fbpx
Hirdetés

Minden, amit a késedelmi kamatról tudni kell

2022.09.30.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. szeptember 30. 09:51

Amikor hitelt veszünk fel egy banknál, vállaljuk, hogy a kölcsön kapott összeget havi részletekben fizetjük, rászámolva a kamatot, amelyet a banknak fizetünk azért cserébe, hogy kölcsön adták nekünk a pénzt. Ezt a kötelezettséget egy fix időre, úgynevezett futamidőre vállaljuk, és aláírásunkkal igazoljuk, hogy a 5-30 év alatt havi rendszerességgel törlesztjük a tartozásunkat.

Minden, amit a késedelmi kamatról tudni kell

A kamat mértéke annak függvénye, hogy mekkora összeget vettünk fel és milyen hosszú időre. A kamat tulajdonképpen annak a jutalma, aki kölcsönadja nekünk a pénzt az átmeneti időre. Tehát a kamattal fizetjük meg a kölcsönkapott pénzt azért cserébe, hogy a kölcsönadó azt nem használhatja addig, míg mi élvezzük. Ezáltal a kölcsönadó csak egy későbbi időpontban, a mi visszafizetésünk után tudja használni az összeget, így a mai forint helyett kockáztatja a jövőbeni forintot, aminek értékét nem tudhatjuk előre. A kamatot mindig az fizeti, aki a kölcsönt igényelte. Ez a díja annak, akinek a pénzét használjuk. A kamatnak több formája létezik, mi most a késedelmi kamatról írunk bővebben.

Mit kell tudnunk a késedelmi kamatról?

Leegyszerűsítve: késedelmi kamatról akkor beszélünk, ha a hitelünk havi törlesztését nem teljesítjük az adott hónapban az előre meghatározott időben. A havi törlesztési napot, az esedékességet átlépve késedelmi kamatot számít fel nekünk a bank, ha nem fizetjük vissza a pénzét a rendszerességet megállapított ideig. Ha megcsúszunk a fizetéssel, mert elveszítettük a munkánkat, vagy egy nagyobb, váratlan kiadásunk keletkezett, mely miatt nem tudtuk fizetni a tartozásunkat a bank felé, annak következményei lehetnek és a késedelemi kamatról is gondoskodnunk kell, nemcsak az elmaradt törlesztőrészlet visszafizetéséről, de még további költséget is megszabhat a pénzintézet a csúszás miatt. A késedelemi kamatról azért döntöttek a bankok, mert ha ez nem lenne, az ügyfelek következmények nélkül is dönthetnének a visszafizetés késleltetése mellett, ami a pénzintézet számára már lehet, hogy nem lenne jövedelmező. Tehát a késedelmi kamat tulajdonképpen a büntetés azért, mert nem fizettük időben a törlesztést. A késedelmi kamat összege attól függ, hogy mennyi időt késtünk a törlesztéssel és mekkora összeg az, amit nem fizettünk be időben. A Magyar Nemzeti Bank egy maximum kiszabható összegről is döntött a késedelmi kamat esetében, ennek megfelelően az állapítható meg a késedelmi kamatról, hogy annak összege nem lehet nagyobb, mint a hitelszerződésben szereplő ügyleti kamat másfélszeresének 3 százalékponttal növelt mértéke. Továbbá a késedelmi kamatról úgy határozott a Magyar Nemzeti Bank, hogy nem lehet magasabb a hitelszerződésben meghatározott THM legmagasabb kiszabható mértékénél sem. Minél tovább csúszunk a törlesztéssel, annál nagyobb késedelmi kamatról döntenek a banknál az esetünkben, ami tovább növeli a fizetési kötelezettséget.

Milyen esetben dönt a bank a késedelmi kamatról?

Ha nem fizetjük rendesen a hitelt, és a ki nem fizettet tartozásunk elérte az aktuális minimálbér összegét, illetve meghaladta a 90 napot, akkor a KHR rendszerében (vagyis a Központi Hitelinformációs Rendszerben) a státuszunk negatívra változik. A KHR-ben attól a pillanattól szerepel a nevünk, hogy megigényeltük a hitelt, azonban a státuszunk csak akkor változik meg negatív irányba, ha nem fizetjük a tartozásunkat. Ha ezt a minősítést elértük, sokkal rosszabb helyzetben vagyunk minden pénzintézetnél. Harminc nappal azelőtt, hogy a státuszunk negatívra változna a KHR-nél, értesítést kapunk a változásról, így egy hónapunk van még javítani a helyzetünkön és rendezni az elmaradt tartozásunkat.

Hogyan kerülhető el a késedelmi kamat?

Megelőzhetjük azonban, hogy a késedelmi kamatról is gondoskodnunk kelljen, ha a hitelfelvételkor hitelfedezeti biztosítást is kötünk, mert ez nagy segítség lehet, ha fizetési nehézségeink adódnak. A késedelmi kamatról már abban az esetben is döntenek a bankok, ha csak néhány napos csúszásban vagyunk a törlesztőrészlet megfizetésénél, tehát nem érdemes semmilyen más kifizetést előrébb helyezni, mint a bank felé fennálló tartozásunk megfizetése havi rendszerességgel. Amennyiben előre tudjuk, hogy a fizetésünk késni fog, vagy munkahelyet váltottunk, ahol a munkabér utalása később történik meg, úgy a banknál ezt előre jelezve, kérjük inkább az esedékeségi nap módosítását, hogy elkerüljük a késedelmi kamatról szóló újabb fizetési tételt. Ha ennél súlyosabb probléma okozza a fizetési nehézségeinket, abban az esetben is konzultáljunk a bankkal, mielőtt nagyobb bajt – például a hitelszerződés felmondását, vagy végrehajtási eljárást – okozhatna.

Vannak átmeneti megoldások, hogy a késedelemmel járó nehézségeket kezeljük

A bankok további részletfizetési lehetőségeket kínálnak, hogy a fennálló tartozásról és a késedelmi kamatról is mielőbb gondoskodjunk és megoldjuk a nehézségeket. Megoldást kínálat, ha megváltoztatjuk a fizetés ütemezését, vagy meghosszabbítjuk a futamidőt, esetleg csökkentjük az ügyleti kamatot, netán elengedik a tőketartozás egy részét, vagy felkínálhatja annak lehetőséget is a bank, hogy egy adóstársat, kezest, vagy új fedezetet vonnak be a hitelbe.

A késedelmi kamatról tehát gondoskodnunk kell, ha nem fizetjük a hitelt a megfelelő időben, de a hitelfedezeti biztosítás mellett emiatt nem kell aggódnunk a fizetési képesség helyreállításának idején. Teát, ha gondoskodunk a hitelfedezeti biztosításról a kölcsön megkötésekor, akkor a biztosító gondoskodik a törlesztésről helyettünk a keresőképtelenség, a munkanélküliség, a munkaképesség csökkenése, vagy haláleset okozta fizetési nehézségek esetén. Ez csoportos biztosítás káresemény esetén segíti a törlesztésnél, így a késedelmi kamatról ebben az esetben nem kell tartanunk.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Provident Számíthat Ránk kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

52 hét

Hitelösszeg

150.000 Ft - 400.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

15,61%**

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

OTP Személyi kölcsön

THM

14,9% - 29,5%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 8.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Decembertől kedvezőbb konstrukcióban érhető el a babaváró kölcsön!

Decembertől kedvezőbb konstrukcióban érhető el a babaváró kölcsön!

2019.12.22.

A babaváró hitel már új korában sem volt rossz konstrukció, nem véletlenül tett szert igen hamar komoly népszerűségre. Viszont decembertől kedvezőbb lett, bár ennek előnyét csak azok „élvezhetik”, akiknek nem születik gyermekük a megszabott öt éven belül.

Tovább olvasom
Szabad felhasználású jelzáloghitel – Hitel kedvezőbb feltételekkel, korlátok nélkül

Szabad felhasználású jelzáloghitel – Hitel kedvezőbb feltételekkel, korlátok nélkül

2017.08.25.

Szabad felhasználású jelzáloghitel felvételével pl. rendezhetjük régebben felvett hiteleinket, könnyebben valósíthatjuk meg céljainkat akkor is, ha éppen nem áll rendelkezésünkre elég készpénz. Elszámolási kötelezettség nélkül használhatjuk fel éppen arra, amire szeretnénk. Közkedvelt hitel típus ingatlannal rendelkezők körében.

Tovább olvasom
THM a fogyasztási hiteleknél 5,9% és egyéb rendelkezések

THM a fogyasztási hiteleknél 5,9% és egyéb rendelkezések

2020.03.21.

A szerdai bejelentés után csütörtökön a kormányrendelet is megjelent: a vállalati és a lakossági hitelek törlesztését felfüggesztették. A fizetési moratórium minden hitelre érvényes. THM a fogyasztási hiteleknél 5,9 százalék. Lássuk a részleteket!

Tovább olvasom
A hitelkiváltó hitel

A hitelkiváltó hitel

2019.04.05.

Szerencsére egyre kevesebben vannak, akiknek komoly problémát okoz a hiteltörlesztés, mert már eljutott hozzájuk a hitelkiváltó hitel híre, és léptek is ebben az ügyben. Ha Te is ebbe a táborba tartozol, akkor ez a cikk nem Neked szól, ha viszont többfelé fizetsz, és már nem tudod követni, mivel vagy elmaradásban, ráadásul ez a családi kasszát is erősen megterheli, akkor olvass tovább, ugyanis jó hírünk van. Megoldhatod ezt a problémát!

Tovább olvasom