Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Bérbe adható egy CSOK-kal vásárolt lakás?

2021.09.21.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 13:38

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény egy vissza nem térítendő állami támogatás lakáscélra, ami akár egy vállalt vagy meglévő gyermekre is igényelhető. Felhasználható új és használt ingatlan vásárlására, építésére, és bővítésre is.

Bérbe adható egy CSOK-kal vásárolt lakás?

A támogatás legfeljebb tízmillió forint lehet, és akkor nem kell visszafizetnünk, ha teljesítjük a szerződésben foglaltakat. A támogatás pontos összege a támogatás céljától, a lakás vagy lakóház hasznos alapterületétől és a meglévő, illetve vállalt gyermekek számától függ. Amennyiben eltérünk a szerződésben foglaltaktól, a támogatást vissza kell fizetnünk. Felmerülhet a kérdés, hogy bérbe adható-e a CSOK-kal vásárolt lakás. Hiszen így állami támogatással jutunk egy jó befektetéshez. Lássuk, megtehetjük-e ezt.

CSOK-kal vásárolt lakás hasznosítása

Az állam által nyújtott támogatások jól jönnek a családoknak. Vissza nem térítendő támogatás, kamatkedvezményes hitel. Kinek ne jönne jól? Persze, hogy felhasználjuk. Az állam azonban nem csak ad, de el is vár tőlünk dolgokat. Az alapfeltételeknek való megfelelés mellett a hitel futamidejének végéig köt ki olyan feltételeket, amiktől nem térhetünk el. Ha ezt mégis megtesszük, a hitelt, támogatást vissza kell fizetnünk.

Az egyik feltétel, hogy tíz évig a lakást nem adhatjuk bérbe. A magyar állam az otthonteremtési támogatásokkal érintett ingatlanokra jelzálogjogot és elidegenítési tilalmat jegyeztet be tíz évre, így azt eladni sem lehet. Ez a tíz éves időtartam pedig a bérbeadásra is vonatkozik, így azt anyagi nehézség vagy egyszerű bevétel kiegészítési céllal sem adhatjuk bérbe.

A tilalom a teljes ingatlanra vonatkozik, azt még részben sem adhatjuk bérbe, nincs olyan, hogy egy szobába albérlők költöznek. Ez ugyanis azzal jár, hogy a támogatás teljes összegét vissza kell fizetnünk az államkincstárnak, ráadásul a kamatokkal együtt.

Ha a CSOK mellé igényeltünk kedvezményes, kamattámogatott hitelt is, bérbeadás esetén a hitel teljes összegét és annak kamatait, és a kamattámogatást is visszakérheti tőlünk a bank.

Van megoldás

Ha az ingatlant bevétel kiegészítés céljából vásárolnánk meg, arra a CSOK-kal vásárolt lakás nem lesz megfelelő. A Babaváró hitel azonban tökéletes megoldás erre, hiszen szabadon felhasználható, bármire. A Babaváró hitelből vásárolt ingatlant bérbe adhatjuk. Semmilyen szabály nem tiltja. Ezt az ingatlant bármikor bérbe adhatjuk, vagy akár el is adhatjuk. Ilyen esetben válasszuk a Babaváró hitelt, és ha megfelelünk a feltételeknek, már indulhat is a bérbeadás.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Időnyerő Személyi Kölcsön

THM

12,8% - 23,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Otthonteremtési támogatások egyedülállóknak és élettársaknak

Otthonteremtési támogatások egyedülállóknak és élettársaknak

2021.10.25.

A közösségi médiában napvilágra kerültek olyan vélemények, hogy a kormány csak a gyermekes családok otthonteremtését támogatja. Megnéztük, így van-e ez, és hogy milyen lehetőségei vannak azoknak, akik nem házasságban élnek, és gyermekük sincs.

Tovább olvasom
CSOK építkezésre – mire érdemes odafigyelni?

CSOK építkezésre – mire érdemes odafigyelni?

2022.06.07.

A Családi Otthonteremtési Kedvezményt lakásépítésre is fordíthatjuk. Támogatással építhetünk egy szép otthont a családunknak. A támogatással és a kamattámogatott hitellel 25 millió forinthoz is juthatunk. Megnéztük, hogy ha CSOK támogatással akarunk építkezni, mire érdemes odafigyelni.

Tovább olvasom
Több otthonteremtési támogatás véget érhet idén

Több otthonteremtési támogatás véget érhet idén

2022.03.14.

Az elmúlt időszakban tekintélyesre duzzadt magyar otthonteremtési támogatás módjainak sorából több is az utolsó évét élheti 2022-ben. Lássuk, melyek azok a konstrukciók, amelyeket ez év végéig lehet igényelni!

Tovább olvasom
Hogyan adhatsz el egy CSOK-os ingatlant?

Hogyan adhatsz el egy CSOK-os ingatlant?

2021.06.30.

Ugye azt már tudjuk, hogy a CSOK, vagyis a családi otthonteremtési kedvezmény kiváló opció a gyermekes és a gyermekvállalást még csupán tervező pároknak is, hiszen ha megfelelnek a támasztott követelményrendszernek, az állam vissza nem térítendő támogatás formájában segíti őket.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával