Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Fontos tudnivalók a vállalkozói számla kiválasztásához

2022.06.24.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. augusztus 8. 14:04

A vállalkozói számla kiválasztásakor érdemes figyelembe venni néhány szempontot; ezeket olvashatod el alábbi cikkünkben.

Fontos tudnivalók a vállalkozói számla kiválasztásához

A vállalkozói számla kiválasztása viszonylag egyszerű folyamat: meg kell keresni a legkedvezőbb ajánlatot, majd igényelni a számlacsomagot. Azonban a mikro-, kis- és középvállalkozások esetében nem mindig van szükség a vállalkozói számla nyitására, hiszen akár egy magánszámlát is használhatnak erre a célra.

Érdemes azonban még azoknak is elkülöníteni a céges- és magánszámláikat, akiket a törvény nem kötelez erre, mivel a magánszámlán olyan tételek is szerepelhetnek, amelyekhez senkinek – így például a könyvelőnek – sincs semmi köze; ilyen lehet a nyaralás, a szórakozás, vagy épp az egészségügyi költségek.

A legtöbb pénzintézet szerencsére kedvezményes vállalkozói számlákat kínál, de érdemes tisztában lenni a fontosabb paraméterekkel, és a nem feltűnő, ám nyilvános költségekkel is.

Számlanyitási és -vezetési díj

A számlanyitás a legtöbb pénzintézetnél vállalkozói számla választásakor is ingyenes, ahogy a kártya kibocsátása is, ám a számlavezetési díj már akár igen magas is lehet, ahogy a későbbiekben a kártya éves díja is. Mivel nem egyformák minden banknál, érdemes ezzel kezdeni az összehasonlítást.

Készpénzfelvételi és utalási díj

Egy vállalkozó számára a pénzforgalom az üzlet motorja, és bár a készpénzforgalom egyre csökken, bizonyos esetekben szükség van rá. Fontos, hogy a bank által megadott készpénzfelvételi díj a saját ATM-re vonatkozik, azaz más pénzintézetek automatáiból csak jóval magasabb díjért lehet készpénzt felvenni.

A bankon kívüli, belföldi átutalás esetén a díj egy része fix, ehhez pedig hozzájön az utalt összeg 4-5%-a, ami szintén eltérő lehet bankonként.

Kedvezmények

Számos kedvezmény érhető el minden pénzintézetnél, ezért ezt is érdemes figyelembe venni a vállalkozói számla kiválasztásakor. Ilyenek lehetnek:

  • a díjmentes számlanyitás és a kártya kibocsátási díjának elengedése.
  • a meghatározott összegű utalás esetén adott jóváírás,
  • a lehetőség egy nyereményjátékban való részvételre,
  • a számlanyitás mellé pendrive, vagy egyéb ajándéktárgy, stb.

Testre szabhatóság

Léteznek olyan vállalkozói számlák, amelyek testre szabható paraméterekkel rendelkeznek, így például egyes számlák esetében akár havonta is változtathatóak a számlacsomag elemei, illetve költségfeltételei, így akár a számlavezetési díj mértéke is csökkenthető.

Érdemes tudni, hogy egyes vállalkozói számláknál szabadon konfigurálhatóak azok tulajdonságai, így egyedi igényeknek is meg tudnak felelni. Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy egy tulajdonság megváltoztatása hatással lesz a többire is, így lehet ugyan, hogy az egyik költség lecsökken, vagy épp meg is szűnik, de cserébe egy másik megemelkedik. Éppen ezért a pénzkezelési szokások figyelembe vételével érdemes a számlacsomagot variálni.

Az internetbank hatékonysága, megbízhatósága

A vállalkozói számla kiválasztásakor ez az egyik legutolsó szempont, amit figyelembe szokás venni, holott egyáltalán nem elhanyagolható. A digitális jelenlét egy vállalkozás esetében kiemelkedő fontosságú, de a gyorsaságot és hatékonyságot sem szabad félvállról venni; a megbízható internetbank-szolgáltatás tehát elengedhetetlen.

A netbanknak köszönhetően nem kell személyesen ellátogatni a bankfiókba, ha utalásra, vagy a számlán lévő összeg ellenőrzésére van szükség, ráadásul bizonyos adatok megváltoztatása is elvégezhető otthonról, vagy bárhonnan, ahol van mobilnet-lefedettség.

Emellett fontos az utalások csoportos aláírásának lehetősége, a beszedési megbízások online beállíthatósága, a belépés egyszerűsége és gyorsasága, a felület jó használhatósága, kezelhetősége és gyorsasága is.

A vállalkozói számla kiválasztásakor tehát érdemes a fenti szempontokat figyelembe venni, hiszen rengeteg bosszúságtól kímélheted meg magad. Oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait találhatod meg, amelyeket egyszerűen össze is hasonlíthatsz. Tedd meg, majd indítsd el a szerződéskötési folyamatot online, csupán néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával