Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Újabb változások az Otthonfelújítási támogatás szabályaiban

2021.11.11.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2021. november 11. 11:08

Az Otthonfelújítási támogatás egy vissza nem térítendő támogatás lakásfelújításhoz. Úgy szépíthetjük meg az otthonunkat, hogy a költségink felét az állam kifizeti. A gyermeket nevelő családok Otthonfelújítási támogatásáról szóló rendelet több ponton is módosult. Mutatjuk, miben változtak a lakásfelújítási támogatás szabályai.

Újabb változások az Otthonfelújítási támogatás szabályaiban

Néhány szó az Otthonfelújítási támogatásról

Az év elején elindult Otthonfelújítási támogatás egy vissza nem térítendő, maximum hárommillió forintos állami támogatás, amelyet az ingatlanunk korszerűsítésére, felújítására fordíthatunk. Gyermeket vállaló fiatal házaspároknak óriási lehetőség ez ahhoz, hogy komfortosabbá tegyék az otthonukat. A támogatás akár hárommillió forint is lehet, és a felújítás teljes költségeinek a felére kaphatjuk meg. A felújítási munkákat nekünk kell kifizetnünk, a támogatást csak a számlák benyújtása után kapjuk meg.

A támogatás igénylőjének és a kiskorú gyermekeknek már egy éve bejelentett lakcímmel kell rendelkezniük a támogatással érintett ingatlanban. Erre nincs szükség akkor, ha az ingatlant egy évnél rövidebb ideje vettük meg, vagy a gyermekünk még nem született meg egy éve.

Csak egyszer lehet igényelni az Otthonfelújítási támogatást. Ha nem élünk a legfeljebb hárommillió forint értékű támogatással az első alkalommal, többször már nem adhatjuk be az igénylést az Államkincstárhoz. Ha egyszer beadtuk a kérelmet, még egyszer nem adhatjuk azt be akkor sem, ha még nem ért véget a támogatási program.

Gyermeket kell nevelnünk ahhoz, hogy megkaphassuk a támogatást. Már gyermeknek számít a szabályozás szerint a magzat a várandósság betöltött 12. hetét követően. Még gyermek a huszonöt év alatti vér szerinti vagy örökbefogadott gyermek. Ha gyermekünk már elmúlt 25 éves, hiába él velünk, nem pályázhatunk. Megváltozott munkaképességű gyereknél viszont nincs felső korhatár. Lényeges, hogy az igénylőnek és a gyerekeknek azonos lakcímen kell élniük. A lakcímkártyákon tehát ugyanannak a címnek kell szerepelnie.

Az Otthonfelújítási támogatást akkor vehetjük igénybe, ha az ingatlanunk az ingatlan-nyilvántartásban lakás vagy lakóház fő rendeltetés szerinti jelleggel van bejegyezve. Hétvégi házra, nyaralóra nem igényelhetünk, de tanya, birtokközpont lakáscélú épületeire igen. Ez fontos feltétel, a kérelem benyújtása előtt érdemes ellenőrizni, hogy megfelelünk-e a kiírásnak.

Egyedülálló szülő csak akkor kérheti a teljes támogatási összeget, ha az összes gyermeke vele él egy lakásban. Közös gyermekfelügyeletkor a szülők fele-fele arányban jogosultak az Otthonfelújítási támogatásra. Ha viszont az egyik fél lemond a másik javára a támogatásról, akkor az a szülő, akinek a javára lemondtak a támogatásról, egyedül is igényelheti a maximális összeget. Ezt magánokiratba kell foglalni, és a magánokiratot be kell nyújtani az igényléskor.

Az igénylőnek, együttes igénylés esetén pedig legalább az egyiküknek, legalább egyéves, folyamatos TB jogviszonnyal kell rendelkeznie, ami legfeljebb harminc napra szakadt meg. Elég tehát, ha csak az egyik szülő teljesíti a TB jogviszony elvárt feltételeit.

2022. december 31-ig lehet benyújtani az igényléshez szükséges dokumentumokat. Az utolsó számla kiállítása után hatvan napunk lesz erre. Minden gyermeket nevelő szülő, akár egyedülálló, akár házastársi vagy élettársi kapcsolatban él, benyújthat kérelmet a támogatásra. Közös igénylésnél a házastársaknak és az élettársaknak ugyanazon a bejelentett lakcímen kell lakniuk.

A fogyatékkal élők támogatása

Mozgáskorlátozottaknak és más fogyatékossággal élőknek az akadálymentesítési munka is támogatottá vált. Az igénylés benyújtásakor a fogyatékosságot igazolni kell majd. Az akadálymentesítési munkák mellett minden egyéb elszámolható munkára is költhetjük a támogatást.

Változás a TB jogviszonyban

Az egy éves TB jogviszonyba eddig is beleszámított a magyar felsőoktatási tanulói jogviszony. Az új szabályok szerint a magyar igénylőknek már elfogadható a külföldi felsőoktatási intézményben folytatott tanulói jogviszony is.

Az Otthonfelújítási támogatás igényléséhez egyéves TB jogviszonyra van szükség. Házaspárok és élettársak esetén viszont elég, ha az egyikük TB jogviszonya megfelelő. Már az elhunyt házastárs TB jogviszonya is elfogadható akkor, ha a házastárs egy éven belül halt meg, és előtte három hónapig teljesítette a TB jogviszonyra vonatkozó feltételeket.

Kibővül az elszámolható munkák köre

Kiegészült az elszámolható munkák köre. Külső lépcső építése is elfogadható lesz, eddig külső lépcső építésére nem volt lehetőség. A nyílászárók, küszöbök, párkányok beépítése is támogatott lesz. Eddig ezeknek csak a cseréjére volt lehetőség. Tehát beépítésre és cserére is jár a támogatás a most életbelépett változat szerint.

60 nap is lehet az elbírálás

Az Otthonfelújítási támogatás igényléséhez szükséges dokumentumok benyújtása után az Államkincstárnak harminc napja van arra, hogy a kérelmünket elbírálja. Az igénylést elektronikusan és postai úton is beadhatjuk. Arra kell majd figyelnünk, hogy a harminc napos határidő csak az elektronikusan beadott igénylésekre vonatkozik, a postai úton beérkező dokumentációk feldolgozására, és a döntés meghozatalára már hatvan napja van az Államkincstárnak. Mivel a postai úton beérkező igénylést lassabban bírálhatják el, így a támogatás összegének kiutalása is később történik meg.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Az új otthonfelújítási program részletesen

Az új otthonfelújítási program részletesen

2020.12.14.

Az új otthonfelújítási programról szóló kormányrendelet végre megjelent a Magyar Közlönyben, a részleteit pedig alább olvashatod!

Tovább olvasom
Felújítanád a lakást? Adunk pár tippet a hitel  kiválasztásához!

Felújítanád a lakást? Adunk pár tippet a hitel  kiválasztásához!

2021.01.06.

A financiális és a pszichés gondok egy részét megpróbáljuk levenni a válladról: adunk pár tippet, hogy a banki hitelkínálat mely tagjait érdemes preferálni, ha felújítanád a lakást.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával