Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Milyen feltételekkel költözhetsz el Zöld Hitellel CSOK-os lakásból?

2022.01.04.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. január 4. 14:40

Zöld Hitellel CSOK-os lakásból is el lehet költözni, de csak bizonyos körülmények és határidők betartásával – mutatjuk a részleteket!

Milyen feltételekkel költözhetsz el Zöld Hitellel CSOK-os lakásból?

Zöld Hitellel CSOK-os lakásból csak akkor költözhetsz el, ha figyelembe veszel bizonyos tényezőket. A CSOK segítségével megvásárolt ingatlanokra ugyanis 10 éves elidegenítési tilalom vonatkozik, és ebben az időszakban neked a gyermekeddel együtt ebben az ingatlanban kell laknod, méghozzá életvitelszerűen.

Ennek ellenére el tudsz költözni egy másik ingatlanba, a kettő közti különbözetet pedig akár Zöld Hitelből is kiegyenlítheted.

A CSOK korlátai

A CSOK egyik kikötése, hogy sem eladni, sem kiadni nem lehet azt az ingatlant, amire felvették a támogatást; ellenkező esetben ugyanis vissza kell azt fizetni, és jelentős büntetéssel is számolni kell. Elköltözni viszont – bizonyos feltételek mellett – lehetséges, bár az újabb ingatlannak mindenképp nagyobb alapterülettel kell rendelkeznie, illetve drágábbnak kell lennie, mint az előzőnek.

Az elköltözés legális módja: a feltételek betartása

Csak abban az esetben tarthatod meg a CSOK-támogatást, ha betartod azokat a feltételeket, amelyeket a CSOK szabályozása tartalmaz. Használt ingatlant például nem vásárolhatsz, csakis új építésűt, ami ráadásul nagyobb és drágább is, mint a jelenlegi.

Ennél azonban valamivel fontosabb a határidők betartása, ugyanis leginkább ezen múlik minden. A régi ház eladása után legkésőbb 60 nappal meg kell vásárolnod az új házat, és az előző ház eladását 30 napon belül be kell jelentened a területileg illetékes földhivatalnak.

Ha nem tudod tartani a két hónapos határidőt, még akkor is van lehetőséged a támogatás átvitelére, viszont ebben az esetben már a teljes támogatás összegét letétben kell elhelyezned egy kincstári számlára, amit csak az új ház átvétele után kaphatsz vissza – erre valószínűleg nincs lehetőséged, tehát jobb elkerülni.

Ebben az esetben két hónapon belül át kell utalnod a támogatás összegét, és az új ház megvásárlásánál egy, felépítésénél pedig három évre felfüggesztésre kerül a támogatás visszafizetési kötelezettsége.

Ha esetleg korábban sikerülne megvenned az új ingatlant, abban az esetben is átviheted az egész CSOK-támogatást, amennyiben egy évvel az eladás előtt vetted azt meg. Ez azonban pénzügyileg lényegesen nehezebb megoldás, és persze ebben az esetben is rá kell költened az eladott ház árát az újonnan vett ingatlanba.

Itt jön képbe a Zöld Hitel

A két ingatlan vételára közti különbséget valamiből fedezned kell, és, ha nem áll a rendelkezésedre nagyobb mennyiségű megtakarítás, akkor kénytelen leszel valamilyen jelzáloghitelt felvenni. Mivel a Zöld Hitel jelenleg a legjobb, ilyen jellegű hitelkonstrukció, érdemes ezt választanod.

A Zöld Hitel mindössze 2,5%-os ügyleti kamattal igényelhető, a Zöld Otthon Program keretében meghirdetett, jegybanki lakáshitel. Maximum 70 millió forintot lehet igényelni e konstrukcióban, a futamidő pedig legfeljebb 25 év lehet.

Fontos, hogy a Zöld Hitel segítségével kizárólag a legalább BB, vagy annál magasabb energetikai besorolású, legfeljebb 90 kWh/m2/év primer energiaigényű, új lakások és családi házak saját lakhatás céljából történő vásárlása, illetve építése oldható meg; érdemes tehát pontosan utánanézni az ingatlan energetikai jellemzőinek.

A Zöld Hitel feltételei

A szokásos, bankok által támasztott feltételeken túl egyetlen igazán fontos követelmény van, ami ugyanaz, mint a CSOK esetében: a tulajdonosnak legalább 10 évig, életvitelszerűen kell az ingatlanban élnie. Érdemes ezzel is kalkulálni, mielőtt belevágsz, bár azt érdemes tudni, hogy ez a feltétel ugyanúgy megkerülhető, mint a CSOK-os ingatlan esetében.

A Zöld Hitelt a kereskedelmi bankoknál érheted el, ám jó, ha tudod, hogy csak a kamat maximuma fix, a minimuma nem, tehát találhatsz alacsonyabb kamatozásút is, ezért érdemes összehasonlítanod a jelenleg már elérhető ajánlatokat. Tedd meg oldalunkon, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Időnyerő Személyi Kölcsön

THM

12,8% - 23,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Milyen államilag támogatott hitelt igényelhetünk a CSOK mellé jelenleg?

Milyen államilag támogatott hitelt igényelhetünk a CSOK mellé jelenleg?

2021.03.05.

A CSOK, azaz a Családi Otthonteremtési Kedvezmény a magyar kormány által nyújtott támogatás, amely új lakás építéséhez és vásárlásához, vagy használt lakás bővítéséhez használható fel. Jó hír a kisgyermekes, vagy a gyermekvállalásban gondolkodóknak, hogy a CSOK mellé további kedvezményes hitelek is igénybe vehetők.

Tovább olvasom
Milyen kamattámogatott hitelek igényelhetőek az OTP Banknál?

Milyen kamattámogatott hitelek igényelhetőek az OTP Banknál?

2022.04.18.

Kamattámogatott hiteleket keresel? Az OTP Banknál megtalálhatod azt a konstrukciót, amely mindenben megfelel az elvárásaidnak!

Tovább olvasom
Jó hír a CSOK igénylőknek: jelentősen csökkent a büntetőkamat

Jó hír a CSOK igénylőknek: jelentősen csökkent a büntetőkamat

2022.10.03.

A kormány csökkentette a CSOK támogatás esetleges késedelmi kamatát. A csökkenés jelentős, hiszen az új szabály értelmében nem lehet magasabb a büntetőkamat 5 százaléknál. Kinek lehet ez fontos? Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
Jövőre is marad a CSOK és a Babaváró hitel

Jövőre is marad a CSOK és a Babaváró hitel

2022.10.11.

Marad a CSOK és a Babaváró hitel az igényelhető támogatások között a 2023-as évben is – közölték a remek hírt a Facebookon.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával