Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Januártól módosítják az adósságfék-szabályokat

2021.12.23.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2021. december 23. 11:21

2022. január elsejétől módosítják az adósságfék-szabályokat, ami bizonyos esetekben érinti többek között a hitelbírálatokat és hitelfelvételhez szükséges önerő mértékét is. A nettó havi jövedelemből számolt korlátok viszont nem változnak.

Januártól módosítják az adósságfék-szabályokat

A jövedelemarányos törlesztési mutató (JTM)

A következő év elejétől változik a jövedelemarányos törlesztési mutatóval (JTM) kapcsolatos szabályozás, módosítják az adósságfék-szabályokat. A módosítás több mindent befolyásolhat a hitelpiacon, többek között azt is, hogy milyen önerőt biztosíthatunk egy hitelfelvétel előtt. Nézzük a részleteket!

Babaváró kölcsön: az egész lehet önerő

A változás egyik eleme, hogy jövőre többet érhet a babaváró kölcsönünk, amelynek akár száz százalékát is felhasználhatjuk önerőként egy lakáshitel konstrukcióban. A legfeljebb 10 millió forintos babaváró kölcsön eddig maximum 75 százalékban volt felhasználható önerőként akkor, ha lakáshitelt vettünk fel egy ingatlanvásárláshoz. Január elsejétől megszűnik ez a korlátozás.

Egyszerűsítik a szabályozást

Módosítják az adósságfék-szabályokat, de mit jelent ez? Mi az a JTM? A jövedelemarányos törlesztési mutató arra hivatott, hogy megakadályozza a lakosság túlzott eladósodását, azáltal, hogy a jövedelem alapján megszabja, ki, mekkora törlesztőrészletet vállalhat magára egy hitelnél. A cél az, hogy senki nem vállalja magát túl. Miért módosítják az adósságfék-szabályokat? A mostani intézkedések az egyszerűsítést szolgálják elsősorban. Például bizonyos esetekben eltörlik a JTM szabályozás alkalmazását, nem lesz szükség a számításra akkor, ha egy fennálló hitelszerződésbe új ügyfél lép be és a kölcsön összege nem változik. Vagy ha futamidőt rövidítünk úgy, hogy előtörlesztünk.

A JTM korlátok nem változnak

A JTM korlátok viszont nem változnak, azaz nettó jövedelemhez kötött szabályozás 2022-re is marad. Ez azt jelenti, hogy meg van határozva, nettó jövedelmünk maximum hány százaléka lehet havi törlesztési kötelezettség. Ez a hányad (25 és 60 százalék között van) függ a jövedelem mértékétől, attól, hogy fogyasztási, vagy jelzálog hitelről van-e szó, illetve kamatperiódustól is.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Időnyerő Személyi Kölcsön

THM

12,8% - 23,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Kiderült, kinek érte meg leginkább a babaváró hitel

Kiderült, kinek érte meg leginkább a babaváró hitel

2022.02.07.

A babaváró hitel referenciakamata ismét emelkedett, ami rossz hír azoknak, akik elveszíthetik a támogatást.

Tovább olvasom
Hogyan érinti az egyedülálló szülőket a lakástámogatások átalakulása jövőre?

Hogyan érinti az egyedülálló szülőket a lakástámogatások átalakulása jövőre?

2023.11.17.

A három legjelentősebb lakástámogatás közül kettő csak házaspárok számára lesz elérhető a jövő évben. A CSOK Plusz és a Babaváró támogatás sem lesz igényelhető egyedülállóként. Utánajártunk, hogy mit tehet 2024-ben, aki egyedülálló, és támogatással vásárolna lakást. Nem sok jót tudunk mondani.

Tovább olvasom
Akár hitelkiváltásra is használható a Babaváró hitel!

Akár hitelkiváltásra is használható a Babaváró hitel!

2021.04.23.

Egyre nagyobb terhet jelentenek a korábbi hitelek törlesztései? Hiába igyekszünk visszafizetni havonta a hitelkártya-tartozásunkat, valahogy mégsem akar csökkenni az összeg megfelelő ütemben? Lehet, hogy itt a megoldás! A Babaváró hitel ugyanis hitelkiváltásra is felhasználható.

Tovább olvasom
Mennyi idő alatt folyósítják a Babaváró hitelt?

Mennyi idő alatt folyósítják a Babaváró hitelt?

2024.01.24.

A folyósítás a hiteligénylés utolsó lépése. Ahhoz, hogy tervezni tudjunk az igényelt Babaváró hitellel, fontos, hogy tudjuk, mikor érkezik meg a számlánkra a hitelösszeg. Utánajártunk, hogy a dokumentumok beadása után hány nappal számíthatunk a pénzre. Mert fontos tudni, hogy mennyi idő alatt folyósítják a Babaváró hitelünket.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával