Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Minden, amit tudni kell a lakásfelújítási támogatásról 2022-ben

2022.04.08.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. április 8. 10:19

Minden, amit tudni kell a lakásfelújítási támogatásról 2022: feltételek, szabályok, igénylés, összeg, hitel.

Minden, amit tudni kell a lakásfelújítási támogatásról 2022-ben

Mi az a lakásfelújítási támogatás?

A lakásfelújítási, vagy más néven otthonfelújítási támogatás célja a gyermeket nevelő családok lakhatási körülményeinek javítása, a hazai lakásállomány megújulásának ösztönzése és az építőipari ágazat fehérítése. Egy vissza nem térítendő állami támogatásról van szó, amelyet gyermeket nevelők vehetnek igénybe különböző feltételekkel. Lássuk a legfontosabb feltételeket: lakásfelújítási támogatásról 2022!

Az állami támogatás feltételei

A lakásfelújítási támogatás legfontosabb feltételei a következők:

Az igénylő,

  • nagykorú, cselekvőképes, magyar állampolgár
  • legalább egy (25 év alatti) gyermeket nevel saját háztartásában
  • hazai tb-jogviszonnyal rendelkezik. A jogviszony legalább 1 éves (akár külföldi is lehet), legfeljebb 30 napos megszakítással. Itt figyelembe veszik a felsőoktatási jogviszonyt, a GYED-et, a nyugdíjasok kiegészítő tevékenységét vagy a katások biztosítását is.
  • nem rendelkezik köztartozással

Az igénylő lehet egyedülálló, házas, élhet élettársi kapcsolatban, vagy akár elvált is lehet. Ha házas, vagy élettársak lakóhelye azonos, akkor csak együttes igénylőként kérhetik a támogatást, viszont a tb-jogviszonyra vonatkozó előírást elég az egyik félnek teljesíteni. Köztartozása ugyanakkor egyiküknek sem lehet.

December 31-ig lehet igényelni a támogatást

Lakásfelújítási támogatásról 2022: hogy néz ki az igénylés menete? A támogatást idén december 31-ig lehet igényelni. Már elkészült munkákra, egy alkalommal. Az utolsó számla kiegyenlítését követően, 60 napon belül le kell adni az igénylést. A Magyar Államkincstárnál lehet kérvényezni a támogatást, személyesen, postai, vagy elektronikus úton. A kincstár pontosan meghatározza milyen dokumentumokat kell leadni, a számlák (anyag és munkadíjak) mellett van egy számlaösszesítő, illetve vállalkozói szerződésre is szükség van. A formanyomtatványok megtalálhatóak a kincstárnál, letölthetőek a szervezet felületeiről.

Mekkora összeg igényelhető?

Az állami lakásfelújítási támogatás 50 százalékát teheti ki a felújítási költségeknek, maximum 3 millió forint értékben. Fontos szabály továbbá, hogy fele-fele arányban anyagköltségre, valamint munkadíjra vehető igénybe. A Magyar Államkincstár internetes oldalán található egy kalkulátor, amely segítségével kiszámítható, hogy adott munkadíj és anyagköltség mellett mekkora támogatást lehet igényelni.

Milyen szabályok vonatkoznak a felújítandó ingatlanra?

Ami az ingatlant illeti, annak lakásnak, lakóháznak, tanyának, vagy birtokközpontnak kell lennie, a nyaraló besorolású ingatlanokra nem vehető igénybe a támogatás. Az ingatlannak az igénylő és/vagy kiskorú gyermeke legalább 50 százalékos tulajdonában kell lennie, és az igénylőnek és legalább egy gyermekének az ingatlanban kell legyen az állandó lakcíme legalább egy éve. Kivéve ha az ingatlant az elmúlt egy évben vásárolták, vagy építették.

A gyermekekre vonatkozó feltételek

Lakásfelújítási támogatásról 2022: Olyan gyermek után igényelhető a lakásfelújítási támogatás, aki az igénylő vér szerinti vagy örökbefogadott gyermeke, 25 év alatti (vagy 25 év fölötti, de fogyatékossági támogatásra, vagy vakok személyi járadékára jogosult). Emellett az igénylővel közös lakóhellyel (azaz állandó lakcímmel) rendelkezik a szóban forgó ingatlanban.

Mit kell tudni az otthonfelújítási hitelről?

A saját forrás hiányának megoldására hozták létre az otthonfelújítási hitelt, amely több intézetnél is igényelhető. Főbb jellemzője, hogy a futamidő végéig államilag kamattámogatott, fix, 3 százalékos kamattal rendelkezik. A hitelösszeg legfeljebb 6 millió forint, a maximum futamidő pedig 10 év. A lakásfelújítási támogatás összege előtörlesztésre kerül a felvett hitelben.

A támogatott munkálatok

Lakásfelújítási támogatásról 2022: a támogatás az alábbi felújítási munkálatokra vehető igénybe, számlák ellenében. A felújítás több ütemben, több vállalkozóval is történhet.

  • víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy cseréje
  • fürdőhelyiség, illetve wc létesítése olyan lakásban, ahol nincs ilyen helyiség
  • fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése, vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is
  • az épület szigetelése, ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat
  • a külső nyílászáró cseréje, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje, párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása
  • tető cseréje, felújítása, szigetelése
  • égéstermék-elvezető építése, korszerűsítése
  • klímaberendezés beépítése, cseréje,
  • napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje
  • belső tér felújítása, ideértve a lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását, festését, tapétázását, a galériaépítést, a belső lépcső kialakítását és cseréjét, a szaniterek beépítését vagy cseréjét, a villanykapcsolók és
  • dugaljak kialakítását és cseréjét, a belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítését, cseréjét vagy felújítását
  • a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (így különösen: nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása
  • kerítés építése
  • gépjárműtároló építése vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítása
  • terasz, loggia, erkély, előtető építése
  • térburkolat készítése, cseréje
  • télikert kialakítása
  • meghatározott akadálymentesítési munkák,
  • alapozási szerkezet megerősítése,
  • beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje
  • használati melegvíz rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is
  • szabályozott szellőzési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, valamint
  • szennyvíz tisztítására és elhelyezésére szolgáló egyedi szennyvízkezelő berendezés vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárgy telepítése vagy cseréje.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Ki nem jogosult a lakásfelújítási támogatásra?

Ki nem jogosult a lakásfelújítási támogatásra?

2021.02.05.

Azt, hogy ki nem jogosult a lakásfelújítási támogatásra, számos tényező határozza meg; az alábbiakban ezeket mutatjuk be.

Tovább olvasom
Felújítanál? Íme pár hasznos tipp, mielőtt személyi kölcsönt vennél fel!

Felújítanál? Íme pár hasznos tipp, mielőtt személyi kölcsönt vennél fel!

2023.11.24.

A lakásfelújítás fantasztikus ötlet. És ha nincs rá elég pénzed, személyi kölcsönből is megvalósíthatod. Segítünk megvalósítani ezt az ötletet. Szakértőink összeszedték a legfontosabb tippeket, mielőtt személyi kölcsönt vennél fel. Mutatjuk a lényeget, röviden!

Tovább olvasom
Megéri lakástakarék számlát nyitni?

Megéri lakástakarék számlát nyitni?

2023.07.07.

A lakástakarék számla egy régi-új termék. Régen slágerterméknek számított, aztán megszűnt, és most újra van. De milyen az új lakástakarék? Valóban megéri nyitni egyet? Utánajártunk, és most megmutatjuk, hogy hol, milyen feltételekkel lehet takarék számlát nyitni. És persze azt is, hogy megéri-e.

Tovább olvasom
Mikor éri meg személyi kölcsönt lakáscélra felvenni?

Mikor éri meg személyi kölcsönt lakáscélra felvenni?

2022.01.21.

Személyi kölcsön lakáscélra? Szokatlanul hangozhat, ám meglehetősen gyakori eset – az alábbiakban elmondjuk, mikor lehet érdemes ezt választani.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával