Hirdetés

Módosultak a Babaváró hitel igénylésének feltételei

2021.11.04.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2021. november 4. 11:08

A Babaváró hitel egy kamatmentes, szabadon felhasználható kölcsön, ami a házaspárokat segíti, ha gyermeket vállalnak. Az eddig is széles körben elérhető támogatás feltételei tovább enyhültek. Mutatjuk, hogy módosultak a Babaváró hitel igénylésének feltételei.

Módosultak a Babaváró hitel igénylésének feltételei

Néhány szó a Babaváró hitelről

A Babaváró hitel a kormány Otthonteremtési programjának fontos eleme. A program célja, hogy a családok gyermekvállalási kedvét ösztönözze. A program keretében áfa visszatérítéshez is lehet jutni, és van lehetőség illetékmentességre is. A CSOK és a falusi CSOK is elérhető a program keretében, és ezekhez a vissza nem térítendő támogatásokhoz kedvezményes, kamattámogatott hitelt is lehet igényelni. A CSOK hitel kamata csak 3 százalék, ami lényegesen alacsonyabb, mint a piaci jelzáloghitelek kamata.

A Babaváró hitel egy kamatmentes, szabadon felhasználható kölcsön. Gyermeket vállaló házaspárok igényelhetik, és Babaváró hitellel akár 10 millió forinthoz is lehet jutni. A húszéves futamidő alatt a törlesztőrészlet nem emelkedhet 50 ezer forint fölé. Ennek a szabályozásnak az a célja, hogy az ifjú házasokat ne terhelje nagyobb havi kiadás a közös életük elején.

A Babaváró kölcsön kamatmentesen indul, és kamatmentes marad, ha öt éven belül megszületik az első gyermekünk. A Babaváró hitel igénylésekor ugyanis szerződésben vállaljuk, hogy gyermekünk fog születni. Arról, hogy mi történik akkor, ha nem születik meg a gyermekünk, egy külön cikkben foglalkozunk. Amikor tehát megszületik az első gyermekünk öt éven belül, biztosítottuk a hitel kamatmentességét a futamidő végéig. A második gyermek megszületésekor az állam elengedi a hitel harminc százalékát. Ez újabb komoly, vissza nem térítendő támogatást jelent, ami további könnyítés egy család számára. A legoptimálisabb esetben születik harmadik gyermekünk is, ekkor ugyanis a még hátralévő tartozást az állam teljes egészében elengedi.

Mivel a gyerek születése után a hitel visszafizetése időlegesen felfüggesztésre kerülhet, előfordulhat olyan eset, hogy csak az első gyerek megszületéséig kell fizetnünk a törlesztőrészleteket. Legjobban akkor járunk, ha már gyereket várunk a szerződés megkötésekor. Fontos azonban tudni, hogy a Babaváró hitelt csak vállalt gyermekre igényelhetünk, meglévőre nem, ellentétben a CSOK-kal, ahol meglévő és vállalt gyermek után is jár a támogatás.

Özvegyként is lehet Babaváró támogatást kapni

Az életbe lépett módosítások az özvegyeket is érintik. A túlélő házastárs ugyanis egyedül, még háromszáz nappal a párja halálát követően is igényelhet Babaváró hitelt. Abban az esetben, ha a Babaváró hitel igénylését követően hunyt el a házastársunk, akkor a túlélő házastársnak lehetősége van a szerződést a halálesetet követően is megkötni.

Ha a házastársakról örökbefogadásra való alkalmasságát megállapító határozat született a kormányhivatalban, de ez még nem vált véglegessé, akkor a túlélő házastárs egyedülállóként is kérheti a támogatást. Abban az esetben, ha a házaspár már megigényelte a Babaváró hitelt, majd ezt követően az egyik fél meghal, akkor az örökbefogadó határozat véglegessé válását követően is kérheti a túlélő fél a támogatást.

Kis összegű köztartozás már nem akadály

Babaváró hitel igénylése már jóváhagyható abban az esetben, ha a köztartozás nem haladja meg az ötezer forintot. Amennyiben ennél nagyobb tartozással rendelkezünk, akkor tíz napunk van arra, hogy ezt befizessük. Ha ezt megtesszük, akkor a kérelmünket jóváhagyják. Azért fontos ez az új szabály, mert sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy egy minimális összeggel tartoznak a NAV-nak.

Néhány változás a TB jogviszonyban

Elfogadható vált a külföldi tanulói jogviszony. A hároméves TB jogviszonyba beleszámít a külföldi felsőoktatási intézményben folytatott tanulói jogviszony is. Ezt eddig nem fogadták el.

Több kisebb megszakítás is lehet a TB jogviszonyban, az eddigi szabályokkal ellentétben. Az eddigi szabályok alapján hároméves TB jogviszonnyal kellett rendelkeznie az igénylő házaspár egyik tagjának úgy, hogy maximum harminc nap lehetett a megszakítás összességében. Mostantól egyszerre lehet maximum harminc napos a megszakítás, de a megszakítások számát a jogalkotó nem korlátozza. Ez azt jelenti, hogy többször is lehet megszakítás a jogviszonyunkban, ha ezek egyszer sem érik el a harminc napot.

Könnyebben juthatunk Babaváró hitelhez

A Babaváró hitel feltételei összetettek. Célszerű lehet szakértő segítségét kérni, hogy elkerüljük az esetleges buktatókat. Hitel felvétele előtt számolnunk kell az esetleges hátrányokkal és kizáró tényezőkkel is. A Babaváró hitel egy nem mindennapi lehetőség, hiszen kamatmentesen juthatunk 10 millió forinthoz, és ezt szabadon, bármire felhasználhatjuk. Gyermekvállalás előtt számoljunk ezzel a lehetőséggel is. Nagy segítség lehet a Babaváró hitel a családunknak.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV120

THM

11,73%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

Privát100 Kölcsön

THM

20,5%

Futamidő

12 - 60 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 2.990.000 Ft

§

MKB Mosoly Személyi kölcsön

THM

7,2% - 13,8%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Elköltözhetünk külföldre, ha Babaváró hitelt vettünk fel?

Elköltözhetünk külföldre, ha Babaváró hitelt vettünk fel?

2021.09.28.

A Babaváró hitel, ami a feltételek teljesülése estén vissza nem térítendő támogatássá alakul át, az egyik legnépszerűbb támogatási forma. Szabadon felhasználható, bármire elkölthető, nem szükséges ingatlan vásárlására fordítani, és ingatlanfedezet sem kell hozzá. Ennek azonban ára van. Szigorúan szabályozzák, hogy mit tehetsz és mit nem, és ha a szabályok sérülnek, komoly anyagi teherré válhat ez a nagyszerű támogatási forma. Az állam a futamidő végéig, húsz évig is szab nekünk feltételeket. Nézzük, mik ezek.

Tovább olvasom
Babaváró kölcsönnél nem születik gyermekem. Mi történik?

Babaváró kölcsönnél nem születik gyermekem. Mi történik?

2019.11.18.

A babaváró kölcsön számos kérdést felvet, és ezek közül sok el is jut hozzánk, és ezeket többnyire személyesen meg is válaszoljuk, ám vannak olyanok is, amik rendszeresen felbukkannak; az ilyenekből (is) születnek cikkeink. Ilyen például az is, hogy mi történik, ha babaváró kölcsönnél nem születik gyermek.

Tovább olvasom
Külföldön dolgozók kaphatnak babaváró hitelt?

Külföldön dolgozók kaphatnak babaváró hitelt?

2019.08.01.

A fenti kérdéssel eddig csak érintőlegesen foglalkoztunk, pedig elég fontos ahhoz, hogy részletezzük. Mivel sok magyar dolgozik külföldön, rengeteg embert érinthet a dolog. A külföldön dolgozók számára is akad lehetőség, de fontos tisztában lenni a részletekkel, mert egy apróság miatt is elutasíthatják a kérelmet. Lássuk a részleteket!

Tovább olvasom
Olcsóbb a babaváró hitel, mint a személyi kölcsön?

Olcsóbb a babaváró hitel, mint a személyi kölcsön?

2020.05.15.

Valójában nem az a kérdés, hogy olcsóbb-e a babaváró hitel, mint a személyi kölcsön, vagy bármely más hitelkonstrukció, hanem az, hogy mennyivel, hiszen, ha minden feltételt teljesítesz, és a kormány, illetve a bankok által támasztott elvárásokat tudod teljesíteni, akkor ezzel jársz a legjobban.

Tovább olvasom