Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

A számlanyitás menete

2021.12.08.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2021. december 8. 15:41

A bankszámlát ma már sok munkáltató kötelezően elvárja, csak számlára utalják a fizetésünket, készpénzben nem kaphatjuk meg azt. A nyugdíjunk is érkezhet bankszámlára. Bár nem feltétlenül kell bankszámlával rendelkeznünk, előbb utóbb mindenki eljut oda, hogy egy számlával könnyebbé válhat az élete. Körbejártuk a témát, hogy mire kell figyelnünk a bankszámla megnyitásakor, és megnéztük, hogy mi a számlanyitás menete.

A számlanyitás menete

A pénzügyi szokásainknak megfelelő bankszámla kiválasztása

Ha eldöntöttük, hogy szeretnénk számlát nyitni, a következő lépés a számunkra legmegfelelőbb bankszámla kiválasztása lesz. Nem csak abban kell döntenünk, hogy melyik banknál nyitjuk meg a számlát, hiszen egy banknál több számlatípus közül is választhatunk. A bank kiválasztása után meg kell néznünk, hogy melyik számla a legtesthezállóbb számunkra. Ebben szakértő weboldalak kalkulátorai is segíthetnek bennünket.

A számla kiválasztásánál figyelembe kell vennünk a saját pénzügyi szokásainkat. Ha csak egyszer veszünk fel pénzt a számlánkról havonta a fizetésünk után, egész más számlát kell nyitnunk, mint amikor az összes költésünknél bankkártyát használunk. Az is lehet, hogy a telefonunkkal vagy az okosóránkkal akarunk fizetni, ilyenkor csak modern szolgáltatásokat nyújtó számla lesz jó nekünk.

A számlának lesznek költségei. Havidíjat kell fizetnünk és az utalásokért is kér majd díjat a pénzintézet. A bankkártyának is lesz díja, és fizetni kell a kártyás költések után is. Alap számlacsomagot akkor érdemes választanunk, ha csak korlátozottan használjuk a kártyánkat, és inkább csak pénzt veszünk le róla. Ha azonban a közüzemi számláinkat is a számláról fizetjük majd, vagy rendszeresen használunk bankkártyát, akkor az ehhez költségekben igazodó számla lesz jó nekünk. Ne fizessünk olyan szolgáltatásért, amit nem használunk.

Előzetesen nemcsak a kalkulátorokat használhatjuk, a kiválasztott bank weboldalán is részletes leírást találunk a számlatípusokról. Bár a bankban is segítenek majd a választásban, jobb, ha tisztában vagyunk a lehetőségekkel. A számla mellett az olyan kiegészítő szolgáltatásokat is vegyük figyelembe, mint a bankkártya, az internetbank, a telefonos fizetés és az SMS értesítés. Ezekért bizonyos számláknál külön díjat számol majd fel a bank.

A számlanyitáshoz szükséges dokumentumok

Alaphelyzetben személyi igazolványra és lakcímkártyára van szükség egy számla megnyitásához. A bankban azonosítanak bennünket, és már nyithatjuk is a számlát. Arra is készüljünk fel, hogy internetbank igénylés esetén meg kell majd adnunk egy jelszót, és ha a bankkártyánkhoz utasbiztosítást is kötünk, akkor az útlevelünkre is szükség lehet. Az SMS értesítéshez meg kell majd adnunk egy telefonszámot, azt is gondoljuk végig, hogy melyik legyen ez a telefonszám.

Bankkártya a bankszámlához

Bankkártyát is kérhetünk a bankszámlánkhoz. Ez ma már alapszolgáltatás, amiért éves kártyadíjat kell majd fizetnünk. Bizonyos számláknál lehetőség van a bankkártya okosórával vagy telefonnal történő összehangolására. Ha fontos nekünk ez a lehetőség, mindenképpen erre alkalmas számlát válasszunk, nem minden számlához jár ugyanis ez a szolgáltatás.

A bankkártyánkkal vásárolhatunk majd, és készpénzt is vehetünk fel róla bankautomatából. A törvény szerint havonta kétszer egy számláról maximum 150 000 forintot díjmentesen vehetünk fel. Ezt írásban kell majd kérnünk a számlanyitással egyidőben. Bár ezt később is megtehetjük, célszerű azonnal beállítatni ezt a lehetőséget.

Számlanyitás online vagy a bankfiókban

Amikor bankfiókban akarunk számlát nyitni, célszerű egy olyan időszakot választani, amikor kevesebben vannak a fiókban. A bank weboldalán egy ábra mutatja meg nekünk azokat az időszakokat, amikor kevesebb várakozással nyithatunk számlát. Időpontot is foglalhatunk, így teljesen elkerülhetjük a várakozást.

Online számlanyitásnál biztos nem kell sorban állnunk. Nem minden bank, nem minden számláját nyithatjuk meg online, de ahol van ilyen lehetőség, ott kényelmesen, otthonról intézhetjük ezt. Online számlanyitáshoz többnyire videós azonítással történik, ezért szükségünk lesz egy erre alkalmas elektronikai eszközre. Ez lehet egy laptop vagy mobiltelefon is.

SMS értesítés és internetbank

A megnyitott számlánkhoz kérhetünk kiegészítő szolgáltatásokat is, ilyen az SMS értesítés és az internetbank is. Az SMS értesítés legtöbbször fizetős szolgáltatás, néhány száz forintos havidíjért a bank minden a számlánkon történt tranzakció után SMS-ben értesít bennünket a számlánkon történt változásról, és megírják nekünk az egyenlegünket is.

Az internetbankért nem kell fizetni. Az internetes bankolás rendkívül kényelmes, telefonon adhatunk meg átutalási megbízásokat, megnézhetjük az egyenlegünket, sőt, még a csoportos megbízásainkat is kezelhetjük. Lehetőség lesz arra is, hogy az adatainkban beállt változásokat az internetbankon keresztül jelentsük be.

Csoportos beszedési megbízások beállítása

A csoportos beszedési megbízásokat beállíthatjuk az internetbankunkon keresztül, így egyszerűbben fizethetjük ki havonta a rezsiköltségeinket. Dönthetünk persze úgy is, hogy nem akarunk internetbankot, ebben az esetben már a számla megnyitásakor vigyük magunkkal a közüzemi számláinkat. A számlán szereplő azonosító segítségével be tudjuk állítani a beszedési megbízást, és arra is van lehetőség, hogy megadjunk egy limitet, ami felett a szolgáltató már nem vehet le pénzt a számlánkról.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Hogyan fizethetünk Google Pay-el 2023-ban?

Hogyan fizethetünk Google Pay-el 2023-ban?

2023.08.31.

A Google Pay igazán kényelmes. A Google Pay igazán modern. A Google Pay igazán biztonságos. De mi az a Google Pay? Mindent a Google Pay-ről, röviden.

Tovább olvasom
Hogyan válthatnak bankszámlát a Sberbankos ügyfelek?

Hogyan válthatnak bankszámlát a Sberbankos ügyfelek?

2022.03.04.

Megszűnik a Sberbank Magyarországon. A Magyar Nemzeti Bank visszavonta a magyar Sberbank engedélyét, és kezdeményezte a bíróságon a végelszámolását. Mi történik most? Mi lesz az ügyfelekkel? És hogyan válthatnak bankszámlát a Sberbankos ügyfelek? Utánajártunk.

Tovább olvasom
Hogyan válassz diákszámlát?

Hogyan válassz diákszámlát?

2021.05.03.

A diákok számára a bankok mindig kedvezményes számladíjakat nyújtanak, azonban jelentős különbségek lehetnek a különféle ajánlatok között. Mutatjuk, hogy mire érdemes figyelni, amikor diákszámlát választasz.

Tovább olvasom
Miért érdemes bankszámlát nyitnod a gyermekednek?

Miért érdemes bankszámlát nyitnod a gyermekednek?

2021.07.16.

Bankszámlát nyitnál a gyermekednek? Az alábbiakból mindent megtudhatsz erről a témáról!

Tovább olvasom