Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Hitelmoratórium – csökkennek a hitelkártya és a folyószámlahitel tartozások

2021.11.12.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. november 12. 11:21

A hitelmoratórium minden hitelfajtára érvényes, beleértve a hitelkártya és a folyószámlahiteleket is. Egy ideje több szakértő is megfogalmazott olyan véleményt, hogy ez a két hiteltípus a moratórium miatt már személyi kölcsönnek minősül. A kormány hallgatott a szakértőkre, és megváltoztatatta a hitelkártya és folyószámlahitel tartozások visszafizetésének feltételeit. Mutatjuk, hogy mennyivel csökkennek a hitelkártya és a folyószámlahitel tartozások költségei.

Hitelmoratórium – csökkennek a hitelkártya és a folyószámlahitel tartozások

12 %-ra csökken a kamat

Új elem a kormányrendeletben, hogy a hitelkártyával és a folyószámlahitellel rendelkező adósoknak a moratóriumban érintett hitelösszeget a személyi kölcsön 2020. februári átlagkamatára számítják át. Az átlagkamat februárban 11,99 százalék volt, ez lesz az elszámolás alapja. A hitelkártya tartozások és a folyószámlahitelek kamata egyébként 19-25 százalék, így ez jelentős csökkenésnek számít, ami komoly magtakarítást jelent azoknak, akiknek ilyen típusú tartozásuk van vagy volt. A döntés visszamenőleges hatályú, így a már lezárt szerződéseket is érinti.

Több százezer ügyfél jár jól

A hitelmoratóriumban résztvevők közel negyven százalékát tették ki a folyószámla és hitelkártya tartozások. Ez darabra soknak tűnik, összegben azonban csak néhány százalék volt ez az érték. Több százezer ügyfél tartozását számolják újra a bankok, erre 60 nap áll a rendelkezésükre, ez alatt el kell számolniuk az ügyfeleikkel, és amennyiben az ügyfélnek pénz jár vissza, azt ki is kell fizetniük.

Több nyilatkozat is elhangzott az elmúlt hónapokban ebben a témában. Többen vélték úgy, hogy már a moratóriumba sem kellett volna bevenni ezt a két hiteltípust, többen pedig arról nyilatkoztak, hogy mivel egy hitelkártya vagy folyószámlahitel alapvetően egy-hat hónapra szól, a hitelmoratórium hossza miatt már személyi hitelként kellene kezelni ezeket a tartozásokat.

Ezt a két hiteltípust maximum fél évig használják az ügyfelek. Mindkettő az átmeneti pénzzavarok megoldására született, az ügyfelek is így használják ezeket a hiteleket. Tudatosan vagy nem tudatosan, de hosszú távon egyik hitelt sem használjuk, vélhetően a magas költségek miatt. A hitelmoratórium azonban megnyújtotta hitelek futamidejét, és ez a magas kamatok miatt jelentős többletköltséget okozhat. Ráadásul több esetben az ügyfelek nem is tudtak a tartozásuk növekedéséről, hiszen nemfizetés esetén automatikusan bekerültek a hitelmoratóriumba.

A már lezárt szerződések újraszámolása

Vannak olyan adósok, akik már a rendelet megjelenése előtt kiléptek a hitelmoratóriumból. Nekik a bankjuk visszafizeti a különbözetet. A bankoknak hatvan nap alatt el kell számolniuk az ügyfeleikkel. Ez alatt átszámítják a tartozása összegét, és visszafizetik a különbözetet.

Az október 31-ig kilépők szerződésének újraszámolása

Bár 2022. június 30-ig meghosszabbodik a moratórium, az ügyfelek dönthettek úgy, hogy október végén kilépnek belőle. A moratórium vége után a bank elszámol az ügyfeleivel. A folyószámla és hitelkártya-tartozásoknál a hitelmoratórium befejeződése után harminc napunk lesz arra, hogy a tartozásunkat egy összegben kifizessük. Ha ezt nem tudjuk megtenni, kérhetünk 12 hónapos, kamatmentes részletfizetést. Ez abban az esetben nem fog csak működni, ha az alaptartozásunk és a moratóriumból eredő tartozásunk együttes összege nagyobb, mint a hiteltörlesztésre fordítható jövedelmünk. Ennek kiszámításához a bankok a JTM-et használják.

Aki még a moratóriumban marad

Ha a maradás mellett döntöttünk, akkor a mi elszámolásunkra csak a hitelmoratórium végén, 2022. június 30-a után kerül sor. Akkor a fent említett módon fog elszámolni velünk a hitelező pénzintézetünk.

2022. június 30-ig meghosszabbodik a hitelmoratórium – már nem mindenkinek

A hitelmoratóriumban október vége után csak a rászorulók maradhatnak. Rászorulónak tekinti a kormány a nyugdíjasokat, a 25 év alatti gyermeket nevelő családokat, a közfoglalkoztattakat és az álláskeresőket. Azok is maradhatnak a hitelmoratóriumban, akiknek csökkent a jövedelmük. A jövedelem csökkenésének igazolását nem szabályozza a rendelet, azt nekünk kell valamilyen módon igazolnunk. Ha vállalkozók vagyunk, könnyebb a dolgunk, ugyanis csak akkor maradhatunk a moratóriumban, ha legalább 25 százalékkal csökkent az árbevételünk.

A kormány a moratóriumban érintett rászorulók köre mellett határozott arról is, hogy kik azok, akik nem maradhatnak a moratóriumban. A gépjárművet lízingelőket, a lombardhiteleseket és a záloghiteleseket kizárták, ők nem hosszabbíthattak, még akkor sem, ha egyébként a fent említett rászorulók csoportjába tartoznak.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Milyen támogatásokat kaphatnak az egyedülálló szülők?

Milyen támogatásokat kaphatnak az egyedülálló szülők?

2021.03.23.

Támogatásokat kaphatnak az egyedülálló szülők is, és érdemes is ezeket kihasználni – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom
Új vagy használt autót érdemesebb hitelre venni?

Új vagy használt autót érdemesebb hitelre venni?

2020.11.09.

Nemrég tették fel nekünk ezt a kérdést, aminek a vége egy többórás beszélgetés lett, amiben nem csak a hitellehetőségeket, de a magyarországi, sőt, a külföldi használt autók piacát is átnéztük, és természetesen az autószalonok ajánlatait is böngésztük, méghozzá sokáig.

Tovább olvasom
Hitel előtörlesztés és végtörlesztés – mi a különbség?

Hitel előtörlesztés és végtörlesztés – mi a különbség?

2022.10.14.

Ha az élethelyzetünk úgy hozta, hogy lehetőségünk van a meglévő lakás,- vagy szabad felhasználású kölcsönünk teljes egészét, vagy egy részét visszafizetni a futamidő lejárta előtt, akkor ismernünk kell a lehetőségeinket. Előtörlesztés és végtörlesztés: tudjuk mi a különbség, és hogy a mi esetünkben melyiket érdemes választani? Segítünk dönteni!

Tovább olvasom
MFB Krízis Hitel - Kedvező vállalkozói hitel

MFB Krízis Hitel - Kedvező vállalkozói hitel

2020.10.20.

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Krízis Hitel programja arról szól, hogy csökkentsék a koronavírus-járvány miatt bekövetkező gazdasági visszaesés negatív hatásait, illetve enyhítsék a honi vállalkozások terheit. Mit jelent ez pontosan? MFB Krízis Hitel: ezt kell tudni róla.

Tovább olvasom