Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mikor szüneteltethető a Babaváró hitel?

2021.12.14.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. december 14. 11:19

A Babaváró hitel egy szabadon felhasználható kölcsön, aminek az igényléséhez jelzálogfedezetre sincs szükség. A Babaváró hitel előnyeit sokan ismerik, van azonban egy fontos és kedvező részlet, amivel sokan nincsenek tisztában. A Babaváró hitel fizetését ugyanis bizonyos esetekben felfüggeszthetjük. Annak jártunk utána, hogy mikor szüneteltethető a Babaváró hitel.

Mikor szüneteltethető a Babaváró hitel?

A Babaváró hitelről néhány szóban

A Babaváró hitel egy a családokat segítő kölcsön. Gyermekvállalás esetén az állam tízmillió forintot ad nekünk, és azt mi szabadon felhasználhatjuk. Mindenkinek jól jön egy ekkora támogatás, amikor elindul a családjával az életben. Házat kell venni, hogy legyen otthonunk, szükség lesz egy autóra is, be kell bútoroznunk a házat, a születendő gyerekeknek meg babakocsi és pelenka is kell majd. Ezt mind megvehetjük a Babaváró hitelből, hiszen a Babaváró hitel szabad felhasználású, szabadon, bármire elkölthető.

A Babaváró hitel igénylésekor szerződésben vállaljuk, hogy gyermekünk fog születni. Az első gyerekünknek a szerződést követő öt évben meg kell születnie. A Babaváró hitel kamatmentes, és kamatmentesség fenntartásának a feltétele, hogy gyermekünk szülessen. Ha egy gyermekünk születik, a hitel a futamidő végéig kamatmentes lesz, ez pedig egy tízmilliós kölcsönnél több millió forint megtakarítást jelent. A második és a harmadik gyermek megszületése után újabb kedvezményeket kapunk, sőt, a hitelünk teljesen meg is szűnhet.

Mikor szüneteltethető a Babaváró hitel?

A Babaváró hitel szüneteltethető. A felfüggesztés alatt nem kell fizetnünk a részletek. Amennyiben három vagy több gyermeket szeretnénk, mindenképpen élnünk kell a szüneteltetéssel, hiszen a harmadik gyermek után a hitelünk megszűnik. A fennmaradó rész átalakul egy vissza nem térítendő támogatássá, így azt már nem kell visszafizetnünk.

Ez a nagy előnye a Babaváró hitelnek. A törlesztés szüneteltetése három évre kérhető, ez idő alatt nem kell havonta befizetnünk az egyébként alacsony törlesztő részleteket. A szüneteltetés a magzat 12 hetes korától kérhető, tehát nem kell megvárnunk, amig a gyermekünk megszületik. Tudnunk kell, hogy gyerek születését követően hatvan napig nyújthatjuk be az igényünket a törlesztés szüneteltetésére.

A törlesztés felfüggesztése csak három évre szólhat, nincs mód rövidebb szüeteltetésre. A legjobb az, hogy a szüneteltetés már kérhetjük a hitel igénylésekor is, amennyiben már a magzatunk tizenkét hetes. Ezt az igényléskor orvosi igazolással kell majd alátámasztanunk. Lényeges lesz, hogy a Babaváró hitel három éves szüneteltetése abban az esetben kérhető, ha az magzat betölti a tizenkét hetes kort, vagy a gyermekünk megszületik a futamidő első öt évében. Amennyiben ugyanis nem születik meg a vállalt gyermek az első öt évben, a Babaváró hitel megszűnik támogatás lenni, és átalakul piaci kamatozású személyi kölcsönné.

Több alkalommal is kérhető a szüneteltetés

Akkor nyújthatunk be igényt újabb szüneteltetésre, ha az előző felfüggesztés már lejárt. Ebben az esetben újabb három évre kérhetjük azt, hogy ne kelljen fizetnünk. A két felfüggesztés időtartama nem vonható össze, meg kell várnunk, amíg az első felfüggesztés lejár. A második szüneteltetéssel viszont újra indul a három év. Ha a második gyermekünk három évvel később születik, akkor a szüneteltetés összesen hat évig is tarthat.

Mikor nem kell egyetlen forintot sem visszafizetnünk?

A Babaváró hitel mind a 10 millió forintja lehet vissza nem térítendő támogatás akkor, ha az igényléskor már gyermeket várunk, és egyből kérjük a szüneteltetés. Ilyenkor a hitel törlesztését el sem kell kezdenünk, és három évig nem kell semmit fizetnünk. Ha közben megszületik a második gyermekünk is, a szüneteltetés meghosszabbíthatjuk. Amennyiben a harmadiktör gyermek újabb három éven belül megszületik, akkor a teljes tartozást elengedi az állam. Ebben a különleges és optimális esetben egy forint befizetése nélkül juthatunk 10 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz.

Ugyanez történik akkor is, ha ikreink születnek. Ikerterhességnél a felfüggesztést már öt évre kérhetjük, és ha a harmadik gyerekünk ezen időszak alatt megszületik, akkor a teljes tartozás megszűnik.

Mikor szűnik meg a Babaváró hitel?

Harmadik gyermek születése után szüneteltetés már nem kell kérnünk, hiszen ilyenkor a teljes fennálló tartozás elengedésre kerül. Lényeges, hogy csak a fennálló tartozást engedik el, a már befizetett összeget nem kapjuk vissza. Ahogy fent láttuk, optimális esetben ez akár a teljes felvett hitelösszeg is lehet.

Speciális esetek a szüneteltetésben

Kevésbé ismert szabály, hogy ha vetélés történik, vagy ha halva születik a gyermekünk, akkor is jogosultak vagyunk a kamatmentességre és a szüneteltetésre. A legalább tizenkét hetes magzat vetélését vagy a halva születését követően is benyújthatjuk a kérelmet a szüneteltetésre. Ráadásául a kamatmentességre, és a gyermekek után járó hitelelengedésre is jogosultak leszünk.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,0% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

A Babaváró hitel feltételei 2023-ban

A Babaváró hitel feltételei 2023-ban

2023.03.03.

A Babaváró hitel feltételei 2023-ban nem változtak a korábbiakhoz képest, de, ha igényelni szeretnéd, fontos tisztában lenned a részletekkel is!

Tovább olvasom
Mekkora jövedelemre van szükség a Babaváró hitelhez?

Mekkora jövedelemre van szükség a Babaváró hitelhez?

2021.10.07.

A Babaváró hitelt az állam az Otthonteremtési program keretében folyósítja az igénylőknek. A legspeciálisabb támogatási forma jelenleg, hiszen a feltételek teljesülése esetén vissza nem térítendő támogatássá alakul át.

Tovább olvasom
Három éve elérhető a babaváró hitel: így alakult a születések és házasságok száma

Három éve elérhető a babaváró hitel: így alakult a születések és házasságok száma

2022.06.17.

A születések és házasságok száma a babaváró hitel fényében lehet érdekes, ezért az alábbiakban ezeket nézzük át.

Tovább olvasom
Elköltözhetünk külföldre, ha Babaváró hitelt vettünk fel?

Elköltözhetünk külföldre, ha Babaváró hitelt vettünk fel?

2021.09.28.

A Babaváró hitel, ami a feltételek teljesülése estén vissza nem térítendő támogatássá alakul át, az egyik legnépszerűbb támogatási forma. Szabadon felhasználható, bármire elkölthető, nem szükséges ingatlan vásárlására fordítani, és ingatlanfedezet sem kell hozzá. Ennek azonban ára van. Szigorúan szabályozzák, hogy mit tehetsz és mit nem, és ha a szabályok sérülnek, komoly anyagi teherré válhat ez a nagyszerű támogatási forma. Az állam a futamidő végéig, húsz évig is szab nekünk feltételeket. Nézzük, mik ezek.

Tovább olvasom