Hirdetés

Falusi CSOK igénylése korszerűsítésre

2021.12.06.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2021. december 6. 12:13

Az úgynevezett falusi CSOK-ot arra alkották meg, hogy az elnéptelenedő és/vagy hátrányos helyzetű térségekben a használt ingatlanra is lehessen CSOK támogatást felvenni, ugyanakkora mértékben, mintha új lakásra, vagy házra tennénk ezt. A falusi CSOK támogatás felét lehet a vételárra költeni, a másik felét pedig felújításra kell fordítani, ugyanakkor a falusi CSOK-ot csak felújításra, korszerűsítésre is lehet igényelni. Mutatjuk, hogyan.

Falusi CSOK igénylése korszerűsítésre

Csak korszerűsítésre is lehet igényelni

A falusi CSOK az ország közel 2500 településén használható fel, a listán szereplő helyeken lehet a támogatást igényelni használt ingatlanra. A támogatás feltétele, hogy a ház, vagy lakás vételárának fele fizethető belőle, a többi rész felújításra, korszerűsítésre költhető el. Sokan nem tudják, de falusi CSOk támogatást csak korszerűsítésre is lehet igényelni.

Az igénylő tulajdonában kell lennie az ingatlannak

Falusi CSOK-ot csak korszerűsítésre olyan ingatlanra igényelhetünk, amely mi tulajdonunkban van. A felújításra igényelhető összeg egy gyermek után 300 ezer forint, két gyermek után 1,3 millió forint, három, vagy több gyermek után pedig 5 millió forint. A falusi CSOK-ot nemcsak korszerűsítésre, hanem bővítésre is lehet igényelni, a feltételek és az összegek ugyanazok, mint a korszerűsítésnél, s a kettőt össze is lehet vonni.

CSOK hitel is igényelhető

A CSOK támogatás mellé CSOK hitel is igényelhető, és a kölcsönt is lehet csak korszerűsítésre igényelni. A hitelfelvételnek persze többféle feltétele is van, az összegek pedig a következők, egy gyermek: nem lehet igényelni, két gyermek: 5 millió forint, három, vagy több gyermek: 7,5 millió forint.

Ezek a munkák számolhatóak el

Természetesen az állam pontosan meghatározta, hogy mi számít bele a korszerűsítés kategóriájába, ezeket támogatja:

  • víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése.
  • az épület szigetelése, ideértve a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat.
  • fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan ingatlanban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel.
  • belső tér felújítása, ideértve a belső burkolat cseréjét, a galériaépítést, a belső elektromos-, vízhálózat cseréjét, a fürdőhelyiség-felújítást, a WC-felújítást; a konyhafelújítást.
  • központi fűtés kialakítása vagy cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is.
  • a külső nyílászáró energiatakarékos nyílászáróra való cseréje
  • tető cseréje, felújítása, szigetelése.
  • kémény építése, korszerűsítése.
  • a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található melléképület felújítása vagy kerítés építése, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 30 százalékáig.
  • a korszerűsítéshez közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 20 százalékáig.

A munkálatokat és azok anyagköltségeit számlákkal kell igazolni. Az elvégzett felújításokat, korszerűsítéseket és az elszámolást minden alkalommal műszaki ellenőr ellenőrizni.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

K&H személyi kölcsön

THM

10,7% - 16,5%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

Provident Heti Kölcsön

THM

26,1%

Futamidő

57 - 110 hét

Hitelösszeg

40.000 Ft - 570.000 Ft

§

Hűség Hitel

THM

16,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 6.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Milliókat is bukhatunk a lakástámogatásokon, ha nem születik gyermek

Milliókat is bukhatunk a lakástámogatásokon, ha nem születik gyermek

2021.11.22.

Ha nem születik gyermek, nem tartjuk be az adott támogatás fő feltételét, ennek pedig következményei is vannak. Pénztárcánk bánhatja a hiányosságot, sőt akár komoly anyagi gondba is kerülhetünk. Vajon a jövőben nagyobb válságot is okozhat ez a helyzet?

Tovább olvasom
Mire kell figyelni a CSOK és a Falusi CSOK felvételénél?

Mire kell figyelni a CSOK és a Falusi CSOK felvételénél?

2020.10.01.

Nagyon egyszerűen meg tudjuk válaszolni, hogy mire kell figyelned a CSOK, illetve a Falusi CSOK igénylésekor: mindenre! Viccet félretéve, tényleg minden feltételre oda kell figyelni, hiszen csak akkor kaphatod meg bármelyiket is, ha mindenben megfelelsz az előírásoknak. Vannak azonban olyan apróságok is, amelyeket, ha figyelmen kívül hagysz, el se jutsz majd a bírálatig, hiszen már az alapoknál nem stimmel valami. Az alábbiakban ezeket vesszük sorra.

Tovább olvasom
Falusi CSOK – mit kell tudni róla?

Falusi CSOK – mit kell tudni róla?

2019.05.16.

Mindig is vidéki életről álmodoztál? Belefáradtál a nagyvárosi zűrzavarba, és nyugodtabb életre vágysz? A következő projekt a családalapítás, és a gyermekeidnek a legjobbat szeretnéd adni? Akkor ideje megismerkedned a falusi CSOK-kal!

Tovább olvasom
A falusi CSOK-hoz ezek a dokumentumok szükségesek

A falusi CSOK-hoz ezek a dokumentumok szükségesek

2020.05.05.

A CSOK-ot, vagyis a Családok Otthonteremtési Kedvezményét mindenki ismeri már, még azok is, akik nem jogosultak rá, hiszen a csapból is ez folyik jó ideje. A falusi CSOK szinte teljesen ugyanaz, csak a megvásárolható ingatlanok köre kisebb. Azokra az 5.000 fő alatti településeken található ingatlanokra vonatkozik, ahol a lakosság száma a 2003-as évhez képest nagyobb mértékben csökkent, mint az országos átlag. Vagyis ahol a mostani népesség nem éri el a 95%-ot a 2003. január elsejei népességszámhoz képest. A falusi CSOK-hoz ezek szerint vidékre kell költözni, viszont ahhoz, hogy megkapd, teljesítened kell néhány feltételt.

Tovább olvasom