Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Dombornyomott, vagy vésett – milyen bankkártyát válasszunk?

2022.03.25.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. március 25. 11:06

Dombornyomott, vagy vésett bankkártyát érdemesebb használni? Van különbség a használatukban? És a költségeikben? Az alábbiakból mindent megtudhatsz!

Dombornyomott, vagy vésett – milyen bankkártyát válasszunk?

Hogy dombornyomott, vagy vésett bankkártyát használsz, az napjainkban már szinte mindegy, mert bár igaz, hogy régen az előbbi több előnyt kínált, ám napjainkra ezek szinte teljesen eltűntek. A dombornyomott kártya lényege az volt, hogy olyan helyeken is fizethettünk vele, amelyek nem álltak közvetlen kapcsolatban a bankokkal.

A dombornyomott feliratokat könnyedén le lehetett másolni az úgynevezett vasalóval, az így készített bizonylat pedig elegendő volt a bank számára az elszámoláshoz, de napjainkban, amikor szinte mindenhol megtalálhatóak a banki terminálok – Magyarországon a törvény szerint minden üzletnek és szolgáltatónak működtetnie kell legalább egy banki terminált –, ennek a műveletnek semmi gyakorlati jelentősége nem maradt, hiszen mind dombornyomott, mind vésett kártyával ugyanúgy lehet fizetni.

Mi több, szinte már nincs is szükség magára a bankkártyára, hiszen egy webáruházban csak az adatokat kell megadni, a különféle telefonos fizetési alkalmazások esetében pedig magát a telefont kell használni, így a kártyák lassan jelentőségüket vesztik; épp emiatt lényegtelen, hogy dombornyomott, vagy vésett kártyát igénylünk a bankszámlánk mellé.

Mi a valódi különbség?

Napjainkban tehát szinte teljesen mindegy, hogy dombornyomott, vagy vésett kártyát használunk, ám azért akadnak így is különbségek, amelyekkel érdemes számolni. Ilyen például a költség: a dombornyomott kártyák jellemzően drágábbak, mint a vésett társaik.

Ennek persze oka is van: a dombornyomott kártyák mellé többnyire valamilyen prémium szolgáltatást, esetleg szolgáltatásokat kínálnak a bankok. Ilyen lehet például az utasbiztosítás, aminek díját a bankkártya költségébe foglalják, ám ezek az extra szolgáltatások elérhetőek vésett kártyákhoz és hitelkártyákhoz is, tehát valójában nem feltétlenül jelentenek olyan előnyt, ami a dombornyomott kártya felé billenti a mérleg nyelvét.

Érdemesebb tehát a vésett bankkártyát választani?

Nos, a helyzet nem ennyire egyértelmű. A banki költségek alacsonyan tartásához nem elég, ha az olcsóbb kártyát választjuk; ahhoz olcsó számlacsomagra is szükség van.

Ráadásul nem egy banknál lehet találni olyan számlacsomagot, ami nem hogy olcsó, de egyenesen ingyenes is, és ezek mellé szintén dombornyomott kártyát adnak, ami az első egy, vagy két évben szintén ingyenes, azaz nincs éves kártyadíja.

Összességében elmondható, hogy átlagos használat mellett tökéletesen mindegy, hogy dombornyomott, vagy vésett kártyát használunk, hiszen nem ez az a szempont, ami alapján választanunk kell, hanem a bankszámla összköltsége, valamint a szolgáltatások minősége.

Hogyan válasszunk számlacsomagot?

Egyszerűen megfogalmazva: olyan bankszámlacsomagot érdemes választani, amely minden tekintetben megfelel a mindennapos pénzügyi szokásainknak – ehhez az első lépés a szokások megvizsgálása.

A készpénzfelvételek száma, az utalások mennyisége, a kártyás fizetés gyakorisága mind olyan tényezők, amelyek meghatározzák, hogy milyen bankszámlát érdemes használni. Emellett természetesen a költségek összehasonlítása is lényeges, hiszen lehet, hogy ugyanazt a bankszámlacsomagot két különböző bank más díjakért cserébe hajlandó az ügyfelei rendelkezésére bocsátani; a különbség éves szinten akár több tízezer forint is lehet.

Annak érdekében, hogy megtalálhassuk a lehető legkedvezőbb számlacsomagot, össze kell hasonlítani a bankok ajánlatait, lehetőleg minden részletet figyelembe véve, ám ez alaphelyzetben nem egyszerű, hiszen minden bank honlapjának felkeresése és az ott megtalálható – sokszor ügyesen elrejtett – adatok összegzése embert próbáló feladat.

Szerencsére neked nem lesz erre szükséged, hiszen oldalunkon egyszerűen hasonlíthatod össze a pénzintézetek legjobb számlacsomag-ajánlatait, és, ha megtaláltad, amit kerestél, elindíthatod a folyamatot akár online is, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Mi az IBAN szám, és hol találod?

Mi az IBAN szám, és hol találod?

2023.09.15.

Mi az az IBAN szám? Mire jó? Mi az értelme? És főleg: hol találjuk, ha szükség van rá? Az IBAN szám egy nemzetközi pénzügyi azonosító, ami a bankszámlát azonosítja. És hol találjuk meg, ha szükség van rá? Válasz a cikkben.

Tovább olvasom
Hogyan fizethetünk Google Pay-el 2023-ban?

Hogyan fizethetünk Google Pay-el 2023-ban?

2023.08.31.

A Google Pay igazán kényelmes. A Google Pay igazán modern. A Google Pay igazán biztonságos. De mi az a Google Pay? Mindent a Google Pay-ről, röviden.

Tovább olvasom
Milyen előnyei vannak a bankkártyás fizetésnek?

Milyen előnyei vannak a bankkártyás fizetésnek?

2023.02.03.

A legtöbb ember ma már bankkártyát használ vásárlásaihoz, hiszen ez a természetes számára már hosszú évek óta. Mások viszont még mindig ragaszkodnak a készpénzhez, pedig a bankkártyás fizetés számos előnyt biztosít a hagyományos megoldáshoz képest.

Tovább olvasom
A bankkártya biztonságos használata

A bankkártya biztonságos használata

2022.02.09.

A bankkártya biztonságos használata egyre inkább előtérbe kerül, hiszen ma már nagyon sokan használnak bankkártyát mindennapi pénzügyeik rendezésére. Bankkártyával fizetünk, vásárolunk árut, vagy szolgáltatást, jutunk hozzá készpénzhez. Így bankkártyánk, azzal kapcsolatos adataink védelme rendkívül fontossá vált.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával