fbpx
Hirdetés

Mi lesz a Babaváró hitellel, ha ikrek születnek?

2022.09.09.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. szeptember 9. 10:19

Ikrek születésére vonatkozó kérdést kaptunk, és kellőképpen érdekes problémának tűnik ahhoz, hogy megosszuk!

Mi lesz a Babaváró hitellel, ha ikrek születnek?

Ha ikrek születnek, és előtte a család felvette a Babaváró hitelt, akkor vajon mi történik? A terhességek, vagy a születések száma számít az elszámoláskor? Nyilván könnyedén kideríthetőek a válaszok, de ez egy olyan problémát vet fel, amelyre érdemes szánni néhány percet, hiszen minden bizonnyal nem egyedi esetről van szó.

Egy 2017-es kutatás szerint az USA területén az ikerszülések az összes terhesség 1,6%-át tették ki, és ezek egy egészen kis hányada volt hármas, illetve négyesikrek születése. Ezek a számok azonban sokkal alacsonyabbak voltak a korábbi években: 2016-ban például minden ezer terhességre jutott 13 ikerszülés, 2015-ben pedig 12, azaz az ikerszülések száma láthatóan növekszik.

Ezek persze amerikai adatok, ám könnyen meglehet, hogy hazánkban is hasonló a helyzet, és növekszik az ikerszülések száma. Ha gyermeket terveztek, és a Babaváró hitelt is fel szeretnétek venni, érdemes lehet elolvasnotok a következőket, hiszen nem lehetetlen, hogy a Ti családotokban is ikrek születnek majd!

Röviden a Babaváró hitelről

A Babaváró hitel egy támogatott konstrukció, amelyhez kamatmentesség, tartozáselengedés és törlesztésszüneteltetés is kapcsolódhat; a kedvezmények mértéke attól függ, hogy hány gyermek születik a futamidő alatt. E speciális személyi kölcsön egyik nagy előnye, hogy szabad felhasználású, azaz az igényelt hitelösszeg bármire elkölthető, bár ezzel kapcsolatban vannak megkötések is, hiszen önerőként teljes egészében csak a folyósítástól számított három hónap elteltével használható, hitelkiváltásra pedig csak bizonyos pénzintézetek folyósítják.

A kedvezményes kölcsönt azok a házaspárok igényelhetik, amelyek esetében a feleség életkora 18 és 40 év között van, de ettől az egyes hitelintézetek eltérhetnek. A házaspár tagjai közül legalább az egyiknek minimum három éves, folyamatos TB- jogviszonya kell, hogy legyen, de ezen felül is számos kritériumot kell teljesíteni, így a bankok sajátjait is.

A Babaváró hitel az első 5 évben kamatmentes, és, ha ezen időszak alatt egy gyermek születik, akkor a kamatmentesség a hitel futamideje alatt végig megmarad. Az első gyermek megszületését követően a törlesztőrészlet 3 évre felfüggeszthető, és nem kell fizetni a kölcsön törlesztőrészletét, majd a második gyermek születésekor ugyanez megismételhető. Ekkor az aktuális tőketartozás 30%-át elengedik, majd a harmadik gyermek születésekor a teljes tartozás támogatássá alakul át.

Érdemes tudni, hogy a törlesztés felfüggesztése nem automatikus; ezt igényelni kell a folyósító pénzintézetnél. A maximum 10 millió forint összegű babaváró hitelt 2019 óta lehet igényelni, a jelenlegi szabályozás szerint 2022. december 31-ig van rá lehetőség, és egyelőre nem lehet tudni, hogy meghosszabbítják-e.

Mi történik, ha ikrek születnek?

Gyorsan rövidre zárjuk a kérdést: a gyermekek száma számít, nem a terhességeké, ha tehát ikrek születnek, akkor nem csak ránézésre van szó két gyermekről, de a Babaváró hitel szempontjából is. Tegyük hozzá, ez egyértelműen kiderül a rendelet szövegéből, ráadásul logikus is, bár tény az is, hogy van egy részlet, amikor igenis számít, hogy egy szülés egyetlen gyermeket eredményez-e, vagy ikrek születnek.

A Babaváró hitelhez kapcsolódó kedvezményeknél egyetlen esetben számít, hogy ikrek születtek-e: a törlesztési kötelezettség szüneteltetésénél. Az alaphelyzet ugyanis ez: az első gyermek megszületését követően 3 évre lehet felfüggeszteni a Babaváró hitel törlesztését, ha viszont ikrek születnek, akkor az időtartam 5 évre nő.

Erre mondhatjuk, hogy pozitív fejlemény, illetve emellett pozitívum, hogy már csak egy gyermeknyire vagytok a tartozás teljes elengedésétől, bár az is tény, hogy két gyermeket egyszerre gondozni jóval nagyobb terhet jelenthet a szülők számára.

Ha szeretnétek igényelni a babaváró hitelt, akkor igyekeznetek kell, hiszen már csak az idei év végéig van erre lehetőségetek. Hasonlítsátok össze oldalunkon a bankok ajánlatait, válasszátok ki a számotokra leginkább megfelelőt, majd indítsátok el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

ÚJRA EGYÜTT kölcsön

THM

9,9%

Futamidő

22 hónap

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

13,95%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

A férj életkora is számít a Babaváró hitel felvételekor

A férj életkora is számít a Babaváró hitel felvételekor

2022.01.28.

A babaváró hitel méltán népszerű termék, hiszen szabadon felhasználható kölcsönről van szó, amelyhez viszonylag egyszerű hozzájutni. Ez nem jelenti azt, hogy nincsenek feltételek, az egyik legfontosabb a feleség maximális életkora. Sokan nem tudják, hogy a hitelfelvételnél a férfi életkora is mérvadó lehet.

Tovább olvasom
Kiderült, kinek érte meg leginkább a babaváró hitel

Kiderült, kinek érte meg leginkább a babaváró hitel

2022.02.07.

A babaváró hitel referenciakamata ismét emelkedett, ami rossz hír azoknak, akik elveszíthetik a támogatást.

Tovább olvasom
Babaváró hitelt önerőként felhasználhatom?

Babaváró hitelt önerőként felhasználhatom?

2019.07.16.

Lakásvásárlásra készülsz, de nem áll a rendelkezésedre sem önerő, sem fedezetként felajánlható ingatlan? Családot alapítasz a pároddal, és szeretnétek közös otthonba költözni? Esetleg már úton is van a gyermeketek? Ha ezekre a kérdésekre igennel feleltél, akkor a babaváró hitel megoldás lesz a számotokra. Mert egy szabadon felhasználható személyi kölcsönről van szó, amit bármire elkölthetsz. Ebből Te is levonhatod a következtetést, hogy a babaváró hitelt önerőként is felhasználhatod a leendő lakáshiteled igényléséhez!

Tovább olvasom
Babaváró kölcsönt meddig lehet igényelni?

Babaváró kölcsönt meddig lehet igényelni?

2020.07.02.

Az egyik legnépszerűbb családtámogatási formáról van szó, így jogosan merülhet fel a kérdés: a babaváró kölcsönt meddig lehet még igényelni?

Tovább olvasom