Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

5 dolog, amire figyelj, ha személyi kölcsönt veszel fel!

2022.08.12.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2022. augusztus 16. 12:46

Ha személyi kölcsönt veszel fel, akad néhány tényező, amelyekkel jobb tisztában lenned, hogy a lehető legjobbat hozhasd ki a helyzetből.

5 dolog, amire figyelj, ha személyi kölcsönt veszel fel!

A személyi kölcsönök felvétele 2021-ben nőtt valamelyest az eggyel korábbi évhez képest, ám a koronavírus-járvány előtti időszakot még mindig alulmúlja. A pénzintézetek azonban továbbra is bizakodással tekintenek a jövőbe – a Magyar Nemzeti Bank kamatemelései ellenére is –, ezért egyelőre még nem, vagy nem teljes mértékben követik a jegybank által diktált trendet.

Éppen ezért jelenleg az a helyzet állt elő, hogy a halogatás a legrosszabb, amit tehetsz, vagyis, ha személyi kölcsönt vennél fel, akkor minél előbb lépned kell, hiszen a bankok egyik napról a másikra változtathatják meg a kiszemelt kölcsön kondícióit.

Ezzel együtt sem lehetsz azonban meggondolatlan, és fontos, hogy odafigyelj az alábbi szempontokra, mielőtt személyi kölcsönt veszel fel!

1. Mekkora összegre van szükséged?

Pontosan határozd meg azt az összeget, amire szükséged van a céljaid megvalósításához. Tudjuk, hogy ilyenkor könnyen elszalad a ló mindenkivel, de fontos, hogy csak arra vegyél fel hitelt, ami valóban szükséges, és persze az sem árt, ha ez valamilyen szinten még képes meg is térülni.

2. Feleslegesen ne adósodj el!

Bár a személyi kölcsönök kamata kifejezetten kedvező, de csak konkrét cél miatt érdemes eladósodni: A lakásfelújítás, a tanulmányok finanszírozása, vagy egy illeték kifizetése elegendő indok a személyi kölcsön felvételéhez, de ha csak egy kicsit nagyobb tévét szeretnél, érdemes félretenned az ötletet. Ha a munkádhoz szükséged van egy nagyobb rakterű autóra, mindenképp dönts a személyi kölcsön mellett, de ha csak egy gyorsabb, vagy épp újabb típust szeretnél, ne erőltesd a dolgot!

A személyi kölcsön felvétele előtt tehát mindenképp mérlegeld, hogy valóban szükség van-e rá, és érdemes-e ezért akár hosszú évekig is törlesztéssel terhelned a költségvetésedet. Ha a válasz igen, akkor viszont fontos, hogy optimalizáld a költségeidet, és csak utána vedd fel a személyi kölcsönt!

3. Számold ki, mi az, ami még belefér!

Tisztában kell lenned a havi költségeiddel és bevételeiddel ahhoz, hogy megtudhasd, belefér-e még egy személyi kölcsön törlesztése is a büdzsédbe. Fontos, hogy ne úgy számold ki a törlesztési maximumot, hogy szűkösen, de épp beleférj a keretedbe, hiszen bármikor jöhet egy váratlan kiadás, aminek a kifizetését meg kell tudnod oldani még úgy is, hogy közben a törlesztést is rendezed. Ne feledd: a hitel törlesztése kiemelten fontos!

Emellett persze a jogszabályi korlátot, azaz a JTM szabályozást is vedd figyelembe, ami szerint a jövedelmed 50%-ánál nem lehet nagyobb a havi törlesztésed (500 ezer forint feletti nettó jövedelemnél 60%)!

4. Tudod teljesíteni a feltételeket?

Mint minden hitelnél, a személyi kölcsön felvételéhez is teljesítened kell bizonyos feltételeket, ráadásul extra feltételekkel kedvezményekhez is juthatsz. Nézz utána a lehetséges kamatcsökkentési lehetőségeknek, hiszen ezzel rengeteget spórolhatsz, és próbáld meg a lehető legjobbat kihozni a személyi kölcsön felvételéből!

Fontos, hogy a kamatkedvezményeket akár a törlesztés folyamán bármikor elveszítheted, ha valamilyen követelményt nem teljesítesz – ilyen lehet például, ha csökken a számlára érkező rendszeres jövedelem –, és így hiába fix törlesztésű a személyi kölcsönöd, mégis emelkedhet a törlesztőrészleted.

3. Ne az első, szembejövő ajánlatot válaszd!

A piac – és nem csak a pénzügyi – jellegzetessége a verseny, azaz minden szereplő igyekszik előállni a lehető legjobb ajánlattal, amivel a lehető legtöbb ügyfelet csábíthatja magához. A marketing persze erre csak rátesz még egy lapáttal, és ember legyen a talpán, aki képes kiszűrni a félrevezető információkat.

Légy Te az az ember! Ne hagyd magad félrevezetni, inkább nézd meg, melyik ajánlat a legjobb a számodra! Most még olyan alacsony kamatok mellett van esélyed személyi kölcsönt felvenni, amilyenekre a későbbiekben hosszú ideig nem lesz lehetőség.

Ahhoz, hogy egyszerűen juss el a legjobb személyi kölcsön felvételéhez, nem kell mást tenned, mint oldalunkon összehasonlítani a pénzintézetek legjobb ajánlatait, majd elindítani az igénylési folyamatot online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Ennyivel több hitelt vehetnek fel a 25 év alatti fiatalok

Ennyivel több hitelt vehetnek fel a 25 év alatti fiatalok

2022.02.24.

Több hitelt vehetnek fel azok a 25 év alattiak, akik jogosultak az adójóváírásra, hiszen így több pénz marad a zsebükben – lássuk, mennyivel!

Tovább olvasom
Nyugdíjasként hitelfelvétel – lehetséges?

Nyugdíjasként hitelfelvétel – lehetséges?

2020.11.21.

Nyugdíjasként a hitelfelvétel nehezebb, mint gondolhatnánk, hiszen nem elég, hogy az alapvető feltételeket teljesíteni kell, de akad még egy nehezítő tényező is, mégpedig a kor. Magyarországon a jelenlegi nyugdíjkorhatár 65 év, vagyis az átlagos nyugdíjas e kor felett jár; márpedig a bankoknak erre az életkorra is megvan a maguk szabálya.

Tovább olvasom
Mennyit számítanak most az otthonteremtési támogatások ingatlanvásárláskor?

Mennyit számítanak most az otthonteremtési támogatások ingatlanvásárláskor?

2022.07.14.

Az otthonteremtési támogatások ingatlanvásárláskor nagy segítséget jelentenek – vagy legalábbis jelentettek, mostanra azonban megváltozott a helyzet.

Tovább olvasom
Személyi kölcsön lakáshitel helyett: mikor lehet jó választás?

Személyi kölcsön lakáshitel helyett: mikor lehet jó választás?

2023.08.04.

Személyi kölcsön vagy lakáshitel? Ingatlan vásárlásakor merülhet fel ez a kérdés, és válasz is egyszerű. Néhány dolgot kell csak mérlegelni a döntés előtt. Mekkora összegre van szükség? Jelzáloghitel vagy szabad felhasználású hitel felel meg jobban a céljainknak? Gyorsan kell a pénz? Ha ezekre a kérdésekre tudjuk a választ, akkor azt is tudjuk, hogy személyi kölcsönt vagy lakáshitelt igényeljünk.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával