Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Minden, amit a kamatstopról tudni kell

2022.03.22.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. március 22. 10:37

A kamatstop a kormány 2022. január 1.-én hatályba lépett inflációellenes intézkedése, ami októberi szinten rögzíti a már felvett jelzáloghitelek kamatait.

Minden, amit a kamatstopról tudni kell

A kamatstop tehát 2022. január 1.-től kezdődően rögzíti a lakossági jelzáloghitelek kamatát, és egészen 2022. június 30.-ig tart, bár előfordulhat, hogy ezt is meghosszabbítják majd, mint annak idején a törlesztési moratóriumot. A kamatstop automatikus, az érintett adósoknak nincs teendője.

A kamatstop alapvetően a változó kamatozású lakossági jelzáloghitelek irányadó referencia-kamatlábaira, így például a BUBOR-ra vonatkozik, emellett pedig a változó kamatozású, referencia-kamatlábhoz kötött lakossági jelzáloghiteleket is érinti, azaz a piaci kamatozású jelzáloghiteleket, a kamattámogatott, otthonteremtési lakáshiteleket, valamint a kiegészítő és jelzáloglevéllel finanszírozott, kamattámogatott lakáshiteleket.

Ezzel szemben nem érinti a fix kamatozású jelzáloghiteleket, a fedezetlen hiteleket, a babaváró hitelt, a többgyermekes családok kamattámogatott, otthonteremtési lakáshiteleit és a lakás-takarékpénztár által nyújtott lakáshiteleket.

A kamatstop lényege

A kamatstop azokra jelzáloghitelekre vonatkozik, amelyek kamatfordulója a 2021. október 27.-től 2022. június 30.-ig tartó időszakra esik; ezen időszakban az érintett jelzáloghitelek adósai nem a szerződés szerinti, hanem a 2021. október 27.-én meghatározott, illetve akkor érvényes referenciaérték alapján törlesztenek.

A lakossági jelzáloghitelekre érvényes referenciamutató a BUBOR értéke október végéhez képest 2,01-2,15 százalékponttal magasabb, vagyis elvileg ennyivel járnának jobban az adósok, ha a mutató értéke az elkövetkező időszakban nem változna – ez azonban valószínűtlen, hiszen a BUBOR folyamatos változásban van.

Jelenleg például folyamatosan növekszik, és ez nem fog megváltozni a közeljövőben, ráadásul a magas infláció miatt az alapkamat és az MNB egyhetes betéti kamatának további emelése is várható, ami hatással lehet a pénzpiaci hozamokra, így a BUBOR értékére is, tehát a kamatstop pénzügyi előnye minden valószínűség szerint június 30.-ig még biztosan növekedni fog.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a kamatstop az újonnan igényelt hitelekre is vonatkozik, tehát a 2022. január 1. után felvett jelzáloghiteleknél az első fordulónap után szintén a 2021. október 27.-i referenciakamat lesz a meghatározó.

Mekkora megtakarítás érhető el a kamatstop által?

A kamatstop átlagosan 11 ezer forint megtakarítást jelent havonta – ami a törlesztőrészletekben realizálódik –, és ez a bankok számára összesen nagyjából 30 milliárd forint veszteséget jelent, mivel a rendelet egyértelműen fogalmaz: nem a lakosságnak kell megfizetnie a bank elmaradt kamatbevételeit, tehát a pénzintézet sem a tőketartozást, sem a kamattartozást nem növelheti meg az elengedett kamat összegével.

Lényeges, hogy a fentebb említett 11 ezer forint átlagösszeg, vagyis a kisebb összegű, rövidebb futamidejű jelzáloghitelek esetében kevesebb, a hosszabb hátralévő futamidővel és nagyobb hitelösszeggel felvett jelzáloghitelek esetében pedig a havonta megtakarított összeg lényegesen több is lehet.

További tudnivaló, hogy a kamatstop miatt módosuló szerződést nem szükséges közjegyzői okiratba foglalni, tehát ez sem jelent majd plusz költséget.

A kamat fixálása a kamatstop ideje alatt

Ha megtartod a kamatstopban részt vevő hiteledet, akkor az intézkedés lejárta után minden további kamatemelés komoly hatással lesz a törlesztőrészleteidre, sőt, a kamatstop ideje alatt történt kamatemelés is egyszerre jelenik majd meg a havi költségeidben.

Amennyiben szeretnéd ezt elkerülni, az csak egy új hitelszerződés megkötésével lehetséges, az új hitelek az MNB kamatemeléseinek következtében azonban drágulnak. Érdemes tudnod, hogy a hitelkamatot egy új hitellel csak abban az esetben érdemes fixálnod, ha a nettó jövedelmed viszonylag magas; alacsony jövedelemmel gyakorlatilag nem éri meg.

Ha azonban a hitelkiváltáson gondolkodsz, oldalunkon a jelzáloghitelek is megtalálhatóak, tehát könnyedén összehasonlíthatod a bankok legjobb ajánlatait, és az igénylési folyamatot is elindíthatod online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Időnyerő Személyi Kölcsön

THM

12,8% - 23,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Melyek most a legnépszerűbb lakáshitelek?

Melyek most a legnépszerűbb lakáshitelek?

2022.10.21.

A legnépszerűbb lakáshitelekké mostanra a fix kamatozásúak lettek, bár még mindig nem múlt el a változó kamatozás ideje sem.

Tovább olvasom
Mikor kell késedelmi kamatot fizetnünk?

Mikor kell késedelmi kamatot fizetnünk?

2021.04.27.

Késedelmi kamatot minden pénzintézet felszámol bizonyos esetekben, ami rövid távon kellemetlen, hosszabb távon viszont már veszélyes. Mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom
Vehetünk fel jelzáloghitelt elidegenítési és terhelési tilalom esetén?

Vehetünk fel jelzáloghitelt elidegenítési és terhelési tilalom esetén?

2022.12.30.

Az elidegenítési és terhelési tilalom – röviden ETT – sokszor jelenik meg egy hitelfelvétel során, ám a pontos jelentése nem közismert.

Tovább olvasom
Hitelkérelem elutasításának leggyakoribb okai

Hitelkérelem elutasításának leggyakoribb okai

2020.12.20.

A hitelkérelem elutasításának számtalan oka lehet, és ezek egy része a bank „titka” marad; mi most összegyűjtöttük a leggyakoribbakat.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával