Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Hitelmoratórium – csökkennek a hitelkártya és a folyószámlahitel tartozások

2021.11.12.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. november 12. 11:21

A hitelmoratórium minden hitelfajtára érvényes, beleértve a hitelkártya és a folyószámlahiteleket is. Egy ideje több szakértő is megfogalmazott olyan véleményt, hogy ez a két hiteltípus a moratórium miatt már személyi kölcsönnek minősül. A kormány hallgatott a szakértőkre, és megváltoztatatta a hitelkártya és folyószámlahitel tartozások visszafizetésének feltételeit. Mutatjuk, hogy mennyivel csökkennek a hitelkártya és a folyószámlahitel tartozások költségei.

Hitelmoratórium – csökkennek a hitelkártya és a folyószámlahitel tartozások

12 %-ra csökken a kamat

Új elem a kormányrendeletben, hogy a hitelkártyával és a folyószámlahitellel rendelkező adósoknak a moratóriumban érintett hitelösszeget a személyi kölcsön 2020. februári átlagkamatára számítják át. Az átlagkamat februárban 11,99 százalék volt, ez lesz az elszámolás alapja. A hitelkártya tartozások és a folyószámlahitelek kamata egyébként 19-25 százalék, így ez jelentős csökkenésnek számít, ami komoly magtakarítást jelent azoknak, akiknek ilyen típusú tartozásuk van vagy volt. A döntés visszamenőleges hatályú, így a már lezárt szerződéseket is érinti.

Több százezer ügyfél jár jól

A hitelmoratóriumban résztvevők közel negyven százalékát tették ki a folyószámla és hitelkártya tartozások. Ez darabra soknak tűnik, összegben azonban csak néhány százalék volt ez az érték. Több százezer ügyfél tartozását számolják újra a bankok, erre 60 nap áll a rendelkezésükre, ez alatt el kell számolniuk az ügyfeleikkel, és amennyiben az ügyfélnek pénz jár vissza, azt ki is kell fizetniük.

Több nyilatkozat is elhangzott az elmúlt hónapokban ebben a témában. Többen vélték úgy, hogy már a moratóriumba sem kellett volna bevenni ezt a két hiteltípust, többen pedig arról nyilatkoztak, hogy mivel egy hitelkártya vagy folyószámlahitel alapvetően egy-hat hónapra szól, a hitelmoratórium hossza miatt már személyi hitelként kellene kezelni ezeket a tartozásokat.

Ezt a két hiteltípust maximum fél évig használják az ügyfelek. Mindkettő az átmeneti pénzzavarok megoldására született, az ügyfelek is így használják ezeket a hiteleket. Tudatosan vagy nem tudatosan, de hosszú távon egyik hitelt sem használjuk, vélhetően a magas költségek miatt. A hitelmoratórium azonban megnyújtotta hitelek futamidejét, és ez a magas kamatok miatt jelentős többletköltséget okozhat. Ráadásul több esetben az ügyfelek nem is tudtak a tartozásuk növekedéséről, hiszen nemfizetés esetén automatikusan bekerültek a hitelmoratóriumba.

A már lezárt szerződések újraszámolása

Vannak olyan adósok, akik már a rendelet megjelenése előtt kiléptek a hitelmoratóriumból. Nekik a bankjuk visszafizeti a különbözetet. A bankoknak hatvan nap alatt el kell számolniuk az ügyfeleikkel. Ez alatt átszámítják a tartozása összegét, és visszafizetik a különbözetet.

Az október 31-ig kilépők szerződésének újraszámolása

Bár 2022. június 30-ig meghosszabbodik a moratórium, az ügyfelek dönthettek úgy, hogy október végén kilépnek belőle. A moratórium vége után a bank elszámol az ügyfeleivel. A folyószámla és hitelkártya-tartozásoknál a hitelmoratórium befejeződése után harminc napunk lesz arra, hogy a tartozásunkat egy összegben kifizessük. Ha ezt nem tudjuk megtenni, kérhetünk 12 hónapos, kamatmentes részletfizetést. Ez abban az esetben nem fog csak működni, ha az alaptartozásunk és a moratóriumból eredő tartozásunk együttes összege nagyobb, mint a hiteltörlesztésre fordítható jövedelmünk. Ennek kiszámításához a bankok a JTM-et használják.

Aki még a moratóriumban marad

Ha a maradás mellett döntöttünk, akkor a mi elszámolásunkra csak a hitelmoratórium végén, 2022. június 30-a után kerül sor. Akkor a fent említett módon fog elszámolni velünk a hitelező pénzintézetünk.

2022. június 30-ig meghosszabbodik a hitelmoratórium – már nem mindenkinek

A hitelmoratóriumban október vége után csak a rászorulók maradhatnak. Rászorulónak tekinti a kormány a nyugdíjasokat, a 25 év alatti gyermeket nevelő családokat, a közfoglalkoztattakat és az álláskeresőket. Azok is maradhatnak a hitelmoratóriumban, akiknek csökkent a jövedelmük. A jövedelem csökkenésének igazolását nem szabályozza a rendelet, azt nekünk kell valamilyen módon igazolnunk. Ha vállalkozók vagyunk, könnyebb a dolgunk, ugyanis csak akkor maradhatunk a moratóriumban, ha legalább 25 százalékkal csökkent az árbevételünk.

A kormány a moratóriumban érintett rászorulók köre mellett határozott arról is, hogy kik azok, akik nem maradhatnak a moratóriumban. A gépjárművet lízingelőket, a lombardhiteleseket és a záloghiteleseket kizárták, ők nem hosszabbíthattak, még akkor sem, ha egyébként a fent említett rászorulók csoportjába tartoznak.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Személyi kölcsön feltételei, megfontolandó tippek!

Személyi kölcsön feltételei, megfontolandó tippek!

2017.01.08.

Személyi kölcsön feltételei, mit érdemes tenni döntés előtt? Személyi kölcsön feltételei sokfélék lehetnek, bankonként más és más az elvárás. Érdemes a döntést megelőzően összehasonlítani a banki ajánlatokat. Meglepő eredményre juthatunk, ugyanis időnként jelentős mértékben eltérő feltételekkel találkozunk! A bankok többféle konstrukcióban is kínálnak személyi kölcsönt, hogy mindenki eldönthesse, neki melyik lesz a legmegfelelőbb. Ugyanakkora igényelt összegnél eltérő […]

Tovább olvasom
Mi is pontosan a Provident Otthoni Szolgáltatás?

Mi is pontosan a Provident Otthoni Szolgáltatás?

2018.08.12.

A Provident Otthoni Szolgáltatás gyorssá és kényelmessé teszi a hitelfelvételt. Ugyanis nem csak a hitelbírálat, hanem a szerződéskötés, a kifizetés, valamint a törlesztés is az otthonunkban zajlik, tehát ki sem kell mozdulnunk ahhoz, hogy hitelt kapjunk!

Tovább olvasom
CSOK építkezésre – mire érdemes odafigyelni?

CSOK építkezésre – mire érdemes odafigyelni?

2022.06.07.

A Családi Otthonteremtési Kedvezményt lakásépítésre is fordíthatjuk. Támogatással építhetünk egy szép otthont a családunknak. A támogatással és a kamattámogatott hitellel 25 millió forinthoz is juthatunk. Megnéztük, hogy ha CSOK támogatással akarunk építkezni, mire érdemes odafigyelni.

Tovább olvasom
Kaphatunk lakáshitelt önerő nélkül?

Kaphatunk lakáshitelt önerő nélkül?

2020.12.27.

Lakáshitel önerő nélkül? Törvényileg nem lehetséges, ám akadnak kiskapuk. Ha lakáshitelt önerő nélkül szeretnél igényelni, olvass tovább!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával