Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

5 dolog, amire figyelj, ha személyi kölcsönt veszel fel!

2022.08.12.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2022. augusztus 16. 12:46

Ha személyi kölcsönt veszel fel, akad néhány tényező, amelyekkel jobb tisztában lenned, hogy a lehető legjobbat hozhasd ki a helyzetből.

5 dolog, amire figyelj, ha személyi kölcsönt veszel fel!

A személyi kölcsönök felvétele 2021-ben nőtt valamelyest az eggyel korábbi évhez képest, ám a koronavírus-járvány előtti időszakot még mindig alulmúlja. A pénzintézetek azonban továbbra is bizakodással tekintenek a jövőbe – a Magyar Nemzeti Bank kamatemelései ellenére is –, ezért egyelőre még nem, vagy nem teljes mértékben követik a jegybank által diktált trendet.

Éppen ezért jelenleg az a helyzet állt elő, hogy a halogatás a legrosszabb, amit tehetsz, vagyis, ha személyi kölcsönt vennél fel, akkor minél előbb lépned kell, hiszen a bankok egyik napról a másikra változtathatják meg a kiszemelt kölcsön kondícióit.

Ezzel együtt sem lehetsz azonban meggondolatlan, és fontos, hogy odafigyelj az alábbi szempontokra, mielőtt személyi kölcsönt veszel fel!

1. Mekkora összegre van szükséged?

Pontosan határozd meg azt az összeget, amire szükséged van a céljaid megvalósításához. Tudjuk, hogy ilyenkor könnyen elszalad a ló mindenkivel, de fontos, hogy csak arra vegyél fel hitelt, ami valóban szükséges, és persze az sem árt, ha ez valamilyen szinten még képes meg is térülni.

2. Feleslegesen ne adósodj el!

Bár a személyi kölcsönök kamata kifejezetten kedvező, de csak konkrét cél miatt érdemes eladósodni: A lakásfelújítás, a tanulmányok finanszírozása, vagy egy illeték kifizetése elegendő indok a személyi kölcsön felvételéhez, de ha csak egy kicsit nagyobb tévét szeretnél, érdemes félretenned az ötletet. Ha a munkádhoz szükséged van egy nagyobb rakterű autóra, mindenképp dönts a személyi kölcsön mellett, de ha csak egy gyorsabb, vagy épp újabb típust szeretnél, ne erőltesd a dolgot!

A személyi kölcsön felvétele előtt tehát mindenképp mérlegeld, hogy valóban szükség van-e rá, és érdemes-e ezért akár hosszú évekig is törlesztéssel terhelned a költségvetésedet. Ha a válasz igen, akkor viszont fontos, hogy optimalizáld a költségeidet, és csak utána vedd fel a személyi kölcsönt!

3. Számold ki, mi az, ami még belefér!

Tisztában kell lenned a havi költségeiddel és bevételeiddel ahhoz, hogy megtudhasd, belefér-e még egy személyi kölcsön törlesztése is a büdzsédbe. Fontos, hogy ne úgy számold ki a törlesztési maximumot, hogy szűkösen, de épp beleférj a keretedbe, hiszen bármikor jöhet egy váratlan kiadás, aminek a kifizetését meg kell tudnod oldani még úgy is, hogy közben a törlesztést is rendezed. Ne feledd: a hitel törlesztése kiemelten fontos!

Emellett persze a jogszabályi korlátot, azaz a JTM szabályozást is vedd figyelembe, ami szerint a jövedelmed 50%-ánál nem lehet nagyobb a havi törlesztésed (500 ezer forint feletti nettó jövedelemnél 60%)!

4. Tudod teljesíteni a feltételeket?

Mint minden hitelnél, a személyi kölcsön felvételéhez is teljesítened kell bizonyos feltételeket, ráadásul extra feltételekkel kedvezményekhez is juthatsz. Nézz utána a lehetséges kamatcsökkentési lehetőségeknek, hiszen ezzel rengeteget spórolhatsz, és próbáld meg a lehető legjobbat kihozni a személyi kölcsön felvételéből!

Fontos, hogy a kamatkedvezményeket akár a törlesztés folyamán bármikor elveszítheted, ha valamilyen követelményt nem teljesítesz – ilyen lehet például, ha csökken a számlára érkező rendszeres jövedelem –, és így hiába fix törlesztésű a személyi kölcsönöd, mégis emelkedhet a törlesztőrészleted.

3. Ne az első, szembejövő ajánlatot válaszd!

A piac – és nem csak a pénzügyi – jellegzetessége a verseny, azaz minden szereplő igyekszik előállni a lehető legjobb ajánlattal, amivel a lehető legtöbb ügyfelet csábíthatja magához. A marketing persze erre csak rátesz még egy lapáttal, és ember legyen a talpán, aki képes kiszűrni a félrevezető információkat.

Légy Te az az ember! Ne hagyd magad félrevezetni, inkább nézd meg, melyik ajánlat a legjobb a számodra! Most még olyan alacsony kamatok mellett van esélyed személyi kölcsönt felvenni, amilyenekre a későbbiekben hosszú ideig nem lesz lehetőség.

Ahhoz, hogy egyszerűen juss el a legjobb személyi kölcsön felvételéhez, nem kell mást tenned, mint oldalunkon összehasonlítani a pénzintézetek legjobb ajánlatait, majd elindítani az igénylési folyamatot online!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Hogyan alakultak a lakáshitelek 2022-ben?

Hogyan alakultak a lakáshitelek 2022-ben?

2023.01.18.

A lakáshitelek 2022-ben hatalmas változásokon mentek át – az alábbiakban ezeket vesszük sorra, és megpróbáljuk megtippelni, mit hoz 2023.

Tovább olvasom
Vehetünk fel jelzáloghitelt elidegenítési és terhelési tilalom esetén?

Vehetünk fel jelzáloghitelt elidegenítési és terhelési tilalom esetén?

2022.12.30.

Az elidegenítési és terhelési tilalom – röviden ETT – sokszor jelenik meg egy hitelfelvétel során, ám a pontos jelentése nem közismert.

Tovább olvasom
Milyen személyi kölcsönöket kínál az MBH Bank?

Milyen személyi kölcsönöket kínál az MBH Bank?

2023.06.09.

Az MBH Bank személyi kölcsöneit bármilyen célra, gyorsan és egyszerűen használhatjuk fel. Biztosan van olyan, ami megfelel az igényeinknek. Amit ránk szabtak. Ami nekünk a legjobb. Utánajártunk, hogy milyen személyi kölcsönöket kínál az MBH Bank.

Tovább olvasom
Ennyivel több hitelt vehetnek fel a 25 év alatti fiatalok

Ennyivel több hitelt vehetnek fel a 25 év alatti fiatalok

2022.02.24.

Több hitelt vehetnek fel azok a 25 év alattiak, akik jogosultak az adójóváírásra, hiszen így több pénz marad a zsebükben – lássuk, mennyivel!

Tovább olvasom