Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Minden, amit a kamatstopról tudni kell

2022.03.22.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. március 22. 10:37

A kamatstop a kormány 2022. január 1.-én hatályba lépett inflációellenes intézkedése, ami októberi szinten rögzíti a már felvett jelzáloghitelek kamatait.

Minden, amit a kamatstopról tudni kell

A kamatstop tehát 2022. január 1.-től kezdődően rögzíti a lakossági jelzáloghitelek kamatát, és egészen 2022. június 30.-ig tart, bár előfordulhat, hogy ezt is meghosszabbítják majd, mint annak idején a törlesztési moratóriumot. A kamatstop automatikus, az érintett adósoknak nincs teendője.

A kamatstop alapvetően a változó kamatozású lakossági jelzáloghitelek irányadó referencia-kamatlábaira, így például a BUBOR-ra vonatkozik, emellett pedig a változó kamatozású, referencia-kamatlábhoz kötött lakossági jelzáloghiteleket is érinti, azaz a piaci kamatozású jelzáloghiteleket, a kamattámogatott, otthonteremtési lakáshiteleket, valamint a kiegészítő és jelzáloglevéllel finanszírozott, kamattámogatott lakáshiteleket.

Ezzel szemben nem érinti a fix kamatozású jelzáloghiteleket, a fedezetlen hiteleket, a babaváró hitelt, a többgyermekes családok kamattámogatott, otthonteremtési lakáshiteleit és a lakás-takarékpénztár által nyújtott lakáshiteleket.

A kamatstop lényege

A kamatstop azokra jelzáloghitelekre vonatkozik, amelyek kamatfordulója a 2021. október 27.-től 2022. június 30.-ig tartó időszakra esik; ezen időszakban az érintett jelzáloghitelek adósai nem a szerződés szerinti, hanem a 2021. október 27.-én meghatározott, illetve akkor érvényes referenciaérték alapján törlesztenek.

A lakossági jelzáloghitelekre érvényes referenciamutató a BUBOR értéke október végéhez képest 2,01-2,15 százalékponttal magasabb, vagyis elvileg ennyivel járnának jobban az adósok, ha a mutató értéke az elkövetkező időszakban nem változna – ez azonban valószínűtlen, hiszen a BUBOR folyamatos változásban van.

Jelenleg például folyamatosan növekszik, és ez nem fog megváltozni a közeljövőben, ráadásul a magas infláció miatt az alapkamat és az MNB egyhetes betéti kamatának további emelése is várható, ami hatással lehet a pénzpiaci hozamokra, így a BUBOR értékére is, tehát a kamatstop pénzügyi előnye minden valószínűség szerint június 30.-ig még biztosan növekedni fog.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a kamatstop az újonnan igényelt hitelekre is vonatkozik, tehát a 2022. január 1. után felvett jelzáloghiteleknél az első fordulónap után szintén a 2021. október 27.-i referenciakamat lesz a meghatározó.

Mekkora megtakarítás érhető el a kamatstop által?

A kamatstop átlagosan 11 ezer forint megtakarítást jelent havonta – ami a törlesztőrészletekben realizálódik –, és ez a bankok számára összesen nagyjából 30 milliárd forint veszteséget jelent, mivel a rendelet egyértelműen fogalmaz: nem a lakosságnak kell megfizetnie a bank elmaradt kamatbevételeit, tehát a pénzintézet sem a tőketartozást, sem a kamattartozást nem növelheti meg az elengedett kamat összegével.

Lényeges, hogy a fentebb említett 11 ezer forint átlagösszeg, vagyis a kisebb összegű, rövidebb futamidejű jelzáloghitelek esetében kevesebb, a hosszabb hátralévő futamidővel és nagyobb hitelösszeggel felvett jelzáloghitelek esetében pedig a havonta megtakarított összeg lényegesen több is lehet.

További tudnivaló, hogy a kamatstop miatt módosuló szerződést nem szükséges közjegyzői okiratba foglalni, tehát ez sem jelent majd plusz költséget.

A kamat fixálása a kamatstop ideje alatt

Ha megtartod a kamatstopban részt vevő hiteledet, akkor az intézkedés lejárta után minden további kamatemelés komoly hatással lesz a törlesztőrészleteidre, sőt, a kamatstop ideje alatt történt kamatemelés is egyszerre jelenik majd meg a havi költségeidben.

Amennyiben szeretnéd ezt elkerülni, az csak egy új hitelszerződés megkötésével lehetséges, az új hitelek az MNB kamatemeléseinek következtében azonban drágulnak. Érdemes tudnod, hogy a hitelkamatot egy új hitellel csak abban az esetben érdemes fixálnod, ha a nettó jövedelmed viszonylag magas; alacsony jövedelemmel gyakorlatilag nem éri meg.

Ha azonban a hitelkiváltáson gondolkodsz, oldalunkon a jelzáloghitelek is megtalálhatóak, tehát könnyedén összehasonlíthatod a bankok legjobb ajánlatait, és az igénylési folyamatot is elindíthatod online, mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

5 tényező, ami befolyásolja a törlesztőrészlet mértékét

5 tényező, ami befolyásolja a törlesztőrészlet mértékét

2022.05.30.

A törlesztőrészlet mértéke számos tényezőn múlik; az alábbiakban az öt legfontosabbat mutatjuk be, amelyekre érdemes figyelned a hitel felvétele előtt.

Tovább olvasom
Hitelfelvétel határozott idejű munkaszerződéssel – lehetséges?

Hitelfelvétel határozott idejű munkaszerződéssel – lehetséges?

2020.11.23.

Néhány évvel ezelőtt gyakori volt, hogy a hitelfelvétel kritériumai „legalább három hónapos, határozatlan időre szóló munkaszerződést” tartalmaztak, és a határozott idejű munkaviszonnyal hitelért folyamodó ügyfeleket pedig automatikusan elutasították, de a helyzet azóta gyökeresen megváltozott, és napjainkban már lehetséges a hitelfelvétel határozott idejű munkaszerződéssel is.

Tovább olvasom
Hitelfelvétel a Providentnél: ismerd meg az Otthoni Szolgáltatást!

Hitelfelvétel a Providentnél: ismerd meg az Otthoni Szolgáltatást!

2022.10.07.

Az Otthoni Szolgáltatás a kényelem érdekében jött létre, ám költsége is van – az alábbiakból mindent megtudhatsz róla és a Provident kölcsöneiről.

Tovább olvasom
Milyen személyi kölcsönöket kínál az MBH Bank?

Milyen személyi kölcsönöket kínál az MBH Bank?

2023.06.09.

Az MBH Bank személyi kölcsöneit bármilyen célra, gyorsan és egyszerűen használhatjuk fel. Biztosan van olyan, ami megfelel az igényeinknek. Amit ránk szabtak. Ami nekünk a legjobb. Utánajártunk, hogy milyen személyi kölcsönöket kínál az MBH Bank.

Tovább olvasom