Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Minden, amit a kamatstopról tudni kell

2022.03.22.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. március 22. 10:37

A kamatstop a kormány 2022. január 1.-én hatályba lépett inflációellenes intézkedése, ami októberi szinten rögzíti a már felvett jelzáloghitelek kamatait.

Minden, amit a kamatstopról tudni kell

A kamatstop tehát 2022. január 1.-től kezdődően rögzíti a lakossági jelzáloghitelek kamatát, és egészen 2022. június 30.-ig tart, bár előfordulhat, hogy ezt is meghosszabbítják majd, mint annak idején a törlesztési moratóriumot. A kamatstop automatikus, az érintett adósoknak nincs teendője.

A kamatstop alapvetően a változó kamatozású lakossági jelzáloghitelek irányadó referencia-kamatlábaira, így például a BUBOR-ra vonatkozik, emellett pedig a változó kamatozású, referencia-kamatlábhoz kötött lakossági jelzáloghiteleket is érinti, azaz a piaci kamatozású jelzáloghiteleket, a kamattámogatott, otthonteremtési lakáshiteleket, valamint a kiegészítő és jelzáloglevéllel finanszírozott, kamattámogatott lakáshiteleket.

Ezzel szemben nem érinti a fix kamatozású jelzáloghiteleket, a fedezetlen hiteleket, a babaváró hitelt, a többgyermekes családok kamattámogatott, otthonteremtési lakáshiteleit és a lakás-takarékpénztár által nyújtott lakáshiteleket.

A kamatstop lényege

A kamatstop azokra jelzáloghitelekre vonatkozik, amelyek kamatfordulója a 2021. október 27.-től 2022. június 30.-ig tartó időszakra esik; ezen időszakban az érintett jelzáloghitelek adósai nem a szerződés szerinti, hanem a 2021. október 27.-én meghatározott, illetve akkor érvényes referenciaérték alapján törlesztenek.

A lakossági jelzáloghitelekre érvényes referenciamutató a BUBOR értéke október végéhez képest 2,01-2,15 százalékponttal magasabb, vagyis elvileg ennyivel járnának jobban az adósok, ha a mutató értéke az elkövetkező időszakban nem változna – ez azonban valószínűtlen, hiszen a BUBOR folyamatos változásban van.

Jelenleg például folyamatosan növekszik, és ez nem fog megváltozni a közeljövőben, ráadásul a magas infláció miatt az alapkamat és az MNB egyhetes betéti kamatának további emelése is várható, ami hatással lehet a pénzpiaci hozamokra, így a BUBOR értékére is, tehát a kamatstop pénzügyi előnye minden valószínűség szerint június 30.-ig még biztosan növekedni fog.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a kamatstop az újonnan igényelt hitelekre is vonatkozik, tehát a 2022. január 1. után felvett jelzáloghiteleknél az első fordulónap után szintén a 2021. október 27.-i referenciakamat lesz a meghatározó.

Mekkora megtakarítás érhető el a kamatstop által?

A kamatstop átlagosan 11 ezer forint megtakarítást jelent havonta – ami a törlesztőrészletekben realizálódik –, és ez a bankok számára összesen nagyjából 30 milliárd forint veszteséget jelent, mivel a rendelet egyértelműen fogalmaz: nem a lakosságnak kell megfizetnie a bank elmaradt kamatbevételeit, tehát a pénzintézet sem a tőketartozást, sem a kamattartozást nem növelheti meg az elengedett kamat összegével.

Lényeges, hogy a fentebb említett 11 ezer forint átlagösszeg, vagyis a kisebb összegű, rövidebb futamidejű jelzáloghitelek esetében kevesebb, a hosszabb hátralévő futamidővel és nagyobb hitelösszeggel felvett jelzáloghitelek esetében pedig a havonta megtakarított összeg lényegesen több is lehet.

További tudnivaló, hogy a kamatstop miatt módosuló szerződést nem szükséges közjegyzői okiratba foglalni, tehát ez sem jelent majd plusz költséget.

A kamat fixálása a kamatstop ideje alatt

Ha megtartod a kamatstopban részt vevő hiteledet, akkor az intézkedés lejárta után minden további kamatemelés komoly hatással lesz a törlesztőrészleteidre, sőt, a kamatstop ideje alatt történt kamatemelés is egyszerre jelenik majd meg a havi költségeidben.

Amennyiben szeretnéd ezt elkerülni, az csak egy új hitelszerződés megkötésével lehetséges, az új hitelek az MNB kamatemeléseinek következtében azonban drágulnak. Érdemes tudnod, hogy a hitelkamatot egy új hitellel csak abban az esetben érdemes fixálnod, ha a nettó jövedelmed viszonylag magas; alacsony jövedelemmel gyakorlatilag nem éri meg.

Ha azonban a hitelkiváltáson gondolkodsz, oldalunkon a jelzáloghitelek is megtalálhatóak, tehát könnyedén összehasonlíthatod a bankok legjobb ajánlatait, és az igénylési folyamatot is elindíthatod online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

11,17% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

11,73% - 19,86%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Májusban változás jön a THM számítás módjánál

Májusban változás jön a THM számítás módjánál

2023.05.03.

Egy új rendelet értelmében megváltoznak a Teljes Hiteldíj Mutató számítási elvei májustól. Lesz ennek hatása a hitelekre? Elveszti-e a THM az összehasonlító szerepét? Utánajártunk, hogy mennyire fontos egy ügyfélnek, hogy májusban változás jön a THM számítás módjánál.

Tovább olvasom
5+1 lényeges kérdés a hitelkiváltásról

5+1 lényeges kérdés a hitelkiváltásról

2023.12.30.

A hitelkiváltással csökkenthető a havi törlesztőrészletet. A hitelkiváltással kevesebbet kell havonta fizetni. És ez nagyon jó lehet a hitelesnek. És a hitelkiváltás egyáltalán nem bonyolult dolog. Megmutatjuk, hogy mit is jelent pontosan kiváltani egy hitelt, és azt is, hogy ez milyen hatással lehet ez a pénztárcánkra. Részletek a cikkben.

Tovább olvasom
Tudj meg mindent az Erste Bank személyi kölcsöneiről!

Tudj meg mindent az Erste Bank személyi kölcsöneiről!

2022.03.30.

Az Erste Bank személyi kölcsönei hozzák a kötelezőt, azaz a bank portfóliójában mindent megtalálsz, amire csak szükséged lehet.

Tovább olvasom
Mi alapján érdemes összehasonlítanunk a hiteleket?

Mi alapján érdemes összehasonlítanunk a hiteleket?

2021.11.29.

Egy hitelfelvétel évekre meghatározhatja a költségvetésünk kiadási oldalát. Fontos tehát, hogy milyen kondíciókkal veszünk fel hitelt, hiszen nem mindegy, hogy mennyivel fizetünk vissza többet annál, mint amennyit felvettünk. Megfelelő választás esetén akár egy autó árát is megtakaríthatjuk. Utánajártunk, hogy mi alapján érdemes összehasonlítani a hiteleket.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával