Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Bérbe adható egy CSOK-kal vásárolt lakás?

2021.09.21.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 13:38

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény egy vissza nem térítendő állami támogatás lakáscélra, ami akár egy vállalt vagy meglévő gyermekre is igényelhető. Felhasználható új és használt ingatlan vásárlására, építésére, és bővítésre is.

Bérbe adható egy CSOK-kal vásárolt lakás?

A támogatás legfeljebb tízmillió forint lehet, és akkor nem kell visszafizetnünk, ha teljesítjük a szerződésben foglaltakat. A támogatás pontos összege a támogatás céljától, a lakás vagy lakóház hasznos alapterületétől és a meglévő, illetve vállalt gyermekek számától függ. Amennyiben eltérünk a szerződésben foglaltaktól, a támogatást vissza kell fizetnünk. Felmerülhet a kérdés, hogy bérbe adható-e a CSOK-kal vásárolt lakás. Hiszen így állami támogatással jutunk egy jó befektetéshez. Lássuk, megtehetjük-e ezt.

CSOK-kal vásárolt lakás hasznosítása

Az állam által nyújtott támogatások jól jönnek a családoknak. Vissza nem térítendő támogatás, kamatkedvezményes hitel. Kinek ne jönne jól? Persze, hogy felhasználjuk. Az állam azonban nem csak ad, de el is vár tőlünk dolgokat. Az alapfeltételeknek való megfelelés mellett a hitel futamidejének végéig köt ki olyan feltételeket, amiktől nem térhetünk el. Ha ezt mégis megtesszük, a hitelt, támogatást vissza kell fizetnünk.

Az egyik feltétel, hogy tíz évig a lakást nem adhatjuk bérbe. A magyar állam az otthonteremtési támogatásokkal érintett ingatlanokra jelzálogjogot és elidegenítési tilalmat jegyeztet be tíz évre, így azt eladni sem lehet. Ez a tíz éves időtartam pedig a bérbeadásra is vonatkozik, így azt anyagi nehézség vagy egyszerű bevétel kiegészítési céllal sem adhatjuk bérbe.

A tilalom a teljes ingatlanra vonatkozik, azt még részben sem adhatjuk bérbe, nincs olyan, hogy egy szobába albérlők költöznek. Ez ugyanis azzal jár, hogy a támogatás teljes összegét vissza kell fizetnünk az államkincstárnak, ráadásul a kamatokkal együtt.

Ha a CSOK mellé igényeltünk kedvezményes, kamattámogatott hitelt is, bérbeadás esetén a hitel teljes összegét és annak kamatait, és a kamattámogatást is visszakérheti tőlünk a bank.

Van megoldás

Ha az ingatlant bevétel kiegészítés céljából vásárolnánk meg, arra a CSOK-kal vásárolt lakás nem lesz megfelelő. A Babaváró hitel azonban tökéletes megoldás erre, hiszen szabadon felhasználható, bármire. A Babaváró hitelből vásárolt ingatlant bérbe adhatjuk. Semmilyen szabály nem tiltja. Ezt az ingatlant bármikor bérbe adhatjuk, vagy akár el is adhatjuk. Ilyen esetben válasszuk a Babaváró hitelt, és ha megfelelünk a feltételeknek, már indulhat is a bérbeadás.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Milyen esetekben vehetjük fel újra a CSOK támogatást?

Milyen esetekben vehetjük fel újra a CSOK támogatást?

2022.07.26.

Milyen esetekben vehetjük fel újra a CSOK támogatást? Alapesetben csak egyszer élhetünk ezzel a lehetőséggel, de akadnak olyan élethelyzetek, amikor megint számolhatunk a támogatással.

Tovább olvasom
CSOK igénylése 2021-ben – összegyűjtöttük a változásokat!

CSOK igénylése 2021-ben – összegyűjtöttük a változásokat!

2021.02.16.

Idén már ötödik éve dübörög az ingatlanpiac, amit a 2016-ban két kormányrendelettel életre hívott Családi Otthonteremtési Kedvezmény nagyban elősegít. Szinte azonnal megkedvelték az emberek, ezért tud ennyi idő után is ennyire kapós lenni a családok körében. Sokan élnének a lehetőséggel, ezért nézzük meg, miben változott a CSOK igénylése 2021-ben.

Tovább olvasom
Milliókat is bukhatunk a lakástámogatásokon, ha nem születik gyermek

Milliókat is bukhatunk a lakástámogatásokon, ha nem születik gyermek

2021.11.22.

Ha nem születik gyermek, nem tartjuk be az adott támogatás fő feltételét, ennek pedig következményei is vannak. Pénztárcánk bánhatja a hiányosságot, sőt akár komoly anyagi gondba is kerülhetünk. Vajon a jövőben nagyobb válságot is okozhat ez a helyzet?

Tovább olvasom
Használt ingatlanra milyen feltételekkel igényelhető CSOK?

Használt ingatlanra milyen feltételekkel igényelhető CSOK?

2021.05.31.

CSOK-igénylést nem csak új, de használt ingatlanra is leadhatsz – az alábbiakban a feltételeit vesszük sorra.

Tovább olvasom