitelt a megfelelő időben, de a hitelfedezeti biztosítás mellett emiatt nem kell aggódnunk a fizetési képesség helyreállításának idején. Teát, ha gondoskodunk a hitelfedezeti biztosításról a kölcsön megkötésekor, akkor a biztosító gondoskodik a törlesztésről helyettünk a keresőképtelenség, a munkanélküliség, a munkaképesség csökkenése, vagy haláleset okozta fizetési nehézségek esetén. Ez csoportos biztosítás káresemény esetén segíti a törlesztésnél, így a késedelmi kamatról ebben az esetben nem kell tartanunk.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

A második hullám alatt hogy intézzem a hitelfelvételt?

A második hullám alatt hogy intézzem a hitelfelvételt?

2020.10.13.

Lehetett rá számítani, hogy ősszel megérkezik a koronavírus-járvány második hulláma, ezért a legtöbbeket nem érte felkészületlenül, hogy ismét alapjaiban változik meg az életünk. A hitelfelvétel alapvetően nem változott meg, vagyis nagyjából ugyanazokat a szabályokat kell betartani, mint a tavaszi, első veszélyhelyzet idején.

Tovább olvasom
Dokumentumok, amikre szükséged lesz hitelfelvétel során

Dokumentumok, amikre szükséged lesz hitelfelvétel során

2022.12.01.

Szükséged lesz a hitelfelvételhez különféle dokumentumokra, nem elég csupán a szándék – az alábbiakból megtudhatod, melyekre.

Tovább olvasom
NAV jövedelemigazolás – miért kell a hitelhez?

NAV jövedelemigazolás – miért kell a hitelhez?

2019.02.27.

Szögezzük le rögtön az elején, hogy nem minden esetben, sőt, az esetek nagy többségében a NAV jövedelemigazolás egyáltalán nem szükséges ahhoz, hogy valaki hitelt tudjon felvenni. Vannak bizonyos helyzetek, amikor viszont igen, ezeket mutatjuk be ebben a cikkben.

Tovább olvasom
Határozott munkaszerződéssel, kölcsönt?

Határozott munkaszerződéssel, kölcsönt?

2018.04.08.

Fontos kérdés, hiszen manapság egyre többen dolgoznak úgy, hogy a szerződésük határozatlan idejű, és ha hitelt szeretnének felvenni, akkor van esély arra, hogy emiatt falakba ütközhetnek, ugyanis korábban a hitelfelvételnél nem minden pénzintézet fogadta el a határozott időre szóló munkaszerződést; ez akár a hitelkérelem elutasításával is járhatott. Nézzük meg, hogy mi a helyzet ezzel most!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával