Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Minden, amit a késedelmi kamatról tudni kell

2022.09.30.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. szeptember 30. 09:51

Amikor hitelt veszünk fel egy banknál, vállaljuk, hogy a kölcsön kapott összeget havi részletekben fizetjük, rászámolva a kamatot, amelyet a banknak fizetünk azért cserébe, hogy kölcsön adták nekünk a pénzt. Ezt a kötelezettséget egy fix időre, úgynevezett futamidőre vállaljuk, és aláírásunkkal igazoljuk, hogy a 5-30 év alatt havi rendszerességgel törlesztjük a tartozásunkat.

Minden, amit a késedelmi kamatról tudni kell

A kamat mértéke annak függvénye, hogy mekkora összeget vettünk fel és milyen hosszú időre. A kamat tulajdonképpen annak a jutalma, aki kölcsönadja nekünk a pénzt az átmeneti időre. Tehát a kamattal fizetjük meg a kölcsönkapott pénzt azért cserébe, hogy a kölcsönadó azt nem használhatja addig, míg mi élvezzük. Ezáltal a kölcsönadó csak egy későbbi időpontban, a mi visszafizetésünk után tudja használni az összeget, így a mai forint helyett kockáztatja a jövőbeni forintot, aminek értékét nem tudhatjuk előre. A kamatot mindig az fizeti, aki a kölcsönt igényelte. Ez a díja annak, akinek a pénzét használjuk. A kamatnak több formája létezik, mi most a késedelmi kamatról írunk bővebben.

Mit kell tudnunk a késedelmi kamatról?

Leegyszerűsítve: késedelmi kamatról akkor beszélünk, ha a hitelünk havi törlesztését nem teljesítjük az adott hónapban az előre meghatározott időben. A havi törlesztési napot, az esedékességet átlépve késedelmi kamatot számít fel nekünk a bank, ha nem fizetjük vissza a pénzét a rendszerességet megállapított ideig. Ha megcsúszunk a fizetéssel, mert elveszítettük a munkánkat, vagy egy nagyobb, váratlan kiadásunk keletkezett, mely miatt nem tudtuk fizetni a tartozásunkat a bank felé, annak következményei lehetnek és a késedelemi kamatról is gondoskodnunk kell, nemcsak az elmaradt törlesztőrészlet visszafizetéséről, de még további költséget is megszabhat a pénzintézet a csúszás miatt. A késedelemi kamatról azért döntöttek a bankok, mert ha ez nem lenne, az ügyfelek következmények nélkül is dönthetnének a visszafizetés késleltetése mellett, ami a pénzintézet számára már lehet, hogy nem lenne jövedelmező. Tehát a késedelmi kamat tulajdonképpen a büntetés azért, mert nem fizettük időben a törlesztést. A késedelmi kamat összege attól függ, hogy mennyi időt késtünk a törlesztéssel és mekkora összeg az, amit nem fizettünk be időben. A Magyar Nemzeti Bank egy maximum kiszabható összegről is döntött a késedelmi kamat esetében, ennek megfelelően az állapítható meg a késedelmi kamatról, hogy annak összege nem lehet nagyobb, mint a hitelszerződésben szereplő ügyleti kamat másfélszeresének 3 százalékponttal növelt mértéke. Továbbá a késedelmi kamatról úgy határozott a Magyar Nemzeti Bank, hogy nem lehet magasabb a hitelszerződésben meghatározott THM legmagasabb kiszabható mértékénél sem. Minél tovább csúszunk a törlesztéssel, annál nagyobb késedelmi kamatról döntenek a banknál az esetünkben, ami tovább növeli a fizetési kötelezettséget.

Milyen esetben dönt a bank a késedelmi kamatról?

Ha nem fizetjük rendesen a hitelt, és a ki nem fizettet tartozásunk elérte az aktuális minimálbér összegét, illetve meghaladta a 90 napot, akkor a KHR rendszerében (vagyis a Központi Hitelinformációs Rendszerben) a státuszunk negatívra változik. A KHR-ben attól a pillanattól szerepel a nevünk, hogy megigényeltük a hitelt, azonban a státuszunk csak akkor változik meg negatív irányba, ha nem fizetjük a tartozásunkat. Ha ezt a minősítést elértük, sokkal rosszabb helyzetben vagyunk minden pénzintézetnél. Harminc nappal azelőtt, hogy a státuszunk negatívra változna a KHR-nél, értesítést kapunk a változásról, így egy hónapunk van még javítani a helyzetünkön és rendezni az elmaradt tartozásunkat.

Hogyan kerülhető el a késedelmi kamat?

Megelőzhetjük azonban, hogy a késedelmi kamatról is gondoskodnunk kelljen, ha a hitelfelvételkor hitelfedezeti biztosítást is kötünk, mert ez nagy segítség lehet, ha fizetési nehézségeink adódnak. A késedelmi kamatról már abban az esetben is döntenek a bankok, ha csak néhány napos csúszásban vagyunk a törlesztőrészlet megfizetésénél, tehát nem érdemes semmilyen más kifizetést előrébb helyezni, mint a bank felé fennálló tartozásunk megfizetése havi rendszerességgel. Amennyiben előre tudjuk, hogy a fizetésünk késni fog, vagy munkahelyet váltottunk, ahol a munkabér utalása később történik meg, úgy a banknál ezt előre jelezve, kérjük inkább az esedékeségi nap módosítását, hogy elkerüljük a késedelmi kamatról szóló újabb fizetési tételt. Ha ennél súlyosabb probléma okozza a fizetési nehézségeinket, abban az esetben is konzultáljunk a bankkal, mielőtt nagyobb bajt – például a hitelszerződés felmondását, vagy végrehajtási eljárást – okozhatna.

Vannak átmeneti megoldások, hogy a késedelemmel járó nehézségeket kezeljük

A bankok további részletfizetési lehetőségeket kínálnak, hogy a fennálló tartozásról és a késedelmi kamatról is mielőbb gondoskodjunk és megoldjuk a nehézségeket. Megoldást kínálat, ha megváltoztatjuk a fizetés ütemezését, vagy meghosszabbítjuk a futamidőt, esetleg csökkentjük az ügyleti kamatot, netán elengedik a tőketartozás egy részét, vagy felkínálhatja annak lehetőséget is a bank, hogy egy adóstársat, kezest, vagy új fedezetet vonnak be a hitelbe.

A késedelmi kamatról tehát gondoskodnunk kell, ha nem fizetjük a hitelt a megfelelő időben, de a hitelfedezeti biztosítás mellett emiatt nem kell aggódnunk a fizetési képesség helyreállításának idején. Teát, ha gondoskodunk a hitelfedezeti biztosításról a kölcsön megkötésekor, akkor a biztosító gondoskodik a törlesztésről helyettünk a keresőképtelenség, a munkanélküliség, a munkaképesség csökkenése, vagy haláleset okozta fizetési nehézségek esetén. Ez csoportos biztosítás káresemény esetén segíti a törlesztésnél, így a késedelmi kamatról ebben az esetben nem kell tartanunk.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Spórolj az online ügyintézéssel!

Spórolj az online ügyintézéssel!

2020.04.17.

Biztosak vagyunk benne, hogy nem kell mondanunk, mekkora veszélyt jelent a koronavírus-járvány az egészségre és a gazdaságra egyaránt, hiszen a csapból is ez folyik, ráadásul sokan a saját bőrükön érzik a hatásait. A járvány lelassítása – és idővel megfékezése – érdekében kerülni kell a személyes kontaktust, és ahol csak lehetséges, át kell állni, hogy online ügyintézéssel intézzük ügyeinket, illetve telefonon.

Tovább olvasom
Expresszkolcson.hu oldalon, hogy tudok kölcsönt igényelni?

Expresszkolcson.hu oldalon, hogy tudok kölcsönt igényelni?

2018.08.25.

Ha valamilyen kölcsönt igényelnél, akkor több lehetőség közül választhatsz, így például bemehetsz egy bankfiókba, vagy egy hitelközvetítőhöz is, a kényelmet azonban mindenki szereti, és az egyszerű megoldásoknak is sok híve van. A legkevésbé megterhelő az, ha online igényled a hiteledet, ehhez pedig mi, az expresszkolcson.hu csapata kínáljuk neked a legjobb megoldást!

Tovább olvasom
Személyi kölcsönök előnyei – miért érdemes igényelni?

Személyi kölcsönök előnyei – miért érdemes igényelni?

2019.11.02.

Minden hitelkonstrukciónak megvannak a maga előnyei, ami miatt érdemes őket választani egy adott célra. A személyi kölcsönök előnyei számosak, ám csak akkor, ha a megfelelő célra választjuk őket, ezt pedig behatárolják a kondíciók. Lássuk részletesebben, hogy mit is értünk ez alatt!

Tovább olvasom
A hitelkiváltó hitel

A hitelkiváltó hitel

2019.04.05.

Szerencsére egyre kevesebben vannak, akiknek komoly problémát okoz a hiteltörlesztés, mert már eljutott hozzájuk a hitelkiváltó hitel híre, és léptek is ebben az ügyben. Ha Te is ebbe a táborba tartozol, akkor ez a cikk nem Neked szól, ha viszont többfelé fizetsz, és már nem tudod követni, mivel vagy elmaradásban, ráadásul ez a családi kasszát is erősen megterheli, akkor olvass tovább, ugyanis jó hírünk van. Megoldhatod ezt a problémát!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával