Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

A bankkártya biztonságos használata

2022.02.09.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. február 9. 12:34

A bankkártya biztonságos használata egyre inkább előtérbe kerül, hiszen ma már nagyon sokan használnak bankkártyát mindennapi pénzügyeik rendezésére. Bankkártyával fizetünk, vásárolunk árut, vagy szolgáltatást, jutunk hozzá készpénzhez. Így bankkártyánk, azzal kapcsolatos adataink védelme rendkívül fontossá vált.

A bankkártya biztonságos használata

Lehetőleg ne írjuk fel a PIN-kódot

A bankkártya kényelmes fizetési eszköz, de ennek a kényelemnek ára is van. Fontos a legalapvetőbb biztonsági előírásokat maradéktalanul betartani azért, hogy ne kerüljünk kellemetlen helyzetbe. A bankkártya elvesztése önmagában még nem katasztrófa, ám ha a PIN-kódunk is mellette van felírva, az már biztosan nem jelent jót. Semmiképpen se jegyezzük fel a PIN-kódot, vagy ha mégsem tudjuk megjegyezni, tartsuk a feljegyzést a bankkártyától külön, lehetőleg védett helyen. Ha kártyánk és a PIN-kódunk is illetéktelen kezekbe kerül, akkor gyorsan kiürülhet a számlánk.

Ne veszítsük szem elől a bankkártyánkat!

Fontos a bankkártya biztonságos használata akkor, ha valahol vásárolunk vele. Ma már nem jellemző, hogy elveszik/elviszik a kártyánkat a leolvasáshoz, de legyünk óvatosak, ha így van. Figyeljünk arra, hogy bankkártyánk végig szem előtt legyen, nézzük meg figyelmesen a kapott bizonylatot.

A készpénzfelvétel legfontosabb, alapvető szabályai

A készpénzfelvétel szintén egy olyan szituáció, ahol visszaélések történhetnek. Egyrészt megpróbálhatják lelesni a PIN-kódunkat, illetve a felvételt követően elvenni készpénzüket, vagy az automata is lehet manipulált. Ha lehet, jól bevált helyen vegyünk fel készpénzt. Figyeljünk arra, hogy a környezetünkben senki sem gyanús, áll túl közel, esetleg segítségnyújtás címen rossz szándékkal közeledik. Az automata manipulálását talán nehezebb felfedezni, de érdemes megnézni, hogy ránézésre minden rendben van-e a berendezéssel, nincsenek-e rajta külsérelmi nyomok, furcsaságok. Még egyszer hangsúlyozzuk, érdemes kipróbált, biztonságos, forgalmasabb helyeken készpénzt felvenni.

Végjük adatainkat a világhálón is!

A bankkártya biztonságos használata a világhálón is fontos dolog, hiszen a visszaélések jelentős része ma már online történik. Figyeljünk rá, hogy biztonságos oldalon fizessünk bankkártyánkkal. A PIN-kódunkat internetes vásárláskor soha nem adjuk meg, a kártyaszámunkat pedig csakis biztonságos felületen, emailben például ne, hiába kérik azt esetleg.

Legyünk óvatosak!

Összefoglalva a bankkártyánk a biztonság érdekében legyen mindig eldugott, biztonságos helyen. A PIN-kódot jegyezzük meg, vagy írjuk olyan helyre, amely távol van a bankkártyától. A készpénzfelvételnél és az internetes vásárlásoknál egyaránt legyünk óvatosak, keressük a megbízható helyeket mindkét esetben. A bankkártya biztonságos használata alapvető érdeke mindenkinek.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Mit árulnak el a bankkártyád adatai?

Mit árulnak el a bankkártyád adatai?

2021.08.23.

A bankkártya-adatok egyértelműen meghatározzák a kártyát, azonban nem köztudomású, mit is jelentenek valójában. Az alábbiakban érdekességeket osztunk meg a témáról!

Tovább olvasom
Drágulnak a banki szolgáltatások: így csökkentheted a költségeket

Drágulnak a banki szolgáltatások: így csökkentheted a költségeket

2024.01.28.

A banki szolgáltatások díjazása az elmúlt években folyamatosan emelkedett. A banki költségek növekedése a lakossági ügyfelekre is kihat. A bankszámlák, és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások már túl sokba kerülnek. De mit tehetünk? Hogyan találhatjuk meg a legkedvezőbb bankszámlát? Adunk néhány ötletet ehhez. És ahogy látható lesz, nem is lesz ez olyan nehéz.

Tovább olvasom
Hogyan fizethetünk Google Pay-el 2023-ban?

Hogyan fizethetünk Google Pay-el 2023-ban?

2023.08.31.

A Google Pay igazán kényelmes. A Google Pay igazán modern. A Google Pay igazán biztonságos. De mi az a Google Pay? Mindent a Google Pay-ről, röviden.

Tovább olvasom
Fontos tudnivalók a mindennapi bankoláshoz

Fontos tudnivalók a mindennapi bankoláshoz

2022.01.25.

A mindennapi bankoláshoz nincs szükség ördöngösségre, viszont érdemes tisztában lenni a trendekkel, a legújabb fejlesztésekkel, azért, hogy a lehető legjobb szolgáltatásokhoz férjünk hozzá.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával