Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mi határozza meg a THM maximális értékét?

2022.01.06.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2022. január 6. 10:56

A Teljes Hiteldíj Mutató százalékosan mutatja meg, hogy egy hitel mennyibe kerül. A hitelek összehasonlításában van nagy szerepe, mert minél magasabb a THM, annál többe kerül a hitel. Hitelfelvételnél rendkívül fontos a THM. Ezért utánajártunk, hogy mi határozza meg a THM maximális értékét.

Mi határozza meg a THM maximális értékét?

Mekkora lehet a THM?

A hatályos jogszabályok értelmében a Teljes Hiteldíj Mutató mértéke a személyi hiteleknél nem haladhatja meg az alapkamat 24 százalékponttal növelt értékét. Személyi hitelnek számít a gyorskölcsön, az autóhitel és a személyi kölcsön. Fogyasztási hitelnél magasabb lehet a THM. A hitelkártyák és a folyószámlahitelek Teljes Hiteldíj Mutatója 39 százalékponttal lehet magasabb a jegybanki alapkamatnál.

A lakáscélú és a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél 24,6 százalék a THM maximuma. A hatályos MNB szabályozás szerint a Teljes Hiteldíj Mutató nem lehet magasabb a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal növelt értékénél. Bár a jegybanki alapkamat a 2021. október 19-i döntés értelmében október 20-tól 1,8 százalékra változott, a THM maximum meghatározása a hatályos törvények szerint mégis a 2021. június 1-én aktuális alapkamat alapján történik. Ez azt jelenti, hogy a 24 százalékponttal növelt érték 2021 év végéig 24,6 százalék, annak ellenére, hogy azóta a jegybank ötször emelte az alapkamatot.

A kamatot nézzük vagy a THM-t?

A Teljes Hiteldíj Mutató bevezetése előtt csak a kamat nagysága volt az iránymutató, a kamattal tudtuk összehasonlítani a hiteleket. A kamat azonban nem a teljes költsége a hitelnek, mert egy hitel felvételekor számítanunk kell más kiadásokra is. Az egyéb kiadások is fontosak, még úgy is, hogy tudjuk, a kamat határozza meg leginkább a THM nagyságát. A kamat mellett számolnunk kell a folyósítási díjjal és a hitelbírálati díjjal is. Ezek is bennünket terhelnek, a kezelési költséggel és az egyéb adminisztrációs költségekkel együtt. Lehet díja a (kötelezően) megnyitandó folyószámlának is, és adott esetben a közvetítőnek is kell jutalékot fizetni.

Jelzáloghitelek esetén más jellegű kiadásaink is lesznek. Számolnunk kell az értékbecslés díjával és a helyszíni szemle díjával is. Az ingatlan-nyilvántartási eljárás is bennünket terhel, ahogy a tulajdoni lap és jelzálogjog-bejegyzés is. A Teljes Hiteldíj Mutató ezeket mind tartalmazza, összehasonlíthatóvá téve ezzel a különböző konstrukciókat. A THM segítségével tehát kiválaszthatjuk magunknak a legmegfelelőbb hitelt.

Mit nem tartalmaz a THM?

A THM nem tartalmazza a közjegyzői és ügyvédi díjat, pedig ezeket is nekünk kell kifizetnünk (bizonyos esetekben a közjegyző díját a bank átvállalja). A fedezetül szolgáló ingatlan biztosításának is lesz díja, és azt szintén mi fizetjük. Lehetnek még más költségeink is elő vagy végtörlesztés esetén vagy szerződésmódosításkor. Ezeket nem tartalmazza a THM, így ezek kimaradnak az összehasonlításból.

Mivel vannak olyan költségek, amiket a THM nem tartalmaz, ezért igényléskor ezeket is figyelembe kell vennünk, hogy jó döntést tudjunk hozni.

Mit jelent a 0% THM?

Ma már az ügyfelek többsége tudatos a pénzügyeiben. Tudják, hogy mi a különbség a kamat és a THM között, és hogy mi az a kezelési költség. Nagyon lényegesek ezek az ismeretek, mert a pénzünkről van szó, és nem akarunk a kelleténél többet fizetni egy hitelért. Amikor hitelt veszünk fel, fontos, hogy az mennyibe fog kerülni. Régebben, sok évvel ezelőtt, a cégek gyakran hirdettek nulla kamattal kölcsönöket, azért, hogy az vonzónak tűnjön a vásárlóiknak. Ez a ma már csak ritkán alkalmazott trükk működött is meg nem is, mert a figyelmetlen ügyfélből haragos ügyfél lett, miután felismerte, hogy nem is nulla az a nulla.

Nagyon nem mindegy ugyanis, hogy egy hitel kamata vagy a THM nulla százalék. A nulla százalékos kamat ugyanis nem jelenti azt, hogy a hitelünk költségmentes, ellentétben a nulla THM-mel, amikor a hitel költsége valóban nulla forint, vagyis semmivel nem kell többet visszafizetnünk annál, mint amennyit igényeltünk.

Fontos, hogy elolvassuk a szerződést. Ezt kis túlzással senki nem teszi meg, sőt vannak olyan ügyfelek, akik a hitelfelvétel után néhány perccel nem tudják megmondani, hogy melyik banktól vettek fel a hitelt. Mi ne legyünk ilyenek, olvassuk el a szerződést. Már a tájékozódás közben, akár az üzletben is megtudhatjuk, hogy a hitelünknek valóban nulla-e THM-e. A szerződés elolvasásakor viszont ez bizonyosan kiderül. A megállapodást aláírása előtt győződjünk meg róla, hogy annyi hitelt kaptunk-e, amennyit kértünk, és nézzük meg törlesztő részletet is. Nulla THM esetén úgy számolhatjuk ki a teljes visszafizetendő összeget, hogy a futamidőt megszorozzuk a törlesztő részlettel. Ha a teljes visszafizetendő összeg és a hitelösszeg megegyezik, akkor egy forinttal sem fizetünk többet vissza, mint amit felvettünk, vagyis a Teljes Hiteldíj Mutató nulla százalék.

Mikor változhat meg a THM?

Változó kamatozású hitelnél a THM is változhat a kamatperiódus végén. A hitel kamata a jegybanki alapkamathoz igazodik, így ha az emelkedik, akkor emelkedik a hitel kamata, és vele együtt a THM is. Hosszabb kamatperiódusnál ritkábban változik a kamat, így jóval kisebb a kamatkockázat. A THM állandó a fix kamatozású hiteleknél, mert a hitel kamata a futamidő alatt nem változhat. Ez a legbiztonságosabb megoldás.

Mire jó a THM?

Ahogy fent olvasható, a Teljes Hiteldíj Mutató által nem tartalmazott díjak között vannak olyanok, amik nem biztos, hogy érintenek majd bennünket. Optimális esetben ilyen a késedelmi kamat is. A többi díj pedig a folyószámlánk kondícióitól, és a megkötött lakásbiztosítás fajtájától függ.

Ne gondoljunk viszont arra, hogy mivel a THM nem tartalmaz minden költséget, ezért nem is tudja betölteni a szerepét. A THM alkalmas arra, hogy összehasonlíthatóvá tegye a különböző hitelkonstrukciókat. Használjuk bátran a THM-et. Őfelsége titkosügynöke persze figyelembe veheti a kimaradó díjakat is, de nekünk, egyszerű polgároknak marad a Teljes Hiteldíj Mutató. Ami tökéletes megoldás.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Áthidaló kölcsön jellemzői

Áthidaló kölcsön jellemzői

2019.04.23.

Sosem ejtettünk még szót az áthidaló kölcsön lehetőségeiről, pedig meglehetősen gyakori, és nem is népszerűtlen hitelkonstrukcióról van szó. Mivel az esetek nagy többségében nem problémásak, így a hírekbe se kerülnek bele, tehát sokan nem is tudnak a létezésükről. Úgy gondoltuk, hogy érdemes lehet részletezni, mert hasznos lehet. Lássuk!

Tovább olvasom
5+1 lényeges kérdés a hitelkiváltásról

5+1 lényeges kérdés a hitelkiváltásról

2023.12.30.

A hitelkiváltással csökkenthető a havi törlesztőrészletet. A hitelkiváltással kevesebbet kell havonta fizetni. És ez nagyon jó lehet a hitelesnek. És a hitelkiváltás egyáltalán nem bonyolult dolog. Megmutatjuk, hogy mit is jelent pontosan kiváltani egy hitelt, és azt is, hogy ez milyen hatással lehet ez a pénztárcánkra. Részletek a cikkben.

Tovább olvasom
CSOK 10+15 – mit kell tudni róla?

CSOK 10+15 – mit kell tudni róla?

2019.06.07.

A CSOK háromgyermekes családok számára igénybe vehető típusát 10+10-nek hívták egészen tavaly decemberig, azóta azonban CSOK 10+15 a neve, és nyilván te is kitaláltad, hogy a 10 és a 15 forintot jelent, méghozzá milliós tételben! Nagycsaládosoknak ez komoly segítséget jelent a saját otthon megteremtéséhez, de azoknak is, akik csak most tervezik a családalapítást. Ha Téged is érint, akkor érdemes lesz elolvasnod a cikkünket!

Tovább olvasom
Hogyan hat a kamatemelés a lakáshitelekre?

Hogyan hat a kamatemelés a lakáshitelekre?

2022.09.27.

A kamatemelés a lakáshitelekre is hat, méghozzá nem is akárhogyan – tudj meg mindent a témával kapcsolatban alábbi cikkünkből!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával