Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Babaváró hitel – érdemes igénybe venni a szüneteltetést?

2022.01.12.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. január 12. 11:34

A szüneteltetés a babaváró hitel egyik lehetősége, ami a gyermek megszületése után válik elérhetővé – lássuk, érdemes-e igényelni!

Babaváró hitel – érdemes igénybe venni a szüneteltetést?

Szüneteltethető a babaváró hitel a gyermek megszületése után, mégpedig 3 évre. Előtte ugyan törleszteni kell, ám az első gyermek megszületésekor olyan sok kiadással kell számolni, ami indokolttá teheti a szüneteltetés igénybe vételét, viszont ez nem minden esetben lényeges, vagy, ami azt illeti, előnyös.

A babaváró hitel előnyei

A babaváró hitel 2022. december végéig érhető el azon házaspárok számára, akik gyermeket várnak, vagy tervezik a családalapítást. Maximum 10 millió forint igényelhető, a hitelkonstrukció pedig kamattámogatott és szabadon felhasználható, vagyis úgy működik, mint egy személyi kölcsön. A babaváró hitel különlegessége a rendkívül hosszú futamidő, ami maximum 20 év lehet, és a törlesztőrészletet is maximálták 50 ezer forintban.

Fontos, hogyha nem születik gyermek a szerződéskötéstől számított öt éven belül, akkor a kamatot visszamenőleg is meg kell fizetni, ellenkező esetben azonban a babaváró hitel kamatmentes. Emellett azonban számos más előnnyel is rendelkezik, amelyeket érdemes lehet kihasználni azoknak, akik jogosultak a babaváró hitelre.

  • Ha az igényléstől számított 5 éven belül megszületik az első gyermek, akkor a kölcsön a teljes futamidő alatt kamatmentes lesz, és 3 évre szüneteltethető a törlesztőrészletek fizetése.
  • Ha a futamidő alatt bármikor megszületik a második gyermek is, a fennálló hiteltartozás 30%-a vissza nem térítendő támogatássá alakul, és újabb 3 évig kérhető a szüneteltetés.
  • A harmadik gyermek megszületésével a teljes hátralévő tartozást elengedi az állam, vagyis a kölcsön vissza nem térítendő támogatássá válik.

Miért érdemes szüneteltetni a törlesztést?

Talán nem szükséges hosszasan magyarázni, hogy miért is érdemes szüneteltetést kérni a babaváró hitelre, de azért röviden összefoglaljuk.

A gyermek megszületése utáni kiadások fedezésére kifejezetten jól jön az az összeg, amit amúgy a törlesztésre fordítanánk, ráadásul az anya ilyenkor keresőképtelen, a jövedelme pedig alaposan megcsappan. A maximum 50 ezer forintos törlesztéstől való mentesülés tehát jókora könnyebbséget is jelenthet.

Sokkal nagyobb előnyt jelent azonban a szüneteltetés kérése azoknak, akik eleve három gyerekkel számolnak, és az elsővel való terhesség alatt igénylik a babaváró hitelt. Ebben az esetben maximum néhány hónapot kell törleszteni – jó időzítéssel még ennyit sem –, majd jöhet a szüneteltetés, és, ha jó ütemben érkeznek meg a gyerekek, akkor idővel a babaváró hitel vissza nem fizetendő támogatássá alakul, azaz törlesztésre alig, vagy épp egyáltalán nem kell költeni.

Miért lehet érdemes inkább kihagyni a szüneteltetést?

Kénytelenek vagyunk az ördögöt a falra festeni: az egyik legerősebb érv a szüneteltetés ellen a válás. Ezt persze senki sem tervezi, de fontos, hogy minden eshetőséget figyelembe vegyünk, és válás esetén a teljes, hátralévő tőketartozás piaci kamatozásúvá alakul át.

Ebben az esetben viszont egyáltalán nem mindegy, hogy a válás pillanatában mennyi a fennálló tartozás, hiszen ez az összeg fog a jövőben kamatozni. Nagyságrendileg 3 millió forinttal kell többet visszafizetni a 10 millió forintos babaváró hitelre, ha a harmadik év végén, azaz a szüneteltetés befejezésekor válás történik.

Egy másik, a váláshoz hasonlóan problémás helyzet, ha a pár külföldre költözik, illetve, ha bármelyikük magyarországi lakcíme megszűnik.

Mit érdemes leginkább tenni?

A legkevésbé kockázatos eshetőség, ha nem a szüneteltetjük a babaváró hitelünk törlesztését, vagyis nem toljuk ki a futamidőt, és végig csökkentjük a tőketartozást. Ezt természetesen csak azok tehetik meg, akik a gyermek születését követően nehézségek nélkül is ki tudják gazdálkodni a havi törlesztőrészleteket és a felmerülő többletkiadásokat. Akik viszont ezt nem tudják megoldani, azok a törlesztés felfüggesztésével a költségesebb időszakban könnyíthetnek a családi terheken, tehát számukra inkább áldás a szüneteltetés.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Időnyerő Személyi Kölcsön

THM

12,8% - 23,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Három éve elérhető a babaváró hitel: így alakult a születések és házasságok száma

Három éve elérhető a babaváró hitel: így alakult a születések és házasságok száma

2022.06.17.

A születések és házasságok száma a babaváró hitel fényében lehet érdekes, ezért az alábbiakban ezeket nézzük át.

Tovább olvasom
Már nem mindenkinek éri meg a Babaváró hitelt állampapírba fektetni

Már nem mindenkinek éri meg a Babaváró hitelt állampapírba fektetni

2021.12.28.

A babaváró hitelt állampapírba fektetni hasznos fogás volt az elmúlt időszakban, de a szabályok és körülmények változásával ez ma már nem minden esetben jó lépés.

Tovább olvasom
Kiderült, kinek érte meg leginkább a babaváró hitel

Kiderült, kinek érte meg leginkább a babaváró hitel

2022.02.07.

A babaváró hitel referenciakamata ismét emelkedett, ami rossz hír azoknak, akik elveszíthetik a támogatást.

Tovább olvasom
Miért jó a babaváró kölcsön?

Miért jó a babaváró kölcsön?

2019.10.30.

Gyakorlatilag biztosak vagyunk benne, hogy ha jogosult vagy rá, akkor már biztosan hallottál a babaváró kölcsönről, hiszen erről szóltak a hírek az elmúlt hónapokban. Ha viszont valamiért elkerülte a figyelmedet, akkor röviden összefoglaljuk neked, hogy miért jó a babaváró kölcsön!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával