Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Minden, amit a kamatstopról tudni kell

2022.03.22.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. március 22. 10:37

A kamatstop a kormány 2022. január 1.-én hatályba lépett inflációellenes intézkedése, ami októberi szinten rögzíti a már felvett jelzáloghitelek kamatait.

Minden, amit a kamatstopról tudni kell

A kamatstop tehát 2022. január 1.-től kezdődően rögzíti a lakossági jelzáloghitelek kamatát, és egészen 2022. június 30.-ig tart, bár előfordulhat, hogy ezt is meghosszabbítják majd, mint annak idején a törlesztési moratóriumot. A kamatstop automatikus, az érintett adósoknak nincs teendője.

A kamatstop alapvetően a változó kamatozású lakossági jelzáloghitelek irányadó referencia-kamatlábaira, így például a BUBOR-ra vonatkozik, emellett pedig a változó kamatozású, referencia-kamatlábhoz kötött lakossági jelzáloghiteleket is érinti, azaz a piaci kamatozású jelzáloghiteleket, a kamattámogatott, otthonteremtési lakáshiteleket, valamint a kiegészítő és jelzáloglevéllel finanszírozott, kamattámogatott lakáshiteleket.

Ezzel szemben nem érinti a fix kamatozású jelzáloghiteleket, a fedezetlen hiteleket, a babaváró hitelt, a többgyermekes családok kamattámogatott, otthonteremtési lakáshiteleit és a lakás-takarékpénztár által nyújtott lakáshiteleket.

A kamatstop lényege

A kamatstop azokra jelzáloghitelekre vonatkozik, amelyek kamatfordulója a 2021. október 27.-től 2022. június 30.-ig tartó időszakra esik; ezen időszakban az érintett jelzáloghitelek adósai nem a szerződés szerinti, hanem a 2021. október 27.-én meghatározott, illetve akkor érvényes referenciaérték alapján törlesztenek.

A lakossági jelzáloghitelekre érvényes referenciamutató a BUBOR értéke október végéhez képest 2,01-2,15 százalékponttal magasabb, vagyis elvileg ennyivel járnának jobban az adósok, ha a mutató értéke az elkövetkező időszakban nem változna – ez azonban valószínűtlen, hiszen a BUBOR folyamatos változásban van.

Jelenleg például folyamatosan növekszik, és ez nem fog megváltozni a közeljövőben, ráadásul a magas infláció miatt az alapkamat és az MNB egyhetes betéti kamatának további emelése is várható, ami hatással lehet a pénzpiaci hozamokra, így a BUBOR értékére is, tehát a kamatstop pénzügyi előnye minden valószínűség szerint június 30.-ig még biztosan növekedni fog.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a kamatstop az újonnan igényelt hitelekre is vonatkozik, tehát a 2022. január 1. után felvett jelzáloghiteleknél az első fordulónap után szintén a 2021. október 27.-i referenciakamat lesz a meghatározó.

Mekkora megtakarítás érhető el a kamatstop által?

A kamatstop átlagosan 11 ezer forint megtakarítást jelent havonta – ami a törlesztőrészletekben realizálódik –, és ez a bankok számára összesen nagyjából 30 milliárd forint veszteséget jelent, mivel a rendelet egyértelműen fogalmaz: nem a lakosságnak kell megfizetnie a bank elmaradt kamatbevételeit, tehát a pénzintézet sem a tőketartozást, sem a kamattartozást nem növelheti meg az elengedett kamat összegével.

Lényeges, hogy a fentebb említett 11 ezer forint átlagösszeg, vagyis a kisebb összegű, rövidebb futamidejű jelzáloghitelek esetében kevesebb, a hosszabb hátralévő futamidővel és nagyobb hitelösszeggel felvett jelzáloghitelek esetében pedig a havonta megtakarított összeg lényegesen több is lehet.

További tudnivaló, hogy a kamatstop miatt módosuló szerződést nem szükséges közjegyzői okiratba foglalni, tehát ez sem jelent majd plusz költséget.

A kamat fixálása a kamatstop ideje alatt

Ha megtartod a kamatstopban részt vevő hiteledet, akkor az intézkedés lejárta után minden további kamatemelés komoly hatással lesz a törlesztőrészleteidre, sőt, a kamatstop ideje alatt történt kamatemelés is egyszerre jelenik majd meg a havi költségeidben.

Amennyiben szeretnéd ezt elkerülni, az csak egy új hitelszerződés megkötésével lehetséges, az új hitelek az MNB kamatemeléseinek következtében azonban drágulnak. Érdemes tudnod, hogy a hitelkamatot egy új hitellel csak abban az esetben érdemes fixálnod, ha a nettó jövedelmed viszonylag magas; alacsony jövedelemmel gyakorlatilag nem éri meg.

Ha azonban a hitelkiváltáson gondolkodsz, oldalunkon a jelzáloghitelek is megtalálhatóak, tehát könnyedén összehasonlíthatod a bankok legjobb ajánlatait, és az igénylési folyamatot is elindíthatod online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Ezeknél a bankoknál nyithatsz diákhitel számlát júliustól

Ezeknél a bankoknál nyithatsz diákhitel számlát júliustól

2023.06.13.

A diákhitel népszerűsége töretlen, és bizonyára töretlen marad azután is, hogy 2023. július elsejétől csak négy magyar bankban nyitott diákhitel számlára utalják azt ki. Mind a négy bank jó választás lehet, és a diákhitel számla kondíciói megfelelnek egy fiatal felnőtt elvárásainak. Mutatjuk, hogy melyik bankban lehet számlát nyitni, és azt is, hogy mik a számlák jellemzői.

Tovább olvasom
Májusban változás jön a THM számítás módjánál

Májusban változás jön a THM számítás módjánál

2023.05.03.

Egy új rendelet értelmében megváltoznak a Teljes Hiteldíj Mutató számítási elvei májustól. Lesz ennek hatása a hitelekre? Elveszti-e a THM az összehasonlító szerepét? Utánajártunk, hogy mennyire fontos egy ügyfélnek, hogy májusban változás jön a THM számítás módjánál.

Tovább olvasom
Mi a különbség hitel és kölcsön között?

Mi a különbség hitel és kölcsön között?

2022.12.22.

A különbség hitel és kölcsön között nem nyilvánvaló, ezért az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Tovább olvasom
Hitelfelvétel a Providentnél: ismerd meg az Otthoni Szolgáltatást!

Hitelfelvétel a Providentnél: ismerd meg az Otthoni Szolgáltatást!

2022.10.07.

Az Otthoni Szolgáltatás a kényelem érdekében jött létre, ám költsége is van – az alábbiakból mindent megtudhatsz róla és a Provident kölcsöneiről.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával