Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Mikor szüneteltethető a Babaváró hitel?

2021.12.14.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. december 14. 11:19

A Babaváró hitel egy szabadon felhasználható kölcsön, aminek az igényléséhez jelzálogfedezetre sincs szükség. A Babaváró hitel előnyeit sokan ismerik, van azonban egy fontos és kedvező részlet, amivel sokan nincsenek tisztában. A Babaváró hitel fizetését ugyanis bizonyos esetekben felfüggeszthetjük. Annak jártunk utána, hogy mikor szüneteltethető a Babaváró hitel.

Mikor szüneteltethető a Babaváró hitel?

A Babaváró hitelről néhány szóban

A Babaváró hitel egy a családokat segítő kölcsön. Gyermekvállalás esetén az állam tízmillió forintot ad nekünk, és azt mi szabadon felhasználhatjuk. Mindenkinek jól jön egy ekkora támogatás, amikor elindul a családjával az életben. Házat kell venni, hogy legyen otthonunk, szükség lesz egy autóra is, be kell bútoroznunk a házat, a születendő gyerekeknek meg babakocsi és pelenka is kell majd. Ezt mind megvehetjük a Babaváró hitelből, hiszen a Babaváró hitel szabad felhasználású, szabadon, bármire elkölthető.

A Babaváró hitel igénylésekor szerződésben vállaljuk, hogy gyermekünk fog születni. Az első gyerekünknek a szerződést követő öt évben meg kell születnie. A Babaváró hitel kamatmentes, és kamatmentesség fenntartásának a feltétele, hogy gyermekünk szülessen. Ha egy gyermekünk születik, a hitel a futamidő végéig kamatmentes lesz, ez pedig egy tízmilliós kölcsönnél több millió forint megtakarítást jelent. A második és a harmadik gyermek megszületése után újabb kedvezményeket kapunk, sőt, a hitelünk teljesen meg is szűnhet.

Mikor szüneteltethető a Babaváró hitel?

A Babaváró hitel szüneteltethető. A felfüggesztés alatt nem kell fizetnünk a részletek. Amennyiben három vagy több gyermeket szeretnénk, mindenképpen élnünk kell a szüneteltetéssel, hiszen a harmadik gyermek után a hitelünk megszűnik. A fennmaradó rész átalakul egy vissza nem térítendő támogatássá, így azt már nem kell visszafizetnünk.

Ez a nagy előnye a Babaváró hitelnek. A törlesztés szüneteltetése három évre kérhető, ez idő alatt nem kell havonta befizetnünk az egyébként alacsony törlesztő részleteket. A szüneteltetés a magzat 12 hetes korától kérhető, tehát nem kell megvárnunk, amig a gyermekünk megszületik. Tudnunk kell, hogy gyerek születését követően hatvan napig nyújthatjuk be az igényünket a törlesztés szüneteltetésére.

A törlesztés felfüggesztése csak három évre szólhat, nincs mód rövidebb szüeteltetésre. A legjobb az, hogy a szüneteltetés már kérhetjük a hitel igénylésekor is, amennyiben már a magzatunk tizenkét hetes. Ezt az igényléskor orvosi igazolással kell majd alátámasztanunk. Lényeges lesz, hogy a Babaváró hitel három éves szüneteltetése abban az esetben kérhető, ha az magzat betölti a tizenkét hetes kort, vagy a gyermekünk megszületik a futamidő első öt évében. Amennyiben ugyanis nem születik meg a vállalt gyermek az első öt évben, a Babaváró hitel megszűnik támogatás lenni, és átalakul piaci kamatozású személyi kölcsönné.

Több alkalommal is kérhető a szüneteltetés

Akkor nyújthatunk be igényt újabb szüneteltetésre, ha az előző felfüggesztés már lejárt. Ebben az esetben újabb három évre kérhetjük azt, hogy ne kelljen fizetnünk. A két felfüggesztés időtartama nem vonható össze, meg kell várnunk, amíg az első felfüggesztés lejár. A második szüneteltetéssel viszont újra indul a három év. Ha a második gyermekünk három évvel később születik, akkor a szüneteltetés összesen hat évig is tarthat.

Mikor nem kell egyetlen forintot sem visszafizetnünk?

A Babaváró hitel mind a 10 millió forintja lehet vissza nem térítendő támogatás akkor, ha az igényléskor már gyermeket várunk, és egyből kérjük a szüneteltetés. Ilyenkor a hitel törlesztését el sem kell kezdenünk, és három évig nem kell semmit fizetnünk. Ha közben megszületik a második gyermekünk is, a szüneteltetés meghosszabbíthatjuk. Amennyiben a harmadiktör gyermek újabb három éven belül megszületik, akkor a teljes tartozást elengedi az állam. Ebben a különleges és optimális esetben egy forint befizetése nélkül juthatunk 10 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz.

Ugyanez történik akkor is, ha ikreink születnek. Ikerterhességnél a felfüggesztést már öt évre kérhetjük, és ha a harmadik gyerekünk ezen időszak alatt megszületik, akkor a teljes tartozás megszűnik.

Mikor szűnik meg a Babaváró hitel?

Harmadik gyermek születése után szüneteltetés már nem kell kérnünk, hiszen ilyenkor a teljes fennálló tartozás elengedésre kerül. Lényeges, hogy csak a fennálló tartozást engedik el, a már befizetett összeget nem kapjuk vissza. Ahogy fent láttuk, optimális esetben ez akár a teljes felvett hitelösszeg is lehet.

Speciális esetek a szüneteltetésben

Kevésbé ismert szabály, hogy ha vetélés történik, vagy ha halva születik a gyermekünk, akkor is jogosultak vagyunk a kamatmentességre és a szüneteltetésre. A legalább tizenkét hetes magzat vetélését vagy a halva születését követően is benyújthatjuk a kérelmet a szüneteltetésre. Ráadásául a kamatmentességre, és a gyermekek után járó hitelelengedésre is jogosultak leszünk.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Mennyi idő alatt folyósítják a Babaváró hitelt?

Mennyi idő alatt folyósítják a Babaváró hitelt?

2024.01.24.

A folyósítás a hiteligénylés utolsó lépése. Ahhoz, hogy tervezni tudjunk az igényelt Babaváró hitellel, fontos, hogy tudjuk, mikor érkezik meg a számlánkra a hitelösszeg. Utánajártunk, hogy a dokumentumok beadása után hány nappal számíthatunk a pénzre. Mert fontos tudni, hogy mennyi idő alatt folyósítják a Babaváró hitelünket.

Tovább olvasom
5 év után mennyi lesz a babaváró hitel törlesztőrészlete, ha nem születik gyermek?

5 év után mennyi lesz a babaváró hitel törlesztőrészlete, ha nem születik gyermek?

2020.11.14.

A babaváró hitel a számos előny mellett rejteget néhány buktatót is, amivel gyakran nem számolnak azok, akik igénybe veszik.

Tovább olvasom
Elköltözhetünk külföldre, ha Babaváró hitelt vettünk fel?

Elköltözhetünk külföldre, ha Babaváró hitelt vettünk fel?

2021.09.28.

A Babaváró hitel, ami a feltételek teljesülése estén vissza nem térítendő támogatássá alakul át, az egyik legnépszerűbb támogatási forma. Szabadon felhasználható, bármire elkölthető, nem szükséges ingatlan vásárlására fordítani, és ingatlanfedezet sem kell hozzá. Ennek azonban ára van. Szigorúan szabályozzák, hogy mit tehetsz és mit nem, és ha a szabályok sérülnek, komoly anyagi teherré válhat ez a nagyszerű támogatási forma. Az állam a futamidő végéig, húsz évig is szab nekünk feltételeket. Nézzük, mik ezek.

Tovább olvasom
Babaváró hitelt önerőként felhasználhatom?

Babaváró hitelt önerőként felhasználhatom?

2019.07.16.

Lakásvásárlásra készülsz, de nem áll a rendelkezésedre sem önerő, sem fedezetként felajánlható ingatlan? Családot alapítasz a pároddal, és szeretnétek közös otthonba költözni? Esetleg már úton is van a gyermeketek? Ha ezekre a kérdésekre igennel feleltél, akkor a babaváró hitel megoldás lesz a számotokra. Mert egy szabadon felhasználható személyi kölcsönről van szó, amit bármire elkölthetsz. Ebből Te is levonhatod a következtetést, hogy a babaváró hitelt önerőként is felhasználhatod a leendő lakáshiteled igényléséhez!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával