Hirdetés

Hitelmoratórium – csökkennek a hitelkártya és a folyószámlahitel tartozások

2021.11.12.
Szerző: expresszkolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. november 12. 11:21

A hitelmoratórium minden hitelfajtára érvényes, beleértve a hitelkártya és a folyószámlahiteleket is. Egy ideje több szakértő is megfogalmazott olyan véleményt, hogy ez a két hiteltípus a moratórium miatt már személyi kölcsönnek minősül. A kormány hallgatott a szakértőkre, és megváltoztatatta a hitelkártya és folyószámlahitel tartozások visszafizetésének feltételeit. Mutatjuk, hogy mennyivel csökkennek a hitelkártya és a folyószámlahitel tartozások költségei.

Hitelmoratórium – csökkennek a hitelkártya és a folyószámlahitel tartozások

12 %-ra csökken a kamat

Új elem a kormányrendeletben, hogy a hitelkártyával és a folyószámlahitellel rendelkező adósoknak a moratóriumban érintett hitelösszeget a személyi kölcsön 2020. februári átlagkamatára számítják át. Az átlagkamat februárban 11,99 százalék volt, ez lesz az elszámolás alapja. A hitelkártya tartozások és a folyószámlahitelek kamata egyébként 19-25 százalék, így ez jelentős csökkenésnek számít, ami komoly magtakarítást jelent azoknak, akiknek ilyen típusú tartozásuk van vagy volt. A döntés visszamenőleges hatályú, így a már lezárt szerződéseket is érinti.

Több százezer ügyfél jár jól

A hitelmoratóriumban résztvevők közel negyven százalékát tették ki a folyószámla és hitelkártya tartozások. Ez darabra soknak tűnik, összegben azonban csak néhány százalék volt ez az érték. Több százezer ügyfél tartozását számolják újra a bankok, erre 60 nap áll a rendelkezésükre, ez alatt el kell számolniuk az ügyfeleikkel, és amennyiben az ügyfélnek pénz jár vissza, azt ki is kell fizetniük.

Több nyilatkozat is elhangzott az elmúlt hónapokban ebben a témában. Többen vélték úgy, hogy már a moratóriumba sem kellett volna bevenni ezt a két hiteltípust, többen pedig arról nyilatkoztak, hogy mivel egy hitelkártya vagy folyószámlahitel alapvetően egy-hat hónapra szól, a hitelmoratórium hossza miatt már személyi hitelként kellene kezelni ezeket a tartozásokat.

Ezt a két hiteltípust maximum fél évig használják az ügyfelek. Mindkettő az átmeneti pénzzavarok megoldására született, az ügyfelek is így használják ezeket a hiteleket. Tudatosan vagy nem tudatosan, de hosszú távon egyik hitelt sem használjuk, vélhetően a magas költségek miatt. A hitelmoratórium azonban megnyújtotta hitelek futamidejét, és ez a magas kamatok miatt jelentős többletköltséget okozhat. Ráadásul több esetben az ügyfelek nem is tudtak a tartozásuk növekedéséről, hiszen nemfizetés esetén automatikusan bekerültek a hitelmoratóriumba.

A már lezárt szerződések újraszámolása

Vannak olyan adósok, akik már a rendelet megjelenése előtt kiléptek a hitelmoratóriumból. Nekik a bankjuk visszafizeti a különbözetet. A bankoknak hatvan nap alatt el kell számolniuk az ügyfeleikkel. Ez alatt átszámítják a tartozása összegét, és visszafizetik a különbözetet.

Az október 31-ig kilépők szerződésének újraszámolása

Bár 2022. június 30-ig meghosszabbodik a moratórium, az ügyfelek dönthettek úgy, hogy október végén kilépnek belőle. A moratórium vége után a bank elszámol az ügyfeleivel. A folyószámla és hitelkártya-tartozásoknál a hitelmoratórium befejeződése után harminc napunk lesz arra, hogy a tartozásunkat egy összegben kifizessük. Ha ezt nem tudjuk megtenni, kérhetünk 12 hónapos, kamatmentes részletfizetést. Ez abban az esetben nem fog csak működni, ha az alaptartozásunk és a moratóriumból eredő tartozásunk együttes összege nagyobb, mint a hiteltörlesztésre fordítható jövedelmünk. Ennek kiszámításához a bankok a JTM-et használják.

Aki még a moratóriumban marad

Ha a maradás mellett döntöttünk, akkor a mi elszámolásunkra csak a hitelmoratórium végén, 2022. június 30-a után kerül sor. Akkor a fent említett módon fog elszámolni velünk a hitelező pénzintézetünk.

2022. június 30-ig meghosszabbodik a hitelmoratórium – már nem mindenkinek

A hitelmoratóriumban október vége után csak a rászorulók maradhatnak. Rászorulónak tekinti a kormány a nyugdíjasokat, a 25 év alatti gyermeket nevelő családokat, a közfoglalkoztattakat és az álláskeresőket. Azok is maradhatnak a hitelmoratóriumban, akiknek csökkent a jövedelmük. A jövedelem csökkenésének igazolását nem szabályozza a rendelet, azt nekünk kell valamilyen módon igazolnunk. Ha vállalkozók vagyunk, könnyebb a dolgunk, ugyanis csak akkor maradhatunk a moratóriumban, ha legalább 25 százalékkal csökkent az árbevételünk.

A kormány a moratóriumban érintett rászorulók köre mellett határozott arról is, hogy kik azok, akik nem maradhatnak a moratóriumban. A gépjárművet lízingelőket, a lombardhiteleseket és a záloghiteleseket kizárták, ők nem hosszabbíthattak, még akkor sem, ha egyébként a fent említett rászorulók csoportjába tartoznak.

Ajánlataink

Archívum

Hirdetés

Ajánlott hitelek

Privát Minimum Kölcsön

THM

24,5%

Futamidő

12 - 60 hó

Hitelösszeg

200.000 Ft - 490.000 Ft

§

Fapados Kölcsön

THM

14,90% - 19,90%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV120

THM

11,73%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne részletesen

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne részletesen

2020.07.17.

Folytatjuk a bankok legfrissebb hiteltermékeit bemutató sorozatunkat: ezúttal a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne kerül terítékre!

Tovább olvasom
THM a fogyasztási hiteleknél 5,9% és egyéb rendelkezések

THM a fogyasztási hiteleknél 5,9% és egyéb rendelkezések

2020.03.21.

A szerdai bejelentés után csütörtökön a kormányrendelet is megjelent: a vállalati és a lakossági hitelek törlesztését felfüggesztették. A fizetési moratórium minden hitelre érvényes. THM a fogyasztási hiteleknél 5,9 százalék. Lássuk a részleteket!

Tovább olvasom
Nyugdíjbiztosítás és adózás

Nyugdíjbiztosítás és adózás

2021.09.23.

A nyugdíj-előtakarékosság egyik formája a nyugdíjbiztosítás. A boldog, anyagilag is biztos nyugdíjas évek előrelátást igényelnek. Az állam által nyújtott nyugdíjas jövedelem kiegészítésre szorulhat. Ennek egyik népszerű formája a nyugdíjbiztosítás. Lássuk, hogy adózik ez a biztosítási forma, és mivel jár, ha nyugdíjba vonulás előtt felvesszük.

Tovább olvasom
Így csökkentheted a hitelkártya-adósságodat

Így csökkentheted a hitelkártya-adósságodat

2021.01.22.

A hitelkártya-adósság sokáig függhet a fejed felett, de ha megfogadod tanácsainkat, hamarabb szabadulhatsz meg tőle!

Tovább olvasom