Hirdetés

A kárbejelentés menete

2021.10.14.
Szerző: expresszkolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. október 14. 15:42

Amikor egy gépjárművel baleset történik, a kárt be kell jelenteni. Személyi sérülés esetén minden esetben értesíteni kell a rendőrséget és a mentőket is. Ha nincs személyi sérülés, csak az autók sérültek meg, ki kell tölteni a kék- sárga kárbejelentő lapot. A kárbejelentő lap egy formanyomtatvány, amit a biztosító bocsát a rendelkezésünkre, vagy egy nyomtatványboltban is beszerezhetjük.

A kárbejelentés menete

Hogyan jelentsük be a kárt?

Először fotókkal és leírással rögzíteni kell a baleset helyszínét, ha voltak tanúk, azok adatait fel kell írni, hogy később elérhetőek legyenek, és ki kell tölteni a kárbejelentő nyomtatványt, majd mindkét félnek alá kell írnia azt.

A baleseti kárbejelentő nyomtatványra felkerülnek a balesetben érintett személyek adatai, a balesetet szenvedett gépjárművek adatai, és a kötelező biztosítást nyújtó biztosítójuk megnevezése, valamint le kell írni, hogy történt a baleset, és le is kell rajzolni azt. A kárbejelentőt a balesetet követően a helyszínen kell kitölteni. Az indigós nyomtatványt tollal kell kitölteni úgy, hogy a másolaton is minden olvasható legyen. Ha két autó vett részt a balesetben egy kárbejelentőt kell kitölteni. Három autó esetén még egyre lesz szükség. Fontos, hogy a nyomtatványt kitöltés után mindkét félnek alá kell írni. Ezt ne felejtsük el.

A baleseti kárbejelentő az Európai Unióban mindenhol elfogadott egységes nyomtatvány, így külföldön is használható. Amennyiben Magyarországon külföldi autóval ütközünk, ez a nyomtatvány akkor is megfelelő, csak kettőt kell kitölteni belőle, mindenkinek a saját nyelvén. Ebben az esetben mindkét kárbejelentő aláírása szükséges.

A szemtanúk szerepe a kárbejelentés menetében

Azért, hogy vitás esetben ne csak a két autós véleményére támaszkodjanak a biztosítók a döntésnél, szükség lehet tanúkra. Tanú lehet az autóban személy is. A tanú/tanúk adatait és elérhetőségét fel kell tüntetni a kárbejelentőn. A kárbejelentő minden pontját ki kell tölteni. Ha néhány pont üresen marad, az később problémát okozhat. A kárbejelentő kitöltése néhány percig tart. Legyünk alaposak.

A balesetben vétlen autós kárigényét annál a biztosítónál kell bejelenteni, amelynél a kárt okozó gépjármű kötelező biztosítását megkötötték. A kárt okozó autós nem jogosult kártérítésre. Őt a Casco biztosítása kármentesítheti.

A kárbejelentés menete online

Néhány éve már lehetőség van a kár online bejelentésére is. A kárbejelentő applikáció minden telefontípusra elérhető. Az applikáció a kék-sárga nyomtatvánnyal egyenértékű, és egyszerűbben tölthető ki, mint a hagyományos kárbejelentő lap.

Kár esetén töltsük ki a kárbejelentőt. Legyünk alaposak, és töltsünk ki minden mezőt. Aztán a vétlen sofőr a károkozó biztosítójánál elindíthatja kárigénylés folyamatát.

Ajánlataink

Archívum

Hirdetés

Ajánlott hitelek

Privát100 Kölcsön

THM

20,5%

Futamidő

12 - 60 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 2.990.000 Ft

§

Takarék Fix Személyi Kölcsön

THM

7,52% - 19,51%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 8.000.000 Ft

§

Megújuló Hitel

THM

20,74 - 24,60%

Futamidő

13-57 hónap

Hitelösszeg

100.000 - 1.500.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Mire figyeljünk, ha hitelre veszünk használt  autót?

Mire figyeljünk, ha hitelre veszünk használt autót?

2020.12.10.

Hitelre vennél használt autót, és szeretnéd elkerülni a buktatókat? Ezt a cikket Neked írtuk! Amikor hitelre veszel használt autót, igencsak megfontoltnak kell lenned, méghozzá két szempontból is: a hitelt is gondosan kell megválasztanod, illetve az autóra is nagy figyelmet kell fordítanod, hiszen se szeri, se száma azoknak a cikkeknek az interneten, amik a használt autók vásárlása […]

Tovább olvasom