fbpx
Hirdetés

Mire figyeljünk az életbiztosítás megkötése előtt?

2022.09.13.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2022. szeptember 16. 09:34

Az életbiztosítás megkötése felelősségteljes feladat, amelynek során számos szempontot kell mérlegelned; az alábbiakban ezeket ismertetjük.

Mire figyeljünk az életbiztosítás megkötése előtt?

Az életbiztosítás megkötésével többféle helyzetben is biztonságban tudhatod magadat és a szeretteidet: baleset, műtét, tartós betegség, vagy haláleset után segít az anyagiak terén, emellett az öngondoskodás is megoldható vele, de befektetésként is kiváló.

Az életbiztosítás megkötése akár már havi néhány ezer forintért is megoldható, és a szerződésben meghatározott káreseményeken túl kiegészítő szolgáltatásokat is igénybe vehetsz, például bizonyos betegségekre, keresőképtelenségre, vagy egy meghatározott kor elérésére.

A kockázati életbiztosítás a következő káresemények után fizet:

  • haláleset
  • baleseti csonttörés
  • baleseti égés
  • baleseti halál
  • kórházi napidíj
  • baleseti műtét térítése
  • baleseti rokkantság
  • egészségkárosodásból származó rokkantság

Befektetési életbiztosítással a lejáratkor nagyobb összeghez is juthatsz, míg a kockázati életbiztosítás a lejáratkor nem fizet, ezért ez az első, amit alaposan át kell gondolnod, ám itt még nincs vége.

Számít, hogy mikor kötsz életbiztosítást

Fontos tisztában lenni azzal, hogy az életbiztosítás megkötése előtt a biztosító egészségi állapotfelmérést végez, és az eredmény alapján állapítja meg a biztosítási díjat. Éppen emiatt nem érdemes sokáig húzni az életbiztosítás megkötését, sőt, minél előbb el kell indítani a procedúrát, hiszen, ha addig vársz, amikor már közel a baj, a szerződéskötési igényedet minden biztosító el fogja utasítani.

Amint belép az életedbe valaki, akiről gondoskodni szeretnél – azaz házasságkötéskor, vagy a gyermeked megszületésekor –, már kezdd is el az életbiztosítás megkötéséhez szükséges teendőket.

A biztosítási védelem időtartamának helyes meghatározása

Ha a biztosítási védelem időtartama túl rövid, akkor nem véd igazán, ha pedig túl hosszú, az extra költséget jelent amellett, hogy felesleges is. Az időtartam helyes meghatározása tehát alapvető fontosságú az életbiztosítás megkötése előtt.

Ha a gyermekeid anyagi biztonsága lebeg a szemed előtt, akkor érdemes a biztosítási időtartam meghatározásakor a nagykorúságuk utáni időszakra tenned annak végét, hiszen ekkor az önálló keresőképességüknek köszönhetően már nagyobb biztonságban lesznek.

A biztosítási védelem mértékének meghatározása

Hasonló a helyzet, mint az időtartamnál: sem a túl kicsi, sem a túl nagy összeg nem megfelelő, tehát ezt is alapos megfontolás után kell meghatározni. Az alacsony biztosítási díj alacsony védelemmel párosul, ami nem sokat ér baj esetén, ha pedig túl magas, akkor lehet, hogy feleslegesen és túlzottan terheled meg a havi költségkeretedet.

A biztosítási összeg meghatározásakor legalább 3 évi átlagos nettó jövedelmedet kell alapul venned; ez a legkisebb összeg, ami segítséget nyújthat a kieső jövedelmed pótlásában. Persze magasabb összeget is meghatározhatsz, ám ez az anyagi lehetőségeidtől függ.

Ha hitelt is fizetsz, elengedhetetlen egy hitelfedezeti életbiztosítás is

Egy hitel alaposan megterheli a családi kasszát, méghozzá akár évtizedekre is. A hitelfedezeti életbiztosítás mentesíti a szeretteidet a törlesztés alól, ez által biztonságban tudhatod őket.

A hitelfedezeti életbiztosítás időtartama a hitel futamidejével, a biztosítási összeg pedig a felvett hitelösszeg nagyságával lesz egyenlő. Van lehetőséged arra is, hogy a biztosítási összeg ne csökkenjen az aktuális hiteltartozás szerint, hanem a futamidő végéig állandó maradjon, így, ha tragédia történne, a biztosító kifizeti a banknak a hiteltartozásodat.

A fentiekből is látható, hogy az életbiztosítás megkötése nem csak fontos, de felelősségteljes dolog is. Ha szeretnél gondoskodni a szeretteidről, akkor mindenképp érdemes foglalkoznod ezzel a kérdéssel, és a szerződés aláírása előtt alaposan átgondolnod az általunk megadott szempontokat.

Ha pedig elhatározásra jutottál, hasonlítsd össze oldalunk segítségével a biztosítótársaságok legjobb ajánlatait, majd indítsd el a folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

ÚJRA EGYÜTT kölcsön

THM

9,9%

Futamidő

22 hónap

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

13,95%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás – mit jelent?

Minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás – mit jelent?

2020.05.25.

A “minősített fogyasztóbarát” minősítést eddig csupán lakáshitel kaphatta meg, ám már egy ideje lehet arról is hallani, hogy a biztosításoknál, elsősorban a lakásbiztosítások esetében be fogják vezetni. Ez nemrég meg is történt: megjelent az első minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás, amit hamarosan a többi is követni fog, hiszen csak a Magyar Nemzeti Bank jóváhagyására van szükség hozzá, így minden biztosítótársaságnak megvan a lehetősége arra, hogy maga is előálljon egy ilyen konstrukcióval.

Tovább olvasom
Miért érdemes hitelfedezeti biztosítást kötni?

Miért érdemes hitelfedezeti biztosítást kötni?

2020.08.17.

A hitelfelvétel nem csak a számodra, de a banknak is kockázatos lépés, és mint mindennél, itt is érdemes a lehető legnagyobb biztonságra törekedni, amihez a hitelfedezeti biztosítás kínál megoldást. És hogy miért érdemes hitelfedezeti biztosítást kötni?

Tovább olvasom
Hitelfedezeti biztosítást mikor érdemes kötni?

Hitelfedezeti biztosítást mikor érdemes kötni?

2020.04.29.

Ha hitelt veszel fel, akkor azt vissza is kell fizetned – ez egy olyan alapvetés, amivel mindenki tisztában van. Előfordulhat azonban, hogy olyasmi történik veled, amit nem tudsz előre megjósolni, de a következménye az, hogy nem tudod visszafizetni a hiteledet: munkanélküliség, tartós betegség, vagy akár a legrosszabb is bekövetkezhet. Az ilyen esetekre találták ki a hitelfedezeti biztosítást, ami nem csak a bankot védi az által, hogy biztosítja a hitel megtérülését, de Téged is.

Tovább olvasom
Mire jó a casco biztosítás?

Mire jó a casco biztosítás?

2020.01.10.

Ha van autód, akkor tudhatod, hogy mire jó a casco biztosítás, bár tény, hogy nem kötelező megkötni. Épp ezért sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy milyen előnyöket nyújt ez az alapjában véve. Kedvező árú és mégis sokrétű biztosítástípus. Éppen ezért jelen cikkünkben a lényeges részletekre is kitérünk.

Tovább olvasom