Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

5 pénzügyi tipp egyedülálló szülőknek

2022.06.10.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. június 10. 12:35

Egyedülálló szülőként az esetek többségében nem mindennapi próbatételt jelent a gyermek/gyermekek felnevelése, mindennapi ellátása. Mindehhez időre, energiára és bizony, pénzre van szükség. Mi tehetünk annak érdekében, hogy az anyagi háttérrel ne legyen gondunk? 5 pénzügyi tipp egyedülálló szülőknek.

5 pénzügyi tipp egyedülálló szülőknek

1. tipp: tervezés, rendszerezés!

Nemcsak az egyedülálló szülők számára lényeges az, hogy átláthatóak legyenek a bevételek és a kiadások, de nekik az esetek többségében különösen fontos a rendszerezés és tervezés. Számba kell venni a rendszeres havi bevételeket és kiadásokat. Ezek mellett érdemes figyelembe venni azt is, hogy mikor várható nem állandó, nagyobb kiadás (például: ünnepek, születésnap, iskolakezdés, stb.). A bevételeket tekintve is csoportosítani kell: melyek azok, amelyekre minden hónapban, rendszeresen számíthatunk és melyek, amelyek beérkezése bizonytalan. Ha ezen információk alapján elkészítünk egy költségvetést, látjuk, mit bír el a családi kassza, min kell esetleg változtatni.

2. tipp: tervezzünk a fölösleggel!

Jó dolog, ha az említett családi kassza úgy alakul, hogy a hónap végén fölösleg marad. Természetesen a fölösleg nem felesleg, és ha kicsi is az összeg, mindenképpen érdemes tervezni vele, hiszen hosszú távon is jól jöhet a megtakarítás. Megfontolandó pénzügyi tipp egyedülálló szülőknek a megtakarítás. Na, de milyen megtakarítás? – tehetjük fel a gyakran hallott kérdést. Ez függ az összeg nagyságától, illetve sok minden mástól is, például a kortól és az egészségi állapottól egyaránt. Jó megoldás lehet például egy megfelelő életbiztosítás, amely egyszerre jelenthet biztonságot és hosszabb távú megtakarítást. Persze egy életbiztosításnak vannak költségei is, amelyet bele kell számolni a rendszeres kiadásokba.

3. tipp: spóroljunk!

Tudjuk, hogy ez furán hangzik, de amennyire egyszerű leírni, sokszor olyan nehéz betartani. Ha átnézzük kiadásainkat, biztosan találunk benne olyat, amely nem tartozik a nélkülözhetetlen dolgok közé. A legtöbben mindent megadnának gyermekeiknek, ami helyes is, csak sokszor elfejtik, hogy a törődés, odafigyelés, szeretet hármas sokkal fontosabb, mint a tárgyi dolgok, vagy az, hogy minden hétvégén valami drága programot csináljunk. Nyilván van, amiből nem lehet spórolni és akadnak olyan helyzetben lévő emberek, akiknek ez rendkívül nehéz, vagy egyenesen megoldhatatlan feladat. Viszont ha lehetőségünk van rá, a megtakarítás mellett képezzünk magunknak pénzügyi vésztartalékot is.

4. tipp: tekintsünk előre!

A kiadások lehetnek rendszeresek, időközönként előfordulóak, alkalmiak és bizony váratlanok is. Utóbbiakkal természetesen rendkívül nehéz tervezni, ám helyes pénzügyi tipp egyedülálló szülőknek, ha azt mondjuk, hogy próbáljuk meg. Ha előretekintünk, láthatjuk, hogy milyen típusú kiadások a biztosak és melyek azok, amelyeket jó eséllyel meg lehet jósolni. Ilyenek lehetnek például a nem mindennapi, de tervezhető orvosi költségek, illetve az is, ha váratlanul tönkremegy a gyermek biciklije, esetleg drágább ruházatra van szüksége mondjuk a sportoláshoz. Ha megpróbálunk felkészülni a „váratlanra”, az pozitív hatással lesz költségvetésünkre.

5. tipp: keressünk plusz forrásokat!

Nyilván nem mindenki teheti meg, de talán még annak is jól jöhet ez a tanács, aki korábban nem is gondolt ilyesmire: vállaljunk plusz munkát. Nem kell nagy dolgokra gondolni, kicsiben is elkezdhetjük és a plusz bevétel nagyon jól fog jönni a családi kasszában. Lehet, hogy teljes időhiányban szenvedünk, de az is elképzelhető, hogy tudunk heti néhány órát szakítani egy másodállásra. Ha a gyermek elég idős hozzá, mindenképpen ajánlott a diákmunka, hiszen amellett, hogy tapasztalatot szerez, önellátást gyakorol, csökkenti a szülői terhet is.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Nyolc tipp az új évre a nagyobb pénzügyi tudatosságért

Nyolc tipp az új évre a nagyobb pénzügyi tudatosságért

2022.01.14.

Az elmúlt időszak járványhelyzete és az abból adódó gazdasági gondok okán még azok is a bőrükön érezhették a tudatos pénzügyi tervezés hiányát, akiknek korábban nem voltak anyagi gondjaik. A megfelelő pénzügyi tudatosságért nem elég terveket szőni, hanem tenni is kell – ez a tanács napjainkban egyre hangsúlyosabbá válik.

Tovább olvasom
Fontos tudnivalók a mindennapi bankoláshoz

Fontos tudnivalók a mindennapi bankoláshoz

2022.01.25.

A mindennapi bankoláshoz nincs szükség ördöngösségre, viszont érdemes tisztában lenni a trendekkel, a legújabb fejlesztésekkel, azért, hogy a lehető legjobb szolgáltatásokhoz férjünk hozzá.

Tovább olvasom
Így vezesd a kiadásaid!

Így vezesd a kiadásaid!

2021.02.18.

Így vezesd a kiadásaid, hogy mindig tisztában lehess a pénzügyi helyzeteddel, és többet tudj megtakarítani!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával