Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Lakásfelújítás magas infláció mellett – belevágni vagy kivárni?

2022.08.30.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. augusztus 30. 09:40

A lakásfelújítás magas infláció mellett nem biztos, hogy jó ötlet, ám előfordulhat, hogy nincs más választásod, és mégis belevágsz.

Lakásfelújítás magas infláció mellett – belevágni vagy kivárni?

Lakásfelújítást a magas infláció idején csak azok kezdenek, akiknek számolatlanul sok a pénzük – vagy azok, akiknek nincs más lehetőségük. Érdekes módon azonban sokan vannak, akik épp most kezdenek neki, mondván, még az elején járunk, később még drágább lesz.

Van ebben valami, bár, ha lehetséges, mi inkább elodáznánk a lakásfelújítást, hiszen a már most is rendkívül magas infláció irdatlan költségeket okozhat. Dönteni persze nincs jogkörünk, de úgy döntöttünk, egy véleménycikkben leírjuk, milyen anyagi és egyéb hátrányokkal kell számolnia annak, aki a lakásfelújítást magas infláció mellett, azaz mostanában tervezi megvalósítani.

Különféle statisztikák böngészése és összehasonlítása után kijelenthető, hogy csökkent a felújítási kedv az elmúlt évekhez képest: két évvel ezelőtt a felméréseken részt vevők több, mint fele tervezett lakásfelújítást néhány éven belül, míg idén már kevesebb, mint 20%-uk.

Nem feltétlenül kell azonban falbontásra és komplett felújításra gondolni, hiszen a leggyakoribb munkálat a festés-mázolás, vagy tapétázás volt, de egy konyha, illetve fürdőszoba részleges, vagy teljes felújítása sem esik még a hatalmas munkálatok kategóriájába. Sokkal kevesebben vannak azok, akik szeretnék például a fűtési rendszerüket lecserélni, bár ez most talán változni fog.

Ellenben kifejezetten magas azok száma, akik szeretnének napelemrendszert telepíttetni a házukra, ami nem meglepő, tekintve, hogy a közeljövőben várható az energiaárak drasztikus emelkedése, méghozzá valószínűleg több lépcsőben.

Lakásfelújítás magas infláció mellett: a költségek drasztikusan emelkednek

Azt talán nem kell ecsetelni, hogy mennyire ment fel mindennek az ára, de azt talán nem mindenki tudja, hogy az építőanyagoké még az infláció felgyorsulása előtt lőtt ki az egekbe, ami egyrészt a koronavírus-járvány okozta nyersanyaghiánynak, másrészt az Otthonfelújítási támogatásnak volt köszönhető, amely még tavaly jelent meg, és alaposan felforgatta a felújításon gondolkodók terveit.

Ha ehhez még hozzávesszük, hogy rekord magas az infláció, és még a szakértők sem látják a végét, nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy bármilyen nagyobb volumenű munkálatba fogni jelenleg nem éri meg.

Miből újít fel a magyar?

A statisztikák alapján a megkérdezettek közel háromnegyede saját megtakarításaiból fedezte a lakásfelújítást, ám jóval többet költött, mint ahogy azt tervezte – átlagosan 700 ezer forinttal. Értelemszerűen a többiek hitelből oldották meg a finanszírozás problémáját, ami persze egy-két évvel ezelőtt még kifejezetten jó ötletnek számított, főleg, ha fix kamatozású kölcsönről volt szó.

Napjainkban azonban a Magyar Nemzeti Bank folyamatosan emeli az alapkamatot, aminek „köszönhetően” a hitelek kamatai is megnőttek. A lakásfelújításra igényelt hitelkonstrukciók közül a legnépszerűbb továbbra is a személyi kölcsön, ennek kamatai azonban lényegesen magasabbak, mint egy kifejezetten erre a célra szolgáló, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelé, tehát a költségek ezzel is csak tovább növekednek.

Ne feledkezzünk meg az egyéb hátrányokról sem!

Egy lakásfelújításnál azonban nem csak az anyagiak jelentik a problémát; sokan megfeledkeznek az egyéb, megoldandó – vagy épp megoldhatatlan problémákról. A megfelelő szakemberek megtalálása sosem volt egyszerű, az utóbbi években pedig még nehezebb lett, ha pedig nincs szakember, áll a munka, azaz a felújítás elhúzódik, ami további költséget jelent.

A megkérdezettek szerint a valódi megpróbáltatást a lakásfelújítással együtt járó káosz, kosz és zaj jelentette, márpedig az ilyesmi még a legnyugodtabb ember türelmét is kikezdi egy idő után. Ennek ellenére – most, hogy már túl vannak rajta – senki sem bánja a dolgot, épp ellenkezőleg, hiszen magasabb színvonalú otthonban élhet, avagy magasabb értéken adhatta el a lakását, mint a felújítás nélkül tehette volna.

Ha a magas infláció ellenére mégis lakásfelújítást tervezel, és ehhez hitelre lenne szükséged, tekintsd meg ajánlatainkat, majd, ha megtaláltad, amit kerestél, indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Dokumentumok, amikre szükséged lesz hitelfelvétel során

Dokumentumok, amikre szükséged lesz hitelfelvétel során

2022.12.01.

Szükséged lesz a hitelfelvételhez különféle dokumentumokra, nem elég csupán a szándék – az alábbiakból megtudhatod, melyekre.

Tovább olvasom
Hogyan alakultak a lakáshitelek 2022-ben?

Hogyan alakultak a lakáshitelek 2022-ben?

2023.01.18.

A lakáshitelek 2022-ben hatalmas változásokon mentek át – az alábbiakban ezeket vesszük sorra, és megpróbáljuk megtippelni, mit hoz 2023.

Tovább olvasom
Mi alapján érdemes összehasonlítanunk a hiteleket?

Mi alapján érdemes összehasonlítanunk a hiteleket?

2021.11.29.

Egy hitelfelvétel évekre meghatározhatja a költségvetésünk kiadási oldalát. Fontos tehát, hogy milyen kondíciókkal veszünk fel hitelt, hiszen nem mindegy, hogy mennyivel fizetünk vissza többet annál, mint amennyit felvettünk. Megfelelő választás esetén akár egy autó árát is megtakaríthatjuk. Utánajártunk, hogy mi alapján érdemes összehasonlítani a hiteleket.

Tovább olvasom
Minden, amit a MagNet Bank személyi kölcsönéről tudnod kell

Minden, amit a MagNet Bank személyi kölcsönéről tudnod kell

2023.10.03.

A MagNet Bank személyi kölcsöne megoldást nyújt az olyan helyzetekben, amikor csak egy kicsi hiányzik ahhoz, hogy megvalósíthasd a céljaidat!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával