Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Melyik állampapírt válasszuk a magas infláció mellett?

2022.02.21.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. február 21. 12:16

Hogy melyik állampapírt érdemes választani most, a magas infláció mellett? Az alábbi cikkben kísérletet teszünk a megválaszolására.

Melyik állampapírt válasszuk a magas infláció mellett?

Az állampapírok piacát sokáig a szuperállampapírként emlegetett MÁP Plusz uralta, ám jelenleg, a magas inflációnak „köszönhetően” az úgynevezett pénzromlással lépést tartó állampapírok törhetnek az eladási listák élére.

A tavalyi év végén, decemberben 7,4%-ot ért el az infláció hazánkban, ami rég nem látott áremelkedést eredményezett, ezért azok is megérezték a hatásait, akik nem foglalkoznak pénzügyekkel. Ebben a helyzetben viszont a szokásos befektetési lehetőségek választása helyett érdemesebb alaposan felmérni az állampapírok és más befektetési formák választékát.

Léteznek azonban olyan állampapírok, amelyeket éppen a jelenlegi inflációs helyzet miatt érdemes választani, ugyanis ezek képesek kompenzálni az inflációs veszteségeket. Ezek sorát erősítik az inflációkövető, Prémium állampapírok, amelyek kamatként az inflációt és egy e feletti prémiumot is adnak, így a magas infláció képes megnövelni a hozamot.

Az Államadósság Kezelő Központ a hosszabb távú, 5 éves állampapír esetében most 0,25%-kal megemelte a kamatprémiumot, ezért ez most még vonzóbb lehet azok számára, akik középtávú, biztos hozamú befektetéseket keresnek.

Mit kell tudni a Prémium állampapírokról?

Az inflációkövető Prémium állampapírok euró- és forintalapon egyaránt megvásárolhatóak, és az esetükben 3, illetve 5 éves lekötéssel lehet számolni.

A forint alapon megvásárolt Prémium állampapír 3 évre 0,75% kamatprémiumot fizet az infláción felül, ami a 2021-es inflációval számolva 5,85%-os éves hozamot nyújt, ám 2023 márciusáig kell számolni, mivel eddig tart az időszak; így időarányosan összesen 6,89%-os hozam jár.

5 évre 1,5% a kamatprémium, éves alapon ez 6,6%, az első időszakra pedig 7,72% – ezekhez az adatokhoz viszont az kell, hogy még az év elején bevásároljunk Prémium állampapírokból.

Elemzők viszont leginkább arra számítanak, hogy a forint alapú változatnál sokkal népszerűbbé válik a Prémium euró állampapír, ami nem csoda, hiszen a forint árfolyama az euróhoz képest kifejezetten rossz, és a javulására sem nagyon számítanak rövid időn belül. A további gyengülés ellen védelmet nyújthat az euró alapú befektetés, ráadásul alacsony kamattal is magas hozamot eredményez.

Tény viszont, hogy ez hordoz magában némi kockázatot, hiszen, ha a forint erősödni kezd, akkor a befektetés veszít a forintban számolt értékéből, ezért az sem mindegy, hogy mikor indul el a 3-5 éves befektetés. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy az elmúlt években már akkor is magas nyereséget lehetett realizálni, ha euróban tartottuk a megtakarításunkat.

Van azonban egy másik ok is, ami miatt az euró alapú Prémium állampapír népszerűvé válhat a közeljövőben. Korábban a kamat alapjául szolgáló euróövezet inflációja alacsony volt, napjainkra viszont növekedést mutat, ami a hozamokban is tetten érhető. Az euró alapú Prémium állampapír félévente határozza meg a kamatot, vagyis jelenleg már a szeptemberi 3,4%-os százalékos infláció számít, ami a 3 éves lejáraton 3,9%-os, az 5 éves lejáraton 4,4%-os éves hozamot jelent az euró alapú Prémium állampapírt választók számára.

Viszont az euró alapú állampapírnál is időarányosan kell számolni a hozamot, tehát az 5 éves lejáratú állampapírnál a március 17-ig hátralévő napok számítanak bele az első időszakba. A hozam csökkenésétől ezután sem kell azonban félni, hiszen a decemberi, euróövezetben tapasztalt infláció elérte az 5%-ot, ami az 5 éves állampapír 1%-os prémiuma mellett kereken 6%-os éves hozamot jelent márciustól fél évig.

A 3 éves, euró alapú Prémium állampapír 2022 júniustól a márciusi infláció alapján fog kamatozni, ami előre ugyan nem határozható meg, de jelenleg kevesen várják az inflációs ráta gyors csökkenését, aminek alapján az euró alapú állampapír esetében megmaradhatnak tartósan a magas hozamok.

Érdemes azonban megfontolni a döntés meghozatala előtt, hogy a befektetni kívánt összeget milyen hosszú ideig vagyunk képesek nélkülözni. Az inflációkövető állampapírok ugyanis hosszú távú befektetések, és a lejárati idő előtt nem érdemes eladni őket, hiszen ebben az esetben többnyire le kell mondani a hozam egy részéről.

A jelenlegi visszavásárlási ár 1%-kal alacsonyabb értéket határoz meg az újonnan kibocsátott állampapírokra, ez azonban a befektetés ideje alatt változhat. Annak azonban, aki tartósan magas inflációra számít, és ettől meg szeretné védeni a megtakarításait, érdemes megfontolnia az inflációkövető állampapírok, így a Prémium állampapír vásárlását.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

A 6 legjobb befektetési lehetőség 2022-ben

A 6 legjobb befektetési lehetőség 2022-ben

2022.05.10.

Befektetési lehetőségekből 2022-ben sem lesz hiány, de most jobban meg kell fontolni, hogy mibe helyezed el a vagyonodat!

Tovább olvasom
Milyen euró alapú megtakarítási formák közül választhatunk?

Milyen euró alapú megtakarítási formák közül választhatunk?

2023.09.07.

Forintban vagy euróban takarítsunk meg? Hogyan hat az infláció egy forint alapú befektetésre? Mi a jó döntés? Mit vegyünk figyelembe, mielőtt döntünk? Körbejártuk a kérdést, és összeszedtek a válaszokat.

Tovább olvasom
Milyen állampapírokba fektethetünk 2024-ben?

Milyen állampapírokba fektethetünk 2024-ben?

2024.01.19.

Alacsony kockázat, stabil hozam: ez az állampapír. A már eddig is népszerű befektetés várhatóan továbbra is az marad. 2024-ben pedig új lehetőséget is kínál majd az állampapír. Utánajártunk, hogy miért tökéletes befektetés az állampapír, és annak is, hogy melyiket válasszuk idén.

Tovább olvasom
Értékpapírszámla nyitása: útmutató befektetőknek a magas infláció idején

Értékpapírszámla nyitása: útmutató befektetőknek a magas infláció idején

2023.12.01.

Az értékpapírszámla az alapköve lehet a befektetési portfóliónknak. Akkor, amikor magas az infláció, kiemelten fontos, hogy ne csak megőrizzük a befektetéseink értéket, de infláció feletti hozamot is el kell érni. Utánajártunk, hogy mi is az az értékpapírszámla, és hogy vehetjük fel vele a harcot az inflációval szemben.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával