Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Hogyan hat a kamatemelés a lakáshitelekre?

2022.09.27.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. szeptember 27. 09:37

A kamatemelés a lakáshitelekre is hat, méghozzá nem is akárhogyan – tudj meg mindent a témával kapcsolatban alábbi cikkünkből!

Hogyan hat a kamatemelés a lakáshitelekre?

A kamatemelés a lakáshitelekre is kifejti a hatását, ami nem csak a hitel-, de a lakáspiacra is hatást gyakorol: az utóbbi néhány hónapban jól láthatóan csökkent a lakásvásárlási kedv, amit számos statisztika is igazol. Ennek legfőbb oka, hogy a kifejezetten kedvező kamatozású lakáshiteleknek volt köszönhető az, hogy a lakáspiac képes volt szárnyalni az utóbbi években.

Az alacsony kamatoknak azonban – legalább átmenetileg, de – végük, így azonban már csak a különféle lakástámogatásokban, azaz a CSOK-ban, a Falusi CSOK-ban, a Babaváró hitelben, az áfa-kedvezményben és a kamattámogatásban bízhatnak azok, akik lakáshoz szeretnének jutni.

Mivel a közelmúltban több tényező miatt mondhatni megállt a gazdasági növekedés, és az infláció is beindult, ráadásul a lakástámogatások közül több is lejár idén, a lakáspiac megtorpanni látszik.

Miért állhat meg a lakáspiac növekedése?

Az elmúlt években – főként a koronavírus-járvány hatására – számos gazdasági folyamat változott meg, és megjelent az infláció is, hazánkban ráadásul kimondottan nagy mértékben. Erre viszont reagáltak a jegybankok, mégpedig az alapkamat megemelésével, márpedig ez a kamatemelés a lakáshitelek kamataira is hatást gyakorol.

Hogy szemléltessük is, 2021 tavaszán az átlagos, használt lakásra felvehető, 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek THM-értéke 3,41% volt, 2022 februárjában 5,43%, a nyár közepére pedig már akár 7% is lehet, ami néhány éve még a személyi kölcsönök territóriuma volt. Ez elég komoly emelkedés – több, mint kétszeres –, ami ellen már nem sokat lehet tenni, ám természetesen akadnak lehetőségek, amelyek által csökkenthető a teher.

Mit lehet tenni?

Ha lakáshitelt szeretnénk igényelni még a jelen helyzetben is, akkor csak egyetlen lehetőségünk van: törekednünk kell a lehető legjobb konstrukció megtalálására, illetve megszerzésére.

Ha már rendelkezünk lakáshitellel, és az változó kamatozású, a kamatfordulók pedig havonta, vagy akár évente esedékesek, akkor mindenképp célszerű elgondolkozni a kamatperiódus mielőbbi, hosszabb idejű fixálásán, mivel a folyamatosan emelkedő kamatkörnyezetben kiszámíthatóbb és kedvezőbb lehet hosszútávon a fix kamatozású megoldás.

Ha viszont csak most tervezzük a lakáshitel felvételét, akkor egyrészt érdemes a futamidő végéig – de legalább 10 évig – fix kamatperiódussal rendelkező konstrukciókat választani, másrészt érdemes tisztában lennünk azzal, hogy a megfelelő lakás megtalálásáig és az adásvételi szerződés megkötéséig akár hónapok is eltelhetnek, ez idő alatt pedig a kamatok is tovább emelkedhetnek. Ennek egyenes következménye lehet az, hogy a jelenleg még elfogadható kamatkörnyezet addigra ellehetetleníti a lakáshitel felvételét, ezzel együtt pedig a lakásvásárlást is.

Léteznek azonban olyan pénzintézetek is, amelyeknél teljes körű előzetes hitelbírálatot lehet végeztetni, amiből pontosan látható, hogy mekkora összegű hitelre, milyen feltételek mellett lehetünk jogosultak. Előzetes hitelbírálatot ráadásul amúgy is érdemes elvégeztetni, hiszen ezzel nem csak kellemetlen helyzetek előzhetőek meg, de időt és pénzt is meg lehet takarítani, ráadásul a foglaló esetleges elvesztésének veszélye is elkerülhető.

Lényeges azonban, hogy az előzetes hitelbírálat során rögzített paramétereknek meg kell egyezniük a hitelkérelemben rögzítettekkel, ugyanis ellenkező esetben a korábbi ajánlat érvényét veszti, és úgy már csak az időközben megemelt kamatok szerinti ajánlathoz lehet hozzájutni.

Érdemes emellett meggyorsítani a lakáskeresés folyamatát, azaz nem szabad sokat gondolkodni, bár persze elkapkodni sem szabad egy ekkora döntést!

Melyik konstrukciót érdemes választani?

Személyes véleményünk – hiszen könnyen lehet, hogy neked sikerül jobbat szerezned –, hogy a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel jelenleg a legjobb konstrukció ezen a téren, és csak az államilag kamattámogatott lakáshitelek képesek felülmúlni. A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek fix kamatozásúak, és különlegességük még, hogy az esetükben a banki ügyintézés időtartama és költségei is maximáltak. Sok esetben kérhető a hitelbírálat is telefonon, sőt, egyes pénzintézeteknél elegendő csak a szerződéskötéskor bemenni a bankfiókba, tehát nem csak kedvező konstrukcióról van szó, de az igénylése is kényelmes!

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel iránt, tekintsd meg oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait, válaszd ki a számodra leginkább megfelelőt, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Jó ötlet jelenleg lakáshitelt felvenni?

Jó ötlet jelenleg lakáshitelt felvenni?

2022.09.20.

Jelenleg lakáshitelt felvenni őrültségnek tűnhet, és valóban nem tanácsoljuk mindenkinek, kivételes helyzetek azonban most is vannak.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával