Hirdetés

Megéri-e a babaváró hitel gyermekvállalás nélkül?

2021.11.26.
Szerző: expresszkolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. november 26. 13:07

Babaváró hitel gyermekvállalás nélkül? Furcsán hangzik a kérdés, hiszen ez a hiteltípus alapvetően – ahogyan azt a neve is mutatja – családalapítást, gyermekvállalást igyekszik elősegíteni. Ennek ellenére előfordulhat olyan helyzet, hogy valaki gyermekvállalás nélkül igényli és akár meg is érheti neki a dolog.

Megéri-e a babaváró hitel gyermekvállalás nélkül?

Három gyermekkel éri meg a legjobban

A babaváró hitel egy államilag támogatott konstrukció, amelynek keretében maximálisan 10 millió forintot lehet igényelni. A hitel kamatmentes, abban az esetben, ha az első öt évben gyermek születik. Az adós gyermek születéskor kérheti a törlesztés szüneteltetését három évre, ez újabb könnyebbséget jelent. Ahogyan az is, hogy a második gyermek megszületésekor a tartozás 30 százalékát elengedi a hitelező, illetve ismét lehet szüneteltetni három évre a kölcsön törlesztését. Ha harmadik gyermeket is vállalunk, a baba születésekor a teljes fennálló tartozás elengedésre kerül. Könnyű belátni, hogy legalább egy, de inkább három baba születésével jár jól a babaváró kölcsön igénylője. Gyermekvállalás nélkül butaság belevágni, vagy mégsem?

Több, mint 17 millió forintot kellene visszafizetni

Nézzük, mi történik akkor, ha nem születik gyermek a szerződést követő öt évben. Mivel a kamattámogatás már a konstrukció elejétől jár, ezt megvonja az állam, azaz az addig felhasznált kamattámogatást (nagyjából 2 millió forintot) egy összegben vissza kell fizetni. Ezen kívül a hitelünk ezután piaci kamatozásúvá válik. Gyermekvállalás nélkül 10 millió forintos babaváró kölcsönre, 20 éves futamidő alatt több, mint 17 millió forintot kell visszafizetni.

Magas kereset, megtakarítás nélkül

Ez a 17 millió forint akár 2-3 millió forinttal több, mint amennyi egy „normál” lakáshitel esetében fennáll visszafizetésként, azaz nem tűnik jó „biznisznek” gyermekvállalás nélkül babaváró hitelt igényelni. Igen ám, de előfordulhat olyan helyzet, hogy a babaváró mégiscsak jobb választás, mintegy másik hitelopció. A babaváró egyik nagy előnye, hogy szabad felhasználású, ráadásul a hitelösszeg maximum 75 százaléka önerőnek is beszámítható, tehát kisegíthet olyan helyzetben, amikor viszonylag magas a keresetünk, ám nincs saját megtakarításunk.

Mi a konklúzió?

A babváró hitel akár befektetésként is beválhat, de ezt csak olyanoknak ajánljuk, akik tisztában vannak pénzügyi folyamatokkal és naprakészek a gazdaság dolgaiban. Hiszen ez nagy fokú odafigyelést, tájékozottságot, naprakészséget igényel. A babaváró hitelnél lehet kalkulálni az első öt évvel, a kamatmentesség miatt az az időszak gyermekvállalás nélkül is alacsony törlesztőrészleteket jelent. Persze öt év után ki kell fizetni egy nagyobb összeget, ezt mindenképpen számításba kell venni. Összességében gyermekvállalás nélkül nem érdemes babaváró hitelt igényelni, kivéve, ha pontos és kiszámítható befektetési tervünk van a hitelösszeggel, vagy önerőre van szükségünk egy lakásvásárlásnál és nem okoz gondot a törlesztőrészletek kifizetése.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Fapados Kölcsön

THM

14,90% - 19,90%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

Privát Minimum Kölcsön

THM

24,5%

Futamidő

12 - 60 hó

Hitelösszeg

200.000 Ft - 490.000 Ft

§

Provident Heti Kölcsön

THM

24,5% - 24,6%

Futamidő

57 - 110 hét

Hitelösszeg

40.000 Ft - 570.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Tények és tévhitek a Babaváró hitellel kapcsolatban

Tények és tévhitek a Babaváró hitellel kapcsolatban

2021.03.09.

Mit érdemes tudni a Babaváró hitellel kapcsolatban? Mi a Babaváró hitel? Kik igényelhetik? Milyen dokumentumok szükségesek az igényléshez? Megválaszoljuk a legfontosabb kérdéseket a Babaváró hitellel kapcsolatban.

Tovább olvasom
Babaváró hitelt önerőként felhasználhatom?

Babaváró hitelt önerőként felhasználhatom?

2019.07.16.

Lakásvásárlásra készülsz, de nem áll a rendelkezésedre sem önerő, sem fedezetként felajánlható ingatlan? Családot alapítasz a pároddal, és szeretnétek közös otthonba költözni? Esetleg már úton is van a gyermeketek? Ha ezekre a kérdésekre igennel feleltél, akkor a babaváró hitel megoldás lesz a számotokra. Mert egy szabadon felhasználható személyi kölcsönről van szó, amit bármire elkölthetsz. Ebből Te is levonhatod a következtetést, hogy a babaváró hitelt önerőként is felhasználhatod a leendő lakáshiteled igényléséhez!

Tovább olvasom
Mekkora jövedelemre van szükség a Babaváró hitelhez?

Mekkora jövedelemre van szükség a Babaváró hitelhez?

2021.10.07.

A Babaváró hitelt az állam az Otthonteremtési program keretében folyósítja az igénylőknek. A legspeciálisabb támogatási forma jelenleg, hiszen a feltételek teljesülése esetén vissza nem térítendő támogatássá alakul át.

Tovább olvasom
Meghatalmazással tudom igényelni a babaváró hitelt?

Meghatalmazással tudom igényelni a babaváró hitelt?

2020.09.15.

Ha valamit meghatalmazással tudsz igényelni, az nagyban megkönnyítheti az ügyintézést, ám sajnos ez sok esetben nem megoldható. A babaváró hitelnél is van lehetőséged bizonyos dolgokat meghatalmazással elintézni, ám sajnos nem mindent.

Tovább olvasom