Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Januártól módosítják az adósságfék-szabályokat

2021.12.23.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2021. december 23. 11:21

2022. január elsejétől módosítják az adósságfék-szabályokat, ami bizonyos esetekben érinti többek között a hitelbírálatokat és hitelfelvételhez szükséges önerő mértékét is. A nettó havi jövedelemből számolt korlátok viszont nem változnak.

Januártól módosítják az adósságfék-szabályokat

A jövedelemarányos törlesztési mutató (JTM)

A következő év elejétől változik a jövedelemarányos törlesztési mutatóval (JTM) kapcsolatos szabályozás, módosítják az adósságfék-szabályokat. A módosítás több mindent befolyásolhat a hitelpiacon, többek között azt is, hogy milyen önerőt biztosíthatunk egy hitelfelvétel előtt. Nézzük a részleteket!

Babaváró kölcsön: az egész lehet önerő

A változás egyik eleme, hogy jövőre többet érhet a babaváró kölcsönünk, amelynek akár száz százalékát is felhasználhatjuk önerőként egy lakáshitel konstrukcióban. A legfeljebb 10 millió forintos babaváró kölcsön eddig maximum 75 százalékban volt felhasználható önerőként akkor, ha lakáshitelt vettünk fel egy ingatlanvásárláshoz. Január elsejétől megszűnik ez a korlátozás.

Egyszerűsítik a szabályozást

Módosítják az adósságfék-szabályokat, de mit jelent ez? Mi az a JTM? A jövedelemarányos törlesztési mutató arra hivatott, hogy megakadályozza a lakosság túlzott eladósodását, azáltal, hogy a jövedelem alapján megszabja, ki, mekkora törlesztőrészletet vállalhat magára egy hitelnél. A cél az, hogy senki nem vállalja magát túl. Miért módosítják az adósságfék-szabályokat? A mostani intézkedések az egyszerűsítést szolgálják elsősorban. Például bizonyos esetekben eltörlik a JTM szabályozás alkalmazását, nem lesz szükség a számításra akkor, ha egy fennálló hitelszerződésbe új ügyfél lép be és a kölcsön összege nem változik. Vagy ha futamidőt rövidítünk úgy, hogy előtörlesztünk.

A JTM korlátok nem változnak

A JTM korlátok viszont nem változnak, azaz nettó jövedelemhez kötött szabályozás 2022-re is marad. Ez azt jelenti, hogy meg van határozva, nettó jövedelmünk maximum hány százaléka lehet havi törlesztési kötelezettség. Ez a hányad (25 és 60 százalék között van) függ a jövedelem mértékétől, attól, hogy fogyasztási, vagy jelzálog hitelről van-e szó, illetve kamatperiódustól is.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,0% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Meghatalmazással tudom igényelni a babaváró hitelt?

Meghatalmazással tudom igényelni a babaváró hitelt?

2020.09.15.

Ha valamit meghatalmazással tudsz igényelni, az nagyban megkönnyítheti az ügyintézést, ám sajnos ez sok esetben nem megoldható. A babaváró hitelnél is van lehetőséged bizonyos dolgokat meghatalmazással elintézni, ám sajnos nem mindent.

Tovább olvasom
Segítség a Babaváró hitel igénylésével kapcsolatban

Segítség a Babaváró hitel igénylésével kapcsolatban

2021.07.09.

A Babaváró hitel, vagy más néven babaváró támogatás 2019. július 1. óta van jelen a hazai bankok szortimentjében. A produktum a támogatott hitelek kategóriájába sorolható, és azzal a célzattal realizálódott, hogy megkönnyítse a gyerekvállalás, illetve a családalapítás előtt álló házaspárok kezdő lépéseit.

Tovább olvasom
Babaváró hitel mellé kaphatunk lakáshitelt?

Babaváró hitel mellé kaphatunk lakáshitelt?

2021.10.20.

A Babaváró hitel ma az egyik legnépszerűbb támogatási forma Magyarországon. Szabad felhasználású hitel, az igénylők jelentős része mégis ingatlan vásárlásra fordítja, gyakran önerőként felhasználva a lakáshitel mellé. A fiatal házasok ugyanannyi Babaváró hitelt igényeltek az elműt évben, mint amennyi lakáscélú hitelt a bankok összesen folyósítottak. Mi az oka ennek a népszerűségnek? Kaphatunk-e a Babaváró hitel mellé másik hitelt? Ennek jártunk utána.

Tovább olvasom
Milyen kamattámogatott hitelek igényelhetőek az OTP Banknál?

Milyen kamattámogatott hitelek igényelhetőek az OTP Banknál?

2022.04.18.

Kamattámogatott hiteleket keresel? Az OTP Banknál megtalálhatod azt a konstrukciót, amely mindenben megfelel az elvárásaidnak!

Tovább olvasom