Hirdetés

Milliókat is bukhatunk a lakástámogatásokon, ha nem születik gyermek

2021.11.22.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2021. november 22. 14:39

Ha nem születik gyermek, nem tartjuk be az adott támogatás fő feltételét, ennek pedig következményei is vannak. Pénztárcánk bánhatja a hiányosságot, sőt akár komoly anyagi gondba is kerülhetünk. Vajon a jövőben nagyobb válságot is okozhat ez a helyzet?

Milliókat is bukhatunk a lakástámogatásokon, ha nem születik gyermek

Népszerűek az otthonteremtési támogatások

A magyar állam egy sor támogatással igyekszik ösztönözni a családalapítást, a gyermekvállalást és sokan is élnek ezekkel a támogatásokkal. A kedvezmények egy része úgy is (vagy kizárólag úgy) igényelhető, hogy jövőbeli gyermekvállalásról van szó. Ez fontos feltétel, s ha valamilyen okból nem sikerül teljesíteni, vissza kell fizetni az igénybe vett összeget, méghozzá kamatostól. Jelenleg nagyon népszerűek, pörögnek a különböző otthonteremtési támogatások, kedvezményes hitelek, na de mit hoz a jövő? Mi lesz, ha nem születik gyermek a vállalások ellenére?

Komolyabb problémákat is okozhat?

Ha nem születik gyermek, pedig azt vállaltuk, akkor a legtöbb esetben komoly anyagi retorzióval kell szembenézzük. Ha halmozzuk ezeket a támogatásokat, ez még hatványozottabban igaz. Kérdés, hányan lesznek olyanok, akiknél érvényesíteni kell majd a visszafizetés és a büntetőkamat intézményét. S ha ez a szám magas, vajon az szélesebb körű hitelezési-, lakáspiaci, gazdasági problémákat is okozhat az országban?

Több 10 millió forint támogatáshoz lehet jutni

Ha egy családalapítás előtt álló házaspár igénybe vesz minden állami támogatást, méghozzá új építésű ingatlanra, három gyermekre, akkor több 10 millió forinthoz juthat. A CSOK támogatás 10 millió forint, a kedvezményes CSOK hitel 15 millió forint, a babaváró hitel 10 millió forint maximálisan. Ez összesen 35 millió forint, és még akadnak mellé egyéb kedvezmények is.

Mennyit kell visszafizetni?

A különböző támogatásoknál eltérő a mértéke annak, hogy mennyit kell visszafizetni, ha nem születik gyermek. A maximális, 10 millió forintos CSOK támogatás esetében 10 év a gyermekvállalás határideje. Ha erre a határidőre nem születik egy gyermek sem a vállalt háromból, akkor jelenleg nagyjából úgy számolhatunk, hogy a támogatás több, mint másfélszeresét, kb 16 millió forintot kell visszafizetnünk. Kevesebbet kell visszafizetni, ha egy, vagy két gyermek megszületett a határidőn belül.

A CSOK hitel feltételeinek nem teljesítése még komolyabb anyagi áldozattal jár. A maximális 15 millió forintos hitellel, és 20 éves futamidővel számolva közel 25 millió forintot kell visszafizetni, ha nem születik gyermek a szerződéskötésben meghatározottaknak megfelelően.

A babaváró hitel kamatmentessége csak akkor él, ha öt éven belül gyermek születik. Ha nem, akkor a maximális 10 milliós hitel közel dupláját, majdnem 18 millió forintot kell visszafizetni 20 év alatt.

Vannak, akik kigazdálkodják

Abban egyetérthetünk, hogy komoly teher hárulhat azokra, akik több támogatást is igényeltek, de nem tudják teljesíteni a feltételeket. Ha nem születik gyermek, megemelkedett költségekkel, egyszeri nagyobb összegű kiadással, piaci kamatozással, büntetőkamattal is számolni kell. A terheket lehet mérsékelni, például számít az, ha egészségügyi okokból nem tudunk gyermeket vállalni, vagy ha a pár egyik tagja elhunyt. Sokan vannak olyanok, akik magasabb keresettel rendelkeznek és a kiadások emelkedését ki tudják gazdálkodni, másokat viszont akár az anyagi csőd szélére is sodorhatnak a negatív fogatókönyvek. Összességében a szakemberek nem számítanak arra, hogy a határidők lejártával szélesebb körű piaci, gazdasági, társadalmai problémákat okozna a családtámogatások kényszerű visszafizetése.

Ajánlataink

Archívum

Hirdetés

Ajánlott hitelek

Privát100 Kölcsön

THM

20,5%

Futamidő

12 - 60 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 2.990.000 Ft

§

Valóra váltó Kölcsön

THM

9,7%

Futamidő

28 hét

Hitelösszeg

80.000 Ft - 250.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV120

THM

11,73%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Miben különbözik a CSOK és a babaváró hitel?

Miben különbözik a CSOK és a babaváró hitel?

2021.06.03.

A CSOK és a babaváró hitel csupán egyetlen dologban hasonlít, ám gyakorlatilag minden másban különböznek egymástól.

Tovább olvasom
Kamatmentes hitel a babaváró kölcsön?

Kamatmentes hitel a babaváró kölcsön?

2019.10.08.

Röviden: igen, de kifejtjük hosszabban is, hiszen vannak olyan pontok a szerződésben, illetve a feltételek között, amik miatt ez a kamatmentes hitel is átváltozhat olyanná, aminek kamata van. Lássuk a részleteket!

Tovább olvasom
Babaváró kölcsönnél nem születik gyermekem. Mi történik?

Babaváró kölcsönnél nem születik gyermekem. Mi történik?

2019.11.18.

A babaváró kölcsön számos kérdést felvet, és ezek közül sok el is jut hozzánk, és ezeket többnyire személyesen meg is válaszoljuk, ám vannak olyanok is, amik rendszeresen felbukkannak; az ilyenekből (is) születnek cikkeink. Ilyen például az is, hogy mi történik, ha babaváró kölcsönnél nem születik gyermek.

Tovább olvasom
Hogyan igényelhetünk OEP igazolást babaváró hitel felvételekor?

Hogyan igényelhetünk OEP igazolást babaváró hitel felvételekor?

2021.08.22.

Az OEP igazolásra szükség van a babaváró hitel igényléséhez – mutatjuk, hogy szerezheted be egyszerűen!

Tovább olvasom