Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Babaváró hitel – érdemes igénybe venni a szüneteltetést?

2022.01.12.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. január 12. 11:34

A szüneteltetés a babaváró hitel egyik lehetősége, ami a gyermek megszületése után válik elérhetővé – lássuk, érdemes-e igényelni!

Babaváró hitel – érdemes igénybe venni a szüneteltetést?

Szüneteltethető a babaváró hitel a gyermek megszületése után, mégpedig 3 évre. Előtte ugyan törleszteni kell, ám az első gyermek megszületésekor olyan sok kiadással kell számolni, ami indokolttá teheti a szüneteltetés igénybe vételét, viszont ez nem minden esetben lényeges, vagy, ami azt illeti, előnyös.

A babaváró hitel előnyei

A babaváró hitel 2022. december végéig érhető el azon házaspárok számára, akik gyermeket várnak, vagy tervezik a családalapítást. Maximum 10 millió forint igényelhető, a hitelkonstrukció pedig kamattámogatott és szabadon felhasználható, vagyis úgy működik, mint egy személyi kölcsön. A babaváró hitel különlegessége a rendkívül hosszú futamidő, ami maximum 20 év lehet, és a törlesztőrészletet is maximálták 50 ezer forintban.

Fontos, hogyha nem születik gyermek a szerződéskötéstől számított öt éven belül, akkor a kamatot visszamenőleg is meg kell fizetni, ellenkező esetben azonban a babaváró hitel kamatmentes. Emellett azonban számos más előnnyel is rendelkezik, amelyeket érdemes lehet kihasználni azoknak, akik jogosultak a babaváró hitelre.

  • Ha az igényléstől számított 5 éven belül megszületik az első gyermek, akkor a kölcsön a teljes futamidő alatt kamatmentes lesz, és 3 évre szüneteltethető a törlesztőrészletek fizetése.
  • Ha a futamidő alatt bármikor megszületik a második gyermek is, a fennálló hiteltartozás 30%-a vissza nem térítendő támogatássá alakul, és újabb 3 évig kérhető a szüneteltetés.
  • A harmadik gyermek megszületésével a teljes hátralévő tartozást elengedi az állam, vagyis a kölcsön vissza nem térítendő támogatássá válik.

Miért érdemes szüneteltetni a törlesztést?

Talán nem szükséges hosszasan magyarázni, hogy miért is érdemes szüneteltetést kérni a babaváró hitelre, de azért röviden összefoglaljuk.

A gyermek megszületése utáni kiadások fedezésére kifejezetten jól jön az az összeg, amit amúgy a törlesztésre fordítanánk, ráadásul az anya ilyenkor keresőképtelen, a jövedelme pedig alaposan megcsappan. A maximum 50 ezer forintos törlesztéstől való mentesülés tehát jókora könnyebbséget is jelenthet.

Sokkal nagyobb előnyt jelent azonban a szüneteltetés kérése azoknak, akik eleve három gyerekkel számolnak, és az elsővel való terhesség alatt igénylik a babaváró hitelt. Ebben az esetben maximum néhány hónapot kell törleszteni – jó időzítéssel még ennyit sem –, majd jöhet a szüneteltetés, és, ha jó ütemben érkeznek meg a gyerekek, akkor idővel a babaváró hitel vissza nem fizetendő támogatássá alakul, azaz törlesztésre alig, vagy épp egyáltalán nem kell költeni.

Miért lehet érdemes inkább kihagyni a szüneteltetést?

Kénytelenek vagyunk az ördögöt a falra festeni: az egyik legerősebb érv a szüneteltetés ellen a válás. Ezt persze senki sem tervezi, de fontos, hogy minden eshetőséget figyelembe vegyünk, és válás esetén a teljes, hátralévő tőketartozás piaci kamatozásúvá alakul át.

Ebben az esetben viszont egyáltalán nem mindegy, hogy a válás pillanatában mennyi a fennálló tartozás, hiszen ez az összeg fog a jövőben kamatozni. Nagyságrendileg 3 millió forinttal kell többet visszafizetni a 10 millió forintos babaváró hitelre, ha a harmadik év végén, azaz a szüneteltetés befejezésekor válás történik.

Egy másik, a váláshoz hasonlóan problémás helyzet, ha a pár külföldre költözik, illetve, ha bármelyikük magyarországi lakcíme megszűnik.

Mit érdemes leginkább tenni?

A legkevésbé kockázatos eshetőség, ha nem a szüneteltetjük a babaváró hitelünk törlesztését, vagyis nem toljuk ki a futamidőt, és végig csökkentjük a tőketartozást. Ezt természetesen csak azok tehetik meg, akik a gyermek születését követően nehézségek nélkül is ki tudják gazdálkodni a havi törlesztőrészleteket és a felmerülő többletkiadásokat. Akik viszont ezt nem tudják megoldani, azok a törlesztés felfüggesztésével a költségesebb időszakban könnyíthetnek a családi terheken, tehát számukra inkább áldás a szüneteltetés.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Időnyerő Személyi Kölcsön

THM

12,8% - 23,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Meghatalmazással tudom igényelni a babaváró hitelt?

Meghatalmazással tudom igényelni a babaváró hitelt?

2020.09.15.

Ha valamit meghatalmazással tudsz igényelni, az nagyban megkönnyítheti az ügyintézést, ám sajnos ez sok esetben nem megoldható. A babaváró hitelnél is van lehetőséged bizonyos dolgokat meghatalmazással elintézni, ám sajnos nem mindent.

Tovább olvasom
Kiváltanád a meglévő hiteledet? Használd a babaváró hitelt!

Kiváltanád a meglévő hiteledet? Használd a babaváró hitelt!

2022.07.05.

Ha kiváltanád a meglévő hiteledet, számos lehetőség közül választhatsz; mi most a legjobbat ajánljuk neked!

Tovább olvasom
Babaváró hitel mellé kaphatunk lakáshitelt?

Babaváró hitel mellé kaphatunk lakáshitelt?

2021.10.20.

A Babaváró hitel ma az egyik legnépszerűbb támogatási forma Magyarországon. Szabad felhasználású hitel, az igénylők jelentős része mégis ingatlan vásárlásra fordítja, gyakran önerőként felhasználva a lakáshitel mellé. A fiatal házasok ugyanannyi Babaváró hitelt igényeltek az elműt évben, mint amennyi lakáscélú hitelt a bankok összesen folyósítottak. Mi az oka ennek a népszerűségnek? Kaphatunk-e a Babaváró hitel mellé másik hitelt? Ennek jártunk utána.

Tovább olvasom
Elköltözhetünk külföldre, ha Babaváró hitelt vettünk fel?

Elköltözhetünk külföldre, ha Babaváró hitelt vettünk fel?

2021.09.28.

A Babaváró hitel, ami a feltételek teljesülése estén vissza nem térítendő támogatássá alakul át, az egyik legnépszerűbb támogatási forma. Szabadon felhasználható, bármire elkölthető, nem szükséges ingatlan vásárlására fordítani, és ingatlanfedezet sem kell hozzá. Ennek azonban ára van. Szigorúan szabályozzák, hogy mit tehetsz és mit nem, és ha a szabályok sérülnek, komoly anyagi teherré válhat ez a nagyszerű támogatási forma. Az állam a futamidő végéig, húsz évig is szab nekünk feltételeket. Nézzük, mik ezek.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával